Dreame L20 Ultra İnceleme
Dreame’nin L20 Ultra robot süpürgesi, temizlik konusunda ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi yapabiliyor. Peki, akıllı özellikleri ve MopExtend teknolojisiyle dip köşe paspaslama yapabilen robot, 45 bin TL’lik fiyatını hak ediyor mu? İşte tüm detaylarıyla Dreame L20 Ultra incelemesi!
- MopExtend Teknolojisi
- DuoScrub Paspaslama Sistemi
- Büyük toz haznesi ve su tankı
- Kolay kurulum
- Kapsamlı uygulama
- Başarılı nesne algılama
- Paspas temizleme ve otomatik çıkarma özelliği
- Uzun pil ömrü
- Yüksek emiş gücü
- Fiyatı çok yüksek
Şu sıralar fark ettiyseniz çok fazla sayıda robot süpürge konuğumuz oldu. Zira bu alanda rekabet tam anlamıyla kızışmış durumda. Birkaç yıl önceye göre robot süpürgeler oldukça gelişti. İlk olarak üreticiler, engelleri algılayacak en iyi akıllı navigasyon sistemini geliştirmek için bir yarış içine girdi. Ardından otomatik boşaltma istasyonları devreye girdi ve en sorunsuz çözümü kimin sunacağını beklemeye başladık. Şimdiyse tüm gözler paspaslama fonksiyonuna çevrilmiş durumda. Bildiğiniz gibi robotların altına takılan bezler sayesinde, kuru temizliğin yanında artık ıslak temizlik de yapılabiliyor.
Ancak şöyle bir sorun var ki; çoğu kullanıcı, robotların oval şekillerinden dolayı evdeki köşeleri çok iyi temizleyemediğinden şikayetçi. İşte bu sorun, Dreame’nin L20 Ultra’sında bulunan MopExtend teknolojisi sayesinde çözüme kavuşuyor. L20 Ultra’daki paspas pedleri, yanlara doğru açılarak her noktaya ulaşabiliyor. Üstelik paspasları istasyonda kendi başına çıkartıp temizleyebilen bir teknolojiye de sahip. Elbette L20 Ultra’nın özellikleri bunlarla sınırlı değil. Karşımızda robot süpürgeler için amiral gemisi diyebileceğimiz bir cihaz var. Yani daha anlatılacak çok fazla özellik var. O yüzden vakit kaybetmeden hızlıca kutusundan neler çıktığına bakalım ve daha sonra robotun tüm özelliklerine tek tek değinelim.
Dreame L20 Ultra Kutu İçeriği ve Tasarım Detayları
L20 Ultra, büyük ve ağır bir kutu içinde geliyor. Bunun en büyük sebebi, robotun istasyonunun devasa bir boyutta olması. 60 cm boyuyla dizimize kadar uzanan istasyon, 42 cm genişliğinde ve 49 cm derinliğinde. Yani uygun bir yer için fazlasıyla alana ihtiyacınız var. İstasyonun önemli bir kısmı su deposuna ve toz torbalarına ayrılmış. Toz torbası 3,2 litre kir alırken, temiz ve kirli su deposunun her ikisi de 4,5 litre kapasiteye sahip.
Kutudan uzun süre kullanabileceğiniz 2 adet toz torbası çıkıyor. Dreame’nin belirttiğine göre bu torbalar, 75 gün dayanabiliyor ve bittiğinde web sitesinden kolayca tedarik edebiliyorsunuz. Bunlar dışında kutuda; suya katabileceğiniz çok amaçlı yüzey temizleme solüsyonu, robotun istasyona daha rahat ulaşmasını sağlayacak bir rampa eklentisi, 2’şer adet paspas pedi tutucusu ve paspas pedlerinin kendisi, bir adet yan fırça, robotun elle genel temizliğini yapabileceğiniz temizleme fırçası, güç kablosu ve kullanma kılavuzları çıkıyor.
İstasyonun üst kısmında kullanımdayken yanan 3 adet düğme mevcut. Bunlardan biri temizlik işlemini başlatmaya yararken, diğeri robotun şarj istasyonuna dönmesini sağlıyor. Üçüncü düğme ise robotun paspas pedlerini temizleme işlemini başlatıyor. Evet, sizin temizlemenize gerek yok; L20 Ultra paspasları da kendi kendine temizleyebiliyor. Buraya ufak bir not ekleyelim; robotun temizlik sırasında farklı zamanlarda otomatik olarak istasyona döneceğini belirtelim. Biz başlarda robotta sorun olduğunu düşünsek de bu gayet normal bir durum. Zira bazen paspasları temizlemeye gidebiliyor. Elbette bunun ne sıklıkta olacağı ne kadar kir topladığına bağlı. Robot istasyona döndüğünde, istasyon kirli suyu emiyor ve pedleri de temiz suyla ıslatıyor. Ayrıca görmeye alıştığımız şekilde robot, şarj seviyesi düştüğünde de yine istasyona misafir oluyor.
İstasyonun üst kısmında kullanımdayken yanan 3 adet düğme mevcut. Bunlardan biri temizlik işlemini başlatmaya yararken, diğeri robotun şarj istasyonuna dönmesini sağlıyor. Üçüncü düğme ise robotun paspas pedlerini temizleme işlemini başlatıyor. Evet, sizin temizlemenize gerek yok; L20 Ultra paspasları da kendi kendine temizleyebiliyor. Buraya ufak bir not ekleyelim; robotun temizlik sırasında farklı zamanlarda otomatik olarak istasyona döneceğini belirtelim. Biz başlarda robotta sorun olduğunu düşünsek de bu gayet normal bir durum. Zira bazen paspasları temizlemeye gidebiliyor. Elbette bunun ne sıklıkta olacağı ne kadar kir topladığına bağlı. Robot istasyona döndüğünde, istasyon kirli suyu emiyor ve pedleri de temiz suyla ıslatıyor. Ayrıca görmeye alıştığımız şekilde robot, şarj seviyesi düştüğünde de yine istasyona misafir oluyor.
Robot süpürgenin kendisine bakarsak, bazı rakiplerine kıyasla büyük olduğunu söyleyebiliriz. Bu da pek tabii temizlik kapasitesini artıran bir etken. Tasarımsal olarak ise diğer robot süpürgelere oldukça benziyor. Üst kısmına baktığımızda, 350 ml’ye kadar kir depolayabilen bir toz haznesi ve LiDAR tarayıcısını görüyoruz. Ayrıca istasyondakilerle aynı işlevi gören 3 düğme buraya da dahil edilmiş. Toz haznesi dışında robotta, 80 ml kapasiteli bir su tankı ve düşük ışık koşullarında otomatik olarak yanan bir ön ışık bulunuyor. Altında ise 2 paspası ve 3 uçlu yan fırçası var. Bu arada L20 Ultra’nın ana fırçasının diğer robotlardan farklı olduğunu söylemek lazım. Zira kauçuktan yapıldığından daha hijyenik ve temizlemesi daha kolay. Bu şekilde özellikle saç sıkışmalarının önüne geçilmiş olması sevindirici, temizlemek için uzun uğraşlara gerek kalmıyor.
Dreame L20 Ultra Uygulama ve Performans
Gelelim robotun kullanımına. Aslında başlangıçta yapılması gereken her şey çok kolay. Robotun altına yan fırçayı ve paspasları taktıktan sonra tek yapmanız gereken istasyonun rampasını takmak, temiz su tankını doldurmak ve istasyonu prize takmak. Son olaraksa iki su tankının arasına kutudan çıkan temizleme solüsyonunu yerleştirmeniz yeterli.
Bu işlemlerden sonra her şey uygulamaya kalıyor. iOS veya Android mağazasından indireceğiniz Dreamhome uygulaması, size tüm adımları net bir şekilde açıklıyor. Uygulama, L20 Ultra’yı çalıştırmaya başlamadan önce size rehberlik edecek bir sihirbaza sahip. İlk olarak size evcil hayvanınız olup olmadığını soruyor. Ardından paspasın otomatik yıkanmasını, otomatik ikinci temizliği ve otomatik kurutmayı etkinleştiriyorsunuz. Daha sonra uygulama tüm işlevleri hakkında size rehberlik ediyor.
L20 Ultra, haritalama işini kendisi hallediyor. Yapay zekalı algılama ve 3D ışık sistemi sayesinde duvarlar, dolaplar, sandalyeler veya yerdeki nesneleri kolaylıkla ve hızlı şekilde algılayabiliyor. Hatta bazen bir açıklamayla birlikte haritaya bile aktarıyor. Öte yandan siz robotu kullandıkça harita daha da ayrıntılı hale geliyor, zira L20 Ultra sürekli öğreniyor.
Uygulamada temizliği özelleştirmek için çok sayıda seçenek mevcut. Örneğin, "Günlük Mod" ve "Ultimate Mod" arasında seçim yapabiliyorsunuz. Eğer uzun süredir temizlik yapmadıysanız, “Ultimate Mod” en mantıklı seçim. Her mod için temizleme modu, emiş seçeneği, silme etkisi, temizleme sırası ve özel temizliği kapsayan birçok ayar var. Ancak bizim en çok hoşumuza giden ultrasonik halı algılama özelliği oldu.
Eğer robot halı veya kilim algılarsa, size daha önce sunduğu 3 ayara göre temizliğe devam ediyor. Bunlardan ilki istasyona gidip paspasları tamamen çıkarmasını, ikincisi paspasları yükselterek temizliğe devam etmesini, sonuncusu ise halının olduğu bölgeye girmemesini sağlıyor. Ayrıca robot, toz partiküllerini sesli olarak tanımlayarak emiş gücünü otomatik olarak ayarlayabilme gibi mükemmel bir özelliğe de sahip. Tavsiyemiz, uygulamadaki ayarları öğrenmek için biraz zaman ayırmanız. Zira keşfedilecek o kadar çok şey var ki, hepsini öğrendiğinizde robottan tam anlamıyla işte o zaman verim alıyorsunuz.
Hazır emiş gücü demişken, L20 Ultra’nın en önemli özelliklerinden biri burada karşımıza çıkıyor. Robot, tam olarak 7000 Pa’lık maksimum emiş gücüne sahip. Bu da onu piyasadaki en güçlü robot süpürgelerden biri haline getiriyor. Deneyimlerimize göre; fayanslarda, parkelerde veya halılarda yüzey fark etmeksizin muazzam bir performans gösteriyor bu cihaz. Üstelik hiçbir nesneye takılmadan veya çarpmadan tüm temizlik işlemini tamamlıyor. Hatta bunu temizlik sırasında önüne geçerek de test ettik. L20 Ultra, birkaç kez etrafımızda dolandıktan sonra rotasına devam etti. Ancak hareket ettiğimizde artık engel olmadığını algıladı ve girmediği bu rotaya girerek tekrar temizlik işlemini tamamladı. Bu arada vakumlama esnasında sesinin oldukça düşük seviyede olduğunu söylemek lazım. En yüksek Max turbo ayarında bile asla dikey elektrikli süpürgeler kadar yüksek ses çıkarmıyor. Temizlik yaparken arada ses seviyesinde değişiklik olduğunu duyarsanız da, anlayın ki o bölge diğer yerlere göre biraz daha kirli ve robot o kısmı temizlemek için ekstra çaba sarf ediyor.
Vakumlama performansı bir yana, dürüst olmak gerekirse temizlik konusunda bizi en çok heyecanlandıran paspaslama özelliğiydi. Videonun en başında da bahsettiğimiz MopExtend teknolojisi, daha önce incelediğimiz robot süpürgelerden çok daha iyi bir performans gösteriyor. Paspaslar hem dönüyor hem de açılarak oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Bu sayede köşelerin ve süpürgeliklerin 2 mm yakınına kadar temizlik yapabiliyor. Ayrıca Dreame’nin DuoScrub Paspaslama Sistemi, inatçı kirleri çıkarma konusunda gayet başarılı. Test ettiğimiz sıvı ve kurumuş tüm lekelerde son derece etkili bir temizlik sağladı.
Tüm temizlik işlemi bittikten sonraysa robot, elbette istasyona geri dönüyor. İstasyona yerleştikten sonra topladığı tozu ve kiri otomatik olarak boşaltıyor ve paspasları temizliyor. Hatta burada çok önemli bir özellik daha var. Robot, işi bittiğinde istasyonda paspas pedlerinde küf oluşma olasılığını azaltmak için sessiz bir kurutma işlemi başlatıyor. 45 derecede kurutulan paspaslar yaklaşık 2 saat içerisinde neredeyse tamamen kurumuş oluyor. Ayrıca robot, gerektikçe su ve temizleme solüsyonunu kendi yeniliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey, istasyondaki su tankı boşaldıkça doldurmak ve kirli su deposunu boşaltmak. Hatta tesisata bağlarsanız bu işlemi bile kendisi yapabiliyor. Yani bu cihazla elinizin altında tam otomatik bir robot süpürge var diyebiliriz.
Peki, Dreame L20 Ultra ne kadar süre temizlik yapabiliyor? Açıkçası robotun pilinin size yetersiz gelmesi için epey büyük bir eviniz olması lazım. Zira 6400 mAh kapasiteli piliyle 3 saat boyunca temizlik yapabiliyor. Bu gerçekten ciddi bir süre. Üstelik sadece paspaslama veya süpürme yapacaksanız bu süre 30 dakika daha artıyor.
Sonuç
Evet, genel olarak toparlarsak, Dreame L20 Ultra hem süpürme hem de paspaslama yapabilen en iyi robot süpürgelerden biri ve hem tasarımı hem kapasitesiyle şu ana kadar kullandığımız en kallavi robot süpürge oldu diyebiliriz. Sahip olduğu paspasların yana açılmasını sağlayan MopExtend teknolojisi ve DuoScrub Paspaslama Sistemi sayesinde ıslak temizlik konusunda gerçekten iyi; paspasları kendisinin temizlemesiyle de büyük zahmetten kurtarıyor. Ayrıca yüksek emiş gücüyle kuru temizlikte de oldukça etkili. Buraya kadar her şey güzel ve aslında Dreame L20 Ultra hakkında şikayet edebileceğimiz tek bir konu var; o da fiyatı. Zira 45 bin TL’lik fiyatıyla çoğu tüketici için ulaşılması zor bir konumda. Ancak sunduğu özelliklerle de bunu nispeten hak ediyor bizce.