Avea inTouch 3'ü test ettik!

Avea'nın, ilk kez akıllı telefon sahibi olmak isteyenlere sunduğu inTouch 3'ü test ettik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 77
  • Segmentinde uygun performans
  • Şık tasarım
  • Servis ve uygulama zenginliği
  • Özelleştirilmiş arabirim
  • Uygun ödeme koşulları
  • Dar dahili hafıza
  • Düşük çözünürlük
  • Parmak izi tutuyor
  • Kamera

Avea inTouch cep telefonu ailesini genişletmeyi sürdürüyor. Hatırlayacak olursanız daha önce Avea'nın yine aynı ürün ailesinden inTouch 2 modelini incelemiştik. Avea, geçtiğimiz günlerde ailenin yeni üyesi inTouch 3'ü tanıttı ve biz de tanıtımının hemen ardından inceleme fırsatı bulduk.

Avea inTouch 3, giriş segmentinde yer alan bir cep telefonu. İlk kez akıllı telefonlarla tanışacak olan kullanıcıların ilgisini çekebilecek olan cep, pek çok özellik sunuyor. Bunların arasında elbette en önemlisi uygun ödeme koşulları ile satın alınabilmesi. Avea, tarifeye ek olarak 1 TL'den başlayan fiyatlarla cebi satışa sunuyor; elbette bunun yanında uygun peşin fiyatıyla da cep kendine alıcı bulabiliyor. Her iki durumda da Avea, pek çok uygulama ve servis hizmetini de inTouch 3 ile birlikte sunuyor.

Peki, siyah ve beyaz renk seçenekleriyle alternatif yaratan inTouch 3, ne gibi özelliklere sahip? Önceki modelden ve muadillerinden ne gibi farkları var? Şimdi tüm bunlara göz atalım.

İnce, şık tasarım

inTouch 3, tasarım olarak göze gayet hoş görünüyor. Siyah ve beyaz renk seçenekleriyle bulunabilen cep, incelediğimiz modeliyle siyah renkli bir gövdeye sahip. Arka kapakta parlak plastik malzeme kullanılmış.

Telefonun boyutları gayet iyi. 9.2 mm kalınlıkla Vodafone Blade V ve Turkcell T40'a göre daha ince. Ancak çok az miktarda daha ağır. Telefonun ağırlığı 140 gram seviyesinde. 4.5 inç boyutunda ekrana sahip cepler için bunlar iyi değerler.

Telefonun arka kapağını çıkartabiliyorsunuz. Ayrıca pili çıkartabilmeniz de mümkün. Batarya üzerinde ZTE logosunu görüyoruz. inTouch 3'ün, Avea'nın ZTE ile işbirliği neticesinde üretilmiş bir cep olduğu burada da görülebiliyor. Bataryanın çevresindeki bağlantılar arasında bir microSD kart girişi ve tam boyutlu SIM kart slotu bulunuyor.

Telefonun çevresine bakacak olursak cebin üst kısmında kulaklık girişi ve güç butonunu, sol yüzde ses butonlarını ve alt kısımda da telefonu şarj edebileceğiniz microUSB bağlantısını görüyoruz. Yine bunların dışında cebin ön ve arka yüzünde kamera ve yine arka tarafta hoparlör, bulunan diğer birimler.

Özelleştirilmiş işletim sistemi

inTouch 3, Android 4.2.2 Jelly Bean işletim sistemiyle geliyor. Adroid 4.3 ve 4.4'lü cepleri gördüğümüz bu dönemde halen yaygın olarak Android 4.2 sürümü kullanılıyor. Telefonun üst sürümlere güncelleme alıp almayacağı şu an için belli değil. Güncellenmesini elbette isteriz, fakat bu haliyle de segmenti için iyi bir deneyim yaşattığını da söyleyelim. Zira Avea, inTouch 3'te daha önceki nesil ceplerinden de aşina olduğumuz gibi kendi özel yazılımını kullanmış.

Rahat bir şekilde dolaşabildiğiniz arabirim kullanışlı seçenekler sunuyor. Alt kısımda yer alan Avea barına tıkladığınızda veya iki parmağınızı ekrana yukarıya doğru sürdüğünüzde karşınıza kullanılan ekranlar galeri halinde geliyor. Bu ekranlara yenilerini ekleyerek ekran sayısını arttırabiliyor ve istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.

inTouch 3 bununla birlikte pek çok Avea avantajını da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni elbette ilk 3 ay ücretsiz internet kullanımı sunması. Ayrıca Avea Müzik'ten 3 ay süreyle 50 şarkı paketi ve Avea Bulutt'tan bir yıl süre ile 4 GB depolama alanı da telefonla birlikte gelen çeşitli hediyeler arasında. Telefonun içinde Avea tarafından sunulan kullanışlı uygulamalar da mevcut. Bunlar arasında Tivibu Cep, Avea Oyun, Film, Müzik ve Güvenlik uygulamaları ile Yandex, Dropbox ve YouTube gibi Google Play Store üzerinden indirebileceğiniz uygulamalar da mevcut.

Teknik kadro ve performans

inTouch 3, üzerinde 4.5 inç büyüklüğünde bir ekran bulunduruyor. Bir önceki modelde ekran boyutu 4.0 inçti hatırlarsanız. Diğer yandan Vodafone Blade V ve Turkcell T40'da kullanılan boyut da yine 4.0 inç. Ekran çözünürlüğüne baktığımızda değişmediğini görüyoruz. Yine 480x800 piksel bir çözünürlük sunuyor telefon. Bu değer bulunduğu kategori için yeterli olsa da HD çözünürlük görememek açıkçası üzücü.

inTouch 3'te çift çekirdekli bir işlemci kullanılmış. MTK MT6572 yonga setli işlemci, 1.3 GHz hızında çalışıyor. İşlemciye 1 GB seviyesinde RAM bellek eşlik ediyor. Diğer yandan grafik işlemcinin de Mali 400 olduğunu söyleyelim. Dahili depolama birimi bu tür ceplerde görmeye alışık olduğumuz gibi yine 4 GB. Bir süre sonra bu alan dolacaktır, fakat microSD kart ile bu alanı arttırabilme opsiyonunuz bulunuyor.

Telefonun bataryası ise 1800 mAh kapasitesinde. Vodafone Blade V'te gördüğümüz kapasiteyle aynı. Tüm günü çıkartabilecek seviyede. Yine diğer yandan üzerinde yer alan kameralara bakacak olursak 5.0 MP değerinde bir arka kamera ve standart bir ön kamera görüyoruz. Otofokuslu ve flaşlı kamerasıyla pek iyi kareler yakalayamadığını söyleyelim.

Cebin performans notlarından da bahsedelim. Yaptığımız AnTuTu testinde 10891 skorunu alan inTouch 3, giriş seviyesi için iyi durumda. Samsung Galaxy S2 ile Nexus 4 arasında kendine yer buluyor. CPU Prime Benchmark'ta  1540 puanını alan cep, Vellamo'da da 1719 skorunu aldı ki bu gayet iyi bir skor. Galaxy S4'ten ve HTC One'dan yalnızca birkaç basamak geride kalan inTouch 3, Vellamo'da pek çok cebi arkada bırakıyor. Grafik performansı konusunda ise inTouch 3, Vodafone Blade V'le yakın durumda. Blade V, 800x480 pikselde 33.9 FPS'yi görürken inTouch 3, 31.4 ile testi tamamladı.

Bu sonuçları bir kenara bırakacak ve telefonun performansının normal kullanımlardaki karşılığına bakacak olursak segmenti için yeterli ölçüde olduğunu söylemek mümkün. Android marketten indireceğiniz oyun ve uygulamalarla bu kullanımı zenginleştirebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak inTouch 3, ilk kez akıllı telefon almak isteyen kullanıcıların beğeneceği bir model olmayı başarıyor. Bu segmentte Android'li bir cepten beklenebilecek uygulama ve teknik ekipmanla kullanıcıları memnun edeceğini düşünüyoruz. Uygun tarife seçenekleriyle de kolay alınabilir olması bir avantaj elbette.

Ancak diğer yandan cebin peşin fiyatına baktığımızda 549 TL'ye satışta olduğunu görüyoruz. Genel kanaatimiz bu fiyatın biraz daha aşağıda olabileceği yönünde. Zira Nokia Lumia 520'nin fiyatı 500 TL civarında; yine diğer yandan geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Huawei Ascend G610 da 599 TL değerinde.

Kimler Almalı

inTouch 3, ilk kez akıllı telefon sahibi olacakların beğenebileceği bir model. Uygun ödeme koşullarıyla akıllı telefon sahibi olmak isteyenler inTouch 3'ü yakından inceleyebilir.

Alternatifleri

inTouch 3'e alternatif olarak Vodafone Blade V veya Turkcell T40 tercih edilebilir. Benzer fiyat aralığında tavsiye edebileceğimiz diğer cepler ise Nokia Lumia 520 ve Huawei Ascend G610 olacak.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Avea inTouch 3
Ürün Markası Avea
CHIP Online Notu
77
İşletim SistemiAndroid 4.2.2
İşlemciMTK MT6572
Çekirdek (CPU)2
Ekran Boyutu4.5 inç
Ekran Çözünürlüğü480 x 800 px
Grafik İşlemciMali 400 MP
Bellek (RAM)1 GB
Dahili Depolama4 GB
Ön Kamera0.3 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar67.5 x 135 x 9.2 mm
Ağırlık140 gr.

İlginizi Çekebilir

Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
iPhone 16 Pro Max inceleme
nubia Vita V50 inceleme
Forum