HP Reverb G2 İnceleme

Sanal gerçeklik macerasında şimdilik en mantıklı nokta olarak değerlendirilecek HP Reverb G2 (2022)'yi inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Yüksek performans
  • Rahat kullanım
  • Üst düzey netlik
  • Fiyatı yüksek

Sanal gerçeklik. Doksanlı yıllarda izlediğimiz filmlerde ve Aerosmith’in Amazing klibi sayesinde hayatımıza giren bir kavram. Klipteki kahramanımızın kafasına taktığı vakit Xenomorph gibi gözüktüğü sanal gerçeklik cihazları aradan 28 sene geçtikten sonra ağırlık ve boyut anlamında makul noktalara gelmeyi başardılarsa da henüz her eve girmek için erken olduğunu düşünen çok fazla insan var.

Aslında, 2016 yılında Oculus Rift, HTC Vive ve PS VR arka arkaya çıktığında her şeyin çok hızlı değişeceğini, sürekli yeni cihazların geleceğini ve fiyatların da giderek düşeceğini düşünmüştük. VR cihazları bir şeyleri başardı evet ancak yaygınlaşmayı, arkalarındaki içerik desteğini endüstri standardı haline getirmeyi ve bebeklik problemlerinden kurtulmayı henüz başaramadı. Birinci sorun, kablolardı. Bahsi geçen cihazları kullanmak istediğinizde kocaman bir boşluğun yanında metrelerce kabloya da ihtiyacınız oluyordu. İkinci sorun, gerekli donanım desteğinin artmasıydı ki bu sayfalarda inceleyeceğimiz ürünün de katkısıyla bu günümüzde bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Üçüncüsü ise grafik standardının artmasıydı. Bu konu halen tam anlamıyla çözülemedi zira AAA firmaların eline bakıyor, bu firmalar da VR işini karlı görmediği sürece mesafeli durmaya veya basit yan oyunlarla ağızlara bir parmak bal çalmaya devam ediyor.

HP’nin Microsoft ve Valve iş birliği ile geliştirdiği Reverb G2, geçtiğimiz günlerde 2022 sürümüyle bizlerle buluştu. İsmi halen aynı olan model, ufak gözüken ama son derece kritik yeniliklerle bizlerle buluştu ve biz de uzunca test etme fırsatı yakaladık. Peki Reverb G2’nin arkasında nasıl bir sistem var ve bize neleri vadediyor?

Steam VR ve Windows Mixed Reality (WMR) desteği (G2 bunu destekleyen çok az üründen biri) ile gelen Reverb G2, piyasadaki rakipleri arasında en yüksek çözünürlüğe sahip. Denediğimizde aklımızı alan Oculus Rift’ten yüzde 250 daha fazla pikselle çalışabiliyor ve her 2 göz için 2160x2160 LCD panellerine sahip. G2’nin ilk sürümünde de Valve’ın geliştirdiği lenslerin performansını çok beğeniyorduk ama bu modelle beraber FOV’un yatayda 98, dikeyde ise 88 dereceye çıkması (FOV 114 derece) göz konforunu ve “içinde olma hissini” ciddi miktarda artırmış. Bunda göz/lens mesafesini 15mm’den 9mm’ye düşürebilen yeni yüz maskesinin de etkisi büyük. Sonuç olarak, ölü noktalar neredeyse tamamen ortadan kalkmış, netlik de aynı şekilde. IPD ayarı sayesinde herkese uygun bir ayar yakalayıp rahat etmek mümkün. Hoparlörler konusunda eski sürümde de herhangi bir sıkıntımız olmamış, yeni sürümde de 1cm mesafede duran hoparlörler son derece net bir ses çıkışı sağlarken konumsal doğruluk konusunda da iyi bir iş çıkartıyorlar. 6 metrelik kablo da eskisi kadar kalın değil ancak oldukça sağlam gözüküyor. Daha ince olunca bir yerlere takılmadan düzen kurmak kolaylaşmış.

Tabii motion sickness ihtimali her zaman var. Bazılarımızın beyni maalesef VR gözlükleri tarafından manipüle edilmeyi inatla reddediyor ve bu konuda yapılabilecek bir şey yok. Bu konuda bir sıkıntı yaşamasanız bile uzun süre kullanmanızı önermem, mutlaka kısa molalar verin.

Reverb G2 bildiğiniz gibi Oculus Rift S ve Quest’e kıyasla neredeyse 2 kat pahalı bir model. Diğer taraftan hemen her açıdan diğerlerinden daha iyi bir deneyim vadediyor. 2160x2160 çözünürlüğün yanında 90Hz’lik ekranlarla gelen ürün HP’nin söylediğine bakılırsa 144Hz yineleme hızı ve 130 derecelik FOV’u da destekliyor.

Ürünü bağlamak oldukça kolay. Kablolardan henüz kurtulamasak da ihtiyacınız olan tek şey -eğer oturmayacaksanız- yeterince boşluk (bir minimum gereksinim yok), bir USB 3.0 kablosu ve bir HDMI bağlantısı.

Kontroller hafifçe elden geçirilmiş ve ergonomileri artırılmış. Biz kendi adımıza son derece rahat ettik ama itiraf edelim, vaktimizin büyük bölümünde G2’yi Flight Simulator veya Assetto Corsa ile kullandık. Netlik, performans (Core i5-11400F ve RTX 3060’lı sistemimde denedik) ve rahatlık anlamında şimdiye kadar bir VR gözlüğünde yaşadığım en muhteşem deneyim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizi kısa sürede yoran Assetto Corsa’da bile kendimizi zorlayarak mola vermemiz gerekti, öyle rahat ettik.

Sonuç

Sonuçta Reverb G2, VR gözlüklerinin en performanslısı olmasa da en mantıklısı -amiral gemisi- olarak karşımızda duruyor. Bunun bedelini ise hiç sormayın, 9300 TL’den başlıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HP Reverb G2
Ürün Markası HP
CHIP Online Notu
90

İlginizi Çekebilir

Kodgem Straight Plus inceleme
Samsung Galaxy Ring inceleme
Huawei Watch GT3 Pro inceleme
Forum