Yeni Nexus 7 incelemede!

Google'ın 2013 için yenilediği Nexus 7'yi her yönüyle, baştan aşağı test ettik!

CHIP Online Notu 90
  • Harika pil ömrü
  • Uygun fiyat
  • Müthiş bir ekran
  • Depolama alanınızın önemli bir bölümü harcanmış olarak geliyor
  • Renkler zaman zaman hatalı görünüyor
  • 64GB'lık modeli yok

İlk Nexus 7, feda ettiği bazı özelliklerine rağmen son derece etkileyici bir cihazdı. Ucuzluğu (daha doğrusu yurtdışındaki ucuz fiyatı), başarısının uzun soluklu olmasında büyük rol oynadı. Ülkemizde şu an yaklaşık 760 TL'ye satılan tablet, kızgın rekabete boyun eğmek üzereydi ki yeni Nexus 7 ortaya çıktı.

Temmuz'da tanıtılan yeni Nexus 7, bazıları tarafından "Nexus 7 2013" şeklinde orijinalinden ayırt ediliyor. Nexus cihazları, bildiğiniz gibi saf bir Google deneyimiyle geliyor, yani Nexus'larda Android'in en temiz haliyle karşı karşıyasınız. Yani Samsung ve HTC'nin TouchWiz'li, Sense'li arayüzlerinden kaçacak yer arıyorsanız, Nexus'ta huzur bulacaksınız.

Ancak yeni Nexus 7'den yepyeni bir işletim sistemi beklemeyin: Cihaz Android 4.2 yerine bu kez Android 4.3 ile geliyor. Cihaz, uzun zamandır konuşulan Android 5.0 veya Google'ın yeni ortaya çıkardığı Android KitKat'tan ise (şimdilik) yoksun.

Henüz Türkiye'de satışa sunulmayan yeni Nexus 7'nin 16GB'lık sürümünün yurtdışı fiyatı, 310 dolar civarlarında. Önceki sürümün yurtdışı fiyatı yaklaşık 250 dolardı, ancak donanımda yapılan önemli geliştirmeler bu farkı karşılayacak kadar iyi. Cihazın 32GB'lık bir sürümü de olacak. Bu sürümün yurtdışı fiyatı ise 375 dolar.

Yeni Nexus 7 şimdilik yalnızca "sadece Wi-Fi" modeline sahip. Cihazın mobil ağ destekli bir modeli de olacak (bu kez LTE destekli bir model de olacak), ancak Google bu modelin ne zaman çıkacağını açıklamadı.

Nexus 7'yi kullanmak

Yanınıza kolayca alıp, çantanıza atıp taşıyacağınız bir tablet arıyorsanız, yeni Nexus 7 tam size göre. Değerli ekranınızı çiziklerden korumaya yönelik bir kılıfa veya bir ekran koruyucuya ihtiyacınız olacak. Donanım konusuna gelince yeni Nexus 7'nin değerli parçalardan oluştuğunu görüyoruz. Ön tarafta oldukça parlak bir Gorilla cam bulunuyor, ekran kapalıyken ön yüzde tek gördüğünüz ayrıntı, video görüşmeleri yapmanıza izin veren ön kamera.

Cihaz önceki sürümüne göre hem daha ince, hem de daha hafif (yeni Nexus 7: 200 x 114 x 8.7mm ve 290g, ilk Nexus 7: 198.5 x 120 x 10.5mm and 340g). Dikkatli baktığınızda cihazın boyunun biraz uzadığını fark edebilirsiniz, ancak bu ihmal edilebilir bir fark. Cihazın LTE sürümünün 9 gram daha ağır olduğunu belirtelim.

Cihazın çerçevesinin etrafındaki plastik, metale boyanmış kısım, yeni Nexus 7'de yok. Dolayısıyla Nexus 7 tamamen siyaha bürünmüş bir tablet. Ekran, dışarıya doğru bükülen kenarlarla bütünleşiyor ve kesintisiz bir arka panel meydana getiriyor.

Ekranın çerçeve boyutu ise ekranı kenarlara daha da yaklaştıracak biçimde daralmış. Bu durum yeni Nexus 7'yi tutmanızı zorlaştırıyor, zira artık baş parmağınızı ekranın üzerine koyup dinlendirecek bir yer bulamıyorsunuz. Bu nedenle tableti tutmak için yeni yollar aramanız gerekecek. Onu tamamen avucunuzun içine alabilirsiniz, ancak bu bir süre sonra yorucu olabiliyor. Bazı kullanıcılar yeni Nexus 7'yi büyük bir telefon gibi altta serçe parmağının, kenarda ise baş parmağının üzerine yerleştirerek de tutabiliyor.

Cihazı elinizde tutmaya çalışırken yaşadığınız bir başka rahatsızlık ise alttaki güç portunun derinize sürtünmesi. Sol köşe ise avucunuzun içine biraz batabiliyor.

Nexus 7'nin tasarımı

Arka tarafın dokulu yüzey yerine mat plastikle değiştirilmiş olması da tutuşu zorlaştıran etkenlerden. Ancak bu çok önemli olmayabilir. Çoğu kullanıcının Nexus 7'sini kılıfla kullanacağını düşünürsek bunun pek önemi yok.

Bir başka küçük sorun, ekranın tam bir parmak izi toplayıcısı olduğu. Bizce yeni Nexus 7'nizi bacaklarınızın üzerinde sık sık temizlemeye hazırlıklı olun.

Ekranın üzerinde kameranın dışında çok dikkatle baktığınızda görebileceğiniz bir uyarı ışığı da var. Güç düğmesi ve ses düğmesi, sağ tarafta bulunuyor.

Cihazın arka tarafına oyulmuş Nexus logosunun yanında bir yenilik daha var: ilk Nexus 7'de olmayan, çoğu kullanıcının ısrarla istediği arka kamera yeni Nexus 7'de yerini almış.

Yeni Nexus 7'deki hoparlörlerin iki adet olduğunu, yani stereo ses elde edebildiğinizi de söyleyelim. Hoparlörler cihazın arka tarafında, üstte ve altta bulunuyor, bu nedenle yatay modda izlediğiniz videolarda size stereo ses sunuyor.

İlk Nexus 7 daha uygun bir fiyat için bazı özellikleri bir kenara bırakan bir cihazdı. Ancak yeni Nexus 7 size bu hissi vermiyor, aksine tam anlamıyla kaliteli bir cihaz kullandığınızı hissedebiliyorsunuz.

Ekran

Bahsettiğimiz kalite farkı, en çok ekranı gördüğünüzde ortay çıkıyor. İlk Nexus 7, 800 x 1.280 çözünürlük ve 216PPI piksel yoğunluğuna sahipti. Bu değerler kötü değil, ancak yeni Nexus 7 323PPI ile iPad'in 264PPI'lik Retina ekranını geçmeyi başarıyor. 1.200 x 1.920 çözünürlük sunan cihazda metinler büyüleyici derecede keskin, resimler ise inanılmaz derecede net görünüyor. Bu kadar net bir ekrana gerçekten ihtiyacımızın olup olmadığı tabi ki farklı bir konu, ancak çoğumuz cep ve tabletlerde bu özelliği arıyor. Ekran camı ve ekran arasındaki mesafenin kısalığı, ekranı daha da güzel kılıyor. Aynı şekilde ekran, farklı açılardan da harika görünüyor - tabletlerin sıkça paylaşıldığını düşündüğümüzde bu iyi bir özellik.

Ekran parlaklığının tableti dışarıda kullandığınızda çok ideal olduğunu söyleyemeyiz, ancak parlaklığı son seviyeye getirdiğinizde sizi idare edecektir.

Tabletin renk üretimi de çok daha iyi. İlk Nexus 7'de sıkça şikayet edilen bir konu, resimlerin soluk görünmesiydi. Cihazın fiyatı, bu sorunu yok saymamıza yetiyordu ancak yeni Nexus 7'de renkler, eskisinden çok daha sıcak. Bununla birlikte ekran, Note 8.0 ve Galaxy S4'ün ekranlarının canlılığından hala uzak. Ancak yeni Nexus 7'nin ekranına baktığınızda asla hayal kırıklığına uğramayacağınızı söyleyebiliriz.

Hayal kırıklığına uğrayacağınız konu, en büyük Nexus 7'nin 32GB depolama alanı sunması olacak. Google'ın şu sıralarda cihazlarına harici depolama seçeneği eklemediği de biliniyor. Dolayısıyla Google'ın istediği gibi verilerinizin bir kısmını bulutta saklamanız gerekebilir.

32GB'lık depolama alanının sizin için 32GB'lık bomboş bir alan anlamına gelmediğini de hatırlatalım. İşletim sistemi, depolamanızın büyük bir bölümünü yiyor ve size sadece 26GB kalıyor. Bu alanı birkaç film ve HD oyunla kolayca tüketebilirsiniz. Dolayısıyla 16GB'lık modelde daha da kısıtlanmış olacaksınız.

Çoğu modern cihazda olduğu gibi yeni Nexus 7'de de ekran parlaklığını ortama göre ayarlamaya izin veren bir sensör bulunuyor. Otomatik parlaklığı kapatıp parlaklığı sonuna kadar açarsanız güneş gözlüğüne ihtiyacınız olacak, ekran son derece parlak.

Nexus 7'nin pili artık 4.325mAh değil. Google son tabletinde bu kez 3.950mAh kapasiteli bir pil kullanmış. Bu değişikliğin Nexus 7'yi hafifleştirmekten başka büyük bir etkisi yok gibi görünüyor. Yeni Nexus 7'nin pil ömrünün, Android 4.3'teki iyi pil yönetimi sayesinde ilk Nexus 7'ye göre daha iyi olduğunu söylemek mümkün. Cihazı uygu modu aldığınızda derin bir uykuya daldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Arayüz ve performans

Eğer kutudan sizin için özelleştirilmiş bir cihaz çıkmasını bekliyorsanız, yanlış yerdesiniz. Nexus cihazlarının amacı size en doğal Android'i sunmak. Yeni Nexus 7 de size tam olarak saf, değiştirilmemiş bir Android 4.3 sunuyor.

Bu beş giriş ekranına sahip olduğunuz anlamına geliyor. Tabi ki farklı bir launcher kullanmanız ve ince ayarlarla giriş ekranlarını değiştirmeniz mümkün. Çoğu kullanıcı, custom ROM yüklemeye gerek kalmadan farklı launcher kullanma yolunu tercih edebiliyor.

Sonuç olarak yeni Nexus 7'de size sunulan arayüz, önceki Jelly Bean sürümlerine çok benziyor. Android'in önemli özelliklerinden olan widget'lar artık sadece giriş ekranlarınızı değil, kilit ekranınızı da süslüyor. Bu sayede kilidi açmadan önemli bilgilerinize bir bakışta ulaşabiliyorsunuz.

Nexus cihazlarının Android güncellemelerini ilk alan cihazlar olduğunu da hatırlatalım. Yani güncelleme tüm ceplerden ve tabletlerden önce size geldiğinde "Yükle" düğmesine basmanız yeterli olacak.

Jelly Bean'in görünümüne sahip Android 4.3, oldukça karanlık bir renk şeması kullanıyor. Mavi ve siyahlar oldukça ağırlıklı. Bu cihazı farklı kılsa da zaman içinde sıkıcı olabilir.

Ancak arayüz oldukça sezgisel ve içinde dolaşmak son derece kolay. Yeni kullanıcılar menüleri biraz karışık bulabilirler, ancak Android'i daha önce kullanmış olanlar hiç yabancılık çekmeyecekler.

İşletim sisteminde yapılan değişikliklerin çoğu arka planda. Bize görünen birkaç yenilik de var, kullanıcı profilleri gibi. Ancak Bluetooth 4.0, OpenGL ES 3.0 ve daha iyi DRM kodlama bizce daha önemli yenilikler.

Google, yeni Nexus 7'de işe yarar bir ekran klavyesi sunmak için elinden geleni yapmış. Swype ile tanıştığımız, daha sonra Swiftkey'in de aldığı çizerek yazma işlevi artık yeni Nexus 7'de de var. Yine de bazı kullanıcılar Google'ın çözümü yerine Swiftkey'i tercih edebilir. Zira Swiftkey'de klavyenin temasını değiştirebildiğiniz gibi numaralarla harfler arasında geçiş daha kolay.

Performansa geldiğimizde ise tabletin adeta uçtuğunu söylemeliyiz. Project Butter ile hızlanan Android 4.2 ve dolayısıyla Nexus 7'deki Android 4.3, 1.5GHz dört çekirdekli Krait işlemci, Qualcomm Snapdragon S4 Pro yonga seti ve 2GB RAM, yeni Nexus 7'nizin takılmasının pek zor olduğunun ispatı. Uygulamalar ve oyunlar hızla açılıyor, widget'larla dolu ekranlar arasındaki geçiş son derece hızlı; üstelik takılmanın emaresi yok.

Benzer şekilde yeni Nexus 7 çoklu görevde de oldukça başarılı. Ekranın altında gösterilen düğmelerden biriyle ulaşabildiğiniz işlev, testimizde 20 açık uygulamayı kolayca yönetebildi. Nexus 7'nin çoklu görev alanında da son derece güçlü olduğunu söylemeliyiz.

Web tarayıcısı

Nexus 7'nin asıl amacı medya tüketmek; yani onu Asus Transformer Prime veya Samsung Galaxy Note 10.1 2014 ile karşılaştırmak hata olur. Nexus 7'nin amacı, size istediğiniz zaman istediğiniz içeriği hızla sunmak.

İnternette dolaşırken Nexus 7'nin hızından oldukça etkilendik. Bir tablette hatırladığımız en hızlı web sayfası açma performansını yeni Nexus 7'de yaşadığımızı rahatça söyleyebiliriz. Cihaz, diğer cihazlarda yüklenmesi uzun saniyeler sürebilen masaüstü web sitelerini hızla açabildi.

Web sayfalarına yaklaşmadan bakmak da bizim için oldukça keyifliydi. Yazı oldukça net ki ona yakınlaşmanın hata olacağını düşünebiliyorsunuz. Kısacası Nexus 7'de yazıları okumak son derece kolay.

Yeni Nexus 7'nin Flash desteklemediğini ve web tarayıcısı olarak Chrome'u kullandığını belirtelim. Flash desteğini farklı bir web tarayıcısı kullanarak veya Flash'ı Google Play'den yükleyerek edinebilirsiniz. Ancak bizce Chrome'u bırakıp farklı bir web tarayıcısına geçmek için önemli bir neden yok.

Tabletlerde sorunlu ve yavaş olduğunu bildiğimiz Chrome, Nexus 7'de sorunsuzca çalışıyor. Ayrıca yer imlerinizi cihazlar arasında eşitleyebilmek ve tembelseniz giriş ekranınıza yer imi widget'ını ekleyebilmek harika işlevler.

Özetlemek gerekirse yeni Nexus 7, muhtemelen piyasadaki en iyi taşınabilir internet cihazlarından bir tanesi. Henüz 3G/LTE sürümü olmasa da bu yakın zamanda değişecek. Bazı kullanıcılar 7 inç'lik ekranın web'de gezinmek için küçük olduğunu düşünebilir; ancak onu elinize alıp biraz oynadığınızda fikriniz değişecek.

Filmler, müzik ve kitaplar

Nexus 7'nin ana amacının medya tüketimi olduğunu söylemiştik. Cihazı tek elle tutmanız zaman zaman zor bir iş olsa da koltuğunuzda kıvrılıp kitap okumak veya film izlemek çok kolay.

Yeni Nexus 7, aslında çok daha pahalıya satılması gereken bir cihaz; ancak Google onu ucuza satarak bizlere bir ekosistem satmaya çalışıyor. Bunu sadece uygulamalar ve oyunlar için yaptığını düşünmeyin, işin içinde filmler, TV içeriği, kitaplar ve dergiler de var. Ancak bu son saydığımız hizmetlerin çoğu maalesef henüz ülkemize sunulmuyor.

Ancak Google'ın ülkemizdeki Play Store kısıtlamaları olmasaydı dahi çok ucuz bir içeriğe sahip olmayacaktık. iTunes kadar zengin bir içerik sunmayan Play Store'daki filmler, DVD ve Blu-ray seçeneklerinden genellikle çok daha pahalı. Yine ülkemizde sunulmayan dergi ve kitaplara geldiğimizde ise en çok okunanları bulmakta zorlanmayacağınızı, ancak diğer yayınları bulamayabileceğinizi söyleyebiliriz.

İçerik satın almak veya kiralamak için Google'ın hizmetlerine kısıtlı değilsiniz. Örneğin Amazon MP3 ve Amazon Kindle sayesinde farklı mağazalardan alışveriş yapmanız mümkün.

Stereo ses sunan yeni Nexus 7'nin ses kalitesi oldukça iyi. YouTube videolarının ses kalitesi sizi büyülemeyebilir, ancak Google'ın Debble adını verdiği tanıtım videosundaki ses harika. Ses seviyesi biraz daha yüksek olabilirdi, ancak bu fiyat seviyesindeki bir cihazda daha kötüsünü de bulabileceğimizden bunu eksik olarak görmüyoruz.

Yeni Nexus 7 medyaları Smart TV'nize akış yapacak kolay bir yol sunmuyor. Herhangi bir adaptöre veya uygulamaya ihtiyaç duymadan böyle bir işlevin sunulması harika olabilirdi. Yine de üçüncü parti uygulama iMedia HD'yi denediğimizde harika çalıştığını, YouTube ve galeri içeriğini rahatça TV'ye yansıtabildiğimizi söyleyelim. Uygulama PS3 ve Apple TV'yle bile uyumlu.

Kamera

Tabletle fotoğraf çekmek garip görünmenize neden olabilir, ancak Nexus 7'nin boyutları büyük bir telefona daha yakın olduğundan fotoğraf çekerken daha normal görüneceksiniz.

Yine de yeni Nexus 7'yle çok fazla fotoğraf çekmemenizde fayda var, çünkü kamaranın kalitesi oldukça düşük. Çektiğiniz fotoğraflar çok kötü değil, ancak vasatlar.

Cihaz, 1.2MP'lik bir ön ve 5MP'lik arka yüz kamerasıyla geliyor. İlk Nexus 7'nin en çok eleştirilen yönlerinden birinin arka kamerasının bulunmayışı olduğunu düşünürsek, tableti çevirmeden fotoğraf çekebilmek şüphesiz kullanımı daha rahat, hoş bir işlev.

Kamera yazılımı, Nexus 4'tekiyle aynı. Yani birkaç filtre, beyaz dengesi seçeneği ve geotagging işlevine sahipsiniz. Herhangi bir yenilik yok. Aynısı videolar için de geçerli, ancak artık video çekerken ekrana dokunarak fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Fotoğrafların renk dengesinin müthiş olduğunu söylemek zor, kareler ya fazlasıyla soğuk, ya da aşırı sıcak görünüyorlar ve dengeyi bulamıyorlar. Düşük ışıklandırmada fotoğraf çekmeyi ise unutun. Cihazın üzerinde flaş yok; eğer bulunduğunuz yeri zor görüyorsanız iyi bir fotoğraf çekme ihtimaliniz yok denecek kadar düşük.

Fotoğraf çekerken cihazı kımıldatmanız, fotoğrafın bulanıklaşmasına neden olacak. Bu yüzden aksiyon fotoğraflarını da unutun.

Yapay ışıklandırmada çektiğimiz fotoğraflarda karlanmalara rastladık. Gün ışığındaki fotoğraflar ise yeteri kadar keskindi.

Uygulamalar ve oyunlar

Google'ın Android Play Store'u ile iOS App Store arasındaki fark eskisi kadar büyük değil. Her ikisi de yeteri kadar uygulamaya sahip, ancak Google'ın mağazasında daha garip uygulamalara rastlamanız mümkün (Google'ın gevşek kurallarından dolayı).

Bellek kartınız olmadığı için uygulamaların dahili depolama alanını kullanacağını unutmayın. HD oyunlar, özellikle 16GB'lık modelde boş alanınızı hızla tüketebilir. İsterseniz farklı uygulama mağazalarını da kullanabilirsiniz, ancak bu durumda Google tarafından izlenmeyen uygulamalar indirmiş olacaksınız, dolayısıyla dikkatli olmanız gerekiyor.

Nexus 7'nin HD ekranı, uygulamalarda ve oyunlarda son derece keskin görüntüler sunuyor.

Yeni Nexus 7'nin GPS'iyle yaptığımız denemelerde cihazın uydulara hızla ve kolaylıkla kilitlendiğini gördük. Ancak navigasyonu 10-30 dk. kullandıktan sonra GPS sinyalini kaybedebiliyorsunuz - bu durumda tek çözüm cihazınızı baştan başlatmak. Google bu sorunun farkında ve çok geçmeden onu bir güncellemeyle onarmasını bekleyebiliriz.

Pil ömrü

Asus ve Google'ın pil ömrü için yaptığı çalışmaları kutlamamız gerekiyor. Cihazın pil kapasitesi kağıt üzerinde 4.325mAh'den 3.950mAh'ye gerilemiş olsa da yeni Nexus 7'nin pili adeta bitmiyor.

Nexus 7 farklı bir işlemci ve yeni bir ekran kullanıyor ve dolayısıyla onun pil ömrünü eski Nexus 7'yle karşılaştırmak ve puanlandırmak zor. Ancak tabletin beklentimizin üzerinde bir pil performansı sunduğunu söylemeliyiz.

Gerçek hayatta alacağınız sonuçlar, tabletinizi nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişebilir. Biz testlerimizde Nexus 7'yi neredeyse tüm gün boyunca kullanabildik.

Tüm Google hizmetleri açıkken yaklaşık 2 saat internette sörf yaptık, yaklaşık 45 dakika Kindle'dan kitap okuduk ve push e-posta almaya ayarlı bir Exchange hesabından 20-30 e-posta gönderdik. Cihazı Bluetooth üzerinden otomobilin ses sistemine bağladık ve 20 dakikalık sürüşümüz boyunca müzik akışı yaptık. Bu yolculuk sırasında navigasyon için Google Maps Navigation'ı kullandık.

Sabah 08.00'da tam şarj ile başladığımız testimizi akşam yüzde 41 doluluk oranıyla tamamladık. 

Yine de ne kadar çok uygulama yüklerseniz, o kadar çok arka plan uygulamasının çalışacağını unutmamanız gerekiyor. 3G/LTE sürüm piyasaya çıktığında, bu sürümün daha çok pil tüketeceğini tahmin etmek de güç değil.

Özetle

Yeni Nexus 7'den son derece memnun kaldık. Google, ilk Nexus 7'deki eksikleri gidererek onu çok daha "kaliteli" bir his verecek şekilde tasarlamış. Google, rekabetin son derece kızgın olduğu mini-tablet piyasasına yeni Nexus 7 ile sağlam bir adım atıyor. Google'ın iPad mini 2 ortaya çıkmadan önce yeni Nexus 7'yi mümkün olduğunca çabuk satışa sunması gerekli.

7 inç'lik bir tablet arıyorsanız, şu an neredeyse daha iyi bir seçeneğiniz yok. Ancak ilk Nexus 7'nin sahibiyseniz yükseltmenize değmeyebilir. Yeni tablet satın almak isteyenler, bu fiyat/performans oranına başka bir tablette yaklaşamayacaklar. Android'i de seviyorsanız yeni Nexus 7'yi size rahatlıkla önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Google Nexus 7 (2013)
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
ModelNexus 7 2013
İşletim SistemiAndroid 4.3
İşlemciQualcomm Snapdragon S4Pro
İşlemci Hızı1.5 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiLED arka aydınlatmalı IPS LCD
Ekran Boyutu7 inç
Ekran Çözünürlüğü1200 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 320
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera5 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi3950 mAH
Pil Ömrü9 saat
Boyutlar200 x 144 x 8.7 mm
Ağırlık290 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei Matepad Pro 13.2 inceleme
Huawei MatePad 11.5 PaperMatte inceleme
TCL NXTPAPER 11 inceleme
Casper VIA L40 inceleme
Huawei MatePad Air inceleme
Huawei MatePad Pro 12.6 inceleme
Forum