Asus ZenBook UX430U İncelemesi

Asus'un günlük olarak sorunsuz şekilde kullanabileceğiniz, performanslı yeni ZenBook modeli elimizde

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 83
  • Ekran
  • İnce ve hafif
  • Birinci sınıf tasarım
  • İdareli pil ömrü
  • Isı yönetimi
  • Güç tuşunun yeri

Bundan yıllar öncesinde daha mobil bir deneyim sunmak için ortaya çıkan Netbook'lar, belki kompakt bir bilgisayar çözümüydü, ancak performans olarak pek de memnun edici bir platform olamamıştı. Sonrasında gelen ultrabook'lar ile bu handikap bir nebze de olsun aşıldı, ancak artık bu kategoride tam anlamıyla performans canavarı modeller görüyoruz. Hatırlarsanız, kısa bir süre önce incelediğimiz Lenovo Ideapad 720s de bunlardan biriydi. Bu defa ise elimizde Asus'tan bir örnek var. Bu incelememizde, Asus ZenBook UX430U modelini değerlendireceğiz.

Tasarım

ZenBook UX430U, gayet ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar modeli. Boyut ve ağırlık olarak Ideapad 720s ile hemen hemen muadil olan cihaz, yalnızca 1.25 kilogram ağırlığında. Kalınlık noktasında ise 15.9 mm'lik boyutuyla dikkat çekiyor. Bu noktada da Dell XPS 13 ve Apple MacBook Air ile muadil olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarımıyla alüminyum malzemeye sahip olan ZenBook UX430U, alüminyum kapaktan tutun da iç yüzeyine kadar premium seviyesini sunuyor. 4 farklı renk seçeneğiyle gelen laptop, elimizde gri rengiyle bulunuyor. Lacivert ve iki farklı altın rengiyle daha bulabilmeniz mümkün.

Ekranın altında uzanan klavye bölgesi oldukça kullanışlı. Tuşların boyut ve yerleşimleri rahatsız etmiyor. Güç tuşunun yeri ise yine tartışmalı. Hatırlarsanız Ideapad 720s'te de bu tuş Delete ve Backspace tuşları arasına yerleştirilmişti. ZenBook UX430U'da da aynı yerde yer alıyor. Ancak Ideapad 720s'e karşın, bu modelde bu tuşa çalışırken kazara bastığınızda, laptop kapanıyor.

Klavyenin altında bulunan touchpad'e gelecek olursak, yine geniş ve kullanışlı bir yüzeyle karşılaştığımızı söyleyebiliriz. ZenBook UX430'un bazı modellerinde bu alana bir parmak izi sensörü yerleştirilmiş. Fakat elimizdeki modelde bu özellik yer almıyor. Yani laptop'ta parmak izi sensörü arıyorsanız, farklı modellere bakmanız gerekecek.

Bu kısmı kapatmadan önce laptop'ın bağlantılarına da bakalım. Cihaz, beklenen hemen her bağlantıyı bize sunuyor. Bunlar arasında iki adet USB 3.0 portu, USB-C noktası, kart okuyucu ve kulaklık bulunuyor. HDMI ise micro HDMI şeklinde sunulmuş. Ethernet portu ise dahili olarak yok. İsterseniz laptop'ı satın alırken, micro HDMI'ı tam boyutlu HDMI'ya ve USB'yi Ethernet portuna dönüştüren aparatları opsiyonel olarak tercih edebiliyorsunuz.

Ekran

ZenBook UX430U, 13 inç boyutunda bir kasaya 14 inç boyutunda bir ekran sığdırıyor. Ekranın çerçeveleri üç taraftan oldukça ince. Bu hareket, yeni nesil laptop'larda sıkça karşımıza çıkıyor zaten. Akıllı telefonlarda da gördüğümüz ekran-gövde oranları, böylece laptop pazarında da karşılığını buluyor diyebiliriz.

ZenBook UX430U'nun ekranı 14 inç boyutunda. Panel olarak LED arka aydınlatmaların kullanıldığı ekranda, Full HD çözünürlük sağlanıyor. Mat görünümlü ekranda parlama önleyici kaplama yer alıyor. Böylece yansımalardan rahatlıkla kurtulabiliyorsunuz. Bu da özellikle dış kullanımları pozitif etkileyen bir unsur kuşkusuz.

ZenBook'un ekran paneli, yüzde 100'lük ultra geniş sRGB renk gamutuna sahip ve bu da renk gösterimini oldukça doğru hale getiriyor. Bununla birlikte ekran, özellikle selef modellere kıyasla daha keskin, daha parlak ve canlı renkler üretebiliyor. Ayrıca, mavi ışığı yüzde 30'a kadar azaltabilen ASUS Eye Care teknolojisinin de ekranda kullanıldığını belirtelim.

Son olarak ekranda dikkatimizi çeken bir diğer nokta, onu 180 dereceye kadar yatıramadığımız oldu. Ekranı yeterli açıyla geriye yaslayabiliyorsunuz; fakat Ideapad 720s modelinin aksine ekranı tamamen yatırmanız menteşeler tarafından önleniyor.

Performans

ZenBook UX430U, güçlü bir dizüstü bilgisayar modeli. Teknik altyapı olarak hemen hemen yine 720s modeliyle benzer olduğunu söyleyebiliriz. İşlemci olarak Intel Core i7-7500U'nun yer aldığı laptop'ta, 2.7 GHz frekansında çalışan bu işlemci, Turbo Boost ile 3.5 GHz frekansına kadar hızlanabiliyor.

ZenBook UX430U'nun farklı spesifikasyonları bulunabiliyor. Elimizde 16 GB DDR4 RAM ve 512 GB M.2 SSD ile bulunan laptop, grafik noktasında ise Intel HD Graphics 620 yerel ve NVIDIA GeForce 940MX ayrılmış birimlerini bulunduruyor. Peki, bu kadro ışığında nasıl bir performans alıyorsunuz?

Günlük kullanımda UX430, fazlasıyla yeterli bir bilgisayar oluyor. Çoklu görevleri aynı anda yerine getirebiliyor, uygulamaları kapatmaksızın aralarında rahat geçiş sağlayabiliyor, Photoshop'ta fotoğraf düzenlerken, yazınızı rahatlıkla yazabiliyor veya internette dolaşabiliyorsunuz.

Grafik performansı kısmını ise, Counter-Strike: GO oynayanların rahat edebileceği, ancak Playerunknown's Battlegrounds fanlarının çok mutlu olmayacakları şeklinde özetleyebiliriz. Bu arada oyun sırasında hissedilecek ölçüde ısındığını da belirtelim.

Yaptığımız bazı benchmark test sonuçları ise şu şekilde:

3DMark:

Sky Diver: 5.394
Fire Strike Extreme: 720
Cloud Gate: 6.862

PCMark 10 (Advanced Edition): 2.966 puan

Performans değerlendirmesinin ses ve pil ömrü kısmına gelirsek ise önce hoparlörlerden başlayarak şunlardan bahsedebiliriz: Laptop'ta Harman Kardon hoparlörler kullanılmış. Performansının genel olarak ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ses çıkış gücü ise, sessiz bir ortamda memnun edici iken, biraz gürültülü ortamlarda yetersiz kalabiliyor.

Pil ömrü konusu ise, Asus'un söylediklerini karşılıyor diyebiliriz. Asus, bu model için 9 saate kadar pil performansı vadediyor. Biz de incelerken –ki Wi-Fi açık, video ve müzik çaldığımız ve yoğun internet dolaşımı yaptığımız bir senaryoda- 8 ila 9 saat arası performans aldığımızı gördük. Bu anlamda yeterli olduğunu söyleyebiliriz, fakat tabii ki piyasada ondan daha yüksek pil ömrü sunan modeller var.

Pili, oyun performansıyla da ölçümledik. Bu laptop'la 1 saat 30 dakika ila 2 saat arası mobil ortamda oyun oynayabiliyorsunuz. Pil tamamen tükendiğinde ise, 2 saat içinde tam kapasite şarj etmeniz mümkün.

Özetle

ZenBook UX430U'u son tahlilde değerlendirecek olursak, net olarak şunu söyleyebiliriz: Oyun odaklı bir dizüstü bilgisayar aramıyorsanız, sizi kendinden memnun bırakacak. Öğrenciler, profesyonel kesim kullanıcılar ve günlük kullanımlar için hafif ve şık bir model isteyenler, ZenBook UX430U modelini de listeye alabilirler.

Laptop'ın en beğendiğimiz ve beğenmediğimiz kısımlarını da bir arada söyleyecek olursak; ekranı, tasarımı, kompakt yapısı, performansı ve idareli pil ömrüyle beğendiğimizi, ancak ısı yönetimi konusunda ise pek başarılı bulmadığımızı söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Yüksek işlem performansına sahip ve kompakt bir dizüstü bilgisayar arayan öğrenci, çalışan veya günlük kullanım için tercih eden kullanıcılar, ZenBook UX430U'yu tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ZenBook UX430U modeline alternatif olarak Lenovo Ideapad 720s ve Dell XPS 13 modellerini de inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook UX430U
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
83
USB-C Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Home Single
İşlemciIntel Core i7-7500U
İşlemci Hızı2.7 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce 940MX
Grafik Kapasitesi2 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02 adet
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar324 x 225 x 15.9 mm
Ağırlık1,25 kg
Pil Ömrü009:00 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum