Spectre X360'ı teste aldık
2'si 1 arada kullanımı gözeten HP'nin yeni notebook'u Spectre X360'ı teste aldık.
- İnce tasarımı
- Canlı, parlak ekran
- Harika performans
- Pil ömrü
- Rahat klavye ve touchpad
- Tablet olarak kullanmak için ağır
- Erişilmesi güç fiyatı
Kısa bir süredir teknoloji devlerinin birbiri ardına yeni dizüstü bilgisayar modellerini satışa sunduklarını görüyoruz. Bunlar arasında klasik notebook tarzında olan cihazlar olduğu gibi, büyük çoğunluğuysa elbette hibrit tasarımlı ultrabook'lar oluşturuyor. Bugün elimizdeki model olan HP Spectre X360 da ikisi bir arada kullanımı gözeten bir notebook.
Ekranı geriye doğru yaslanarak bir tablet şeklinde de kullanım sağlayabilen Spectre X360, performans ve taşınabilirliği ön planda tutan bir model. Son zamanlarda karşımıza çıkan modellerden farklı olarak QHD+yerine 2K ekranla gelen Spectre X360, bakalım detaylarında neler saklıyor.
Etkileyici alüminyum tasarım
Spectre X360'ın tasarımı oldukça etkileyici görünüyor. Lenovo'nun Yoga serisinden aşina olduğumuz döndür – çevir - katla kullanım biçimini sunan Spectre X360, Macbook'un elegan tasarımını da fazlasıyla andırıyor. Açıkçası Spectre X360'ın, Yoga esnekliğini Macbook'un alüminyum gövdesinde sunduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Cihazın tasarımı şahane görünüyor. Tamamı CNC alüminyum gövdeli yapıda tasarlanan Spectre X360, metalik ekran çerçevesi ve yine alüminyum sırt kaplamasıyla pek çok kullanıcıyı ilk görüşte daha cezbedecektir diye düşünüyoruz. Yaklaşık 16 mm kalınlığında olan cihaz böylece çok ince olmasının yanında 1.49 kilogram ağırlığıyla da hafif notebook'lar arasında yer alıyor. Fakat bu noktada Lenovo Yoga 3 Pro'nun 1.19 kilogram ve Dell XPS 13'ün 1.26 kilogramla daha hafif olduğunu da söylemek lazım.
Konforlu kullanım
Az önce de söylediğimiz gibi Spectre X360'ı farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz. Ekranı klavyesi çevresinde 360 derece çevirebiliyor ve böylece onu ister notebook formunda, ister çadır, ister tablet şeklinde kullanabiliyorsunuz. Böylece çalışacağınız zaman notebook, film izleyeceğiniz zaman stand, internette dolaşacağınız zaman çadır, mobil ortamda da tablet biçiminde kullanmak mümkün. Tablet kullanımı demişken, cihaz bizce tablet olarak kullanmak için biraz ağır. Kısa süreli kullanımlarda bir problem yok tabii ki, ancak uzun süre yaklaşık 1.5 kilogramı elde tutmak biraz yorucu olabiliyor elbette.
Spectre X360'ın klavye ve touchpad'i de kaliteli tasarımdan nasibini almış. Tam boyutlu klavyede yer alan tuşların boyutları ve birbiri arasındaki mesafesi kullanımı konforlu sağlayacak ölçüde. Arka aydınlatmalı olması gece çalışma rahatlığını da sağlıyor. Klavyenin altındaki touchpad ise görünümüyle hayli ilginç yapıda. Oldukça geniş bir touchpad alanı sunan cihaz, belki bazı kişiler tarafından bu anlamda biraz yadırganacaktır. Fakat biz açıkçası touchpad'in geniş tutulmuş olmasını beğendik. Kullanımı destekliyor.
Spectre X360'ın çevre bağlantıları arasındaysa üç adet USB 3.0 bağlantı noktası, bir tam boyutlu HDMI, bir mini DisplayPort ve kart okuyucu bulunuyor. Cihaz ayrıca hızlı Wi-Fi için 802.11ac desteği ve Bluetooth 4.0 bağlantısını destekliyor.
2K ekran ve teknik kadro
Yakın zamanda arka arkaya incelediğimiz Lenovo Yoga 3 Pro, ZenBook UX305 ve Dell XPS 13'ün QHD+ paneline nazaran 2K çözünürlükle gelen Spectre X360, 2560x1440 piksel çözünürlüğünde dokunmatik bir ekranın sahibi. Rakipleri gibi 13.3 inç büyüklüğünde ekranıyla Vivid HD LED arka aydınlatmalı panel sahibi olan notebook canlı ve parlak olan bu ekranıyla, XPS 13 gibi ekranıyla fazlasıyla beğendiğimiz modeller arasındaki yerini alıyor. Ekranın dokunma performansıyla ilgili de en ufak sorunu yok. Ona dokunarak rahatlıkla çalışabiliyorsunuz.
Ekranda işletim sistemi olarak Windows 8.1'i görüyoruz. Elbette isteğe bağlı olarak Windows 10'a geçmek elinizde.
Spectre X360, esnek kullanım biçimiyle casual, yani gündelik kullanımlar için uygun bir cihaz olmakla birlikte teknik kapasitesiyle profesyonel kesim kullanıcıların da beklentisini rahatlıkla karşılayabilecek bir notebook. Intel Core i7-5500U işlemcisiyle 2.4 GHz frekansta çalışan notebook, 8 GB RAM kapasitesiyle ve buna ek olarak 256 GB'lık SSD'siyle gayet performanslı. Grafik hanesinde Intel HD Graphics 5500'le de modern kullanım ihtiyaçlarını karşılayan notebook, pil ömrüyle de iddialı. Şöyle ki, HP'nin iddiasına göre Spectre X360'ın pil ömrü 12 saat 30 dakika kadar kullanım sağlayabiliyor. Elbette bunu bir de biz test ettik.
Spectre X360'a ilk olarak diğer modellere de yaptığımız gibi PCMark 8 Battery Life testi uyguladık. Bunun sonucunda 4 saat 38 dakikayı gördüğümüz dizüstü, bu sonuçlar XPS 13'ten 3 dakika daha erken pes etti. Sentetik sonucu bir kenara bırakıp cihaza video testine tabi tuttuğumuzda ise yaklaşık 11 saatlik bir sonuç aldık. Bu sonuç da Spectre X360'ı XPS 13'ün önüne konumlandırıyor. Zira XPS 13 bu test sonucunda 7,5 saati görmüştü. Tabii ki burada ekran çözünürlüğünün de etkisi yok değil. Asus ZenBook UX301'i de sollayan Spectre X360, MacBook Air'in 9 saatlik performansını da geride bırakmayı başarıyor. Bu anlamda uzun kullanımı gözeten Spectre X360, pil performansıyla da hayli iddialı modeller arasında kendine yer buluyor.
Özetle
Spectre X360, yeri geldiğinde iş platformu, yeri geldiğindeyse seyahat eğlencesi olarak kullanabilecek çok fonksiyonlu bir dizüstü bilgisayarı. Yerli yerinde kadrosuyla performans anlamıyla beğendiğimiz notebook, öte yandan etkileyici tasarımı, uzun ömürlü bataryası ve 2K çözünürlüklü ekranıyla yakından incelenmeyi hak eden bir model oluyor. Elbette bu tip cihazların en büyük handikabı yüksek fiyatları. Spectre X360 da yaklaşık 5000 TL civarındaki fiyatıyla rakiplerinden pek fark yaratmıyor açıkçası.
Kimler Almalı
Spectre X360, performanslı çalışan bir dizüstü bilgisayar satın alıp, onu farklı biçimlerde kullanmak isteyenlere hitap ediyor.
Alternatifleri
Kullanıcılar, HP Spectre X360'a alternatif olarak biraz daha uygun fiyatlı olan Lenovo Yoga 3 Pro'yu da inceleyebilirler.