Epson EH-TW6150 İnceleme

Epson'ın yeni EH-TW6150 4K projeksiyonu, sinema deneyimini evinize getirmenin en kolay yolu. Canlı renkleri, parlak ışığı ve kullanım kolaylığı ile dikkat çeken modeli tüm detaylarıyla mercek altına aldık!

CHIP Online Notu 91
  • Yüksek netlik
  • Canlı renkler
  • Parlaklık seviyesi
  • Kolay kurulum
  • Gündüz performansı

Çoğu insanın ev yerine sinemada film izlemeyi tercih etmesinin bir nedeni var. Sinema salonlarındaki dev ekranların ve ses sistemlerinin yaşattığı deneyimi evde yakalamak elbette pek bir zor. Hele bir de uzun süredir beklediğiniz bir film vizyona giriyorsa, doğal olarak filmin atmosferinde kaybolmak istiyorsunuz. Pek tabii ki artık hepimizin evinde büyük ekranlı televizyonlar veya monitörler var, fakat bir noktada sinemanın tadı ayrı. Ancak bir de evin rahatlığını hiçbir yerin karşılayamadığını düşünenler olabilir -ki özellikle pandemiden sonra buna ben de dahilim- o anlamda evde sinema keyfini sinema salonuna yaklaştırmak bu kitle için çok daha makul.

Haliyle böyle bir durumda en iyi çözümü ev tipi projektörlerde buluyoruz. Elbette her projektörün sinema deneyimi yaşatması mümkün değil. Çözünürlüğü, parlaklığı, lamba teknolojisi gibi birçok etmen var. En basitinden kimse dev bir ekranda Full HD çözünürlük istemez, bunun yerine televizyon veya monitör kullanmak hem daha ucuz hem de daha mantıklı. O yüzden en azından 4K çözünürlüğe sahip bir projeksiyon şart. Piyasada çok fazla seçenek olsa da her zamanki gibi alanında kendini kanıtlamış markalara yönelmek en doğrusu. Bu alanda da Epson, en iyi alternatiflerden biri.

Epson, bilindiği üzere projeksiyonlar konusunda en başarılı markalar arasında. Tabii ürettiği projeksiyonların fiyatları, barındırdığı özelliklere göre fazlasıyla değişiyor. Bu gördüğünüz TW6150 model ise, 4K projektör pazarının daha çok uygun fiyatlı ucunda yer alıyor. Bu anlamda daha rahat edinilebilecek modellerden biri.

TW6150, Epson'ın kendi piksel kaydırma teknolojisi olan Pro-UHD ile üretilmiş. Bu teknolojide her bir piksel çapraz olarak kaydırılarak 2 katı çözünürlük sağlanıyor. Yani kısaca, Full HD çözünürlüğü 4K’ya çıkarabiliyor. Cihazın özellikleri hakkında anlatılacak çok şey var, ancak teknik detaylarda boğulmadan önce projektörün tasarımına ve üzerindeki tuşların ne işe yaradığına bir göz atalım.

Epson EH-TW6150 Tasarımı Nasıl?

Epson EH-TW6150, mat beyaz kaplaması ve yuvarlak köşeleriyle oldukça hoş bir tasarıma sahip. Boyut olarak küçük bir sehpanın üzerine rahatça sığabilecek durumda, böylece ev tipi bir projeksiyon için fazlasıyla kompakt olduğunu söyleyebiliriz. Gövdesi tamamen plastikten olduğundan öyle ağır da değil; yani istediğiniz zaman yerini zorlanmadan değiştirebilirsiniz.

Projeksiyonun üst kısmında yakınlaştırma ve odaklama için ayar yapabileceğiniz kaydırmalı bir alan var. Hemen yanındaki tekerlekse lensi yukarı-aşağı hareket ettirmeye yarıyor. Eğer projeksiyonu koyduğunuz yer fazla alçakta veya yüksekteyse buradan ayarlamak mümkün. Diğer gördüğünüz kaydırmalı siyah alansa, görüntünün açısını ayarlamaya yarıyor. Cihazın güç ve giriş kaynağını değiştirebileceğiniz tuşlar da aynı şekilde üst tarafa konumlandırılmış. Aslında buradaki ayarların çoğunu kutudan çıkan kumandayla da yapabildiğinizden, pek fazla fiziksel temasa gerek kalmıyor. Ancak dilerseniz böyle bir özgürlüğünüz de var. Yani kontrol konusunda tamamen esneksiniz.

Bağlantı noktalarına baktığımızda, arkada ARC desteğine sahip bir HDMI girişi ve 3,5 mm’lik ses çıkışı bulunuyor. Bu girişlerin hemen yanındaki kapaklı alanı açtığımızdaysa bizleri ekstra bir HDMI ve USB-A bağlantı noktaları karşılıyor. Peki, diğer taraf açıktayken burası neden kapaklı derseniz; projeksiyonun üstünde gördüğünüz diğer kapaklı alana bir Android TV stick yerleştirebiliyorsunuz. Stick’e bağlanan kablolar da buradan geçtiğinden görüntü kirliliği yaratmaması açısından Epson girişleri kapaklı yapmayı tercih etmiş.

Bunların dışında, alt tarafta bir adet yükseltme ayağı mevcut. Buradan projeksiyonun boyunu ayarlayabildiğiniz gibi, arkadaki ayaklardan da istediğiniz açıyı verebiliyorsunuz. Yanlarda fan çıkışları dışında herhangi bir şey yok, öndeyse lensin yanına konumlandırılmış bir adet hoparlör bulunuyor.

Kurulum konusu ise fazlasıyla basit. Tek yapmanız gereken güç kablosunu fişe takıp HDMI’dan kullanacağınız cihaza bağlamak. Sonrasında otomatik olarak görüntü geliyor ve kullanmaya başlayabiliyorsunuz, gerisi de yapacağınız ayarlara kalıyor.

Epson EH-TW6150 Özellikleri Neler?

TW6150, 4K çözünürlükte 2.800 lümene kadar çıkış verebilen, geleneksel bir lamba ışık kaynağı kullanan 3LCD projeksiyon sistemiyle geliyor. Ayrıca HDR10 ve HLG ile birlikte 10 bit rengi de destekliyor. 3LCD teknolojisini daha önce duymamış olabilirsiniz. Kendisi Epson’a ait patentli bir teknoloji ve adını 3 ayrı LCD panelin kullanılmasından alıyor; yani kırmızı, yeşil ve mavi renkler için ayrı paneller. Bu 3 panel, beyaz ışığın geçişini kontrol ederek bir görüntü oluşturuyor ve her bir panel, piksellerin düzenli bir şekilde açılıp kapanmasını sağlıyor. Bu sayede de piksellerin birleşimi daha gerçekçi renkler yaratabiliyor.

Cihaz 500 inç büyüklüğe kadar görüntü yansıtabilse de deneyimlerimize göre 100 inç ila 150 inç arasında kullanmak en uygunu. Zaten 500 inç de biraz fazla olsa gerek. Görüntü boyutunda fazla aşırıya kaçarsanız, parlaklık ve kontrast kaybediyorsunuz ki bu da seyir zevkinizi etkiliyor. O anlamda 100 inç boyutun optimum olduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada TW6150’de oyunlar için özel bir mod yok. Ancak Dinamik, Canlı, Doğal ve Sinema renk modlarının yanı sıra ayarlanabilir HDR ayarları, ayrıntılı renk ayarlamaları ve görüntüyü özelleştirebileceğiniz oldukça fazla seçenek var. Hatta bazı ayarlar o kadar detaylı ki girdiğinizde gözünüzü korkutabilir, bu yüzden bilen birinden destek almanız gerekebilir. Yani profesyonel ayar istiyorsanız, cihaz bunu da size sağlıyor. Test ettiğimiz süre boyunca izlediğimiz 4K filmlerde görüntüleri gayet doğal ve aynı şekilde renkleri de canlı bulduğumuzu söyleyebiliriz -ki zaten sizler de şu an ekranda görüyorsunuz.

Epson EH-TW6150 performansını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Epson EH-TW6150 Görüntü Kalitesi Nasıl?

Projeksiyonun görüntü kalitesi keskin ve ayrıntılı. İçerikler keyif verici şekilde yansıtılıyor. Özellikle projeksiyonun hareketli sahnelerdeki performansını görmek için Doctor Strange’in son filmini açtık. Filmde çokça hızlı aksiyon sahneleri bulunduğundan en iyi seçeneklerden biri bu ve filmin tamamında her şey çok iyi gözüküyordu zaten. Hatta şöyle söyleyelim: Görüntünün etrafına bir çerçeve yerleştirsek çoğu kişi uzaktan bu görüntünün bir televizyon olduğunu bile zannedebilir, o derece güzel görüntü verebiliyor; üstelik filmi beyaz perdede değil duvara yansıtarak izlememize rağmen bu sonucu aldık. O anlamda özellikle evde sinema geceleri yapmak için çok uygun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bununla birlikte TW6150, 20 ms gibi düşük bir gecikme süresi sunuyor ki bu değer çoğu televizyon modeline kıyasla bu cihaz için büyük bir avantaj sağlıyor. Zaten PlayStation 5 üzerinde test ettiğimizde de herhangi bir gecikme veya görüntü bozulması olmadan son derece akıcı bir oyun performansı elde ettik. Özellikle Death Stranding gibi hikaye tabanlı ve görseli güçlü oyunlarda yaşattığı deneyim son derece keyifli. Veya Spider-Man’de dev ekranda binaların arasında atlayıp zıplarken her detayı görmek ve manzaranın tadını çıkarmak da çok eğlenceli.

Diğer yandan, projeksiyonun üzerinde 10W’lık dahili hoparlör mevcut. Aşırı yüksek bir sesi yok, ancak çok gürültülü bir ortam yoksa film izlemek için yeterli seviyede. Ayrıca vokaller oldukça temiz ve seste bozulma da yok. Yine de amacınız evde tamamen sinema salonu deneyimi yaşamaksa, arkadaki ses çıkışını kullanarak harici hoparlör kullanmak en mantıklısı olacaktır pek tabii ki.

Parlaklık seviyesi demişken, projeksiyonda Düşük, Standart ve Yüksek olmak üzere 3 farklı parlaklık modu mevcut. Düşük dediğimiz, Epson’un teknik özellik sayfasında “Tasarruf” olarak tanımladığı mod ve tamamen sessiz bir şekilde çalışıyor. Standart ve Yüksek modun ise gayet makul bir ses seviyesi var, öyle rahatsız edici bir yanı yok.

Parlaklık modları arasındaysa gözle görülür bir ışık farkı olduğunu söylemek lazım. Geceleri izlediğimiz filmlerde Düşük ayar bile yeterli olurken, gündüzleri Standart veya Yüksek mod daha iyi sonuçlar veriyor. Elbette geceleri film izlemenin keyfi başka, ancak tamamen aydınlık bir odada da görünürlükte herhangi bir azalma olmuyor. Sabahları ister film izleyin ister televizyon olarak kullanın her 2 durumda da başarılı.

Son olarak, projeksiyonun standart kullanım ömrü ortalama 4 bin 500 saat olarak belirlenmiş. Ancak Epson, tasarruf modunda her gün ortalama 1 saat 45 dakika film izlerseniz ömrünün yaklaşık 7 bin 500 saate kadar çıkabildiğini iddia ediyor. Rakiplerinden üstün bir seviye olmasa da kendi sınıfı için iyi bir sayı. Özellikle sadece film / dizi izlemek için bu cihazı düşünüyorsanız, bu da gerçekten uzun bir ömür anlamına geliyor.

Sonuç

Genel olarak baktığımızda Epson EH-TW6150, parlaklık seviyesi yüksek, renkli ve canlı bir görüntüye sahip güzel bir seçenek olmuş. Kurulumu ve kullanımı için ekstra bir bilgiye ihtiyacınız da yok, kablosunu direkt takıp çalıştırmak mümkün. Evde böyle bir sinema deneyimi yaşamak istiyorsanız gayet makul bir cihaz. Özellikle 4K çözünürlüğünde görüntü kalitesiyle tercih edilebilir. Fiyatı ise 30 bin TL dolaylarında. Aslında pahalı gibi görünse de 4K projeksiyonların genel olarak fiyatları bu aralıklarda seyrediyor. Hatta bu model, yurt dışı fiyatına göre bütçe projeksiyonu olarak bile adlandırılıyor. İşin özü, amacınız ev sineması yaratmaksa gerçekten güçlü bir alternatif olan Epson EH-TW 6150’yi rahatlıkla seçenekleriniz arasına ekleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Epson EH-TW6150
Ürün Markası Epson
CHIP Online Notu
91
Projeksiyon Sistemi 3LCD, RGB sıvı kristal deklanşör
LCD Panel 0,61 inç
Renkli Işık Çıkışı 2.800 lümen- 1.900 lümen
Beyaz Işık Çıkışı 2.800 lümen - 1.900 lümen
Çözünürlük 4K PRO-UHD
En/Boy Oranı 16:9
Kontrast Oranı 35.000:1
Işık Kaynağı Lamba
Işık Kaynağı Ömrü 4.500 saat, 7.500 saat (Tasarruf modunda)
2D Dikey Yenileme Hızı 192 Hz - 240 Hz
Projeksiyon Boyutu 40 inç - 500 inç
Projeksiyon Mesafesi 2,34 m - 3,81 m ( 80 inç ekran)
Bağlantılar USB 2.0 Tip B (Yalnızca Servis), Jak çıkışı, HDMI (2 adet), USB 2.0-A
Güç 301 W
Gürültü Düzeyi 36 dB (Normal) - 28 dB (Ekonomi)
Boyutlar 333‎ x 275 x 131 mm
Ağırlık 4.1 kg.

İlginizi Çekebilir

Epson EH-LS12000B inceleme
ViewSonic M1 Pro inceleme
Asus Zenbeam E2 inceleme
Anker Nebula Capsule II inceleme
BenQ TK700STi İnceleme
ViewSonic M2e İnceleme
Forum