HTC Desire 530'u inceliyoruz

HTC'nin giriş segmenti 1000 TL altı kategorisindeki cep Desire 530'u inceliyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 68
  • Android Marshmallow
  • Dayanıklı yapı
  • Genişletilebilir hafıza
  • Parlak özellikler yok
  • Ekran - gövde oranı
  • Düşük işlem performansı

HTC'nin giriş segmenti kullanıcılarına sunduğu yeni modeli Desire 530, aslında şubat ayında tanıtılmış bir model. Ülkemizde de satışta bulunan telefon, özellikle düşük güç tüketimine sahip Qualcomm Snapdragon 210 işlemcisiyle ve 1000 TL altındaki fiyat etiketiyle dikkat çekiyor. Elimizdeki modelin fiyatı şu an 878 TL dolaylarında. Elbette kategorisinde büyük rekabet mevcut, o nedenle Desire 530'un işinin bir hayli zor olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Zira incelememiz süresince aldığımız sonuçlar telefonu kategorisinde sivriltmeye pek yetmiyor. Peki, Desire 530 bizlere neler sunuyor? Şimdi daha detaylı şekilde ele alalım...

Ailenin genlerini taşıyor

Desire 530, plastik bir kasaya sahip. HTC'nin Desire ailesinde bu tip örnekleri çokça görmüştük. Bu anlamda kullanılan materyal olduğu kadar görünümüyle de diğer aile fertlerinin genlerini taşıyor.

Desire 530, 5 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Buna bağlı olarak da kasa yapısı daha geniş ekranlı modellerden daha ince ve dar demek isterdik; fakat değil. Zira ekranın üstüne ve altına yerleştirilen hoparlörler ve ekran çerçevesi derken, telefonun boyutları genişliyor. Bu da telefonun ekran – gövde oranını etkiyor. Bu oran Desire 530'da yüzde 66 seviyesinde. Ayrıca telefonun 8.3 mm kalınlığında olduğunu da bu noktada söyleyelim. Ağırlık ise 140 gram.

Elimizde, Desire 530'un gri renkli seçeneği bulunuyor. Bunun yanı sıra lacivert, beyaz ve kırmızı gibi farklı renk seçenekleri de mevcut. Sağlam bir kasa yapısına sahip olan telefonun arka kapağı açılmıyor. MicroSD ve SIM kart slotları telefonun sol kenarındaki bir kapak altına gizlenmiş durumda. Güç butonu ise tasarımda kendini belli ediyor. Sağ kenarda yer alan güç butonu, kırmızı renkle renklendirilmiş. Onun hemen üzerinde ise ses tuşları yer alıyor.

Desire 530'un arka yüzüne baktığımızda ortada bir HTC logosunun yer aldığını görüyoruz. Alt tarafta köşede ise iki adet delik dikkat çekiyor. Buraya kordon kayışı takabiliyorsunuz. Üst kenarda köşede büyükçe bir kamera ve altında da LED flaşı görüyoruz.

5 inç ekran boyutu

Desire 530'un ekranı 5 inç boyutunda demiştik. Bu ekranıyla HD çözünürlük sunan telefon, bu anlamda kategorisine uygun davranıyor. Ancak ekran – gövde oranını beğenmediğimizi söylemiştik. Onu tekrar hatırlamakta fayda var.

294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan telefon, görüntü anlamında daha parlak ekrana sahip olsa güzel olurmuş. Super LCD panelin renk doygunluğundan herhangi bir şikayetimiz yok, fakat ekran bize biraz koyu geldi.

Ekranda gördüğümüz işletim sisteminin ise Marshmallow olması sevindirici. Muhtemelen Android N ile beraber güncelleme de alacaktır. Arabirim ise kuşkusuz HTC Sense. Arabirimde haber merkezi olan Blinkfeed de yer alıyor.

Hazır işletim sistemine gelmişken, telefonun arabirim performansına da değinelim. Arabirim akıcı çalışıyor. Ancak yer yer takılmalara şahit olduğumuzu belirtelim. Çoklu pencerede ve uygulamalara girip çıkarken veya internette dolaşırken zaman zaman bunu hissedebiliyorsunuz. Bunda kuşkusuz işlemci gücü ve RAM canavarı olan Android işletim sistemine karşılık telefonda yer alan 1.5 GB RAM miktarının rolü var.

Snapdragon 210'dan güç alıyor

Snapdragon 210 işlemciden güç alan telefon, 4 çekirdekli Cortex A7 yongasıyla 1.1 GHz frekansında çalışıyor. Yanında Adreno 304 grafik birimini de getiren bu işlemci, 1.5 GB RAM'le beraber belki kategorisi için uygun, ancak deneyim anlamında çok da memnun edici olmayan bir performans sunuyor.

Telefonun diğer teknik detayları arasındaysa 2200 mAh'lik batarya, 16 GB dahili hafıza ve 200 GB arttırılabilir hafıza desteği geliyor. Burada telefonun 802.11 ac desteği sunmadığını, ancak NFC'nin yer aldığını da söyleyelim. Ek olarak telefon tabii ki 4.5G desteğinin de sahibi.

Telefondan aldığımız test sonuçlarına göre AnTuTu Benchmark'tan 23671 puan alan Desire 530, CPU Prime'da 3683 ve Geekbench 3'tense tek çekirdekte 297, çoklu çekirdek performansında ise 985 puan topladı. Bunlar da açıkçası çok parlak sonuçlar değil.

Grafik performansı ise 3D Mark Benchmark'a göre 4448, 4212 ve 2406 puan olarak karşımıza çıktı. Bunun yanında telefon Epic Citadel'de 50 FPS'lik sonuç aldı. Sentetik test sonuçlarından ziyade gerçek grafik testi için Asphalt Nitro oynadığımızdaysa, telefonun yüksek grafik ihtiyaçlarını karşılamadığını gördük. Her ne kadar oyunu oynayabilseniz de yüksek grafiklerde takılmalar ve görsel sıkıntıları görebiliyorsunuz. Daha basit oyunlardaysa telefonun sıkıntısı yok.

Bataryaya gelecek olursak, düşük güç tüketimli işlemci ve HD ekranla beraber günü rahat çıkarmasını beklediğimiz Desire 530, Geekbench'te 7 saat 11 dakikalık sonuç aldı. Bu da telefonun General Mobile 4G, Samsung Galaxy A5 ve Huawei Mate S ayarında performans sergilediğini gösteriyor. Yani kısacası ortalama diyebiliriz. Batarya kullanımını uzatmak için elbette güç kontrol merkezinde tasarruf modlarını görebiliyorsunuz.

Peki, kameralar nasıl? Ön ve arka kamera değerlerine baktığımızda 5 ve 8 megapiksel ile sınıfına uygun olarak gördüğümüz kameralar, arkada f/2.4, önde ise f/2.8 diyafram açıklığı oranlarına sahip. Arka kamera LED flaşla güçlendirilmiş. 720p'de 30 kare video kaydı da yapabildiğiniz arka kamera, HDR, otofokus ve panorama ile de destekleniyor.

Kamera performansı noktasında ise aldığımız sonuçların çok etkileyici olmadığını tahmin etmek zor değil kuşkusuz. Desire 530'un sınıfında yer alan rakip modellerde de bazı modeller dışında çok fark yaratan modelle de karşılaşmıyoruz. Ancak Desire 530'u kendi özelinde kamera noktasında değerlendirecek olursak, uygun ışık koşullarında iyi fotoğraflar çekebileceğini, düşük ışıklarda veya makro fotoğraflarda grenlerle karşılaşacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

Örnek fotoğraflar

Özetle

Desire 530, 1000 TL altı için kullanıcılara sunulan ve herhangi bir özelliğiyle rakiplerinden sıyrılmakta güçlük çeken bir akıllı telefon modeli olmuş. Açıkçası ortalama değerlerle, sınıfında yer alan modellerin arasında sıradan bir telefon diyebiliriz Desire 530 için. Belki fiyatı daha düşük tutulsa, örneğin 700 TL bandında yer alsa düşüncelerimiz daha farklı olabilirdi. Ancak bu haliyle, Desire 530 bizde herhangi bir heyecan yaratmaktan çok uzak bir grafik çizdi.

Kimler Almalı

İlk kez akıllı telefon kullanacak ve tercihini HTC'den yana kullanmak isteyen, ancak 1000 TL'den yukarı fiyatlara çıkamayan kullanıcılar için uygun seçenek olabilir.

Alternatifleri

Desire 530'a alternatif çok sayıda telefon modeli yer alıyor. Bunlar arasında Casper Via V9 ve Asus Zenfone 2 Lazer incelenebilecek modeller. Elbette daha pek çok model yer alıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Desire 530
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
68
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciQualcomm MSM8909 Snapdragon 210
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiSuper LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 304
Bellek (RAM)1.5 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar70 x 146 x 8.3 mm
Ağırlık140 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum