Honor 10 Lite İnceleme

Şok fiyata şok özellikler sunan Honor 10 Lite bizleri de şok etti! İşte Honor 10 Lite incelemesi!

CHIP Online Notu 90
  • İyi fiyat
  • İyi performans
  • Şık tasarım
  • Ekran
  • Android 9 & EMUI 9
  • İyi pil ömrü
  • Parmak izi okuyucu & yüz tanıma
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • FM radyo & NFC & 802.11ac Wi-Fi
  • Geniş microSD kart desteği
  • Kamera düşük ışık performansı
  • Hızlı şarj yok
  • Mono hoparlör & microUSB

Eğer şu sıralar bütçe dostu, iyi bir akıllı telefon almayı düşünüyorsanız, yekten söyleyelim: Honor 10 Lite, gönül rahatlığıyla satın alabileceğiniz modellerden biri olacak. Biraz damdan düşer gibi oldu belki fakat açıkçası sahip olduğu fiyat etiketine ve çevresindeki diğer akıllı telefonlara baktığımızda Honor 10 Lite'ın gerek tasarım, gerek fiyat/performans anlamında öne çıktığını söylemek mümkün. Zira telefonda tabiri caizse yok yok. Şık tasarım, geniş ve çerçevesiz ekran, Android 9 işletim sistemi, çift kamera ve akıcı kullanımla beraber fiyatı 1700 TL. Öyle ki, 802.11ac Wi-Fi, NFC, çift SIM kart desteğinin yanı sıra parmak izi sensörü ve yüz tanıma gibi özellikleri de bulunduruyor telefon. Açıkçası Honor 10 Lite bizleri tam anlamıyla şok etti desek yeridir.

Yakın zamanda incelediğimiz aynı kategorideki modeller ya daha pahalıydı ya da bu telefonda olan özelliklerin bazılarına kesik atmışlardı. Bunlara örnek olarak Alcatel 5V'yi verebilir, yanına da LG K11'i koyabiliriz. Öte yandan 4 kamerasıyla dikkat çeken Galaxy A9'un da fiyatı 3000 TL'lerde seyrediyor. Yine 2000 TL dolaylarında olan Honor 8X'in benzer teknik kadrosu ise elimizdeki bu modelde bulunuyor ve bu modelle daha uygun fiyatla edinilebiliyor. Daha da derinleştiririz bu karşılaştırmaları fakat artık yavaş yavaş telefona dönelim.

Honor 10 Lite vs Alcatel 5V Karşılaştırması

Ancak son olarak şunu da eklemekte fayda var: Benzer fiyatla bu telefonun çevresindeki modellere baktığımızda, açıkçası daha çok HonorHuawei ve Xiaomi çevresinde ürünler görüyoruz ve hepsi de bir şekilde birbirine yakın özellikler gösteriyor. Bu bağlamda bu markaların, fiyat/performans anlamında amiral seviyesi akıllı telefonlara da iyi alternatifler sunduğunu söylemek gerek. Özellikle akıllı telefon pazarında ülkemiz itibariyle yaşanan fiyat artışı, doğal olarak kullanıcıları da bu modellere yönlendiriyor. Misal bunlara incelediğimiz son örneklerden biri de Huawei P Smart (2019) modeli olmuştu. Evet, hızlı bir girizgahın ardından şimdi artık Honor 10 Lite'a daha yakından bakalım. Bakalım telefon gerçekten de sahip olduğu özellikleri parlatabiliyor mu?

Honor 10 Lite tasarımı nasıl?

Honor 10 Lite'ın anahtar özelliklerinden az önce zaten hızlıca bahsetmiştik. Şimdi her bölümü yavaş yavaş açarak ilerleyelim ve ilk olarak elbette telefonun tasarımından bahsederek başlayalım.

Honor 10 Lite, orta segment akıllı telefonlara fazlasıyla güzel görümüyle örnek bir model oluyor. Telefonun arkası ve kenarları plastik malzemeye sahip, fakat bunu ancak iyice inceledikten sonra fark edebiliyorsunuz. Yuvarlatılmış arka kenarların buluştuğu gövde çerçeveleri de yine plastik malzemeye sahip, fakat krom malzemeyi andırdığını söyleyelim. Bu arada küçük bir eklenti: Telefonun sırt yüzeyi plastik olduğu için cam yüzeye kıyasla daha çabuk çizilebileceğini unutmamak lazım. O nedenle kutu içeriğinde yer alan silikon kılıfı kullanmak faydalı olacak.

Honor 10 Lite vs Vestel Venus e4 Karşılaştırması

Telefonun renkleri arasında elimizdeki Safir Mavisi, Gökyüzü Mavisi, Parlak Kırmızı ve Gece yarısı Siyahı gibi seçenekler bulunuyor. Bu canlı renkleriyle de dikkat çeken telefon, arka yüzde bir parmak izi sensörüne, köşede ise çift kamera dizilimine yer veriyor.

Telefonun alt kenarında tek hoparlör, microUSB yuvası ve kulaklık girişi yer alırken, üst kenarda microSD ve SIM kart çekmecesi bulunuyor. Burada microSD kart yuvasını kullanmazsanız, ikinci SIM kartınızı telefona takabiliyorsunuz.

Yine son olarak telefonun sağ kenarında güç ve ses butonlarının yer aldığını söyleyelim.

Honor 10 Lite ekranı nasıl görünüyor?

Honor 10 Lite, ekranıyla 6.21 inç boyutunda büyük ekranlı modellerden biri oluyor, fakat aynı zamanda ekran çerçevelerinin ziyadesiyle ince tutulmasıyla yüksek ekran / gövde oranı sunan modeller arasına giriyor. Telefonun ekran / gövde oranı yüzde 83 seviyesinde.

Görüntü anlamında da 19.5:9 en boy oranı sunan ekran, hemen üzerinde su damlası çentiğine ev sahipliği yapıyor. Ekran paneli IPS LCD olurken, ekranda Gorilla Glass benzeri bir koruyucudan söz edilmiyor. Bu anlamda dikkatli olmakta fayda var, ancak şunu da söylemek lazım ki, Honor, telefonun ekranı üzerine halihazırda bir koruyucu film uygulamış. Bu katmanı görmeniz mümkün.

Honor 10 Lite vs LG K11 Karşılaştırması

1080x2340 piksel çözünürle sahip olan Honor 10 Lite, 415 ppi piksel yoğunluğu değerini içeriyor. Bu noktada 6000 TL civarında fiyat etiketiyle cep yakan iPhone XR'dan hem çözünürlük hem piksel yoğunluğu anlamında fark yarattığını söylemek lazım. Zira iPhone XR'ın ekran çözünürlüğü 828x1792 piksel; ekran piksel yoğunluğuysa 326 ppi.

Honor 10 Lite'ın arayüzünden ekran detaylarına baktığımızda, burada renk modu ve sıcaklığını ayarlayabildiğimizi, göz konforu modunu açabildiğimizi ve ekran çözünürlüğünü değiştirebildiğimizi görüyoruz.

Honor 10 Lite işletim sistemi detayları neler?

Bu arada işletim sistemi olarak da telefonda Android 9.0 Pie işletim sistemi sunulmuş. Arayüz olarak da EMUI 9.0 yer alıyor. Bu da elimizdeki telefonun tıpkı Huawei Mate 20 Pro ile aynı işletim sistemi detaylarını kullandığı anlamına geliyor ki bu büyük avantaj.

Honor 10 Lite'ın işletim sistemi detaylarından da kısaca bahsedecek olursak, telefonun varsayılan olarak uygulama tepsisi kullanmadığını görüyoruz. Fakat bu kullanım şekline alışkın değilseniz, Ayarlar > Başlangıç Ekranı > Başlangıç Ekranı Stili kısmından uygulama çekmecesini geri getirebiliyorsunuz.

Honor 10 Lite vs Huawei P Smart (2019) Karşılaştırması

Yine alttaki navigasyon tuşlarını Ayarlar > Sistem > Sistem Gezintisi kısmından tamamen kaldırabilir, ekran ayarlarından yukarıdaki çentiği gizleyebilirsiniz. Bu alanda çok sayıda seçenek yer alıyor. Bunlar arasında pil kullanımına yönelik olanlar da mevcut. Güç tasarruf ve süper güç tasarruf modunu açabilir, Telefon Yöneticisi uygulaması yoluyla telefonu tek dokunuşla optimize edebilirsiniz.

Elbette telefonun tema seçeneklerini de değiştirebiliyorsunuz. Varsayılan olarak birkaç hazır tema sizi kesmezse, Huawei kimliğinizle giriş yaparak daha fazlasını edinebiliyorsunuz.

Bu adımda Honor 10 Lite'ın güvenlik ayarlarından parmak izi kimliğinizi oluşturabileceğinizi ve ayrıca yüz tanılaması yapabileceğinizi de söyleyelim. Eğer yüz tanılaması yaptıktan sonra telefonun kilidinin hemen açılmasını istiyorsanız, bunu da belirtebiliyorsunuz. Her iki güvenlik yönteminin yaptığımız denemelerde gayet akıcı olarak çalıştığını gördüğümüzü de söyleyelim ve şimdi telefonun teknik kadrosuna ve performans notlarına geçelim.

Honor 10 Lite özellikleri ne & performansı nasıl?

Honor 10 Lite, kategorisine uygun olarak iyi bir işlemci ile geliyor. Daha önce Huawei Mate 20 LiteHuawei P Smart (2019) ve Honor 8X'te de karşımıza çıkan Kirin 710 işlemciden güç sağlayan Honor 10 Lite, 8 çekirdekli bu işlemcisi ile 2.2 GHz frekanslı Cortex-A73 ve 1.7 Cortex-A53 yongalarını taşıyor. Uygun olarak Mali-G51 grafik işlemciyi de bulunduran telefon, elimizdeki modeliyle 3 GB RAM'e sahip. Telefonun depolama birimi de 32 GB oluyor. microSD kart yoluyla ise bu alanı 512 GB daha arttırabiliyorsunuz.

Telefonu teknik kadrosu ışığında sentetik benchmark testlerinde koşturduğumuzda aldığımız sonuçlar oldukça dikkat çekici duruyor. Öncelikle AnTuTu Benchmark testine bakarsak, burada telefonun 127735 puan aldığını görüyoruz.

Honor 10 Lite vs Honor 8X Karşılaştırması

Bu skoru diğer akıllı telefonlarla kıyasladığımızda ise, Honor 10 Lite'ın Huawei P Smart (2019) ve Mate 20 Lite ile diğer modelleri geriye düşürdüğünü görmek mümkün.

GeekBench 4 testine geldiğimizde, tek çekirdek performansında 1528 puan, çoklu çekirdek senaryosundaysa 5446 puan toplayan Honor 10 Lite, burada da yine etkili grafik çiziyor.

GeekBench 4 tek çekirdek performansında kıyas tablosunda yine ilk 3'te yer alan Honor 10 Lite, muadil modellerden Samsung Galaxy A8 ve Huawei Mate 20 Lite ile yakın seyrediyor. Onu yakından takip eden model ise Huawei P Smart (2019) oluyor.

Çoklu çekirdek tablosuna baktığımızda da, kalabalık kadro arasında çok sayıda modeli görmek mümkün. Aralarında eski amiral gemileri de yer alıyor. Honor 10 Lite, bu tabloda da 3'üncü sırada yer alıyor. P Smart (2019)'un önünde duran Honor 10 Lite, Huawei Mate 20 Lite ile Honor 8x'i takip ediyor.

Tüm bu sonuçlara baktığımızda, Honor 10 Lite'ın kategorisi için gayet iyi bir çizgide olduğunu görüyoruz. Ancak elbette bir amiral gemisi modeli değil ve üst seviye grafik ayarlarında oyun oynayamayacak veya çok sayıda uygulamayı aynı anda akıcı şekilde çalıştıramayacaksınız, bu da atlanmaması gereken bir gerçek. Kategorisi için güçlü bir model, ancak kuşkusuz ondan daha fazlasını beklememek gerek.

Honor 10 Lite ile oyun oynama konusunda akıllarında soruları bulunanlara da, PUBG ve türevi oyunları da oynayabileceklerini söyleyelim. Günlük oyun eğlencesi, multimedya kullanımı, sosyal medya takibi gibi işlevlerin altından rahatlıkla kalkabilen Honor 10 Lite, şimdi bakalım pil performansıyla nasıl bir grafik çizmiş.

Honor 10 Lite test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda detaylı olarak görebilirsiniz.

Honor 10 Lite pil performansı

Honor 10 Lite'ın bataryası 3400 mAh kapasitesinde. Bu sınıf bir telefon içn gayet yeterli bir kapasite olan bu alan, telefonun güç tasarruf özellikleriyle daha idareli biçimde kullanılabiliyor. Ancak hemen söyleyelim; Honor 10 Lite'ta ne yazık ki bir hızlı şarj desteği bulunmuyor. Bu da 3400 mAh alanı tam kapasite şarj ederken 2 saat 17 dakika bekleyeceğiniz anlamına geliyor. En azından bizim yaptığımız testten bu sonucu aldığımızı söyleyelim. Ayrıca kablosuz şarj özelliğinin bulunmadığını da buna ilave edelim.

Telefona uyguladığımız pil testlerinde ilk olarak genel kullanım senaryosundan bahsedecek olursak, tam günü rahat çıkarttığını söyleyerek başlayabiliriz. Sabah saat 7'den prizden çektiğimiz ve tüm gün telefon konuşmaları, e-posta kontrolü, sosyal medya takibi yaptığımız, video ve oyun uygulamalarını çalıştırdığımız bir senaryoda, akşam saat 22:00'de telefonun bataryası yüzde 15 seviyesindeydi. Elbette güç tasarruf modlarını kullanarak bu süreyi uzatabilmek elinizde.

Honor 10 Lite vs Huawei Mate 20 Lite Karşılaştırması

Öte yandan video test sonucuna göre de iyi sonuç aldı Honor 10 Lite. Tam ekran parlaklığında, Wi-Fi'ya bağlı senaryoda, Full HD video oynattığımızda, 90 dakika sonunda bataryanın yüzde 19 oranında azaldığını gördük. Bu da iyi bir değer.

Benzer senaryonun oyun bölümünde ise, yaklaşık 40 dakikalık PUBG oynadık. Bunun sonucunda da pilin yüzde 10 oranında düştüğünü gözlemledik.

Honor 10 Lite kameraları nasıl?

Evet, geldik artık kameralara. Honor 10 Lite, arkada çift kamera, önde ise 24 MP ölçüsünde tek kameraya ev sahipliği yapıyor. Hemen hızlıca kameraların teknik özelliklerinden bahsedelim.

Arka yüzde 13 MP ana kamera, yanında ise 2.0 MP ölçüsünde derinlik sensörü yer alıyor. f/1.8 diyaframlı ana kamerada faz algılamalı otofokus yer alırken, bu kamera LED flaşla da destekleniyor. Arka kamerada 4K video kaydı yok. Kaldı ki, segmentinde bu fiyata bir telefonda da kolay kolay göremiyoruz bu özelliği. 30 / 60 karede 1080p video kaydı yapabiliyorsunuz. Ancak OIS eksikliğini video çekimlerinde hissedeceğinizi de söyleyelim.

Honor 10 Lite vs Samsung Galaxy A9 (2018) Karşılaştırması

Ön kamera ise 24 MP ölçüsünde yer alıyor. f/2.0 diyaframlı ön kmaerada HDR desteği mevcut ve yine Full HD video kaydı serbest.

Her iki kamerada da yapay zeka özelliklerinden faydalanabildiğiniz Honor 10 Lite'ta, portre modunda fotoğraflar da çekebiliyorsunuz.

Telefonun otomatik modunda yaptığımız çekimler gayet adil görünüyor. Yapay zekayı açtığınızda, sahne otomatik olarak optimize ediliyor ve güzel sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Bu arada arka kamera arayüzünde otomatik modda AI'ı açarsanız, çözünürlüğün 13 MP yerine 8 MP olarak ayarlandığını söyleyelim. Fakat ön kamera için bu geçerli değil. Yapay zeka açık olsa da olmasa da 24 MP ölçüsünden sapmıyor.

Her iki kamerayla da gerçek zamanlı olarak bokeh efekti uygulayabiliyor, HDR desteğinden yararlanabiliyorsunuz. Yine telefonda düşük ışıkta yararlanabileceğiniz gece modu da uzun pozlama ile destek sağlıyor. Tamamen karanlık ortamlarda pek parlak iş çıkartmıyor belki ancak nispeten yardımcı oluyor. Gündüz çekimlerindeyse telefon kategorisinin hakkını veriyor.

Honor 10 Lite ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek Honor 10 Lite, fazlasıyla rekabetçi bir akıllı telefon olmayı başarıyor. Kirin 710 işlemcisiyle Snapdragon 660 işlemcili modellere karşı iyi performans gösteren Honor 10 Lite; şık tasarımı, iyi pil ömrü, ekran kalitesi ve bahsettiğimiz daha pek çok yanıyla, onu tercih edecekleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir model oluyor. Honor 10 Lite'ın fiyatı, başta da bahsettiğimiz gibi 1700 TL olarak görülüyor ve ithalatçı garantili değil, direkt olarak Honor Türkiye garantisine sahip olduğunu da belirtmek gerek. Kabaca amiral gemisi statüsünde bir akıllı telefona bütçeniz el vermiyorsa, rahatlıkla Honor 10 Lite'ı listenin başına yazabilirsiniz.

Kimler Almalı

Bütçesi sıkışık olan ancak iyi bir akıllı telefon isteyenler, Honor 10 Lite'ın sunduğu özelliklerden gayet memnun kalabilir.

Alternatifleri

Honor 10 Lite'a alternatif olarak Huawei P Smart (2019) modeli de tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Honor 10 Lite
Ürün Markası Honor
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 9.0
İşlemciHisilicon Kirin 710
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 1.7 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.21 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera24 MP
Arka Kamera13 MP
Arka Kamera (2)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSYok
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi3400 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar73 x 154 x 8.0 mm
Ağırlık162 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum