ZenFone 6'yı inceledik!

Asus'un yeni phablet'i ZenFone 6'yı inceledik!

CHIP Online Notu 91
  • İdeal performans
  • ZenUI ve uygulamalar
  • Uygun fiyat
  • Kamera ve gece çekimi
  • NFC yok
  • 4G yok

Asus'un ilk defa CES'te gösterdiği, tasarımıyla öne çıkan ZenFone 5'i geçtiğimiz günlerde incelemiştik hatırlarsanız. ZenFone 5'le birlikte piyasaya sürülen 6.0 inçlik ZenFone 6 ise henüz elimize geçti. Ekranı ve boyutlarıyla bir hayli büyük olan cep, phablet kategorisinde yer alıyor. Özellikle dev gövdeli cepleri beğenen kullanıcıların ilgisini çekebilecek olan telefon iki farklı modelde bulunuyor. Elimize ulaşan modelin A601CG olduğunu ve her iki model arasında teknik özellik bakımından bazı farklılıklar bulunduğunu bu noktada belirtelim. Öte yandan ZenFone 5 ile ZenFone 6 arasında en önemli farklılık olarak boyut olduğunu ve bunun dışında çok da büyük fark bulunmadığını da söyleyelim. Böylece boyutta karar kılan kullanıcılar isteklerine göre her iki cepten birini tercih edebilirler.

Birbirinden farklı renk seçenekleriyle gelen ZenFone 6, elimizdeki modeliyle beyaz renkli gövdeye sahip. Oldukça güzel görünen telefon, dev ekranıyla elbette tek elle kullanılamıyor. Ancak elde tutuşu ve tasarımıyla oldukça beğendiğimizi de hemen söyleyelim ve şimdi telefona daha detaylı bakalım.

Dev boyutlu cep

Her zaman olduğu gibi önce telefonun tasarımına bakalım. Büyük boyutlu gövdenin sahibi olan ZenFone 6, gayet ince görünüyor. 9.9 mm kalınlığında olan cep, ağırlığıyla ise 196 gram seviyesinde. Elde biraz ağır dursa da, boyutlarına göre iyi seviyede olduğunu söyleyelim. Zira Nokia'nın ZenFone 6'la aynı boyutta olan cebi Lumia 1520 ve 1320'nin ağırlıkları yaklaşık 220 gramdı.

ZenFone 6'nın kapağı açılabiliyor. Arka kapağı altında microSD kart ve çift SIM kart slotu görüyoruz. Evet, ZenFone 6 çift SIM kart destekli bir cep telefonu. Böylece kullanım açısından rahatlık sağlıyor. Bu arada arka kapak açılsa bile bataryayı değiştiremiyorsunuz. Batarya telefona sabit durumda.

Telefonun çevresine baktığımızda ise üst kenarda kulaklık girişi ve alt kısımda da microUSB yuvasını görüyoruz. Sağ kenarda da ses butonları ile güç tuşu yer alıyor. Telefonun hoparlörü ise arka yüzeye alt kısma konumlanmış.

Akıcı arabirim: ZenUI

ZenFone 6'nın ekranı gayet güzel görünüyor. Ekran 6 inç boyutunda ve IPS paneli kullanıyor. 720x1280 piksel çözünürlüğünde olan ekranı beğendik. Telefonun Full HD olmamasını eksiklik olarak görmüyoruz, zira sunduğu görüntüyü gayet net. Bu arada telefonun ekranının Corning Gorilla Glass 3 ile korunduğunu da söyleyelim. Böylece darbelere karşı Glass 2'ye göre bir kat daha dirençli olan cep, böylece sağlamlığıyla da öne çıkıyor.

ZenFone 6'nın kullandığı işletim sistemi Android 4.3. Ancak bunun Android 4.4.2'ye güncelleneceğini de hemen söyleyelim. Telefon arabirim olarak da Asus'un ZenUI'ı kullanıyor. Hem kullanım hem görünüm itibariyle arabirim kolay beğenilecek türde. Kullanım kolaylığını arttıran güzel uygulamalar da sunuyor. Bunlara arasında What's Next ve Do It Later gibi uygulamalar kullanıma renk katıyor.

ZenFone 6'nın bildirim çubuğunda yine kullanımı renklendiren noktalar bulunuyor. Bunlar arasında telefonun boyutunu büyük bulanlara özel Tek El Modu, ekranın boyutunu 4.3, 4.5 ve 4.7 inçlerine döndürmenizi sağlıyor. Yine ayrıca Okuma Modu, ekranın parlaklığını uzun yazıları okurken gözlerinizi yormayacak seviyeye ayarlamaya yarıyor. Diğer bir beğendiğimiz özellik ise Eldiven Modu. Bu modu kullanarak, soğuk kış günlerinde telefonu kullanmak için eldiveninizi çıkartmanıza gerek kalmıyor.

Kalbinde Intel var

Şimdi gelelim  ZenFone 6'nın teknik detaylarına. ZenFone 6'nın teknik birimlerine baktığımızda Intel Atom Z2580'i görüyoruz. Çift çekirdekli bu işlemci 1.6 GHz'lik hız sunuyor ki bu da cep için bir hayli yeterli. Telefonun RAM hanesinde 2 GB bulunuyor. Ayrıca depolama kapasitesi olarak da 16 GB var. Telefonun bu alanın yaklaşık 12 GB'ını kullanılabilir olarak sunuyor. Elbette bu alanı microSD kartla birlikte 64 GB'a kadar arttırabilmek mümkün.

ZenFone 6, özellikle kamerasıyla fark yaratıyor. Ön yüzünde 2.0 megapiksellik bir ön kamera taşıyan cep, arka yüzünde ise tam 13.0 megapiksellik bir lens bulunduruyor. LED flaşla desteklenen kamera, özellikle gece ve ışığın yetersiz olduğu ortamlarda net fotoğraflar çekebilme başarısı gösteriyor. Bunu PixelMaster teknolojisiyle çözen Asus, zifiri karanlıkta yapılan çekimlerin parlaklık seviyesini yüzde 400 seviyesine çıkartan bir algoritma üretmiş. Böylece görünmeyen kareleri görünür hale getirebilen cep, bu özelliğiyle bizden tam not almayı başardı.

ZenFone 6, bunun ötesinde normal koşullarda da kamerasıyla başarılı bir model olmuş. Güzel kareler çekebilen cep, kamera yazılımında da oldukça geniş seçenek sunuyor. Bunlar arasında özellikle Time Rewind dikkat çekerken, telefonun Panorama, HDR, GIF Animasyon, Güzelleştirme ve Minyatür gibi pek çok uygulama sunması kamera kullanımını zenginleştiriyor.

Ve performans

ZenFone 6'nın test sonuçlarından da bahsedelim ve ardından incelememizi noktalayalım. Telefonu AnTuTu testinde tabi tuttuğumuzda aldığı sonucun 19547 olduğunu gördük. Cep aldığı bu skorla orta segmente uygun bir profil çiziyor ve bulunduğu konumda da gayet iyi noktada. CPU Prime sonucuna göre 2187 puan toplayan cep, sıra HTML5 Benchmark testine geldiğinde Vellamo'dan 1819 skorunu alıyor. Burada HTC One'la kafa kafaya olan cep, 3DMark sonuçlarına göre de kategorisi için yeterli. Ice Storm'da 6519 puan alan ZenFone 6, Extreme modda 3635 ve Unlimited'de ise 5760 puan topladı. Bu sonuçlar her ne kadar amiral ceplerin altında olsa da orta segment için gayet iyi olduğunu söyleyelim.

ZenFone 6'yla çalıştırdığımız oyunlar arasında üst seviye cepleri zorlayan Real Racing 3 ve Dead Trigger 2 vardı. Burada Intel Atom'un gücünü görmek mümkün. Her iki oyunda da cebin iyi performans gösterdiğini gördük. Öte yandan Intel Atom'un diğer bir artısı da elbette batarya noktasında kendini gösteriyor. Telefonun üzerinde 3300 mAh'lik bir batarya olduğunu da hesaba katarsak, gün içinde priz aramayacağınızı söyleyebiliriz.

Özetle

Toplayacak olursak ZenFone 6'yı gayet beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Büyük boyutlu olup hem fiyat hem performans hem görünüm anlamında başarılı bir cep telefonu almak isteyenler ZenFone 6'u tercih edebilirler.

ZenFone 6'nın fiyatı 799 TL civarında.

Kimler Almalı

Büyük boyutlu olup hem fiyat hem performans hem görünüm anlamında başarılı bir cep telefonu almak isteyenler ZenFone 6'u tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ZenFone 6'a alternatif olarak yine phablet olarak Windows Phone platformunda olan Nokia Lumia 1520'yi tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenFone 6
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
91
ModelA601CG
İşletim SistemiAndroid 4.3
İşlemciIntel Atom Z2560
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciPowerVR SGX 544MP
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama64 GB
Ön Kamera2.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi398:00 saat
Konuşma Süresi028:00 saat
Boyutlar84 x 166 x 9.9 mm
Ağırlık196 gr.

İlginizi Çekebilir

OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Forum