Panasonic Toughbook 40 İnceleme

Ordu, kolluk kuvvetleri, sanayi ve endüstriyel alanlar gibi zorlu ve tehlikeli çalışma alanları için tasarlanan Panasonic Toughbook 40’ı tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 92
  • Dokunmatik ve parlak ekran
  • Sağlam yapı
  • Pil ömrü
  • Çok sayıda bağlantı noktası
  • Genişletme yuvaları
  • Hoparlör kalitesi
  • Eldivenle kullanma imkanı
  • Evrak çantası gibi taşıma kolaylığı
  • Yüksek fiyat

Şimdi 5 bin dolarlık bir laptop düşünün; muhtemelen en son teknolojiye sahip, ince, hafif, şık tasarımlı belki katlanabilir ekranlı bir cihaz hayal edeceksiniz -ki bu gayet doğal. Ancak bugün elimizdeki bu laptop, böyle kaslı kaslı görünen genellikle savaş filmlerinde veya FPS oyunlarında görmeye alışık olduğumuz kalın ve kallavi bir cihaz. En kıymetli tarafı da bu zaten, çünkü bu cihaz dünyanın en sağlam notebook’u: Panasonic Toughbook 40.

Panasonic Toughbook 40 özellikle ordu, kolluk kuvvetleri, sanayi ve endüstriyel alanlar gibi daha zorlu ve tehlikeli çalışma alanları için tasarlanmış bir model. O nedenle dayanıklı olması amaçlanıyor.  Toughbook aslında serinin ismi. Bu ailede tabletten notebook’a kadar zorlu sahalarda kullanılabilecek yapıda tasarlanan mobil Panasonic ürünü var. Hepsi de dayanıklılık konusunda kendini tam anlamıyla kanıtlamış cihazlar. Bunu çok iyi biliyoruz; çünkü daha önce de Panasonic’in dünyanın en sağlam laptop ve tablet modellerini incelemiştik.

Toughbook CF-31 model laptop’ın üzerinden arabayla geçmiş, hatta altına dinamit koyup havaya uçurmuştuk, hiçbir şey olmamıştı. İnanmıyorsanız kendiniz de görebilirsiniz, o videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Bugün yakından bakacağımız Toughbook 40 da, yine dünyanın en sağlam notebook serisinin yeni üyesi olarak karşımızda. Bu cihaz da önceki modeller gibi sınırları zorlayan bir dayanıklılığa sahip. Bununla birlikte fazlasıyla modüler bir yapıda -ki bu çok önemli. Böylece bu cihaz farklı koşullarda çalışma esnekliği gösterebiliyor.

En Zorlu Koşullara Dayanabilecek Kadar Sağlam

Panasonic Toughbook 40'ın dayanıklılığı, askeri standartlara (MIL-STD-810H) uygun olarak test edilmiş ve onaylanmış. Ayrıca IP66 koruma sınıfına sahip. Yani tamamen suya daldırılamasa da basınçlı suya karşı kendini fazlasıyla koruyabiliyor. Bu devasa notebook, aşırı sıcakta veya soğukta, yağmur altında veya tozlu ortamlarda, darbelere ve düşmelere karşı son derece dayanıklı ve her türlü zorlu koşula karşı direnç gösterip kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam edebiliyor. Bunu Panasonic zaten defalarca kez test etmiş, biz de kullandığımız süre içinde pek çok defa notebook’u yere attık, ancak emin olun Panasonic tüm yaptığı testlerde bizden daha acımasız davranmış -ki bunları yukarıdaki videooda da görebilirsiniz. Zaten profesyoneller tarafından kullanılması da bunun en büyük kanıtı niteliğinde.

Toughbook 40'ın ne kadar dayanıklı olduğunu anlamak için onu gerçekten görmeniz ve hissetmeniz lazım. Magnezyum alaşımlı kasası ve dayanıklı malzemesiyle oldukça kalın ve takdir edersiniz ki biraz da ağır; 3 kilogram civarlarında. Ancak taşıma konusunda sorun yaratmıyor, çünkü Touchpad'in altındaki tutma yeri sayesinde evrak çantası gibi taşıyabiliyorsunuz -ki sahada bu şekilde taşınması çalışanlara büyük kolaylık sağlıyor.

Genişletme Yuvaları ile Esnek Çalışma İmkanı

Çevresine baktığımızda, çoğu dizüstü bilgisayarın aksine, bağlantı noktaları açıkta değil kapaklı şekilde koruma altına alınmış. Bu kapakların bazıları genişletme yuvaları oluyor; notebook’un modüler yapıda olduğunu söylememizin sebebi de bunlar. Bu yuvalardan 4 adet bulunuyor; solda, sağda, arkada ve Touchpad’in yanında. Sol taraftaki genişleme yuvasına 2’inci bir SSD veya kart okuyucu takılabiliyor. İsterseniz DVD veya Blu-Ray sürücü takmak da mümkün. Sağ tarafta ise 2’inci bataryayı takmak için bir alan var. Bu zorlu şartlarda kullanım noktasında büyük yardımcı. Operasyon ya da merkezden uzak sahada çalışmadayken doğal olarak cihazı şarj edebilme imkanı yok. Bu noktada 2’inci batarya uzun bir kullanım imkanı veriyor. Ayrıca 1’inci batarya da sol taraftaki kapaklı alanda ve ihtiyaç halinde bunun değiştirmesi de çok kolay. Yani ek batarya alarak bu bataryaları bittikçe değiştirip doldur boşalt yapabiliyorsunuz.

1 adet de arka tarafta genişletme alanı bulunuyor. Burada VGA çıkışı, seri port çıkışı veya 2’inci bir HDMI kullanabiliyorsunuz. Son olaraksa Touchpad’in sağında bir yer var. Buradaki kapak diğerleri gibi sürgülü değil, vidalı. Buraya parmak izi okuyucu gibi opsiyonel olarak satılan güvenlik modüllerini takabiliyorsunuz.

Genişletme alanlarının dışında laptop’ta 2 adet USB-A, USB-C Thunderbolt 4, microSD kart yuvası, Ethernet portu, HDMI ve SIM kart yuvası bulunuyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu bilgisayarı kullananların hiçbir zaman iletişiminin kopmaması lazım. O yüzden bilgisayar üzerinden hem 4G hem de 5G bağlantısı kurabilmek mümkün.  

Parlak ve Dokunmatik Ekran

Toughbook 40’ı öne çıkaran bir diğer önemli özellikse sahip olduğu ekranı. Panasonic burada ciddi anlamda parlak bir ekrana yer vermiş. Burada 1200 nit seviyesinde parlaklık söz konusu. Çoğu notebook ekranından neredeyse 2 - 3 kat daha yüksek. Bu arada klavyede F8 tuşunun üzerinde gözlük simgeli özel bir mod bulunuyor. Aktifleştirdiğinizde ekran anında kararıyor ve parlaklık sadece karşıdan sizin görebileceğiniz seviyeye iniyor. Bunu bilgisayardaki verileri korumak için ekstra bir önlem olarak düşünebilirsiniz.

Ekran Aktif matris TFT olarak geçen LCD bir panel kullanıyor. Boyutu 14 inç ve 1920x1080 piksel çözünürlüğü var. Üstelik 10 parmak kapasitif çoklu dokunmatik bir ekran. Yani birden fazla kullanıcı aynı anda cihazı kullanabiliyor. Bunun avantajı işin profesyonelleri için çok büyük. Ekip çalışması gerektiren saha görevlerinde, birden fazla kişinin bilgisayarın ekranını aynı anda kullanabilmesine imkan tanıyabiliyor. Ayrıca bu dokunmatik yüzey eldivenleri de algılayabildiği için soğuk hava koşullarında veya koruyucu elbiselerle çalışan personele büyük avantaj sağlıyor. Öte yandan bilgisayarın yanına ekranı daha rahat kullanabilmeniz için bir kalem de dahil edilmiş. Böylece çalışanların ekrana not almaları gerektiğinde büyük kolaylık sağlıyor. Bu kalem ekran üzerinde başarılı şekilde çalışabildiği gibi Touchpad üzerinde de gayet etkili çalışıyor.

Teknik Özellikleri Neler?

Peki, Toughbook 40’ın teknik kadrosunda neler var? Laptop, gücünü Intel’in Core i5-1145G7 işlemcisinden alıyor. 16GB RAM’e ve depolama için 512GB SSD’ye sahip. Bizim elimizdeki Toughbook 40’ın temel modeli. Bu cihazın Core i7-1185G7 işlemcili bir seçeneği de mevcut. Bunun yanı sıra 64GB’a kadar RAM, 1TB’a kadar SSD yükseltme seçenekleriyle de farklı konfigürasyonlarda satın alınabiliyor.

Peki, her yönden dayanıklı olan böyle bir bilgisayarın pil performansı nasıl? İçerisinde 6500mAh’lik bir batarya var. Eğer tek batarya takılıysa 18 saat, çift batarya takılıysa 36 saate kadar pil ömrü vadediyor -ki bu süreler günümüz notebook’larına kıyasla çok çok uzun süreler. Elbette bu süreler kullanım senaryolarına göre farklılık gösterebilir. Biz 2  bataryayı da tam dolumdan sonra kontrol ettiğimizde, 1 gün 20 saat civarı bir süre almayı başardık. Kullanım yoğunluğu arttıkça bu süre düşecek olsa da gerçekten etkileyici bir pil performansı. Buna bataryaların değiştirilebildiğini de ekleyince, muazzam.

Normalde incelemelerde dizüstü bilgisayarların kamerasından veya hoparlörlerinden pek bahsetmeyiz. Fakat buradakilerden bahsetmezsek olmaz. Zira ikisi de oldukça kaliteli ve notebook’un kullanım alanı düşünülürse gerçekten önemli. 5MP çözünürlüğe sahip kameranın görüntüsü bir webcam’e göre bir hayli net. Ayrıca kızılötesi görüş özelliği olduğundan, karanlık ortamlarda da kalitesinden ödün vermiyor. Hoparlörler ise zorlu koşullarda duyulabilecek kadar yüksek ses seviyesine sahip, sesi net ve bozmadan veriyor.

Performans ve Yazılım

Bilgisayar, Windows 11 Pro yüklü şekilde geliyor. Bununla birlikte, içerisinde bazı donanımları kontrol etmek için Panasonic’in kendi uygulamaları yüklü. Hepsine “Panasonic PC Setting Utility” uygulaması üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Burada kameradan klavye aydınlatmasına, gece modundan barkod emülatörüne kadar her şey var. Klavyenin üzerinde bulunan 4 adet programlanabilir tuş da buradan ayarlanıyor.

Son olarak, her ne kadar günlük kullanıma uygun bir dizüstü bilgisayar olmasa da test amaçlı birkaç rutini uygulamadan bırakmadık. Çok sayıda sekmeyle birlikte Chrome'da gezindik, YouTube ve Netflix'te bir şeyler izledik ve çeşitli uygulamalar arasında geçiş yaptık. Hatta Valorant bile oynadık. Sonuçta profesyonel kullanım için de olsa herkesin arada biraz rahatlamaya ihtiyacı var. Chrome’da 8-9 sekme açıkken sayfalar arası geçişlerde herhangi bir takılma olmadı, uygulamalar arası geçişler de akıcıydı. İzlediğimiz video içerikler ekranın ve hoparlörlerin kaliteli olmasından dolayı zevkliydi. Valorant’ta ise 1080p çözünürlükte, düşük ayarlarda ortalama 120-130 fps arası başarılı bir performans gösterdi. Uzun saatler kullanmamıza rağmen kasada ısınma da hissetmedik.

Sonuç

Evet, dünyanın en sağlam notebook’u bu şekilde. Gerçekten etkileyici görünüyor, sağlamlık konusunda profesyonellerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilecek yapıda tasarlanmış olması en büyük artısı ve bu yapısı onu geleneksel notebook’lardan farklı bir yere konumlandırıyor. Modüler tasarımı, tutarlı performansı, hassas dokunmatik ekranı ve hoparlörleriyle bir notebook’tan fazlası. 

Özellikle sağlamlığı, zorlu koşullarda çalışabilmesi ve günler süren pil ömrüyle ziyadesiyle farklı bir model. Elbette herkese göre olmadığı da aşikar, niş bir cihaz. Belirli meslekler ve koşullar için üretilmiş -ki Panasonic Toughbook serisi ile bu alanda önemli bir ihtiyaca hizmet ediyor. Kullanıldığı sektörlerin yanı sıra çiftçilerin de tercih edebileceği özellikler içeriyor. Bilhassa teknolojik yatırımlara önem gösteren yeni nesil çiftçiler bu cihazdan beklediği verimi alabilir. Bireysel kullanımlar için ise özellikle uzun pil ömrüyle tercih edilebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Panasonic Toughbook 40
Ürün Markası Panasonic
CHIP Online Notu
92
Thunderbolt 4 Tip-C Var
nanoSIM Var
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Pro
İşlemciIntel Core i5 1145G7 vPro
İşlemci Hızı4 GHz
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliActive Matrix (TFT) LCD
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Iris Xe Graphics
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02 adet
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
EthernetGigabit Ethernet
BluetoothVar
Wi-Fi802.11ax
Kart OkuyucuVar
Boyutlar351 x 254 x 53.34 mm
Ağırlık3.35 kg. kg

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum