Defender Cobra M5 Joystick incelemede!
Defender Cobra, giriş-üst sınıf joystick'ler arasındaki o çok hissedilen boşluğu doldurabiliyor mu?
- Kolay kullanım
- Başarılı tasarım
- Fiyat/performans
- Küçük yazılım sorunları
Defender Cobra M5 Rev.B de ülkemizde giriş seviyesi ve üst sınıf joystick'ler arasındaki o çok hissedilen boşluğu, özellikle de fiyat anlamında doldurmaya çalışan bir ürün. Öncelikle tasarım anlamında Hotas Cougar'ı fazlasıyla andırdığı bir gerçek, bu da Cougar'ın ikinci elde bile 500$'ı geçen fiyatı düşünüldüğünde hiç de fena bir şey değil.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de simülasyon oyunlarına ciddi zaman ve para harcayan kemik bir kitle söz konusu olsa da sayıları çok yüksek değil. Bu noktada eğer War Thunder, DCS veya Flight Simulator X gibi bir oyuna başlamak istiyorsanız ve niyetiniz bir joystick edinmekse, maalesef çok fazla seçeneğiniz yok. Saitek'in bir dönem getirdiği ürünler fiyat/performans anlamında hiç fena olmasa da, Logitech'in efsanevi modeli Wingman Force 3D'nin yerine üretmeye başladığı Attack 3 ve Extreme 3D Pro modelleri, hem aşırı hafif yapıları, hem de yetersiz performansları ile alternatif olabilecek bir noktada değiller. Bu fiyat düzeyinin üzerine çıkmak istediğinizde de Logitech G940 gibi profesyonel bir ürün karşınıza çıkıyor ki, fiyatı 1500TL civarında!
Fiyat olarak 350-400TL civarında olmasını beklediğimiz Defender Cobra M5 Rev.B, Thrustmaster Hotas Cougar'ın ağır ve dayanıklı yapısını birebir olarak koruyor öncelikle, alttaki tabla kısmı metalden yapılmış. Rus ordusunun kullandığı Su-34 avcı/bombardıman uçaklarının tasarımından esinlenilmiş olan joystick, M-Force adı verilen manyetik bir yönlendirme sistemi kullanıyor, böylece yönlendirme hareketleri (pitch / roll) birbirine temas etmeyen sensörler tarafından gerçekleştirildiğinden ekstra hassasiyet sağlanmış oluyor.
Örnek vermek gerekirse, War Thunder'da hayli çevik bir avcı uçağı olan Polikarpov i-153 ile yaptığım denemelerde son derece rahat ettim ve hedefi de nişangahta tutmakta hiç zorlanmadım diyebilirim, üstelik herhangi bir ince ayara gerek duymadan. Bu oldukça tatmin edici bir sonuç zira War Thunder'ı joystick ile denediyseniz biliyor olmalısınız, kullandığınız joystick'ten verim alabilmek için saatler harcamanız gerekebiliyor. Defender Cobra ile bu süreci kısa sürede atlatmak mümkün oldu.
Eğer DCS veya Lock On: Flaming Cliffs gibi modern simülatörler ilginizi çekiyorsa da iyi haberlermiz var, ürünün kullandığı ClusterFire özelliği sayesinde tetiği tek harekette kullanabileceğiniz gibi, ikincil silahlar için de tanımlayabileceğiniz diğer bir tetiği de kullanmanız mümkün, böylece bomba veya güdümsüz roketleri ayrı ayrı hedefe bırakabiliyorsunuz. A-10 Thunderbolt veya Su-25 Frogfoot gibi aynı anda pek çok farklı silah taşıyabilen uçaklar için biçilmiş kaftan. Ayrıca kolun üst tarafında biri kamera yönlendirme için ayrılmış dört farklı tuş daha bulunduğunu da hatırlatmak gerek.
Ürünün yanında Thrust'ı kontrol edebileceğiniz ikinci bir parça gelmiyor Hotas Cougar'ın aksine, bununla birlikte cihazın üst kısmında tekerlek şeklinde bir kontrol mekanizması var. Bu pek ergonomik değil ve hassaslığı FSX'te yeterli olsa da sürekli "gaz pedalı" ile oynamanızı gerektiren askeri simülasyonlarda ciddi anlamda yetersiz kalıyor. Defalarca rahat kullanamadığım için avantajımı kaybettiğim oldu hava savaşlarında. Kısaca, olmamış.
Ürün yeterince ağır olduğu gibi (2kg) eğer isterseniz vidalar yardımıyla yüzeye de sabitleyebiliyorsunuz. Joystick ele son derece iyi oturuyor ve pedallara sahip olmasanız da kendi çevresinde dönebildiğinden "Rudder" hareketini rahatlıkla kontrol edebiliyorsunuz.
Bizim incelediğimiz test versiyonu, yanında War Thunder için 1000 Gold hediyesiyle beraber geliyordu ancak çalışıp çalışmadığını denemedik, en azından War Thunder'da bölge kilidi olmadığından ülkemizde de çalışacağını varsayabiliriz.
Özetle
Defender Cobra M5 Rev.B, vadedilen fiyat düzeyinde piyasaya çıkabilirse büyük bir boşluğu doldurmaya aday.