Asus ZenFone Max detaylı testte!

Üst düzey pil ömrü iddiasıyla dikkat çeken Asus ZenFone Max'i test ediyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 74
  • Akıcı arabirim
  • Pil ömrü
  • Mobil şarj cihazı fonksiyonu
  • Kamera
  • Uygun fiyat
  • Çift SIM kart
  • Ağır
  • Kalın
  • Gece çekim performansı
  • Hızlı şarj yok

Asus'un ZenFone ailesi genişlemesini sürdürüyor. ZenFone 6 ve ZenFone 2 modellerinden sonra ZenFone Laser modelleriyle adından söz ettiren aile, buna ilave olarak bir de Selfie modeline ev sahipliği yapmıştı hatırlarsanız. Tüm ZenFone ürün ailesini inceleme fırsatı bulduğumuz Asus'un, bu defaki elimizdeki ürünü, özellikle yüksek batarya ömrü isteyen kullanıcılara yönelik hazırlanan ZenFone Max modeli.

Uzun pil ömrü isteyenlere özel

ZenFone Max, özellikle uzun pil ömrü isteyen kullanıcılara özel olarak hazırlanmış bir cep telefonu. Genellikle uygun fiyatlarıyla dikkat çeken ZenFone ailesi, Laser modeliyle arka kameraya, Selfie modeliyle ön kameraya odaklanmıştı hatırlarsanız. Bu defa da yüksek batarya gücü arayan niş bir kitleye özel bir telefon üreten Asus, uygun fiyat politikasını ZenFone Max'te de sürdürüyor. Telefonu şu an piyasada 990 TL'ye bulmak mümkün. Elbette 1000 TL altı cep telefonları arasında rekabet çok sıkı. Öte yandan ZenFone Max'in karşısında, kendi gibi bataryaya odaklı bir rakip olan Lenovo VIBE P1 de bulunuyor. VIBE P1'in fiyatı ise ZenFone Max'ten bir tık daha yüksek, 1150 TL civarında. Peki, iki rakip arasındaki farklar neler, dahası ZenFone Max bize neler sunuyor? Hepsini bu incelememizde dile getireceğiz. Fakat önce söze tasarımla başlayalım...

Tasarım

ZenFone Max, siyah ve beyaz renk seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. Beyaz renkli seçenek 920 TL olmasıyla siyah renkli modele göre daha ucuz. O nedenle fiyat olarak siyaha göre daha avantajlı; bunu dile getirmekte fayda var.

Tasarım noktasında daha önceki ZenFone incelemelerimizde de söylediklerimizi ne yazık ki bir kez daha tekrarlayacağız. Evet, ZenFone Max de bizi yanıltmadı. Tasarım anlamında ailenin genlerini taşıyan ZenFone Max, yine ağır ve kalın bir tasarımla karşımıza çıkıyor. 202 gram ağırlığında olan telefon, belki de piyasadaki en ağır telefon. Öte yandan 10.6 mm'lik kalınlıktaki gövdesiyle de bayrağı taşıyan telefon, 5.5 inçlik yapıda olmasıyla beraber gayet hantal görünüyor.

Şimdi, 5000 mAh'lik bataryayı saklamak için bu ağırlık ve kalınlık normal diyecekler olabilir. Fakat VIBE P1 örneğine baktığımızda, yine 5000 mAh'lik olan telefonun, 189 gram ağırlık ve 9.9 mm kalınlık gibi değerlerin sahibi olduğunu görüyoruz. Arada çok fark yok, ancak yine de gözle görülür ölçüde fark olduğu ortada.

Bunu bir kenara bırakacak olursak, telefonun selef modellere kıyasla tasarım anlamındaki en büyük farklılığı, arka kapakta görüyoruz. Deri görünümü kazandırılmış olan plastik arka kapak farklı bir görünüm sunuyor. Ekran kenar çerçeveleri ise metal efektiyle karşımızda. Bunlar telefonun tasarım ayrıntılarına ilişkin güzel yanları.

ZenFone Max'in arka kapağı çıkartılabiliyor. Burada microSD kart ile MicroSIM kart slotlarını görüyoruz. Çift hat desteği sunan telefon, bataryayı değiştirmemize ise izin vermiyor.

Telefonun çevresinde üst kısımda kulaklık girişini, alt kenarda da microUSB yuvasını görüyoruz. Güç ve ses butonları da telefonun sağ kenarında kendine yer buluyor.

Ekran ve işletim sistemi

ZenFone Max'in ekranı 5.5 inç boyutunda IPS LCD panelden oluşuyor. Çözünürlük HD olarak karşımızda. Bu ekran boyutunda Full HD'nin tercih edilmesi güzel olabilirdi, fakat az sonra da bahsedeceğimiz teknik detaylarda da göreceğimiz gibi, ZenFone Max'in en büyük iddiası yüksek pil ömrü. Asus, tüm kurguyu bunun üzerine kurmuş ve ek enerji harcayacak her detaydan kaçınmış. O nedenle ekranın HD olmasına olumsuz bir eleştirimiz şimdilik olmayacak.

Telefonun ekranı 450 nit parlaklığında. Öte yandan Corning Gorilla Glass 4 koruma kalkanıyla da korunuyor. Ekranın altında yer alan kapasitif butonlar ise daha önceki ZenFone'larda da gördüğümüz gibi yine arka aydınlatmaya sahip değil ne yazık ki.

Telefonda gördüğümüz işletim sistemi, Android 5.0. Ancak Asus burada yine kendi Zen arabirimini kullanıyor tabii ki. Bu arada yakın zaman içinde Marshmallow güncellemesi geleceğini umduğumuzu da belirtelim.

İşletim sisteminin detaylarına gelecek olursak, Zen arabirimini daha önceki ZenFone kullanıcıları yakından tanıyacaklardır kanısındayız. Gayet akıcı ve kullanıcı dostu olarak bulduğumuz arabirim, özellikle üst bardaki geniş araç seçenekleriyle kullanıcı dostu olduğunu gösteriyor. Burada çok sayıda seçenek mevcut durumda, öte yandan burada yer vermek istediğiniz farklı ayarları da getirebiliyorsunuz.

Burada en göze çarpan seçeneklerden ikisi, tek elle çalıştırma ve mavi ışık filtresi. Telefonun ekranı büyük olduğu için tek elle çalıştırma seçeneğine ihtiyacınız çokça olacaktır. Öte yandan mavi ışık filtresi de, daha rahat bir görüş alanı sunabiliyor.

Zen arabirimi özelleştirmeye oldukça açık. Ekrana bir süre basılı tuttuğunuzda gelen ekran üzerinden temayı değiştirebiliyor, duvar kağıtlarını yönetebiliyor ve telefonla ilgili çeşitli tercihlere erişebiliyorsunuz.

Yine hem ekran hem işletim sistemine yönelik bir başka kullanışlı seçenek ise, elbette ekran rengi modu. Ekranın tüm renk dengesini bu menüden ayarlamanız mümkün.

Teknik kadro

ZenFone Max, teknik kadro bakımından giriş – orta segment arasına konumlanabilecek yapıda bir cep telefonu. Biz telefonu kıyaslarken orta segmentte olsa da fiyatıyla rekabet halinde olduğu modelleri de bilgi edinmeniz açısından tablolarımıza ekledik. Karşılaştırmalı tablolarda onları da göreceksiniz.

ZenFone Max, Snapdragon 410 işlemciye sahip bir model. 1.2 GHz frekansında çalışan Snapdragon 410'dan güç alan telefon, 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza birimlerini taşıyor. Hafızayı microSD kart ile 64 GB daha arttırabiliyorsunuz. Grafik işlemci hanesinde Adreno 306'yı görüyoruz. 400 MHz frekansında çalışan bu işlemci, oyunlar için uygun ölçüde performans sunuyor.

Detaylarından az sonra bahsedeceğimiz kameralar, önde 5 megapiksel, arka yüzdeyse 13 megapiksel olarak ZenFone Max'te bulunuyor. ,

Kuşkusuz teknik kadronun en göze çarpan öğesi 5000 mAh seviyesindeki güçlü batarya. Bataryaya ilişkin bir diğer önemli detaysa, ZenFone Max'in tıpkı VIBE P1 modelinde de olduğu gibi OTG kablosuyla bir Powerbank, yani mobil şarj cihazı gibi davranabilmesi. Yani ZenFone Max ile bir başka telefonu veya microUSB yuvası olan cihazları şarj edebiliyorsunuz.

Bu adımı kapatmadan önce son olarak ZenFone Max'in 4.5G desteği sunduğunu, 802.11 b/g/n Wi-Fi standartlarına sahip olduğunu ve Bluetooth 4.0'ı bulundurduğunu da söyleyelim. Telefonda 802.11ac ve NFC gibi kablosuz bağlantılarsa bulunmuyor.

Performans

ZenFone Max, performans açısından çok iddialı bir model değil. İddialı olduğu performans dalı, pil ömrüne dayalı. Yine de kuşkusuz Snapdragon 410 iyi bir işlemci. Zen arabirimi ağır değil, o nedenle işletim sistemi içinde kasmadan dolaşabiliyorsunuz. Telefonda yer alan çok sayıdaki Asus'un halihazırda kurulumla gelen uygulamalarını da kaldırırsanız, ilerleyen zamanlarda başınız ağrımaz.

Piyasada rakip modeller arasında Snapdragon 410'lu seçenekleri daha uygun fiyata görmek mümkün. Bunun yanı sıra bu fiyat kategorisinde Snapdragon 615'li modelleri de görüyoruz. O nedenle burada seçim size kalmış. Öncelikli olarak batarya istiyorum diyenler, ZenFone Max'i tercih edebilirler.

Telefonun oyunlardaki performansı fena değil. Real Racing 3'ü rahat rahat oynayabiliyorsunuz, fakat grafik işlemciyi daha çok yoran oyunlarda grafikten ödün vermeniz gerekeceğini ve gelecek yeni nesil oyunlarda da bunu hissedeceğinizi söyleyelim. Basit, yormayan oyunlarda herhangi bir sıkıntı ise yok.

Peki, ZenFone Max sentetik testlerde neler ortaya koyuyor? Şimdi aldığımız sonuçları tablolarla sizlerle paylaşalım.


Pil ömrü

Az önce tablolarda da yer alan ve ZenFone Max'in en iddialı yanı olan pil ömrüne gelecek olursak, ZenFone Max'in bataryasının güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle sentetik sonuçlara bu net şekilde yansımış durumda. Peki, gerçek kullanım neticesinde sonuçlar neler? İlk etapta şunu söyleyelim, ZenFone Max ile rahatlıkla günü çıkartıyorsunuz. Akşam olduğunda telefonu şarja takma derdiniz pek yok. Elbette senaryoları zorlarsanız, sonraki güne az şarjla çıkmanız da mümkün.

Sentetik test sonucunda Geekbench3'ten 14 saatlik bir pil performansı alan ZenFone Max, bu performansıyla daha önce incelediğimiz Lenovo VIBE P1'i geri bırakmayı başarıyor.

Elbette telefona 90 dakikalık video testimizi yapmayı unutmadık. Daha önce Lenovo VIBE P1'e de uyguladığımız gibi aynı senaryoda, yani tam ekran parlaklığı ve ağ bağlantısı kapalıyken gerçekleştirdiğimiz testte, 90 dakikalık Full HD videoyu yüzde 16'lık şarj dilimi harcayarak izlettiğini gördük. Test öncesi yüzde 52 seviyesinde olan pil oranı, test sonunda yüzde 36'ya geriledi. Aynı testi VIBE P1 ise yalnızca yüzde 8 şarj harcayarak tamamlamıştı. Buna göre kaba bir hesapla 18 saate kadar video oynatımı gerçekleştirdiği sonucuna vardığımız VIBE P1'in yanında, ZenFone Max aynı senaryoda 9 saat dayanabiliyor diyebiliriz. Elbette senaryolar çeşitlendirilebilir; ZenFone Max'in bataryası kötü değil, ancak VIBE P1'in yanında çekiciliğini yitiriyor demek mümkün.

ZenFone Max'in bekleme noktasında 38 güne kadar bekleyebildiği iddia ediliyor, öte yandan 37 saat civarında bir konuşma süresi sunduğu da öyle. Bunlar güzel değerler, fakat telefonda keşke hızlı şarja da yer verilseymiş. Çünkü 5000 mAh'in dolması epey bir zaman alabiliyor. Şarj ettiğimiz ZenFone Max'in tam kapasiteye erişmesi 4 saati aşabiliyor.

Kameralar

ZenFone Max, bu fiyat kategorisi için gayet başarılı kameraların sahibi. Ön yüzde 5 megapiksel, arka yüzdeyse 13 megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebilen kameraların sahibi olan telefon, özellikle arka yüzde lazer oto fokus ve çift tonlu LED flaş getirmesiyle dikkat çekiyor.

ZenFone Max, fotoğraflarıyla özellikle gün ışığı altındayken çok başarılı sonuçlara imza atabiliyor. Yaptığımız çekimlerde bunu net olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz.

Mod seçenekleriyle de fazlasıyla zengin bir kullanım sunan telefon; otomatik, manüel, HDR, Güzelleştirme, Süper Çözünürlük, Gece, Alan Derinliği, Düşük Işık, Etki ve ağır ile hızlı çekim seçeneklerine yer veriyor. Bunlar arasında deneyimlediğimiz Düşük Işık'la pek istediğimiz ölçüde sonuç alamamış olsak da, manüel ve otomatik modlarda başarılı sonuçlar verdiğini ve Alan Derinliği ile güzel örnekler çıkartılabileceğini söyleyelim.

Telefonun ön kamerasına ilişkin ise, selfie performansıyla iyi ölçüde sonuçlar alabileceğinizi söyleyebiliriz. Burada da dikkat çeken modlar sunan Asus, geniş selfie'ler için panoramik selfie modunu da bulunduruyor.

Şimdi, ZenFone Max ile yaptığımız çekimleri sizlerle paylaşalım...

Özetle

Sonuç olarak ZenFone Max, Asus tarafından özellikle pil ömrü noktasında iddialı bir telefon modeli isteyenlere özel olarak hazırlanmış bir cep telefonu. Fiyat açısından uygun seviyede olan telefon, buna bağlı olarak değerlendirirsek, iyi de performans gösteriyor. Elbette çok yakın fiyata teknik kadro bakımından da daha güçlü duran Lenovo VIBE P1'de bir köşeden göz kırpmıyor değil doğrusu. Bu noktada seçim elbette sizlere kalmış durumda.

Asus ZenFone Max, 989 TL'ye bulunabiliyor.

Kimler Almalı

Özellikle uygun fiyata yüksek pil ömrü sunan bir akıllı telefon arayan kullanıcıların Asus ZenFone Max'i yakından incelemeleri gerekli diye düşünüyoruz.

Alternatifleri

Asus ZenFone Max'e alternatif model olarka Lenovo Vibe P1'i rahatlıkla önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenFone Max
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
74
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Grafik İşlemci Hızı400 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi914:00 saat
Konuşma Süresi037:00 saat
Boyutlar77 x 156 x 10.6 mm
Ağırlık202 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum