Fifine M6 Kablosuz Yaka Mikrofonu İnceleme
Bu incelemede Fifine’ın M6 model adına sahip kablosuz yaka mikrofonunu test ediyoruz. Peki hem iç hem de dış mekanlarda yeterli performansı gösterebiliyor mu? Sunduğu özelliklerle, sizin için uygun olup olmadığına karar vermeniz için her detayı inceledik.
- Kolay kullanım
- Ses performansı
- Çekim mesafesi
- 6 Saat pil ömrü
- Kullanım esnasında verici üzerinden şarj imkanı
- Kutudan dönüştürücü çıkmıyor
- Her cihazla uyumlu değil
Fifine markasından sizlere daha önce bahsetmiştik. Kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere sahip olduğunu iddia eden marka, incelemesini yaptığımız A6T modeliyle bunu bize kanıtlamıştı. Ancak bu sefer elimizde daha mobil bir ürün var: Fifine M6. Bu cihaz bir kablosuz yaka mikrofonu. Bildiğiniz gibi günümüzde içerik üreticisi olmak oldukça kolay. Telefonunuzdan video kaydını başlattığınız an gerisi hayal gücünüze ve yeteneğinize kalıyor. Fakat bu işi daha profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsanız iyi bir kamera ve mikrofona sahip olmanız şart. Kamera tarafında artık telefonlar oldukça iyi video kalitelerine sahip olsa da ses kısmı ne yazık ki öyle değil. Çünkü dahili mikrofonların hiçbiri harici mikrofonlar kadar kaliteli performans sunamıyor. Bu işe yeni başlayanlardansanız ve bütçeniz kısıtlıysa, profesyonel olarak içerik üretebileceğiniz üst düzey mikrofonların fiyatlarının biraz tuzlu olduğunu fark etmişsinizdir. Fifine M6 yaka mikrofonu ise, sizin için hem daha uygun fiyatlı hem de nispeten yakın bir performans alabileceğiniz bir seçenek olacaktır. Vericisini cihazınıza taktığınız an çalışmaya başlayan bu mikrofon için başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok, her şey çok basit.
Kutu İçeriği ve Tasarım
Mikrofonun derinlerine inmeden önce kutu içeriğinden bahsedelim. İçerisinden ilk olarak tabii ki mikrofonun kendisi çıkıyor. Baktığımızda plastik malzemeden yapılmış, oldukça da hafif. Hafif olması önemli, çünkü bu tarz yaka mikrofonları kullandığınızda sizin rahat hissetmeniz için giydiğiniz şeye yük olmaması lazım. Yan tarafındaki düğme hem açma/kapama işlevi görüyor hem de sesi durdurmanıza olanak sağlıyor. Arkasında yakanıza takabilmeniz için bir klips görüyoruz. Bu klips oldukça sağlam duruyor ve 360 derece dönebiliyor. Bu sayede kıyafetinize göre farklı pozisyonlarda takmanız kolaylaşıyor.
Devamında, kutuda olmazsa olmaz USB-C uçlu bir adet vericimiz var. Vericinin yan tarafında bir USB-C bağlantı noktası görüyoruz. Burası gerçek zamanlı dinleme yapmamıza veya kullanım esnasında telefonu şarj etmemize yarıyor. Son olarak kutunun içinden bir ucu USB-A diğer ucu USB-C olan, mikrofonu şarj edebilmek için bir kablo ve ekstra taşıma çantası çıkıyor.
Kurulum ve Kullanım
Söylediğimiz gibi, kurulum oldukça zahmetsiz. Mikrofonun vericisini kullanmak istediğiniz cihaza taktığınız an çalışmaya başlıyor. İlk olarak mikrofonun yanındaki düğmeye, ışığı mavi yanana kadar 3 saniye basılı tutmanız gerekiyor. Ardından USB-C uçlu cihazınıza vericiyi taktığınızda yaklaşık 5 saniye içinde eşleşme tamamlanıyor ve mikrofon hazır hale geliyor.
Yalnız, bizim de başımıza gelen şöyle bir sorun var; mikrofonun hazır olduğunu anlamanız için mavi ışığın sabit yanması gerekiyor. Eğer yanıp sönüyorsa mikrofon hazır değil demektir. Biz de ilk çalıştırdığımızda mavi ışık yanıp sönmeye devam etti ve ses alamadık. Bunu çözmek içinse mikrofonu fabrika ayarlarına geri döndürmeniz gerekiyor. Gözünüz hemen korkmasın, birkaç adımda ve bir SIM iğnesi yardımıyla bunu hemen halledebiliyorsunuz.
Öncelikle vericiyi bağlı olan cihazdan çıkarın ve mikrofonunuzun güç düğmesine basılı tutarak kapatın. Sonrasında mikrofonu tekrar açın ve vericiyi cihaza bağlayın. Vericinin LED ışığının sağında küçük bir delik bulunuyor. SIM iğnesiyle bu deliğe bastıktan sonra mavi ışığın yaklaşık bir saniye boyunca yanıp sönmeyi bıraktığını göreceksiniz. İşte bu sırada mikrofonun düğmesine hızlıca 2 defa arka arkaya basın. Birkaç saniye sonra verici ve mikrofon üzerindeki ışıklar yanmaya başlayacak ve başarılı şekilde eşleşecek.
Özellikler ve Ses Performansı
Bu sorunun çözümünü de anlattığımıza göre, özelliklere ve ardından ses performansına geçebiliriz. Fifine M6, 2.4 GHz Wireless bağlantısı sayesinde kesintisiz bir bağlantı imkanı sağlıyor. Yaklaşık 10-15 metreye kadar bir çekim mesafesi var. Bu konuda oldukça başarılı olduğunu düşünüyoruz.
Vericinin üzerindeki USB-C bağlantı noktasından gerçek zamanlı dinleme yapabileceğinizden bahsetmiştik. Bu sayede içiniz rahat bir şekilde kayıt esnasında seslerin nasıl çıktığını anlık olarak takip edebilirsiniz. Aklınızda şüphe kalmaması adına; eğer 3.5mm jak girişine sahip bir kulaklığınız varsa, dönüştürücü yardımıyla bağladığınızda da sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirtelim.
Eğer bir canlı yayın veya toplantıdayken kısa süreliğine sesi kapatmanız gerekirse, mikrofonun yanındaki güç düğmesine basarak, bağlantıyı kesmeye veya vericiyi çıkarmaya gerek kalmadan sesi durdurabilirsiniz.
Testler sırasında seste herhangi bir bozulma veya ses sekmesi gibi bir sorunla karşılaşmadık. Mikrofon hassasiyeti yüksek ve dışarıdaki gürültüleri de bizim duyduğumuzdan çok daha fazla azaltıyor. Genel olarak sesler bizim kulağımıza doğal ve temiz geldi.
Mikrofonun bataryası 90 dakikada tamamen şarj oluyor ve bu bize 6 saat kadar bir kullanım ömrü sunuyor. Verici ise gücünü bağlandığı cihazdan alıyor. Telefonunuzda kullanıyorsanız şarjım çok çabuk biter diye düşünüyor olabilirsiniz, fakat bir yandan verici üzerindeki bağlantıdan telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz.
Sonuç
Fifine M6’yı şöyle genel olarak bir tartmamız gerekirse, ufak tefek eksikleri olmasına rağmen iyi özellikleri kesinlikle daha ağır basıyor. Kolay kullanımı, iyi ses performansı, yüksek çekim mesafesi ve uzun pil ömrüyle dijital içerik üreticilerinin içi rahat bir şekilde tercih edebileceği bir mikrofon olmuş. Ayrıca, incelediğimiz bu 2’inci mikrofonuyla beraber Fifine 2’de 2 yaparak iyi bir performans ortaya koydu. Fifine M6, güncel olarak 1449 TL’lik fiyat etiketiyle fiyat/performans ürünleri listemize girmeyi başarıyor.