Rode Streamer X İnceleme
Rode, dijital içerik üreticilerinin işini kolaylaştıracak ve kalitesini artıracak yeni bir ürünle daha karşımızda: Rode Streamer X. Hem ses hem de video yakalama kartı olarak kullanılabilen cihaz, üzerindeki pad’ler ile ses efektlerini kontrol edebilme imkanı sağlıyor. Tüm detaylar incelememizde!
- Kolay kurulum ve kullanım
- 4K/30fps desteği
- Kaliteli donanım
- Uygulama desteği
- Kapatmak için güç düğmesinin bulunmaması
Günümüzde dijital içerik üretimi giderek artan bir ivme kazanıyor ve artık bir meslek haline geldiğinden, bu alanda birçok yeni şey ortaya çıkıyor. Podcast'ler, YouTube videoları, canlı yayınlar ve daha pek çok içerik türü, insanları eğlendirmek ve bilgilendirmek için geniş bir platform sunuyor. Ancak, her ne kadar içerik üretimi daha erişilebilir hale gelmiş olsa da yüksek kaliteli ses ve video kaydına olan gereksinim hiçbir zaman azalmıyor. İşte tam da bu noktada, profesyonel ses ekipmanları üreten Rode, karşımıza Streamer X ile çıkıyor.
Ses kaydı, içerik üretiminin temel yapı taşlarından biri. Net, berrak ve yüksek kaliteli ses, izleyicileri veya dinleyicileri içeriğe çekmek ve tutmak için elzem. Streamer X ise ses kaydını profesyonel bir seviyeye taşımak ve içerik üreticilerine daha fazla kontrol ve esneklik sunmak üzere tasarlanmış kapsamlı bir çözüm.
Streamer X’e hem bir video yakalama ve ses yakalama kartı hem de ses efekti cihazı diyebiliriz. Bu cihazla beraber gerçekten kaliteli ses elde edebiliyorsunuz. Rode marka kablosuz mikrofonlar da dahil tüm mikrofonlarınızı bununla kullanabilir veya enstrümanlarınız için stüdyo kalitesindeki ses girişleriyle kayıtlarınızı alabilirsiniz.
Rode Streamer X Özellikleri Neler?
Cihazın paket içeriğinde bir güç adaptörü, Streamer X’in kendisi, oldukça kalın bir USB-C kablosu ve adaptör için güç kablosu yer alıyor. Gövde tamamen plastik. Arkasında 3 adet USB-C portu bulunuyor. Bunlardan ilki güç adaptörü için, hemen yanındaki harici bir donanım takabileceğiniz 2 numaralı port, diğeri ise bilgisayar veya güç bağlantısı için kullanabileceğiniz 1 numaralı port. Diğer bağlantı noktaları arasında; HDMI çıkışı ve girişi, 3.5mm mikrofonlu kulaklık girişi, 6.3mm kulaklık çıkışı, XLR mikrofon girişi ve son olarak Phantom Power (P48) tuşu bulunuyor. Alt taraftaysa dilediğiniz yere monte edebileceğiniz bir vida yuvası var.
Streamer X’i ekstra bir güce gerek kalmadan 1 numaralı porttan bilgisayarınıza bağlayarak çalıştırmanız mümkün. Fakat kullanacağınız donanım fazlaysa ve Phantom Power’da kullanacaksanız harici güç adaptörünü de takmanız gerekiyor.
Şimdi, cihazın üst kısmında neler var neler yok onları size gösterelim. Burada çevirerek kontrol edebildiğimiz 2 adet tuş var. Sol taraftaki mikrofon ayarlarını yapmamızı sağlıyor. Tahmin ettiğiniz üzere döndürerek mikrofonun sesini ayarlayabiliyoruz. Ortasına basarak; girişe bağladığınız mikrofona veya dahili mikrofona sahip bir kulaklığın mikrofonuna geçiş yapabiliyorsunuz. Ekstra olarak, videolarda yakamızda gördüğünüz Rode’un kablosuz mikrofon modellerinden birini de kullanabiliyorsunuz. Mikrofon ışığının üstünde gördüğünüz P48 yazan yer Phantom Power ışığı, mikrofonu bağladıktan sonra arka taraftaki tuşa bastığımızda özellik aktif oluyor.
Peki, nedir bu Phantom Power? Phantom Power genellikle P48 olarak adlandırılmakta. Tasarlanmasındaki ana neden tüplü mikrofonlar için gerekli olan hacimli harici güç kaynakları kullanmaya gerek kalmadan mikrofonlara güç sağlamak. Phantom Power her açıldığında, XLR kablosu sayesinde direkt elektrik akımı gönderiliyor. Böylelikle, mikrofonun ihtiyacı olan güç sağlanmış oluyor. Elbette bu özellik genellikle Condenser mikrofonlarla birlikte kullanılıyor. Dinamik mikrofonlar için gerekli bir şey değil, ancak preamfi gerektiren bazı düşük çıkışlı mikrofonlarda da lazım olabiliyor.
Tuşlara bakmaya devam edersek, mikrofonun yanında kulaklık ayarı var. Ortasına bastığınızda kendini sessize alıyor, tekrar basarsanız da aktif oluyor. Aynı şekilde çevirerek ses seviyesini ayarlayabiliyorsunuz. Alt tarafta 2 tane daha tuş var. Bunlardan birisi mikrofonu sessize almaya, hemen yanındaki video akışını kesmeye yarıyor. Streamer X aynı zamanda 4K bir video yakalama kartı olduğu için kameranızı HDMI ile bağlayarak rahatlıkla kayıt alabiliyorsunuz. Kalite bakımından 4k 30 fps, 2K 60 fps veya 1080p 120 fps desteği bulunuyor. Ayrıca HDMI çıkışını kullanarak görüntüyü başka bir monitör üzerinden almak da mümkün.
Sağ taraftaki renkli tuşlar, cihazı asıl öne çıkaran şeyler. Burada 6 tane pad görüyoruz; yukarıdakiler ayarladığınız efektleri kullanmaya, üzerinde ok işareti bulunanlar ise efektler arası geçiş yapmaya yarıyor. Bunları daha iyi gösterebilmek için uygulamaya geçiş yapmamız lazım. O yüzden hızlıca uygulamayı açalım.
Rode Streamer X Nasıl Kullanılıyor?
Cihazı bilgisayarınızda kullanmak için RODE UNIFY veya Rode Central uygulamalarından birine ihtiyacınız var. UNIFY, Central’a göre biraz daha karışık. O yüzden Central’ı kullanmak bizim daha kolayımıza geldi. Uygulamayı açtığınızda karşınıza Audio Setup, Device Configuration ve Customize SMART Pads seçenekleri çıkıyor. İlk önce SMART Pads’e bi’ göz atalım. Sağ altta 1-2-3 olarak değiştirebildiğimiz kısım, ayarladığımız efektler arasında geçiş yaptığımız bölüm. Daha demin söylediğimiz gibi, ayar yaptıktan sonra cihazdaki ok işaretlerinin bulunduğu pad’ler yardımıyla kolayca geçiş yapabiliyorsunuz. Şimdi, bu kısımdan tuşların işlevlerini değiştirebiliyorsunuz. Örneğin, ilk seçenekteki efekti değiştirmek istiyorsunuz. Üstüne tıkladığınızda 2 adet seçeneğiniz var; ya Streamer X içerisinde bulunan ses dosyalarını kullanacaksınız ya da uygun formatta istediğiniz bir dosyayı içine aktaracaksınız. Export dediğinizde, bilgisayarla Streamer X’i bağladığınızda 2 GB’lık bir flash bellek olarak ortaya çıkan dosyaları göreceksiniz. Burada farklı ses dosyaları bulunuyor, istediğinizi seçerek mevcut efektle hemen değiştirebiliyorsunuz.
Export ettiğimiz alanın altında 3 adet seçenek var. Continue yazan ayarı seçerseniz, efekti yarıda durdurup tekrar başlattığınızda kaldığı yerden devam ediyor. Replay’i seçerseniz her bastığınızda efekt baştan başlıyor. Eğer Loop’u aktif ederseniz efekt kendini devamlı tekrar ediyor. Toggle ayarında ise bir efekti kullanmak için bir kere dokunmanız yeterli olurken, Hold’a aldığınızda efekt bitene kadar pad’e basılı tutmanız gerekiyor.
Daha başka; sağ üst tarafta gördüğünüz alandan efektin adını değiştirebildiğiniz gibi, pad’lerin her birinin renk ayarlarını da basit bir şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Renklerden bahsetmişken, ana sayfada gördüğünüz Device Configuration bölümü pad’lerin ışığının parlaklığını ayarlamanıza yarıyor. Bulunduğunuz ortama göre gözünüzü almaması için hoş bir seçenek olmuş.
Diğer taraftan, mikrofon efektlerine baktığımızda 6 adet seçenek bizi karşılıyor. Reverb seçeneği, sesin farklı ortamlardaymış gibi duyulmasını sağlıyor. Echo, adından da anlaşıldığı üzere sesi yankılı bir şekilde veriyor. Megaphone da keza yine isminden anlaşıldığı gibi megafondan geliyormuşçasına bir ses efekti veriyor. Robot resmi gördüğünüz efekt, 3 farklı robot sesinden birini seçmenize, yanındaki Voice Disguise sesi kalınlaştırmaya, son efekt ise ses perdesini değiştirmenize olanak sağlıyor. Bunlar elbette herkesin işine yarayacak şeyler değil, özellikle yayıncılar için öne çıkan özellikler.
Mixer kısmına geçtiğimizde burada 3 adet seçenek var. Censor efekti, hepinizin aşina olduğu sansür için kullanılan “bip” sesi. Yayın sırasında kullanışlı olabilir. Diğer efekt ise Fade In/Fade Out. Özellikle müziklerde veya videolarda sesin yavaş yavaş azaldığını veya çoğaldığını fark etmişsinizdir, işte bu efekt o işe yarıyor. Ducking ismindeki son efekt ise siz konuşurken oyunun veya müziğin sesini otomatik olarak azaltıyor. Tabii ki mikrofonunuzun Streamer X’e bağlı olması şartıyla. MIDI tarafında, farklı MIDI kaynaklarını ekleyebiliyorsunuz, burayla alakalı ekleyebileceğimiz ekstra bir özellik yok.
Streamer X, bize sunum yaparken kolaylık sağlaması için “Presentation Mode” isminde bir özellik sunuyor. Uygulamadan aktif hale getirdiğinizde pad’lerin renkleri değişiyor ve önümüze 4 ayrı seçenek çıkıyor. Sonrasında pad’ler üzerinden sunumu başlatıp durdurabilir, sayfalar arası geçiş yapabilir veya ekrana siyah ya da beyaz bir sayfa verebilirsiniz. Uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı bu zamanda güzel düşünülmüş bir özellik olmuş.
Ana ekrana döndüğümüzde “Quick Setup” bölümünü görüyoruz. Burada hangi giriş çıkışların hangi alanda çalışıp çalışmayacağını size gösteriyor. Mesela canlı yayın sırasında tüm çıkışlar çalışırken, sunum yaparken efektler çalışmıyor. Ya da görüntülü arama yaparken USB’ler ve HDMI çalışmazken, oyun oynarken HDMI ve USB 1 bağlantısı çalışmıyor.
Son olarak ana menüde Audio Setup kısmı var. Buradan Streamer X üzerinden mikrofon kaynağını tuşlardan değiştirebildiğimiz gibi uygulamadan da değiştirebiliyoruz. Seçtikten sonra alt tarafındaki ayarlara basıp birçok farklı mikrofon özelliğine de erişebiliyoruz. Bununla beraber tüm aygıtların ses seviyesini de buradan ayarlayabiliyoruz.
Sonuç
Toparlayacak olursak Streamer X, dijital içerik üreticilerinin işini hem kolaylaştıracak hem de kalitesini artıracak başarılı bir ürün olmuş. Sunduğu özellikler ve performans, içerik üreticilerinin daha profesyonel ve daha etkileyici içerikler oluşturmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmış. Uygulamasının kullanıcı dostu arayüzü ve öğrenim eğrisini en aza indiren tasarımıyla da kendini öne çıkarıyor. Hem deneyimli ses profesyonelleri hem de yeni başlayanlar için uygun bir cihaz diyebiliriz.
Yalnız eğer böyle kaliteli bir cihaza ihtiyacınız varsa, 11.000 TL gibi bir fiyatı gözden çıkarmanız gerekiyor.