Günsan Smart Priz İnceleme

Eğer devamlı “Ütüyü prizde mi unuttum?” veya “Işıklar açık mı kaldı?” gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa, bunun çok basit bir çözümü var. Günsan Smart Priz, tüm endişelerinizi ortadan kaldırırken, aynı zamanda hayatınızı oldukça kolaylaştırıyor. İşte tüm detaylarıyla Günsan Smart Priz incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • Kolay kurulum ve kullanım
  • Uygulama desteği
  • Zamanlayıcı ve Geri Sayım özelliği
  • Uygun fiyat
  • Enerji tüketimi izleme

Her zaman söylüyoruz; eğer evinizi akıllı hale getirmeye karar verdiyseniz, başlangıç için en kolayı akıllı prizlerden başlamak. Zira akıllı prizler hem maliyet açısından cebi yormuyor hem de akıllı olmayan cihazları da yönetebilmek için bir yapı taşı görevi görüyor. Ancak bildiğiniz gibi bu alanda seçenek çok. Dolayısıyla güvenlik açısından sorun yaşamamanız ve olası bir sorunda karşınızda bir muhatap bulabilmeniz için marka seçimi önemli. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda sizleri Günsan Elektrik adında bir markayla tanıştırmıştık. Günsan Elektrik, 1982’den beri anahtar priz ve elektrik aksesuarları üreten oldukça köklü bir marka. İyi haber ise Günsan Elektrik, geleneksel ürünler dışında artık akıllı ürün pazarına da adım atıyor. İşte bugün inceleyeceğimiz Günsan Smart Priz de onlardan biri.

Evet, diğer akıllı prizlerde olduğu gibi Günsan Smart Priz de “Ütüyü prizde mi unuttum, ışıklar açık mı kaldı, elektrikli ocağı kapattım mı?” gibi tüm endişelere son veriyor. Ayrıca aktif kullanılmadığı zamanlarda gereksiz enerji kaybı yaşatan cihazların elektrik tüketimini de azaltmaya yardımcı oluyor. Prizin detaylarına geçersek, üzerinde tek bir soketi olduğunu görüyoruz. Yan tarafında ise açma/kapama düğmesi ve gösterge ışığı mevcut. Yapı olarak aleve dayanıklı malzemeden üretilmiş. Tabii her ne kadar dayanıklı malzemeden yapılsa da sudan, nemli veya sıcak ortamlardan uzak tutmak gerekiyor. Nihayetinde akıllı da olsa temel yapısı geleneksel prizlerden farksız.

Peki, Günsan Smart Priz’i kullanmaya başlamak için nasıl bir yol izliyoruz? Bu noktada her şey kullanıcı dostu ve basit tasarlanmış. İlk önce yapmanız gereken akıllı telefonunuzdaki App Store veya Google Play’den “GG Smart” diye aratıp Günsan’ın uygulamasını yüklemek. Ardından prizi herhangi bir normal prize takmanız ve 10 saniye kadar kapalı kaldıktan sonra yan tarafındaki güç düğmesinden açmanız gerekiyor. Eğer gösterge ışığı yanıp sönmeye başladıysa prizle işiniz bitti demektir. Buradan sonra uygulamaya geçip ana sayfanın sağ üst köşesindeki “+” simgesinden “Cihaz ekle” kısmına girip prizin kurulumunu kolayca tamamlayabiliyorsunuz. Bu arada mobil cihazınızın ve akıllı prizin aynı 2,4 GHz Wi-Fi ağına bağlı olması gerektiğini belirtelim.

Tüm işlemlerden sonra uygulamada bizi sade bir arayüz karşılıyor. Ana ekrandaki düğmeden prizi uzaktan rahatça kapatıp açabiliyorsunuz. Ancak asıl olay güç düğmesinin altındaki seçeneklerde. Buradaki “Zamanlayıcı” bölümünden, cihazınızı farklı zamanlarda açılıp kapanacak şekilde programlayabiliyorsunuz. Diyelim akşam 7’de işten geliyorsunuz ve geldiğinizde yemek hazırlamak için elektrikli ocağınızın hazır olmasını istiyorsunuz. Eğer malzemeleriniz de hazırsa zamanlayıcıyı eve geliş saatinizin 5-10 dakika kadar öncesine ayarladığınızda her şeyi epey bir kolaylaştırmış oluyorsunuz. Veya en basitinden sabahları siz uyanmadan kahvenizin hazır olması sağlayabiliyorsunuz. Elbette bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak videonun başında da söylediğimiz gibi en büyük artısı “Ütüyü prizde mi unuttum, ışıklar açık mı kaldı?” gibi sorunlar tamamen ortadan kalkıyor. Aklınızda soru işareti mi var? Hemen uygulanmaya girip priz açık mı değil mi kontrol edebiliyorsunuz ve müdahelede bulunabiliyorsunuz.

Bununla birlikte uygulamada öne çıkan bir diğer kullanışlı özellik de “Geri Sayım”. Bu özellik sayesinde, cihazlarınızın belirli bir süre geçtikten sonra açılıp kapanmasını sağlayabiliyorsunuz. Örneğin elektrikli ocağınıza yemek koydunuz ama bir yandan da evde çalışmak zorundasınız. Böyle bir durumda olası bir kötü sonucu engellemek için yemeğin pişme süresine göre prizi kapanacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Kısacası her şey hayal gücünüze ve ihtiyaçlarınıza kalmış.

Bunların dışında arayüzdeki “Takvim” özelliği sayesinde cihazın çektiği akım gücünü ve harcanan enerji miktarı verilerini görebildiğinizden enerji tasarrufu yapabilme imkanınız var. Ek olarak eğer yalnız yaşamıyorsanız, uygulamadaki “Aile Paylaşımı” özelliği ile evdeki tüm bireylerin cihazı kontrol edebilmesini sağlayabiliyorsunuz. Google Asistan ve Amazon Alexa desteği de bulunan akıllı priz, ses ile de yönetilebiliyor. Her ne kadar Alexa ülkemizde halen kullanılamıyor olsa da Google Asistan’a “Akıllı prizi çalıştır” veya “Işığı kapat” gibi sesli komutlar vererek yönetebiliyorsunuz.

Uygulamanın bize sunduğu en önemli avantajlardan biri de senaryo oluşturma özelliği. Bu özellik bize belirli koşullara bağlı olarak her şeyi otomatikleştirme imkanı sunuyor. Ne gibi koşullar bunlar? Örneğin konum değiştiğinde prizin kapanmasını ya da açılmasını sağlayabiliyoruz. Kısaca daha önce verdiğimiz örnekleri otomatikleştiriyor. Diyelim evden uzaklaştık, ütünün bağlı olduğu priz otomatik olarak kendini kapatabiliyor. Veya eve gelmek üzereyiz, uygulama yaklaştığımızı anlayıp prizi açarak kahve makinesini çalıştırıyor ve her şey eve girdiğimizde hazır olmuş oluyor. Ek olarak hava durumu değiştiğinde veya cihaz durumu değiştiğinde de bu özelliği kullanabiliyoruz. Dediğimiz gibi, her şey ihtiyaçlarınıza ve hayal gücünüze bağlı.

Son olarak kapanışa geçmeden, aklınıza takılabilecek bir iki soruya da hazır siz sormadan hızlıca cevap verelim: “Eğer Wi-Fi bağlantım kesilirse ne olur?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, cihazın üzerindeki açma/kapama düğmesinden prizi manuel olarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Ayrıca Wi-Fi bağlantısı etkinleştirildiğinde cihaz otomatik olarak tekrar Wi-Fi ağına bağlanıp normal şekilde çalışmaya devam ediyor. Yani tekrar tekrar kurulum yapmanıza vs. gerek yok. Peki, Wi-Fi ağını veya şifreyi değiştirirseniz ne olacak? Böyle bir durumda akıllı prizi tekrar Wi-Fi ağına bağlamanız gerekiyor. Bunun için cihazı prize taktıktan sonra gösterge ışığı hızlı bir şekilde mavi renkte yanıp sönene kadar açma/kapama düğmesine basılı tutmanız yeterli. Sonrasında kurulum biraz önce anlattığımız şekilde ilerliyor.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Günsan Smart Priz, ufak ama oldukça kullanışlı bir cihaz. Hem kafanızdaki endişeleri gideriyor hem de hayatınıza fazlasıyla kolaylık sağlıyor. Üstelik tüm bunları 249 TL gibi çok uygun bir fiyata sunuyor. Eğer bizim gibi unutkan biriyseniz, kesinlikle evinizin her köşesinde bulunması gereken bir ürün.

Günsan Smart Priz hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Günsan Smart Priz
Ürün Markası Günsan
CHIP Online Notu
90
Beyan Gerilimi AC 100-240V
Beyan Akımı 16A AC
Frekansı 50/60 Hz
Çalışma Sıcaklığı -20 - 60°C
Wi-Fi Frekansı 2.4 GHz
Maksimum Yük 3680W

İlginizi Çekebilir

Dreame H12 Dual Islak Kuru Dikey Süpürge inceleme
Roborock Flexi Pro inceleme
Fonri Akıllı Ampul (KES301) inceleme
Yale Linus Akıllı Kilit L2 inceleme
Arzum Trace Pro 9’u 1 Arada Erkek Bakım Seti inceleme
English Home Air Fryer XL inceleme
Forum