Asus Zenfone Live İncelemesi

Asus'un canlı yayın özelliğiyle dikkat çeken telefonu ZenFone Live'ı inceledik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 73
  • Çok hafif ve kullanışlı
  • Ön kamera
  • Pedometre
  • Ses sihirbazı
  • 128 GB microSD kart desteği
  • BeautyLive
  • Ekran
  • Ortalama arka kamera
  • Eski işlemci
  • Bloatware uygulama
  • Android 6.0

Asus'un Hindistan'da düzenlediği bir etkinlikte tanıttığı ZenFone Live, Hindistan'dan sonra çok geçmeden ülkemize de ulaştı. 849 TL etiketli fiyatı, onu rahat satın alınabilecek telefonlardan biri yaparken, sahip olduğu ve az sonra bahsedeceğimiz "canlı yayın" özelliğiyle de rakiplerinden ayrılması, en dikkat çekici yanını oluşturuyor diyebiliriz.

Hemen hızlıca bahsedecek olursak, ZenFone Live, BeautyLive isimli bir araç bulunduruyor. Bu uygulama, Facebook, YouTube ve Instagram üzerinden ön kamera ile yaptığınız canlı yayınlarda gerçek zamanlı yüz güzelliği sağlıyor. Bu özelliğiyle rakip modellerden ayrım noktasını yaratan ZenFone Live, özellikle telefonundan sıkça canlı yayın yapan kullanıcılar ve yine özellikle gençleri hedef alıyor.

Bu özelliğiyle, canlı videoların gittikçe artan eğilimin ivmesini arkasına alacak olan ZenFone Live, bu uygulamayı çok kolay şekilde sunmuş. BeautyLive'ı açtıktan sonra hemen ön kamera aktif hale geliyor. Burada üstten seçeceğiniz Facebook, YouTube ve Instagram hesaplarınızdan biriyle hızlıca takipçilerinize canlı yayın başlatabiliyorsunuz. Alt kısımda yer alan bardan da, kameranın uygulayacağı yüz güzelliği kademesini ayarlıyorsunuz. Hepsi bu kadar; kolay ama etkili.

ZenFone Live'in en can alıcı kısmını anlattıktan sonra şimdi tasarıma geçebiliriz.

Tasarım

ZenFone Live, tipik bir iPhone tasarımı taşıyor diyebiliriz. Ancak bu tasarım şekli telefona yakışmış. Boyutları itibariyle küçük ve kompakt olması da, onu kullanımı kolay bir telefon yapmaya yetmiş. ZenFone Live, yalnızca 120 gram ağırlığında bir telefon. Böylece onu tuttuğunuzda, diğer telefonlara kıyasla farkı hemen hissediyorsunuz.

Telefonun önden görünüşünde, ekranın 2.5D hatlı kesimi dikkat çekiyor. Kenarlara doğru yuvarlanan ekran, yerini yine yuvarlatılmış çerçeveye bırakıyor. Telefonda kullanılan malzeme her ne kadar plastik yapıya sahip olsa, açıkçası fena görünmüyor.

Telefonun sağ kenarında güç ve ses butonları bulunuyor. Sol tarafta yine microSD kart ile SIM kart çekmecesi var. Üst kenarda kulaklık, alt kısımda da microUSB yuvasını buluyoruz. Onun hemen yanında da tek taraflı kullanılan hoparlör yer alıyor. Hoparlörün ses çıkış gücü yüksek. Ayrıca dts ses desteğinin yer verildiği telefonda, film, oyun ve müzik için ayrı ses denetimleri bulunuyor. Bunlar düzel detaylar. Öte yandan dilerseniz, dış mekan kullanımı için hoparlörden daha fazla ses almak mümkün. Ayarlar menüsü altında bulunan Ses Sihirbazı yazılımını kullanarak seçeneği kendiniz belirleyebiliyor veya burada yer alan akıllı seçimi aktifleştirebiliyorsunuz.

Ekran ve işletim sistemi

ZenFone Live, 5 inç boyutunda bir ekranla geliyor. Bu ekranıyla bize HD çözünürlük sunan telefonda, ekran – gövde oranı ise, ekranın altında kapasitif butonların da kullanılmasıyla birlikte yüzde 68 seviyesinde.

Ekran, renk üretimi konusunda sınıfının iddialı modeli değil. Ancak parlaklık noktasında, dış kullanımlara sizi ekranı görmek için zora sokmuyor. Güneşli koşullarda bile en uç açılardan iyi bir görüntü sunabiliyor.

Merak edenler için, yine ekranın 294 ppi piksel yoğunluğuna sahip olduğunu da söyleyelim.

İşletim sistemine gelirsek, telefonda Android Marshmallow 6.0.1 görüyoruz. Telefon Android 7 güncellemesi alacak mı sorusunun cevabı belirsizliğini koruyor. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Arayüz olarak ise klasik olarak Asus'un ZenUI yazılımını görüyoruz. Optimizasyonu iyi olan, güzel görünen ve hızlı kullanılan Zen arabirimi, bize tipik olarak diğer Asus telefonlarda karşılaştığımız özellikler sunuyor. Ekranı aşağıdan çektiğinizde pek çok seçenek sunan Girişi Yönet bölümü geliyor. Üst barı indirdiğinizde de burada çok sayıda ayar kısayolunu görüyorsunuz. Yine tema seçenekleri de telefonla bizlere sunulmuş.

Arayüzde birkaç pratik uygulama görüyoruz. Bunlardan bazıları oldukça kullanışlı, ancak bazıları pek tercih edilmeyebilir. Üzücü olan kısmı, bu uygulamalardan bazılarını telefondan kaldıramıyor oluşunuz. Burada yer alan ZenFit ve Mobil Yönetici ise kullanışlı olanlar. ZenFit ile adım ve kalori hesabı yapabilen telefon, Mobil Yönetici ile de telefonunuzun analizini yapabiliyor ve onu hızlandırabiliyor.

Ayrıca yine son olarak, telefonda yüklü gelenler arasında bulunan Facebook, Messenger, Instagram gibi uygulamaların bulunması da, kotasından MB kaybetmek istemeyenler için iyi haber.

Performans

ZenFone Live, performans noktasında etkileyici şeyler sunmuyor bizlere; bunu baştan söyleyelim. Bu nedenle onu giriş, giriş – orta segment akıllı telefon olarak düşünebilirsiniz. Qualcomm Snapdragon 400 işlemciden güç alan telefon, 4 çekirdekli ARM Cortex-A7 yongasını çalıştırıyor. Bununla 1.40 GHz frekansına erişen telefon, Adreno 305 grafik biriminin de sahibi ve bununla da 450 MHz frekansında çalışıyor.

Telefonun RAM kapasitesi 2 GB. Dahili depolama alanı olarak da 16 GB getiren telefon, microSD kart ile 128GB depolama alanı daha sunuyor. Bu güzel haber. Zira onunla aynı segmentte pek çok model, ancak 32 GB'a kadar ek alan sunuyor. Bu arada, telefonun ilk açıldığında size kullanılabilir alan olarak 10 GB sunduğunu da söyleyelim.

İşlemciye yeniden dönecek olursak, Snapdragon 400, geçmişten gelen bir işlemci. AnTuTu Benchmark testinde 24832 puan toplayan telefon, öte yandan GeekBench 4'te de tek çekirdek performansıyla 501 puan, çoklu çekirdek performansıyla ise 1373 puan topluyor. Bu puanlarla Kaan A1, Türk Telekom K8 ve Lenovo Vibe K5 ayarında olan Zenfone Live, yine de gerçek kullanımda size pek olumsuzluk yaşatmıyor. Evet, yükleme süreleri biraz uzun; ancak mesela arkada çok sayıda uygulama açıkken oyuna girdiğinizde donmalarla karşılaşmıyorsunuz. Bu arada telefonda rahat bir Real Racing 3 performansı aldığımızı da söyleyebiliriz.

Bu adımı kapatmadan telefonun pil ömrüne de değinelim. Asus Zenfone Live'de 2650 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca, temel görevler için 7 – 8 saate kadar aktif kullanım süresi sunduğunu gördük. Temel kullanımdan kastımız; internette sörf, sosyal medya akışlarının takibi, müzik kontrolü, telefon görüşmeleri ve e-posta cevaplama gibi işlemler. Daha agresif kullanıcılar içinse, onu film ve oyunlarla faal olarak yorarlarsa, 4 – 5 saatin sonunda şarja ihtiyaç duyacaklarını söyleyebiliriz.

Telefonun pili bittiğinde şarja taktığımızda ise, tam dolum oranına 2 saat 15 dakikada ulaştığını söyleyelim.

Kamera

Kameralara gelecek olursak, telefonun bu bölümle ilgili en dikkat çekici yanını, incelemenin başında da bahsettiğimiz BeautyLive uygulamasıyla oluşturduğunu söyleyebiliriz. Oradan hareketle ön kameraya doğru devam edersek, ön kameranın f/2.2 diyaframlı ve 82 derece geniş açılı 5 MP lense sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Genel hatlarıyla ortalama bir performans sergileyen ön kamera, rakiplerinden pek farklı değil. Ha, Asus yine hem ön hem arka kamera için kamera arayüzüne çok sayıda mod seçeneği sunmuş. Bunların kullanımı bir fark yaratıyor, fakat genel olarak telefonun hem ön hem arka kamerası ile yaptığınız çekimlerde, özellikle iyi ışık koşullarında iyi sonuç alıyorsunuz. Işık koşulları düştüğünde ise daha önce incelediğimiz pek çok telefonda da olduğu gibi, grenler kendini gösteriyor, renk ve detaylar kayboluyor.

Arka kamerada da f/2.0 diyaframlı 13 MP lens kullanan Asus, kamerayı tek LED flaşla destekliyor. Ön kamerada da yine LED flaş bulunduğunu bu noktada söyleyelim.

Özetle

Sonuç olarak Asus, ZenFone Live'de en fazla BeautyLive özelliğiyle öne çıkmak istemiş gibi görünüyor. Evet, BeautyLive özelliği gayet başarılı ve telefon bu özelliğiyle de zaten tek. Bu anlamda Facebook, YouTube ve Instagram üzerinden takipçilerine sık sık canlı yayın yapanlar ve özellikle hanımlar, bu telefonu tercih edebilirler. Bu arada telefonun elimizdeki modeli her ne kadar siyah olsa da, ayrıca altın ve hanımlar için pembe renk seçenekleri olduğunu da söyleyelim.

ZenFone Live'in diğer beğendiğimiz yanı fazlasıyla kompakt ve hafif olması. Böylece telefonu tek elinizde kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Arabirim yine gayet kolay; onu da eklemek gerekiyor. Telefon kısa zaman içinde Nougat güncellemesi de alırsa, tercih edilebilirliğini arttırır kanaatindeyiz.

Teknik kadro bakımından nispeten eski bir işlemci kullanması telefonun önemli eksilerinden biri. Yine oyun oynuyor ve video seyredebiliyorsunuz elbette, fakat RAM'in de 2 GB değerinde olması, sık sık RAM boşaltmanıza sebep olacak. RAM konusunda pek çok rakibinde de durum farklı değil gerçi. Ama istisnalar da var. Bu anlamda ZenFone Live'i pazarda sıkı bir rekabet bekliyor gibi görünüyor.

Telefonun fiyatı ise 849 TL olarak belirlenmiş. Bizce Asus'un biraz daha fiyat kırması gerekiyor; zira 3GB RAM'li ve Snapdragon 430 kullanan rakipleri, pazarda daha ucuza bulunabiliyor. Elbette bu noktada seçim, her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Asus ZenFone Live'ı, özellikle sosyal medya hesaplarından sık canlı yayın yapanlar tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ZenFone Live'e alternatif olarak Vestel Venüs V3 5580 ve Lenovo K6 Power'ı da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Zenfone Live
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
73
ModelZB501KL
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera5.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar71 x 141 x 8 mm
Ağırlık120 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum