Asus Zenfone 3 İncelemesi
Uzun zaman sonra Türkiye'de satışa sunulan Zenfone 3'ü tüm detaylarıyla inceliyoruz.
- Premium tasarım
- Arabirim
- Tatmin edici kamera
- Kamera seçenekleri
- Pil performansı
- Game Genie
- Telefon çok geniş
- Kamera çıkıntısı
- Çok sayıda uygulamayla geliyor
- Fazla parmak izi tutuyor
Geçtiğimiz yaz aylarında Tayvan'da düzenlenen Computex Fuarı'nda tanıtılan Zenfone 3'ün ön incelemesini, hatırlarsanız fuar alanında gerçekleştirmiştik. O zamandan bu yana sizler kadar bizler de telefonun ülkemize ulaşmasını bekliyorduk. Sonunda o gün geldi ve Zenfone 3 bizim de elimize geçti. Bu incelememizde Zenfone 3'ü tüm detaylarıyla değerlendireceğiz.
Önce söze fiyatla başlamak gerekiyor. Zenfone 3'ün 3 GB RAM ve 32 GB'lık depolama kapasitesine sahip olan modeli, şu an 1699 TL bir fiyatla raflarda yer alıyor. Bizdeki modelse, 64 GB depolama kapasitesine ve 4 GB RAM'e sahip. Bu model henüz Türkiye'de satışa girmiş değil. Firma yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, bu model de yakında raflarda yer alacak. Bu modelin fiyatı ise henüz belirlenmiş değil.
Tasarım
Şimdi tasarıma geçelim ve telefonun tasarım detaylarından bahsedelim. Zenfone 3, şık telefon modellerinden biri oluyor. Hatırlarsanız önceki Zenfone modellerinde daha çok kalın kasa yapısı (10 mm) üzerinde duran Asus, yeni telefonda bunu aşmış ve ortaya daha çekici bir telefon modeli çıkartmayı başarmış.
Telefonun ekran boyutu 5.5 inç. Buna bağlı olarak 152 mm boyunda olan telefon, 7.7 mm kalınlığıyla birlikte Samsung Galaxy S7 edge ile eşdeğer. Ancak iki telefonu da elinizde tuttuğunuzda, aynı kalınlıkta olmalarına karşın S7 edge daha ince duruyor. Bunun sebebi, kavisli yapısından dolayı S7 edge'in kasasının kenarlara doğru incelmesi. Zenfone 3'te ise böyle bir şey yok. Yalnızca önde ve arka yüzeyde 2.5D olarak da adlandırılan hafif yumuşatılmış hatlar dikkati çekiyor. Bu arada telefonun ön ve arka yüzeyi cam malzemeden oluşuyor ve bu alanlar Gorilla Glass korumayla desteklenmiş. Bu arada yüzeyin bir hayli parmak izi tuttuğunu da söyleyelim.
Öte yandan telefonun genişliği 77 mm. Bu da açıkçası telefonun tek elle kullanımını olumsuz etkileyen bir faktör.
Zenfone 3'ün elimizdeki modeli altın renkli. Telefonun ayrıca beyaz, turkuaz ve siyah renk seçenekleri de bulunuyor. Kenarlar metalik yapıda. Böylece telefonun premium tasarıma sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Zenfone 3'ün arka yüzeyinde dikkat çeken önemli bir detay, kamera çıkıntısı oluyor. Kare şeklinde gövdeden dikkat çekecek şekilde çıkıntı oluşturan bu kamera, bu haliyle herkesin hoşuna gitmeyebilir. Kameranın altında da dikdörtgen biçimli bir parmak izi okuyucusu görüyoruz.
Zenfone 3'ün çevresinde üst kenarda kulaklık girişi, alt kısımda USB Type-C portu ve hoparlör yan yana, sağ kenarda güç ve ses butonları, sol tarafta da microSD kart slotu ile SIM kart slotunu aynı çekmecede görmek mümkün. Bu arada Zenfone 3'de de hibrit SIM kart sistemi görüyoruz. Yani ister microSD kart, ister ikinci bir SIM kart kullanmak bu telefonda mümkün.
Ekran ve işletim sistemi
Zenfone 3'ün ekranı 5.5 inç boyutunda demiştik. Ekran boyutunu, kullanılabilir olarak gövdeye de yansıtan telefon, yüzde 70'lik gibi makul bir gövde – ekran oranını bizlere getiriyor. Super IPS+ panele sahip olan telefon, 401 ppi piksel seviyesine ve Full HD çözünürlüğe sahip. Ekranın Gorilla Glass ile korunduğunu daha önce söylemiştik.
Ortam ışığı olmadan ölçtüğümüz ekran parlaklığı oranı 519 kandela seviyesinde. Bu da ekranın fazlasıyla parlak olduğunu bizlere gösteriyor. Öte yandan yine ekranın renk doygunluğu ve kontrast oranı başarılı. Eğer ekranın renginin size uygun olmadığını düşünüyorsanız, kolay var: Ekran ayarları menüsünden renk sıcaklığını değiştirebiliyor yine burada bulunan mavi ışık filtresinden yararlanabiliyorsunuz.
Zenfone 3'te Android 6.0.1 Marshmallow işletim sistemi yer alıyor. Arayüz olarak yine Asus'un kendi Zen arabirimi bizlere sunulmuş. Bu arabirimi seviyoruz, oldukça kullanışlı buluyoruz. Üst barı bir kez çektiğinizde bildirimler, bir kez daha çektiğinizde hızlı ayarlar ekrana düşüyor. Burada da geniş bir seçenek yelpazesi bize sunulmuş durumda.
Ekranı aşağıdan çekecek olursanız, burada da Girişi Yönet adında bir menü sizleri karşılayacak. Burada temayı değiştirebileceğiniz ve telefonla ilgili pek çok ayarı yapabileceğiniz seçenekleri görebiliyorsunuz.
Telefonun işletim sistemi detaylarında bahsetmemiz gereken bir diğer detaysa, telefonun açılışta çok sayıda uygulamayla yüklü olarak gelmesi. Bunlardan bazıları evet, kullanışlı; fakat yine de aralarında Asus'un kullanmayacağınız uygulamaları da barındırıyor. Neyse ki bu uygulamaları kaldırabiliyorsunuz.
Teknik kadro
Zenfone 3, orta segmente konumlanacak özelliklerle geliyor. Kalbinde Qualcomm Snapdragon 625 işlemci taşıyan telefon, 8 çekirdekli Cortex-A53 yongalarıyla 2.0 GHz frekansında çalışıyor. Telefonda Adreno 506 grafik birimi yer alıyor. RAM kapasitesi 4 GB, depolama kapasitesi ise 64 GB olarak karşımıza çıkıyor. microSD kart ile 256 GB daha ek kapasite desteği sunan telefon, 3000 mAh kapasitesinde de bataryanın sahibi. Elbette bu teknik özellikler modelin farklı versiyonlarında farklılık gösterebiliyor. O nedenle satın alım noktasında dikkat etmenizde fayda var.
Elimizdeki telefonda parmak izi okuyucu yer alıyor. Parmak izi okuyucunun performansı gayet başarılı. Kablosuz bağlantılar arasında 802.11ac Wi-Fi desteği görüyoruz. Yine Bluetooth 4.2 mevcut. Ancak NFC desteği telefonda yok.
Peki, telefon bu teknik kadro ışığında sentetik test sonuçlarında bizlere neler sunuyor ve ona alternatif olarak tercih edilebilecek telefon modelleri arasında tablolarda nerede yer alıyor? Şimdi tablolarla bu sorunun cevabını hep birlikte görelim.
Performans değerlendirme
Açıkçası tablolarda aldığı sonuçlara baktığımızda, elimizdeki Zenfone 3'ün sahip olacağı fiyat oldukça önem kazanıyor. Zira performans noktasında yakın fiyata çok sayıda rakip sahibi olan telefon, sentetik tabloları bir kenara bırakıp gerçek zamanlı kullanım noktasına baktığımızdaysa, başarılı bir grafik çiziyor. Telefonu oyunlarda da oldukça denediğimizi ve gerçek zamanlı pil performansı aldığımızı da söyleyelim.
Telefonda son dönemin kaliteli yapımlarından Gear Club'la olduğu kadar Real Racing 3 ve Need for Speed No Limits'te de denedik. Telefon her birinde de başarılı grafik üretti. O nedenle bu telefonla ilgili oyun konusunda endişeniz olmasın.
Hazır oyundan bahsetmişken Zenfone 3'ün güzel bir modundan da bahsetmek gerekiyor. Tıpkı daha önce Galaxy S7'lerde de karşılaştığımız benzeri bir oyun modu getiren Zenfone 3, Game Genie adı verilen bu moduyla, oyunu kaydedebilmenize ve dilerseniz canlı yayına geçebilmenize olanak tanıyor. Bu moda Youtube veya Twitch hesabınızı bağlayabiliyorsunuz.
Peki, telefonun pil performansı nasıl? Aldığımız PCMark sentetik sonucuna göre 5 saat 31 dakikayı gören Zenfone 3, gerçek zamanlı kullanım senaryosunda da 10 saat 2 dakika sonucuna ulaştı. Telefonla video izlerseniz 10 saat 22 dakikalık sonuca erişebiliyorsunuz. Yine 16 saat civarında bir 3G telefon görüşme performansı aldığımız telefon, öte yandan boşalan bataryasını da tam kapasite doldurmak için 2 saat 18 dakika istiyor. Bu anlamda telefonun pil performansını boyut ve özellikleri ışığında beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Hemen kısaca telefonun ahize ve hoparlör ses performanslarından da bahsedelim. Telefon, yapacağınız görüşmelerde net bir ses sağlıyor. Eğer operatörünüz destekliyorsa, Zenfone 3'te VoLTE desteği mevcut.
Yine hoparlör de yüksek ses çıkış gücüne sahip. Bu sayede oyun ve müzik noktasında keyifli zaman geçirebiliyorsunuz. Ayrıca müzik dinlediğinizde, iç mekan ve dış mekan şeklinde farklı modlarda müziği revize edebilmeniz de mümkün. Yine de kalite anlamında çok tatmin edici bulmadığımızı söyleyelim.
Kamera
Zenfone 3'te, son dönemde gördüğümüz Huawei Mate 8, OnePlus 3 ve Xiaomi Mi5 gibi telefonlardaki gibi Sony IMX298 sensör kullanılıyor. 16 MP sensör, f/2.0 diyafram açıklığına sahip. Arka kameranın diğer bir dikkat çeken yönü ise, 6 eksenli dijital dengeleme ile beraber 4 eksenli optik görüntü sabitleme özelliği getirmesi. Bu arada arka kameranın gövdeden çıkık olması, onun kolay zarar görebileceği konusunda sizde endişe yaratmasın. Zira arka kamera safir lens korumasına sahip.
Zenfone 3'te çok sayıda kamera modu bulunuyor. Bunlar arasında tipik beyaz dengesi gibi ayarlar değil, daha detaylı hazırlanan manüel mod da mevcut. Ayrıca HDR Pro, Güzellik, Süper Çözünürlük, Düşük Işık, Gece, bokeh efekti yaratan Alan Derinliği gibi çok sayıda mod, kullanımı zenginleştiriyor.
Video konusunda da yavaş çekim ve zaman atlama gibi modlar mevcut. Yine burada 4K video yeteneği sunduğunu da söyleyelim. 2016p'de 30 FPS video kaydı yapabilen telefon, 1080p'de 60 FPS kayıt yeteneğinin de sahibi. Ön kamerada da Full HD kayıt imkanı elbette var.
Zenfone 3'le aldığımız fotoğraf sonuçlarında, telefonun 16 MP seviyesinde keskin ve detaylı fotoğraflar üretebildiğini gördük. Fotoğraflardaki gürültü miktarını da kontrol altında tutan telefon, düşük ışık noktasında ise gürültüyü arttırıyor, fakat renk doğruluğunu yine iyi seviyede tutabiliyor.
Kapatmadan önce şunu da söylemekte fayda var: Telefonu ilk açtığınızda arka kamera 12 MP seviyesinde 16:9 görüntü formatında açılıyor. 16 MP'e çekerseniz 4:3 fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Burada tercih sizin: Geniş fotoğraf mı, yoksa daha yüksek kalite mi?..
Özetle
Sonuç olarak Zenfone 3, iyi bir model olmayı başarıyor. Orta segment içinde güçlü modellerden biri olarak tercih edilebilir seviyede. Elbette elimizdeki modelin fiyatı da onun yerini büyük ölçüde etkileyecek. İncelemenin başında da söylediğimiz gibi: Zenfone 3'ün 3 GB RAM ve 32 GB'lık depolama kapasitesine sahip olan modeli, şu an 1699 TL bir fiyatla raflarda yer alıyor. Bizdeki modelse, 64 GB depolama kapasitesine ve 4 GB RAM'e sahip. Bakalım bu modelin fiyatı ne olacak... Karar, her zaman olduğu gibi yine sizlerin.
Kimler Almalı
Orta segmentin güçlü ve çeşitli özellikleriyle farklılaşan modeli Zenfone 3, özellikle Asus fanlarına hitap eden bir akıllı telefon modeli oluyor.
Alternatifleri
Zenfone 3'e çok sayıda rakip var. Bunlar arasında Xiaomi Mi5, Sony Xperia Z5 ve Huawei P9 da yakından incelenmeli.