HTC Desire 610 testte!

HTC'nin orta/üst segmente yönelik akıllı telefonu Desire 610'u test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 83
  • 128 GB'lık microSD desteği
  • Android 4.4.2 sürümü
  • Başarılı performans
  • Güç tasarruf modları
  • Ekran çözünürlüğü
  • Kamera bazı özelliklerden yoksun
  • Yüksek seste bozulmalar mevcut

Teknoloji devlerinin amirallerini birer birer tanıttığı şu günlerde cep telefonu dünyasında büyük hareketlilik yaşanıyor. Yakın bir zamanda HTC de yeni amirali olan One (M8)'i kullanıcılara sunmuş ve biz de elbette telefonu İngilitere'deki tanıtımının hemen ardından test merkezimizde ağırlamıştık hatırlarsanız.

Her ne kadar üstün teknik özellikler bir yana tasarım, kullanım, mobilite, iletişim ve ek özelliklerle donalı amiral statüsündeki akıllı telefonlar sektörü domine etse de, alt segmentlerde de hareketlilik mevcut. Bugün inceleyeceğimiz Desire 610 da bu hareketliliğe katkıda bulunan cep telefonlarından.

HTC'nin orta segmentte yer verdiği Desire 610, sahip olduğu özelliklerle aslında orta/üst segment çizgisinde konumlandırılabilecek ölçüde bir cep telefonu. Son Android sürümü olan 4.4 KitKat'le gelen telefon, tasarımıyla oldukça şık, özellikleriyle de bir hayli çekici. O halde daha fazla vakit kaybetmeden şimdi Desire 610'a yakından bakalım.

Renk seçenekli plastik kasa

Desire 610, büyük gövdeye sahip bir telefon. 4.7 inç büyüklüğündeki ekranıyla geniş ve ferah kullanımları sevenler için tasarlanan cep, 9.6 mm kalınlığında. Farklı renk seçenekleriyle gelen telefon, böylece farklı zevklere hitap ediyor. Bu noktada telefonun plastik kasadan oluştuğunu söyleyelim. Eğer metalik bir kasayı tercih ediyorsanız o halde size One (M8)'i önereceğiz.

Artık klasikleşmiş HTC tasarımını sunan Desire 610'da dikkati çeken nokta, ekranın altındaki kapasitif tuşların kaldırılmış olması elbette. Hatırlarsanız HTC, bu değişimi One (M8)'le başlamıştı. Anlaşılan firma, yeni ceplerinde de bu değişim rüzgarını sürdürecek. Kapasitif tuşlar, Android arayüzüne ilave edilmiş bir şekilde kullanıma hazır.

Ekranın üst ve altında HTC BoomSound hoparlörleri görebiliyoruz. Elbette tahmin edebileceğiniz gibi hoparlörler yine yüksek ve kaliteli ses vermeyi sürdürüyor. Ancak sesi en yüksek seviyeye getirdiğinizde seste bozulmalar fark ediliyor. Sağ yüzde ses butonları, üst kısımda kulaklık girişi ve güç butonu, yine alt kısımda da microUSB bağlantısı mevcut. Sol kenarda ise gizli bir kapak altında microSD ve nano SIM kart slotları bizi bekliyor.

Kapağını çıkartamadığınız ve bataryayı değiştiremediğiniz telefonda ön ve arka kameralar tabii ki mevcut. Ana kamera üzerindeki LED flaş da gece çekimleri için kullanıma hazır.

Android 4.4.2 ile güncel

Telefonun donanım özelliklerinden az sonra bahsedeceğiz. Ancak önce arayüze bakalım. Desire 610, en güncel Android sürümüyle geliyor ve bu telefona büyük avantaj sağlıyor. Kendi kategorisinde halen pek çok cebin Android 4.2 ile çalıştığını söylersek yanılmış olmayız. Android 4.4'e kendi yorumunu katmayı ihmal etmeyen HTC, elbette Sense arabirimini kullanıyor. One (M8)'deki gibi Sense 6 sürümüyle gelen cep, aynı zamanda popüler BlinkFeed'i de içeriyor.

İşletim sistemi içinde rahatlıkla dolaşabildiğiniz cepte, performans gayet akıcı. Uygulamalar arasında ve ekranlar arasında rahatça dolaşabiliyorsunuz. Buna zaten telefonun performans noktasında değineceğiz. Arabirimden devam edelim. Telefonda kapasitif tuşların kaldırılıp arayüze dahil edilmiş olması ilk etapta yabancılık çekmenize neden olabilir. Özellikle tam ekran çalıştırdığınız bazı uygulama ve oyunlarda bu tuşları ortaya çıkartmak için parmağınızı ekranın üzerinden aşağı doğru kaydırmanız gerekiyor.

Telefonun sanal klavyesi de gayet işlevsel çalışıyor. Rahat ve hatasız yazı yazabiliyorsunuz. Son zamanlarda yeni telefonlarda dahili olarak gelmeye başladığını gördüğümüz ve hatta yine son olarak Windows Phone 8.1 güncellemesiyle Lumia'lara da gelen, parmağınızı klavye üzerinde kaydırarak yazmanızı sağlayan Swype uygulaması Desire 610'da mevcut değil. Elbette bunu Google Play üzerinden edinebilirsiniz.

Bildirim ekranı yine diğer HTC ceplerden aşina olduğumuz gibi kullanışlı seçeneklerle dolu. Burada dikkat çeken önemli detaylardan biri de Üstün Güç Tasarruf Modu. One (M8)'de de gördüğümüz Üstün Güç Tasarruf Modu'nun Desire 610'da yer aldığını görmek sevindirici. Böylece Güç Tasarrufu Modu'nun yanı sıra ek ve daha katı bir seçeneğiniz oluyor. Bu modu aktifleştirdiğinizde arabirim tamamen sadeleşiyor ve Desire 610, "klasik" bir cep telefonuna dönüyor. Bu mod aktifken sadece telefon açabilir, mesaj ve e-posta gönderebilir, takvime bakıp hesap makinesini kullanabilirsiniz. Elbette bu kısıtlamayla acil durumlarda pil ömrünüzü uzun süreler koruyabiliyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Sıra Desire 610'un teknik özelliklere geldi. Cebin 4.7 inç boyutunda bir ekran sahibi olduğunu söylemiştik. Ekran 540x960 piksel çözünürlüğünde. Cep her ne kadar kategorisi için uygun bir çözünürlüğe sahip olsa da artık kullanıcılar bu kategoride de daha yüksek çözünürlükler görmek istiyorlar. Neyse ki ekranın görünüşü gayet iyi. Parlaklık da iyi seviyede. Böylece telefonun görüntülemeyle ilgili bir sorunu yok.

Snapdragon 400 işlemciyle gelen cep, dört çekirdekli ve 1.2 GHz hızında çalışıyor. İşlemciye 1 GB RAM eşlik ediyor. Ayrıca 8 GB da dahili hafıza mevcut. Desire 610'u üst seviyeli ceplere yaklaştıran bir diğer noktası da 128 GB'lık microSD kart desteği göstermesi oluyor. Böylece cebi uzun vadeli kullanabilmeniz mümkün.

Telefona uyguladığımız performans testleri sonrası gayet tatminkar bir düzeye yerleştiğini hemen söyleyelim. İlk testimiz AnTuTu Benchmark sonucuna göre cebin skoru 17632. İşlemciyi ölçümlediğimiz CPU Prime'da ise 2992 skorunu görüyoruz. Grafik performansı için 3DMark Benchmark'da Ice Storm'da 5736, Extreme'de 2895 ve Unlimited'de ise 4841 puanlarını alan cep, Epic Citadel'de ise 58 FPS'lik değer kazanıyor. Desire 610'un HTML5 performansı ise 1229 puanda kalıyor.

Bu sonuçlara göre kategorisi için gayet ideal olduğunu söyleyebileceğimiz Desire 610, oyunlarda da başarılı. Ceple Asphalt 8, Real Racing 3 ve 300 Game gibi grafik açısından zorlayıcı oyunlar oynadık. Sonucun gayet tatminkar olduğunu söylemek mümkün. Ancak elbette yer yer takılmalara rastlamak da öyle. Bu arada üst düzey performans noktasında cebin çok ısınmadığını da bu noktada belirtelim.

Kamera, batarya ve 4G!

Gelelim Desire 610'un kamerasına. Cebin kamerası genel olarak başarılı. 8 megapiksel çözünürlüğünde olan kamera, LED flaşı sayesinde gece çekimlerine de uygun. Yaptığımız çekimlerde başarılı sonuçlar aldığını gördüğümüz telefon, özellikle doğal ışık koşullarında ve makro çekimlerde iyi sonuçlar üretiyor.

Otofokus, dokunarak odaklama, HDR, yavaş hareket modu, yüz tanıma gibi kullanışlı özelliklerin de yer aldığı kamerada, arabirimde yalnızca üç ana başlık sunuluyor. Fotoğraf, video ve Selfie. Dual Capture ve Pan 360 gibi özellikler yok. Diğer yandan Zoe kamera ise şu an için aktif değil. Bu özellikler de bulunsa cep çok daha iyi olabilirmiş. Fakat kategorisi için değerlendirecek olursak, kameranın gayet başarılı olduğunu tekrar belirtebiliriz.

Peki, Desire 610'u tek şarjla ne kadar süre kullanabiliyoruz? Firma tarafından 16 saate kadar konuşma ve 650 saate kadar bekleme süresi standartları ile sunulan cep, günü çıkartabileceğiniz cep telefonları arasında bulunuyor. 2040 mAh bataryanın sahibi olan cep, yoğun kullanımlar sonrası şarj sıkıntısı yaşamamanız için zaten iki farklı güç opsiyonu sunuyor.

Desire 610'u üst çizgiye yaklaştıran bir diğer önemli özelliği de bağlantı seçenekleriyle ilgili. Cep 4G bağlantısını destekliyor. Her ne kadar ülkemizde henüz olmasa da, cebin geleceğe yatırım yaptığını bilmek güzel.

Özetle

Desire 610, güzel bir telefon. Orta segmentte yer alan cep, amirallerden aldığı bazı özelliklerle üst çizgiye yaklaşıyor. Özellikle Android 4.4.2 işletim sistemiyle gelmesiyle uzun süre kullanım garantisi veren cep, 128 GB'lık microSD kart desteği göstermesi ve 4G iletişimi de dahil etmesiyle dikkat çekiyor. Desire 610, performansıyla da kategorisi için uygun yapıda. Orta seviyede iyi bir cep almak isteyenler Desire 610'u yakından inceleyebilirler.

Kimler Almalı

Orta seviyeli bir cep telefonu almak, ancak bazı üst düzey akıllı telefon özelliklerinden de yararlanmak isteyenler Desire 610'u yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Desire 610'a alternatif olarak Windows Phone tarafında Nokia Lumia 1320'yi önerebiliriz. Özellikle büyük ekranıyla tercih edilebilir. Diğer yandan Samsung Galaxy S4 Zoom ve Sony Xperia SP de Android için farklı alternatifler olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Desire 610
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiAndroid 4.4.2
İşlemciQualcomm Snapdragon 400
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiqHD
Ekran Boyutu4.7 inç
Ekran Çözünürlüğü540 x 960 px
Grafik İşlemciAdreno 305
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera1.3 MP
Arka Kamera8 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi650:00 saat
Konuşma Süresi016:00 saat
Boyutlar70.5 x 143.1 x 9.6 mm
Ağırlık143.5 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum