Asus ZenFone 2 Laser testte!

Asus'un lazer otofokusu ve 6 inç ekranıyla dikkat çeken modeli ZenFone 2 Laser'ı test ettik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 78
  • Değiştirilebilir batarya
  • Lazer odaklama
  • Arayüz
  • Çift SIM kart desteği
  • Uygun performans
  • Kalın
  • Kaba görünüm
  • Ekran 720p
  • NFC yok

Asus'un geçtiğimiz sonbaharda tanıttığı ZenFone 2 Laser modelleri ülkemizde de satışta. Buna istinaden test merkezimizdeki yerini de alan ZenFone 2 Laser, farklı modellerle kullanıcılarla buluşuyor. Hem ekran boyutu hem teknik kadroda birtakım değişikliklerle rafları süsleyen ZenFone 2 Laser ailesinin bugün inceleyeceğimiz elimizdeki üyesi, ZE600KL modeli.

Büyük ekran, kalın kasa

ZenFone 2 Laser'ın farklı modelleri var dedik. Bunlar arasında 5, 5.5 ve 6 inç ekran boyutları ile teknik kadro bakımından da farklı varyantları mevcut. Elimizdeki ZE600KL modeli de, bu modeller arasında 6 inç ekranıyla ayrılıyor. Elimizdekine benzer ZE601KL modeli de var; ikisi arasındaki farkı ise çözünürlük oluşturuyor. Telefonun teknik detaylarına geleceğiz, fakat önce tasarımına bakalım. Çünkü ZenFone 2 Laser boyutlarıyla bir hayli dikkat çekiyor.

ZenFone 2 Laser, açıkçası çok büyük ve kaba bir telefon modeli. Ekranın büyük olması elbette boyut ve ağırlığı etkiliyor, fakat geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Sony Xperia C5 Ultra da 6 inç boyutuna karşın, 8.2 mm'lik bir kalınlık sergiliyordu. ZenFone 2 Laser'da ise durum çok farklı. Telefon tam 10.6 mm kalınlığında. Bu, elimizdeki modele özel bir durum değil; Asus'un diğer ZenFone 2 Laser ve Selfie modellerinde de 10 mm'nin üzerinde kalınlıklarla karşılaşıyoruz. Her ne kadar kenarlara doğru kavis alarak daha ince bir görünüm kazandırılmış olsa da bu, telefonun kalın olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ağırlığı da 190 gram. Bu nedenle telefonun boyut ve ağırlık değerlerini beğenmediğimizi söyleyelim. Umarız Asus, gelecek modellerinde daha ince kasa yapılarını tercih etmeye başlar.

ZenFone 2 Laser, plastik kasaya sahip bir telefon. Hani metalik kenarlara sahip olsa, 190 gramlık ağırlığını anlayabilirdik. Ancak değil. Arka yüzde fırçalanmış plastik bir malzeme kullanılan telefonun farklı renk seçenekleri mevcut. Elimizde tuttuğumuz bu model, saf altın rengine sahip. Telefonun ayrıca gümüş ve kırmızı renkli modelleri de mevcut.

ZenFone 2 Laser'ın arka kapağını açabiliyor ve bataryaya değiştirebiliyorsunuz. Çift SIM kart desteği bulunan telefonda, SIM kart ve microSD kart slotları arka kapağın altında bulunuyor. Bunun dışında telefonun çevresinde kulaklık ve microUSB yuvaları yer alıyor. Güç butonu üst kenarda olan telefonda, ses butonları ise arka kapak üzerine konumlanmış. Böylesi büyük bir telefonda güç butonunun üst kenara yerleştirilmiş olması, kullanım açısından hoş değil.

Son olarak ekranın altında kapasitif butonların yer aldığını, ancak bu butonların arka aydınlatmalara sahip olmadığını da söyleyelim.

Ekran ve işletim sistemi

ZenFone 2 Laser'ın ekranı 6 inç boyutunda. Bu ekran boyutunda ZenFone 2'nin farklı modelinde Full HD çözünürlük yer alırken, bizdeki modelde HD çözünürlük karşımıza çıkıyor. IPS LCD panelin kullanıldığı ekranda, piksel yoğunluğu ise düşük, 245 ppi seviyesinde. Bunu, kısa süre önce incelediğimiz Xperia C5 Ultra ile kıyaslayacak olursak, 367 ppi'lık ve Full HD çözünürlükteki C5 Ultra'nın ekranını daha başarılı bulduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan ekran – gövde oranına da değinecek olursak, her ne kadar ZenFone 2 Laser yüzde 71.8'lik oranla fena durmasa da, C5 Ultra'nın ince kenar çerçevesiyle beraber yüzde 75.9'luk orana sahip olduğunu da söylememiz gerek.

Telefonun IPS panele sahip olduğunu söylemiştik. Böylece renk doygunluğu konusunda endişeniz olmasın. Ekran güzel görüntü sağlayabiliyor. Beyaz dengesi kusursuz olmasa da, arayüzde yer alan Ekran Rengi Modu'yla dengeyi ayarlayabiliyor, doygunluğu arttırabiliyorsunuz. Bu güzel bir özellik. Bu arada ekranın Gorilla Glass 4 koruması bulunduğu bilgisini de atlamayalım.

ZenFone 2 Laser'da Android 5.0 işletim sistemi bulunuyor. Telefona yakın zamanda Marshmallow güncellemesi gelmesi bekleniyor. Umarız kısa süre içinde bu güncelleme yayınlanır.

Telefonun işletim sistemine yönelik söyleyebileceğimiz en önemli özellik, klasik olarak Asus ZenUI arabiriminin kullanılması. Bu arabirimi açıkçası beğeniyoruz. Güzel bir klasörleme sistemi mevcut. Ayrıca akıcı da çalışıyor. Öte yandan ekran kapalıyken ekran "S", "C" ve "E" çizdiğinizde, selfie kamera, arka kamera ve e-posta ekranı açılıyor. Yine arabirime ilişkin tema seçenekleri ve klavyenin swipe desteği göstermesi de güzel özellikler.

Teknik detaylar ve tablolar

ZenFone 2 Laser, teknik kadro bakımından orta segmente konumlanan bir telefon modeli. Bununla beraber fiyatı da makul seviyelerde tutulmuş. 1000 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olan telefon, elbette bu kategoride yer alan diğer fiyat/performans oranıyla dikkat çeken ceplerle rekabet halinde. Fakat geniş ekranıyla ayrım noktasını ortaya koyan ZenFone 2 Laser, bu anlamda satın alım noktasında hedef küçültüyor.

ZenFone 2 Laser'ın elimizdeki modelinde 8 çekirdekli Snapdragon 615 yongası kullanılmış. 28nm mimarisindeki Snapdragon 615 ile 1.5 ve 1.2 GHz frekanslarında çalışan iki Cortex-A53 işlemciden güç alan telefon, 2 GB RAM'le destekleniyor. Grafik biriminde elbette Adreno 405 grafik birimini görüyoruz. Dahili kapasite 16 GB. Bunu 128 GB daha genişletmek mümkün.

Telefonun bataryası ise 3000 mAh kapasitesinde. Bu sayede, özellikle HD ekranı da hesaba katarsak pil performansıyla dikkat çekmesi gerektiği kanısındayız. Fakat yaptığımız Geekbench 3 pil testinde 6 saat 21 dakikalık sonuçla, Xperia C5 Ultra'yı geriden takip ettiğini görüyoruz. Günlük kullanımda ise tam günü çıkartabilirsiniz. Elbette oyun ve yoğun kullanımlar neticesinde 4 saat civarında pili tüketmenizin mümkün olduğunu da söyleyelim.

Pil kullanımına ilişkin olarak, arabirimde yer alan güç ayarları kısmında 4 otomatik kompozisyon 1 de özelleştirilmiş mod seçeneği bulunduğu bilgisini de verelim. Zira böylece pil ömrünü daha idareli kullanabilmeniz mümkün.

ZenFone 2 Laser'a, elimize geçen her telefon modeline uyguladığımız testleri uyguladık. Öte yandan aldığımız sonuçları da, piyasada 800 ila 1300 TL civarında bulunan telefonlarla kıyasladık. Şimdi hep beraber bakalım, ortaya nasıl bir tablo çıkmış...

Lazer kamera

ZenFone 2 Laser, isminde de belirtildiği gibi "lazer" kamerasıyla dikkat çekiyor. Lazer otofokus özelliği ile hızlı şekilde netleme yapabilen kamera, bu özelliğiyle anı kaçırmamayı amaçlıyor. 13MP PixelMaster 2.0 kamerası ile güzel sonuçlara imza atan telefon, kamera noktasında geniş özellikler sunuyor. Bu anlamda iyi bir kamera performansı almak isteyen ve 1000 TL altında telefon arayanlar, rahatlıkla ZenFone 2 Laser'ı tercih edebilirler; bunu peşinen söyleyelim.

//Buralarda telefondaki fotoğraf ve videoları telefon ekranından gösterirsin.

Biz yaptığımız çekimlerde iyi sonuçlar aldık. Yalnızca standart fotoğraf çekimleri değil, buna ilave olarak telefonun arabiriminde sunulan farklı modlarla da denedik. Bunlar arasında, Super HDR, Süper Çözünürlük, GIF animasyon, Zaman Atlama ve Yavaş Çekim modları gayet işlevsel. Öte yandan tabii ki panorama ve özellikle gece çekimlerinde işe yarayacak olan Düşük Işık modları da telefonun işlevselliğini arttıran etkenler. Gece çekimleri demişken, ZenFone 2 Laser'da arka kamerada çift tonlu LED flaşın bulunduğu bilgisini de verelim.

Ön kameraya bakarsak, 5 megaikselle bu segmentte yer alan telefonlar arasında standart bir görüntü ürettiğini söyleyebiliriz. Bazı modellerin aksine ön kamerada ise flaş yer almıyor. Ancak hem ön hem arka kameranın f/2.0 diyafram açıklığına sahip olması sevindirici. Buna telefonun düşük ışık modunu da ekleyince, ön ve arka kamerayla düşük ışıkta başarılı fotoğraflar yakalamanız mümkün hale geliyor.

Özetle

ZenFone 2 Laser, 6 inç telefon modelleri arasında yer alıyor. Geniş ekranlı telefon arayanlarınsa, şu an bakmaları gereken başarılı belli başlı birkaç seçeneği bulunuyor. O nedenle aralarında, geniş ekranın yanında arka kamerasıyla iyi işler çıkaran bir telefon arayanların ilgisini çekecektir diye düşünüyoruz. Telefonun fiyatı 999 TL olarak belirtilmiş. Fiyat/performans dengesiyle yine benzer modeller arasında iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak Xperia C5 Ultra, daha dikkat çekici geniş ekranlı bir telefon olmayı açıkçası başarıyor. ZenFone 2 Laser'ın onun karşısındaki en büyük avantajı ise bir miktar daha ucuza edinilebilmesi.

Kimler Almalı

Geniş ekranlı bir cep telefonu satın almak isteyen ve buna ilave olarak arka kamerasıyla güçlü özellikler sunan, ayrıca fiyatıyla da yormayacak bir model arayışındakiler ZenFone 2 Laser'ı tercih edebilirler.

Alternatifleri

ZenFone 2 Laser'a alternatif olarak yine daha ucuza Asus ZenFone 6'yı veya yine farklı bir marka olarak Sony Xperia C5 Ultra'yı tavsiye edebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenFone 2 Laser
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
78
ModelZE600KL
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 615
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Grafik İşlemci Hızı550 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar84 x 164 x 10.6 mm
Ağırlık190 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum