Bu kutu 5 diski bir araya getiriyor
5 adede kadar SATA 3.5" diski bir araya getiren platform Storex R50'ye bakıyoruz...
- Kullanımı kolay
- Geniş disk desteği
- RAID ve Clone seçenekleri
- 2.5 inç ve 3.5 inç desteği
- Eksiksiz kutu içeriği
- Tasarım üzerine çalışılmalı
- Fiyatı biraz daha uygun olmalı
- Wi-Fi desteği yok
Yalnızca dizüstü bilgisayar sahipleri için değil, masaüstü bilgisayar kullanıcılarının da dahili disk kapasiteleri yetersiz geldiğinde, elbette çözüm harici diskler oluyor. Bundan yıllar öncesinde harici disk kutuları çok popülerdi ve halen de içinde tek bir 3.5" disk taşıyan modeller satılıyor elbette. Fakat alternatif çözümler de yok değil. Kısa bir süre önce incelediğimiz Akasa DuoDock X2 modeli, bunlardan biriydi mesela. Özellikle ev kullanımlar için uygun olan DuoDock X2, harici diskleri masa üstüne getiren ve tek bir arabirim üzerinden iki diski de bilgisayara bağlayabileceğiniz uygun bir platform halini alıyordu. Peki, daha fazla diski olanlar ne yapacak? Bugün elimizdeki Dark Storex R50, bu sorunun cevabını verebilecek bir ürün. Şimdi bakalım, bize neler sunuyor?
PC kasasına benziyor
Storex R50, alüminyum bir kasadan oluşuyor. Arkadan bakıldığında onu minik bir bilgisayar kasası sanmanız mümkün. Ancak ön yüzünü çevirince ayrımı fark edebiliyorsunuz. Ön yüzünde beş farklı çekmece bulunduran Storex R50, her bir çekmecesini minik kilitler altında saklıyor. Bu minik kilitleri, kutu içeriğinde sunulan anahtarla açıyor ve kullanacağınız çekmecelerin içine diskleri yerleştirdikten sonra yine kilitleyebiliyorsunuz.
Storex R50, beş disk alanıyla 3.5 inç'lik SATA diskleri destekliyor. Elbette çekmecelere 2.5" disk takmak da mümkün elbette. Diskleri sabitlemek için her diskin altında gerekli vida alanları bırakılmış. Kutu içeriğinde yeterli sayıda vidayı da buluyorsunuz. Bu arada cihazın kutu içeriği eksiksiz hazırlanmış. İhtiyaç duyulan her kablo, her tür aparat kutuda bulunuyor.
Seçenekler ve kullanım
Storex R50'in arka bağlantıları arasında zengin seçenek bulunuyor. Farklı arabirimleri kullanarak cihazı Windows veya Mac tabanlı bilgisayarlara bağlamak mümkün. USB 3.0, eSATA, Firewire gibi bağlantıların bulunduğu cihazda, her bir kablo da kutuda bulunuyor. Arka yüzde minik şalterlerin bulunduğu bir alan ise dikkat çekiyor. Bu alan, bu disk kutusunu ve dolayısı ile içinde yer vereceğiniz diskleri yönettiğiniz ana bölüm. Burayı kullanarak diski farlı RAID modlarında kullanabilir, Clone ve Large yapılarına sokabilirsiniz.
Bu sayede ister disklerinizi daha yüksek veri güvenliği için birbirine yedekleyin, ister yüksek veri hızlarına ulaşmak için kullanın Storex R50, bunu sağlıyor. Öte yandan Normal modda kullanarak, her bir diskinize ayrı ayrı erişmek için de kullanabilirsiniz.
Özellikle çok sayıda disk ile çalışan ofis çalışanlarının beğenebileceği bir model olan Storex R50, bizim de ofiste rahatlıkla yer verebileceğimiz bir model. Bunun yanı sıra kişisel kullanımları için müzik, film, fotoğraf ve oyun gibi tüm dokümanlarının her birini ayrı disk altında toplayarak arşivleyenler için ev kullanımları için de gayet uygun olabilir.
Özetle
Storex R50, işe yarar bir ürün. Kullanım kolaylığı ve performansıyla beğendik. Daha az sayıda diski yönetmek isteyenler için pazarda 2 veya 3 slotlu modeller de mevcut. Ancak 5 disk ile totalde 40 TB'ı yönetmek istiyorsanız Storex R50 iyi bir çözüm olabilir. Cihazın beğenmediğimiz yönü olarak sanıyoruz ki malzeme kalitesini gösterebiliriz. Görünüm itibariyle küçük bir alüminyum kasayı andıran cihaz, yakından baktığınızda ise biraz ucuz görünüyor. Sonraki modellerde daha iyi bir malzeme ve farklı renklerle daha tasarım odaklı olabileceğini düşünüyoruz. Ancak yaptığı işle ilgili bir sorunu yok. Yalnız şuna dikkat etmekte yarar var: Storex R50'ye taktığınız diskleri muhakkak vidalamalısınız. Aksi halde diski çıkartmak için çekmeceyi çektiğinizde, çekmecenin elinize boş geleceğini ve diskin kutu içinde takılı kalacağını göreceksiniz. Bu da diskin sağlığı açısından hiç iyi değil. O nedenle mutlaka vidalamaktan kaçınmayın.
Storex R50'in fiyatı ise 924 TL civarında.
Kimler Almalı
Storex R50, ofis çalışanları için iyi bir model. Ayrıca fazla sayıda diskle çalışan kullanıcıların evlerinde de kendine rahatlıkla yer bulabilir.
Alternatifleri
Dark Storex R50'ye alternatif olarak yine çok sayıda diskle çalışacaksanız Dark Quad RaidBox'u önerebiliriz. Az sayıda disk için Akasa DuoDock X2 de iyi bir model.