Zenfone Selfie testte!
Asus'un üst düzey selfie iddiasıyla gelen yeni modeli Zenfone Selfie testte!
- Full HD ekran
- Değiştirilebilir batarya
- Gorilla Glass 4
- Çift SIM kart desteği
- Uygun performans
- Lazer odaklama
- Düşük ışık performansı
- Piyasada daha iyi selfie çeken modeller var
- Çok kalın ve ağır
- Pahalı
Selfie, cep telefonlarına bir süredir yön veren bir akım. Yalnızca bu doğrultuda geliştirilen pek çok cep telefonu modeli gördük. Öte yandan amiral gemisi telefonların da selfie akımından son derece etkilendiği ortada. Bugün elimizdeki modelse, daha önce incelediğimiz HTC Desire Eye gibi, direkt olarak selfie'yi odak alan bir cep telefonu modeli.
Geçtiğimiz hafta yeni Zenfone ailesini tanıtan Asus'un "selfie" akımı için öne sürdüğü Zenfone Selfie modeli, performans açısından da orta – üst segment arasına konumlanan bir model. Tasarımıyla Zenfone 2'nin izlerini büyük ölçüde üzerinde taşıyan telefon, fiyatıyla ise hemen söyleyecek olursak biraz pahalı kalıyor. 1299 TL'lik fiyat etiketine sahip olan Zenfone Selfie, 4 GB RAM'li Zenfone 2'nin yanında daha pahalı kalmasıyla dezavantaj yaratıyor. Peki, telefon bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım...
Büyük ve kalın
Söze ilk etapta tasarımla başlayalım. Hemen söyleyelim: Asus Zenfone Selfie, büyük ve kalın bir cep telefonu modeli. Son dönemde gittikçe incelen cep telefonu profillerinin aksine hareket eden Asus, sadece Zenfone Selfie'de değil, diğer yeni tanıttığı tüm Zenfone modellerinde kalın bir profili tercih ediyor. Her ne kadar arka kısmı ele oturacak kavisli bir yüzeye sahip olsa da, açıkçası firmanın bu kalınlıkta ısrar etmesinin sebebini anlayamıyoruz. Öte yandan telefon ağır da. 10.8 mm'lik bir kalınlığın sahibi olan Zenfone Selfie, tam 170 gram ağırlığında.
Zenfone Selfie, plastik bir kasaya sahip. Ön yüzünde de alt kısımda alışık olduğumuz Zen tasarım çizgisini koruyan telefonun farklı renk seçenekleriyle satışa sunulduğunu söyleyelim. Elimizdeki modeliyle beyaz renkli arka gövdeye sahip olan telefonun arka kapağı açılıyor. Bu iyi haber, öte yandan bataryanın değiştirilebilir olması da bir diğer iyi haber.
Telefonun kapağını açtığınızda burada çift SIM kart slotunu ve birinci SIM'in üzerine konumlanan microSD kart noktasını görebiliyorsunuz. 3000 mAh'lik bataryanın değiştirilebilir olduğunu da söylemiştik.
Telefonun arka yüzeyine baktığımızda birkaç değişiklik dışında Zenfone 2 ile benzer olduğunu görüyoruz. Flaş, kameranın sağ kenarına, Asus'un yeni modellerinde yer verdiği lazer odaklama ise sol tarafına yerleşiyor. Hemen altta ise ses butonlarını görüyoruz.
Güç butonu telefonun üst kısmında bulunuyor. Burada ayrıca kulaklık girişini de görmek mümkün. MicroUSB noktası ise telefonun altında yer alıyor.
Telefonun ön yüzüne baktığımızda ise alt kısımda kapasitif butonları görürken, yukarıda Zenfone Selfie'ye ismini veren devasa ön kamerayı görüyoruz.
Ekran ve arabirim
Zenfone Selfie'nin ekranı 5.5 inç boyutunda ve Full HD çözünürlükte. IPS bir panelden oluşan ekranın piksel yoğunluğu 403 ppi seviyesinde. Normal kullanımlarda göze hoş görünen ekran, güneş altında ise açıkçası çok iyi bir performans sergileyemiyor. Bu kullanımda parlaklığı üst seviyeye getirseniz de, ekranı görmek için farklı açılardan bakmanız gerekebiliyor. Bu arada ekranın Corning Gorilla Glass 4'le korunması güzel olmuş. Zira ekran büyük, bu nedenle zarar görmesi çok doğal. Bu korumayla Asus, darbelere karşı önlem almış.
Zenfone Selfie, Android 5.0.1 işletim sistemiyle çalışıyor, ancak elbette arabirimde diğer Asus modellerinde de alışık olduğumuz Zen arabirimini görüyoruz. Bu arabirimi daha önce kullananlar hiç yabancılık çekmeyecekler, ancak ilk defa kullanacak olanlar, arabirimin kendine özgü klasörleme sistemi nedeniyle uygulamalarını bulmak için çokça arama menüsünü kullanacaklar diye düşünüyoruz.
Arabirimin güzel özelliklerinden biri de ekran kapalıyken ekrana "S" çizdiğinizde Selfie kamerasının, "C" çizdiğinizde ise arka kameranın açılması. "e" çizdiğinizde ise e-posta ekranı açılıyor. Yine arabirimde tek modunun bulunması ve klavyenin swipe desteği göstermesi güzel özellikler.
Teknik kadro
Şimdi gelelim Zenfone Selfie'nin teknik detaylarına. Sahip olduğu işlemci itibariyle orta – üst segment çizgisine konumlanan Zenfone Selfie, önceki Zenfone modellerinin aksine Intel'le değil, Qualcomm işlemciyle geliyor. Snapdragon 615 işlemciyle çalışan Zenfone Selfie, 8 çekirdekli işlemcileriyle 1.50 ve 1.10 GHz hızlarında çalışan Cortex-A53 yongalarını kalbinde taşıyor. Yine Adreno 405 grafik birimini kullanan telefon, elimizdeki modeliyle 3 GB RAM ve 32 GB'lık dahili hafızaya sahip. Telefonun ayrıca 2 GB RAM ve 16 GB kapasiteli farklı modeli de bulunuyor.
Zenfone Selfie'nin microSD kart desteği gösterdiğini söylemiştik. Bununla birlikte 64 GB daha hafıza genişlemesi yapmak mümkün oluyor.
3000 mAh bir bataryanın sahibi olan telefon, geniş bataryasıyla günlük kullanımları karşılıyor ve tam günü çıkartabiliyor. Fakat yoğun kullanım altında yaptığımız testlerde 4 saat 59 dakikalık bir sonuç alan telefon, az sonra paylaşacağımız tablolarda da göreceğiniz gibi pek çok rakibin gerisinde kalıyor.
Wi-Fi 802.11ac desteği gösteren telefon, NFC, 4G, Bluetooth 4.0 ve A-GPS gibi kablosuz bağlantıların da sahibi.
Performans
Zenfone Selfie'nin performans çizgisine baktığımızda, ortalama bir performans gösterdiğini görüyoruz. AnTuTu testinde aldığı 36562 puanla Turkcell T60 ve Huawei P8 Lite'ı geride bırakan telefon, MediaTek'li Casper VIA V9'un ise gerisinde kalıyor.
Bir diğer testimiz olan CPU Prime Benchmark'ta yine Huawei P8 Lite'la Casper VIA V9 arasında kalan Zenfone Selfie, yeni nesil orta segment cepler arasında işlemci performansıyla iyi iş çıkartan modeller arasında bulunuyor.
Peki, telefonun grafik işlemcisi 400 MHz'lik Adreno 405 nasıl çalışıyor. 3D Mark sonucuna göre Ice Storm'da 8737, Ice Storm Extreme'de 5276 ve Ice Storm Unlimited'ta 7691 puan toplayan Zenfone Selfie, bu skorla Turkcell T60 ve HTC Desire 820'nin gerisinde kalıyor. Zenfone Selfie'yle aynı işlemci ve grafik işlemciyi kullanan T60'ın buradaki artısı HD ekranı oluyor. Ancak bu grafik işlemci oyunlar için yeterli. Biz incelememiz sırasında telefonla rahatlıkla Mortal Kombat X oynadık.
Geekbench 3 skoruna baktığımızda tek çekirdekte 598, çoklu çekirdek kullanımında ise 2446 skor alan Zenfone Selfie, bu skorlarla yine P8 Lite ve VIA V9'un gerisinde, Vodafone Smart 6 ve T60'ın ise bir adım önünde yer alıyor.
Son olarak Geekbench 3 pil testi sonucunu gösterelim. Yoğun kullanımda 4 saat 59 dakikalık sonuç alan telefon, bu sonucuyla daha önce incelediğimiz orta segment telefon modelleri arasında dokuzuncu sıraya yerleşiyor. Bu da Zenfone Selfie'yi gün içinde sürekli kullanacaksanız bir mobil şarj cihazına ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor. Fakat normal kullanımlarda günü çıkartmanız mümkün.
Kameralar
Şimdi de Zenfone Selfie'nin kameralarına gelelim. İlk olarak söze elbette ön kameradan başlamak gerekiyor. Telefonun önünde çift LED flaşlı ve f/2.2 diyafram açıklığına sahip bir lens yer alıyor. 13 megapiksel çözünürlüğünde olan ön kamera, bu anlamda daha önce incelediğimiz HTC Desire Eye'ın rakibi konumuna yerleşiyor.
88 derecelik görüş açısına sahip ön kamera, Selfie Panorama özelliği ile geniş selfie'ler için ideal olabiliyor. Ancak kaliteden söz edecek olursak, açıkçası bu anlamda çok memnun kalmadığımızı söylememiz gerekiyor. Otomatik ve yüz güzelleştirme modunda yaptığımız çekimlerde soluk renkler ve grenlerle karşılaşmak mümkün. Bu da telefonu, yine 13 MP'lik ön kameralı Desire Eye karşısında zayıf kılıyor.
Yine ön kamera için yüz güzelleştirme modunu da sunan telefon, bu modu kişiselleştirebilmenize de imkan tanıyor. Ayrıca yine ön kamera için manuel, HDR, gece, düşük ışık, yavaş çekim gibi arka kamera için sunulan modları da bulabileceğinizi söyleyelim.
Peki, arka kamerada neler var? Burada da diğer yeni telefon ailesinde yer verdiği Laser odaklamayı sunan Asus, bu lazer odaklama sistemiyle hızlı odaklanma iddiasında. Telefon hızlı odaklanıyor, ancak farklı modellerle kıyaslandığında büyük fark yarattığını görmek zor.
Arka kamera da ön kamera gibi 13 megapiksel. Burada da çift tonlu LED flaş bulunuyor ve f/2.0 diyafram aralığı sunuluyor. Güzel fotoğraflar çekebilen arka kamera, en iyi performansı uygun ışık koşulları altında gösteriyor. Işık koşulları düştükçe performans kaybı da artıyor. Bunu zaten çektiğimiz fotoğraflar da görmek mümkün.
Özellikle telefonun 3 megapiksellik düşük ışık modunda, tamamen karanlık bir ortamda yakın plandan nesneyi başarılı bir şekilde çekemediğine şahit olduğumuzu da söyleyelim.
Özetle
Sonuç noktasına geldiğimizde, açıkçası "selfie" iddiasıyla gelen bir telefonun bizi bu anlamda daha fazla mutlu etmesini beklerdik. Bunu daha önce HTC Desire Eye ile yaşamıştık, fakat Zenfone Selfie ile beklediğimizi bulamadığımızı söyleyelim. Performans açısından değerlendirecek olursak, orta segment cepler arasında iyi bir yerde durduğunu görmek mümkün. Fiyat/performans olarak değerlendirirsek ise, piyasada çok daha iyi modelleri daha uygun fiyata almanın mümkün olduğu açık. Örneğin Casper VIA V9 ve Zenfone 2 performans anlamında iyi birer alternatifken, öte yandan selfie noktasında Desire Eye yıldızını parlatıyor. Elbette karar sizlere kalmış.
Asus Zenfone Selfie'nin fiyatı 1299 TL civarında.
Kimler Almalı
Zenfone 2 tasarımına sahip, ancak selfie konusunda 13 megapiksel ön kamerayla desteklenen bir cep telefonu satın almak isteyenler Zenfone Selfie'yi değerlendirebilirler.
Alternatifleri
Asus Zenfone Selfie'ye alternatif olarak HTC Desire Eye'ı rahatlıkla gösterebiliriz.