miniPAD'i test ettik!

Mini tablet arayanlara uygun fiyatlı bir seçenek sunan miniPAD'i test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 88
  • İnce ve hafif
  • Performans
  • Uygun fiyat
  • Tasarım
  • Kamera
  • Pil süresi daha uzun olabilirdi

Apple'ın iPad mini'yle mini ekranlı tabletlerin yolunu açmasıyla birlikte elbette diğer firmalar da bu yolu takip etmeye başladı. Son zamanlarda özellikle tam boyutlu tabletlerin yanında mini ekranlı tabletler de bir hayli sıkça karşılaştığımız cihazlar arasında yer alıyor. Bunlardan biri de Ezcool tarafından test merkezimize gönderilen yeni tableti miniPAD. Tıpkı ismi gibi oldukça ince ve hafif bir gövdeye sahip olan tablet, bu incelik ve hafifliği biraz fazla abartmış.

miniPAD o kadar ince ve hafif ki, Apple'ın yeni "mini"si iPad mini 2'den de ince ve hafif olmuş. Bu nedenle bu tablet, eğer öncelikli hedefiniz taşınabilirlikse ve mini boyutlu tabletleri tercih ediyorsanız ilk bakmanız gereken seçeneklerden biri olabilir. Son sözü başta söylememizin bir sebebi var. Şimdi hep birlikte bu sebebi öğrenelim.

iPad mini görünümünde

Tasarımıyla iPad mini'yi hedefleyen miniPAD, bunda gerçekten başarılı olmuş. 7.9 inç ekran boyutuna sahip olması, çerçeve yapısı, arka gövdenin alüminyum görünümünde olması bunda etkili olan etmenler.

Taşınabilirlik anlamında tercih edilesi bir tablet olan miniPAD, yalnızca 300 gram ağırlığında ve 6.8 mm kalınlığında. Böylece iPad mini 2'den daha taşınabilir olmaya hak kazanıyor doğrusu. iPad mini 2 330 gram ağırlığında ve kalınlığı ise 7.4 mm. Böylece miniPAD, taşınabilirlik anlamında çok beğendiğimiz bir tablet olmayı başarıyor.

Tablet her ne kadar ince yapıda olsa da elbette çevresindeki bağlantılardan vazgeçilmemiş. Çevresine baktığımızda HDMI, microSD, USB ve kulaklık yuvalarını görebiliyoruz. Bu da demek oluyor ki HDMI'ı kullanarak tableti televizyonunuza bağlayabilirsiniz. Ayrıca USB üzerinden tablete klavye ve fare de bağlamanız mümkün. Herhangi bir SIM kart slotu olmadığı için dahili 3G desteği sunmayan tablet, bunu USB üzerinden çözüyor. 3G USB modem kullanarak tableti 3G internete taşımanız mümkün. Son olarak microSD kart ile hafızayı 32 GB daha arttırabileceğinizi söyleyelim.

Ekran ve kameralar

Tableti tasarım olarak fazlasıyla beğendik. Şimdi biraz da ekranı inceleyelim. 7.9 inç büyüklüğündeki ekranıyla 1024x768 piksel çözünürlük sağlayan miniPAD, bu çözünürlük değeriyle yeterli. Hatırlayacak olursanız iPad mini'deki çözünürlük de bu değerdeydi. Elbette daha yüksek çözünürlük isteyenlere artık iPad mini 2 çok daha fazlasını sunuyor.

Parlaklık ve renk oranlarına baktığımızda biz genel olarak miniPAD'in ekranını beğendik. Ancak dokunma kabiliyeti ile ilgili biraz daha çalışılmalıymış. Her ne kadar 5 noktadan dokunma desteği sunsa da, hassasiyet yeteri kadar başarılı değil. Ancak bundan yola çıkarak tabletin kullanışsız olduğunu sanmayın. Ekranı gayet rahat kullanabiliyorsunuz, fakat çok ince dokunuşlar için yeteri kadar hassas değil. Bu arada ekran IPS panel. Bildiğiniz gibi IPS paneller geniş görüş açısı sağlıyor ki miniPAD'de de durum böyle. Farklı noktalardan baktığınızda görüntü diğer panellere göre daha canlı görünüyor.

miniPAD'in teknik detaylarına geçmeden önce kameralara da bakalım. miniPAD, ön ve arka yüzünde iki kameraya yer veriyor. Ön kamera 1.2 MP, arka kamera ise yalnızca 2.0 MP. Herhangi bir LED flaş da yok. Performansları ise değerlerinden de anlaşılabileceği gibi iyi değil.

Teknik kadro ve performans

miniPAD'in teknik kadrosuna bakacağız, ancak daha önce tabletin Android 4.2 işletim sistemiyle çalıştığını söyleyelim. Teknik kadro işletim sistemini gayet akıcı şekilde çalıştırıyor. O yönde herhangi bir şüpheniz olmasın. Oyun ve uygulamalar konusunda da yeteri kadar destek gösteren tablet, her şeyden önce uygun fiyatlı tabletler arasında kendine iyi bir yer buluyor.

Cortex tabanlı Allwinner A31 işlemciyi üzerinde taşıyan miniPAD, 4 çekirdekli işlemcisiyle 1.2 GHz hızında çalışıyor. Grafik birimine baktığımızda PowerVR SGX 544MP'yi görüyoruz. RAM hanesinde ise 1 GB'lık değer bulunuyor. Dahili hafıza ise beklendiği gibi 16 GB. Elbette bunun bir kısmını Android kendine ayırıyor. Ancak geriye yine gayet yeterli bir alan kalıyor. Bu da yetmezse microSD kart ile arttırabiliyorsunuz zaten.

Yaptığımız performans testlerinde miniPAD'i yeterince başarılı bulduk. Neredeyse daha önce incelediğimiz yine görünümüyle iPad mini'yi andıran Artes Tiny'le benzer performans oranları sunan miniPAD, ondan daha ucuz olmasıyla da dikkat çekici. Böylece fiyat / performans oranında gayet iyi bir seviyede olan tablet, oyunlara ilgi duyanlara da bu imkanı veriyor.

Yaptığımız performans testlerinden kısaca bahsedelim. Grafik tarafını ölçümlemek için 3DMark'a soktuğumuz tablet, normal modda 4913, Extreme'de 2788 ve Unlimited'de 4109 skorlarını elde etti. Yine bir diğer grafik testi olan Epic Citadel'te 1024x720 pikselde 56.9 FPS alan tablet, AnTuTu genel performans testinde de 12476 skoruyla iyi olarak derecelendi. CPU Prime'a baktığımızda işlemcinin de 1371 skorla ortalama olduğunu gördük. İnternet için de 1206 puan ile uygun olduğunu gösteren tablet, pratik testlerde de sınıfı geçti. Dead Trigger 2 ve Real Racing 3 gibi oyunları dahi oynamanız mümkün. Elbette biraz FPS kaybı yaşamanız mümkün.

Son olarak miniPAD'in pil süresine değinelim ve incelemeyi bitirelim. Her ne kadar miniPAD için 7 saate kadar pil süresi sunulduğu söylense de, normal kullanımlarda bu sürenin altını görüyorsunuz. Buradaki normal kullanımlardan kastımız, normal ışık değerleri ve faal kullanım. Eğer yoğun olarak kullanırsanız tableti her gün şarj etmeniz gerekecek. Zira tabletin bataryası 3900 mAh değerinde.

Özetle

Ezcool miniPAD, mini boyutlarıyla başarılı bir tablet. İnceliği ve hafifliği sayesinde taşınabilirlik olarak çok şey sunan tablet, sahip olduğu uygun fiyat çerçevesi içinde de gayet iyi bir performans gösteriyor. Biz yaptığımız testlerde gayet beğendik. Belki ekran hassasiyeti ve pil süresi daha iyi ölçüde olsa daha iyi olurmuş. Ancak bu haliyle de gerçekten ideal. miniPAD'i yakından incelemenizi öneririz. Bu arada miniPAD'in fiyatının 379 TL olduğunu da söyleyelim.

Kimler Almalı

Gayet uygun fiyatlı, mini boyutta ve iş yapan bir tablet satın almak isteyen kullanıcıların kesinlikle yakından incelemeleri gereken bir tablet Ezcool miniPAD. Yakından incelediğinizde hak vereceğinize inanıyoruz.

Alternatifleri

Ezcool miniPAD'e alternatif olarak Artes Tiny'i önerebiliriz. Yine tasarımıyla iPad mini'yi temel alan Tiny, performans anlamında miniPAD'den daha iddialı, fiyatıyla da biraz daha üstünde. Elbette daha kalitelisini arıyorsanız iPad mini 2 sizin kaleminiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Ezcool miniPad
Ürün Markası EZCOOL
CHIP Online Notu
88
İşletim SistemiAndroid 4.2
İşlemciAllwinner A31
İşlemci Hızı1.2 GHz
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu7.9 inç
Ekran Çözünürlüğü1024 x 768 px
Grafik İşlemciPowerVR SGX 544MP
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera2.0 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDVar
HDMIVar
USBVar
Pil Kapasitesi3900 mAH
Pil Ömrü7 saat
Boyutlar196 x 136 x 6.8 mm
Ağırlık300 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei Matepad Pro 13.2 inceleme
Huawei MatePad 11.5 PaperMatte inceleme
TCL NXTPAPER 11 inceleme
Casper VIA L40 inceleme
Huawei MatePad Air inceleme
Huawei MatePad Pro 12.6 inceleme
Forum