HP Spectre 13 İnceleme

Mobilite & yüksek performans arayanlara özel ultrabook HP Spectre 13'ü tüm detaylarıyla test ettik.

CHIP Online Notu 89
  • Şık tasarım
  • İnce ve hafif
  • Konforlu klavye ve touchpad
  • Ekran
  • Başarılı performans
  • Fiyatı makul
  • Dar bağlantı desteği
  • Alt taban sıcaklığı
  • Ortalama pil ömrü

2011'de ezici bir şekilde popüler olan MacBook Air'in piyasaya sürülmesinden sonra Intel, bir Windows dizüstü bilgisayarın nasıl olması gerektiğine dair tüm önyargıları kırmak için bir yolculuğa çıktı ve bunun sonuncunda da ultrabook kategorisi tanımlandı. Ultrabook'ların ilk piyasaya çıkmasının üzerinden 7 yıl geçmiş olmasının ardından, elbette formlar değişti ve artık ilk ultabook'lardan çok çok daha ince ve güçlü modelleri karşımızda görebiliyoruz. Şık, fazlasıyla ince ve performansıyla güçlü duran HP'nin Spectre 13 modeli de bu noktada değineceğimiz bir ultrabook oluyor.

Geçtiğimiz ekim ayında tanıtılan HP Spectre 13 ve Spectre X360 13 modellerini, Türkiye tanıtımı yapıldığı sırada yakından inceleme fırsatı bulmuştuk. Hatta o tanıtımda bir röportaj da gerçekleştirmiştik. Ardından ise ürünler satışa sunuldu ve sonunda test merkezimize de ulaştı. Aslında Spectre 13 bir süredir bizlerle; onunla uzunca bir süre vakit geçirme şansı bulduk. Bu bağlamda da elbette değerlendirme fırsatımız oldu, bu incelememizde de tüm bunlardan bahsedeceğiz.

HP Spectre 13 ne kadar ince?

HP Spectre 13, tasarımıyla adeta göz kamaştırıyor. İnceliğiyle ise sınırları zorluyor. Ultrabook'un kalınlığı 1,04 cm. Bu da onu MacBook Air'den daha ince bir laptop yapıyor. Hatta Spectre 13 bu inceliğiyle, dünyanın en ince dokunmatik dizüstü bilgisayarı unvanı almış bir ultrabook oluyor.

İnce tasarımı kadar ince işçiliğiyle de dikkat çeken Spectre 13, donuk altın sarısı renkli menteşe ve ekran çerçevesi, seramik beyazı renkli iç ve dış yüzeyiyle fazlasıyla kibar bir görünüme sahip. Bu da onu, tasarımıyla özellikle hanımlara ve modayı takip eden beylere özel bir dizüstü bilgisayar haline getiriyor diyebiliriz.

Spectre 13, ince olduğu kadar aynı zamanda hafif de bir ultrabook. Cihazın ağırlığı 1 kilogram kadar. Bu da onu yine en hafif dizüstü bilgisayarlardan biri yapıyor.

HP Scectre 13 ekranı nasıl?

HP Spectre 13'ün ekranı 13.3 inç boyutunda. Ancak fiziksel kenar çerçevelerinin fazlasıyla ince olması, daha geniş bir ekran izlenimi yaratıyor. Ekran fazlasıyla parlak görünüyor. Parlaklık noktasında yaptığımız testte 249 nit parlaklık üreten ekran, bu değerle ise ortalama duruyor diyebiliriz. Bu noktada MacBook 340 – 350 nitle ve Dell XPS 13 de 370 nitle tepeye oynuyor.

IPS panelin kullanıldığı ekranda, böylece renkler doygun göründüğü gibi, panelden ötürü seçiminden kaynaklı olarak geniş görüş açısı da sağlanabiliyor. Renk doygunluğu konusunu açarsak, Spectre 13'ün sRGB renk gamutunun yüzde 110'unu kapsadığını söyleyebiliriz. Bu da Yoga 920'nin 102, XPS 13'ün 111 ve MacBook'un 116 yüzdelik kapsamı arasında iyi bir skor oluyor.

Bununla beraber ekranın Full HD çözünürlüğünde olduğunu da söyleyelim. Ayrıca dileyen kullanıcılar için 4K çözünürlüklü farklı bir model daha bulunuyor; yine onu da tercih edebilirsiniz. Bu arada incelediğimiz modelin ekranı tamamen dokunmatik bir yüzeye sahip. Bunun da oldukça işlevsel olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta bir kez dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayara geçtikten sonra, onun rahatlığını diğer laptop'larda bulamadığınız konusunda da sizleri uyaralım. Ha, bu arada ekran darbelere karşı Corning Gorilla Glass ile de korunuyor.

Ekrana dair son bir nokta: Spectre 13'ün ekranı geriye tamamen yatmıyor. Hatta çok esnek olmadığını da söylemek lazım. Eğer katlanabilir veya 180 derece açılabilir ultrabook'lar arıyorsanız, başka bir modele bakmanız gerekecek.

Spectre 13'ün tasarım detayları

Spectre 13'ün, tasarımıyla fazlasıyla şık bir model olduğunu söyledik. Bu adımda tasarımın kullanıma sağladığı etkiden bahsedecek olursak, klavyeye ve touchpad'le söze başlayabiliriz. Bu ikiliyi fazlasıyla beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüzeyin bu kadar ince olmasına karşın, Spectre 13'ün klavyesi Microsoft Surface'in veya benzerlerinin klavyesi gibi esnemiyor; rahat bir kullanım sağlıyor. Tuş yükseklikleri ise ne çok yüksek ne çok sığ, açıkçası tam olması gerektiği ölçüde tutulmuşlar. Aralardaki boşlukların mesafesi de iyi. Bu anlamda Spectre 13 ile uzun soluklu yazı yazarken keyif alıyorsunuz diyebilirim. Zira bu süre zarfında bol bol kullanma fırsatım oldu; hatta bu incelemeyi de yine Spectre 13'te kaleme aldım. Bu arada klavyenin arka aydınlatmaya sahip olduğunu da söyleyelim.

Spectre 13'ün touchpad'ine gelirsek, ben açıkçası her zaman ayrı bir mouse kullanıyorum dizüstü bilgisayarlarda. Pek touchpad kavramına ısınamadım diyebilirim. Ancak touchpad'in gerek büyüklüğü gerek basınç hassasiyetini gayet yerinde bulduğumu da rahatlıkla yine söyleyebilirim.

Klavyenin hemen üzerindeki işlemeli alanda Spectre 13'ün hoparlörleri gizleniyor. Hoparlörler Bang&Olufsen imzalı olarak geliyor ve bu cihaz için gayet yeterli ölçüde performans sağlıyor.

Son olarak bağlantılara da değinecek olursak, açıkçası Spectre 13, inceliği konusunda bağlantılarıyla zengin bir alan sunmuyor sizlere. Laptop'ın arka tarafında 2 adet Thunderbolt 3 ve 1 de USB 3.1 Type C portu görüyoruz. Diğer tarafta da bir kulaklık girişi bulunuyor; hepsi bu kadar.

Spectre 13 ne kadar güçlü?

Spectre 13, Intel'in 8'inci nesil işlemcisini kullanıyor. Üzerinde 4 fiziksel çekirdekli Core i7-8550U işlemci bulunuyor. 14 nm'lik bu işlemcisiyle 1.8 GHz taban frekansta çalışan laptop, performans noktasında 4,00 GHz'e kadar erişebiliyor. Bu da onu güçlü bir dizüstü bilgisayar modeli yapıyor.

Laptop'ın diğer teknik detayları arasında, 2133 MHz frekanslı 8 GB kapasitesinde RAM bulunduğunu, tam 512 GB kapasite PCIe NVMe M.2 SSD'ye yer verildiğini ve Intel UHD Graphics 620 dahili grafik biriminin olduğunu da söyleyelim.

Spectre 13, işlem performansıyla fazlasıyla başarılı. İyi performans sağlıyorsunuz, ancak oyun onun konusu değil. Evet, Intel'in yeni entegre grafik birimleri eskisine nazaran çok daha iyi ancak yine de oyun Spectre 13'ün kalemi değil; bunun için başka bir modele bakmanız gerekecek.

Spectre 13'e elbette testler uyguladık. Şimdi bunlardan bahsedelim:

Spectre 13, yeni modellerden Dell XPS 13 9370 ile benzer özelliklere sahip bir model oluyor. Aldığımız sonuçlar da benzer nitelikte, fakat Dell XPS 13'ten daha iyi performans ürettiğini söyleyebiliriz

Mesela 3DMark grafik testlerinde Spectre 13, Sky Diver senaryosunda 4247, Time Spy senaryosunda 367 ve Fire Strike senaryosunda da 1002 puan alarak, Dell XPS 13 (2018) modelinden daha iyi performans sağladı.

Öte yandan GeekBench performansına geldiğimizde, burada da yine güçlü olduğunu gördük. Tek çekirdek skoruyla 4782, çoklu çekirdek skoruyla da 13733 puan alan Spectre 13, böylece özellikle çok çekirdek senaryosunda XPS 13'ün 7802 puanına ciddi bir fark açmayı başardı. Bu noktada Spectre 13'ün performansını bir hayli beğendik diyebiliriz. Şimdi Spectre 13 ile aldığımız tüm sonuçları sizlerle paylaşalım:

3DMark Sky Diver: 4,247 
3DMark Time Spy: 367 
3DMark FireStrike: 1.002 
Cinebench CPU: 513 puan 
Cinebench Grafik: 47 fps 
Geekbench 4 Tek Çekirdekli: 4,782 
Geekbench 4 Çok Çekirdekli: 13,733 
PCMark 8 Home: 3,092 puan 

Spectre 13 pil ömrü nasıl?

Evet, Spectre 13'ün performans notlarını paylaştığımıza göre şimdi pil ömründen de bahsedebiliriz. Açıkçası Spectre 13'ün pil ömrü fena değil, ancak en iyisi de değil. Cihazın 4 hücreli lityum iyon batarya bulunuyor ve 65 W'lık güç adaptörüyle şarj oluyor. 30 dakikada bataryanın yaklaşık yarısını doldurmak mümkün. Ayrıca HP'nin iddiasına göre Specte 13, 10 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Elbette dizüstü bilgisayarlar farklı senaryolarda farklı pil performansları gösteriyorlar. Muhtemelen ekran parlaklığı tamamen kısık ve boşta çalıştığında 10 saati çıkartmak mümkün, fakat yaptığımız pil testinde biz aktif koşullarda 5 saat 59 dakikalık, yani 6 saatlik bir süre ölçümledik. Bununla da bu noktada Specte 13, gerek Dell XPS 13 9370 modelinin, gerek Lenovo Yoga 920 modelinin gerisinde kalıyor. Yine Specte 13'e uyguladığımız PCMark 8 pil testinden de cihazın 3 saat 16 dakikalık bir sonuç aldığını söyleyelim.

Son olarak Spectre 13'ün ne kadar ısındığına da değinelim ve sonuç bölümüne geçelim. Cihaza pil testi uygularken video senaryosunda ısı ölçümleme şansı bulduk. Bu noktada, YouTube'dan 15 dakikalık bir HD video izledikten sonra touchpad yüzeyinin 31 derece ve klavyenin tam ortasının da 30 derece sıcaklığa ulaştığını söyleyebiliriz. Üst kısımdan çok ısı hissetmiyorsunuz belki ancak laptop'ın tabanı bu senaryoda 35 dereye kadar erişebiliyor. Bu da özellikle laptop'ı kucakta kullanıyorsanız, size biraz rahatsızlık verebilir. Bu anlamda laptop'ın yük altında biraz ısındığından bahsedebiliriz.

Özetle

Sonuç olarak Spectre 13, şık, hafif, ince ve kullanışlı bir dizüstü bilgisayar oluyor. İşlem performansı konusunda rakiplerinden iyi durumda olan Spectre 13, pil konusunda ise çok ısrarcı değil, günü kurtaracak ölçüde bir performans sergiliyor. Klavye ve touchpad konusunda da çok rahat edeceğinize eminiz. Fan sesi, laptop ısındığında bir miktar rahatsız edici olabilir, onu da söylemek lazım. Ancak yük altında çalışan ince ve hafif dizüstü bilgisayarların hemen hepsinde rastladığımız bir sorun oluyor bu. O anlamda Spectre 13'e özel değil.

Peki, Spectre 13'ün fiyatı ne kadar? Şu an bu ultrabook'u 7999 TL'ye bulabiliyorsunuz. Evet, fiyatlar yüksek; fakat piyasası bu şekilde. Hatta rakipleriyle kıyasladığımızda ucuz bile olduğunu söyleyebiliriz. Zira Dell XPS 13 olsun, Lenovo Yoga 920 olsun 8 - 9 bin TL civarında seyrediyorlar. Bu anlamda Spectre 13'ün fiyat avantajı var diyebiliriz.

Ancak elbette bu noktada seçim her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

İnce, hafif ve en önemlisi şık ve güzel görünen bir ultrabook satın almak isteyenler HP Spectre 13'ü rahatlıkla tercih edebilirler. Öte yandan yüksek taşınabilirlik ve yüksek performans arayanlar da bu modeli inceleyebilir.

Alternatifleri

HP Spectre 13'e alternatif olarak yeni nesil Dell XPS 13 9370 ve Lenovo Yoga 920'yi de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Spectre 13
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
89
USB 3.1 1 adet
Thunderbolt 3 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-8550U
İşlemci Hızı1.8 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel UHD Graphics 620
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIYok
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuYok
Boyutlar300 x 220 x 10 mm
Ağırlık1.11 kg
Pil Ömrü010:00 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook 14 UX434F İnceleme
Acer Swift 5 İnceleme
Asus ZenBook 13 İnceleme
Asus Vivobook Flip 14 İnceleme
Lenovo ThinkPad X1 Yoga İnceleme
Acer Aspire R14 İnceleme
Forum