ASUS Zenbook S 16 İnceleme
Yapay zeka destekli PC’ler artık dijital dünyasının yeni standardı oluyor. ASUS’un yeni ultrabook modeli Zenbook S 16 da hem çok şık hem de güçlü bir dizüstü bilgisayar olarak iş dünyasının yeni yıldızı olmaya hazırlanıyor. İşte ZenBook S 16 hakkında bilmeniz gereken her şey.
- Yapay zeka uygulamalarını destekleyen işlemci
- Güçlü donanım
- x86 tabancı işlemci sayesinde tüm oyunları çalıştırabilmesi
- Oyun ve görsel düzenleme uygulamalarında yüksek performans
- 3K çözünürlükte, 120 Hz canlı ekran
- ASUS’a özel Ceraluminum kaplamasıyla piyasada eşsiz
- Copilot tuşu
Evet, yapay zeka dünyanın yeni gerçeği. Eğlence dünyasından iş dünyasına kadar her alanda yapay zekanın çok yoğun şekilde kullanıldığı bir çağa girdik. Tüm teknoloji dünyası artık yapay zekaya odaklanmış şekilde çalışıyor. Bugüne kadar yapay zekayı etkileyici resimler çizdirmek veya garip videolar üretmek için kullandık belki ama yapay zeka artık iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Yapay zekanın iş dünyasındaki pratik yansımasına örnekler vermek gerekirse aslında şöyle düşünebilirsiniz:
Yakın zamanda, yabancı iş bağlantılarınızla online bir video konferans yaptığınızda dilini hiç bilmediğiniz insanların konuşmaları anında tercüme ile kulağınıza ulaşacak; ofis uygulamaları üzeride çalışırken işiniz için gerekli formları oluşturmalarını yapay zekadan isteyeceksiniz; önemli bir sunum hazırlarken ihtiyacınız olacak presentasyon dosyalarını yine yapay zeka üretecek.
Elbette bu ve benzeri işlemler için, büyük işlemci gücü gerektiren yapay zeka uygulamalarını hiç duraksamadan çalıştıran bir PC’ye sahip olmanız hayati önem taşıyor. Bugünkü konumuz da tam olarak bununla ilgili. ASUS, bu alanda güçlü bir laptop’la geldi. ASUS Zenbook S 16, büyük işlem gücü gerektiren yapay zeka uygulamalarını rahatça çalıştırmak üzere tasarlanmış bir bilgisayar olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan, ASUS sadece güçlü bir laptop üretmemiş, efsane seviyesine yükseltilebileceğini düşündüğümüz kadar başarılı bir tasarımla, bir göreni bir daha baktıracak bir sanat eseri ortaya koymuş. Şöyle baktığınızda gerçekten de laptop, yaptığı tüm işlerin ötesinde çok güzel görünüyor.
ASUS Zenbook S 16 Tasarım Detayları Nedir?
Evet, ASUS Zenbook S 16, ince, hafif ve gerçekten çok şık bir bilgisayar. 16 inç büyüklüğündeki laptop’ın kalınlığı sadece 1.19 cm. Ağırlığı ise yalnızca 1.5 kg. Laptop’ın üzerinde Ceraluminum ve CNC frezeleme kullanılırken, kapak üzerindeki ince ve şık çizgiler ise herkesin beğenisini kazanacak bir tasarım olarak dikkat çekiyor.
Bu arada bilmeyenler için hatırlatma yapalım, “Ceraluminum” ASUS’un geliştirdiği özel bir materyal. Seramik ve alüminyumun karışımından oluşan bu materyal çok şık bir görüntü oluşturuyor. 2024 başında medyaya tanıtılan bu materyalin ilk kez uygulandığı cihaz ASUS Zenbook S 16 olmuş. Dolayısıyla bu laptop, tasarım açısından dünyada şu an eşi benzeri olmayan bir konumda.
ASUS Zenbook S 16 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Laptop’ın kapağını kaldırdığınızda da ilk dikkati çeken şey çok büyük bir touchpad’in kullanılmış olması oluyor. Bu, görsel açıdan olduğu kadar kullanım kabiliyeti anlamında da büyük esneklik sağlıyor pek tabii. Eskiden benzer boyutlardaki touchpad’leri ancak 19-24 inç gibi ekranlara sahip dev laptop’larda görebiliyorduk ancak ASUS, Zenbook S 16’da arkadan aydınlatmalı klavye tuşlarını biraz daha yukarı kaydırarak alt bölümde geniş bir touchpad için fazlasıyla yer açmış.
Touchpad’in hemen üzerine baktığımızda, burada Microsoft Copilot yapay zeka servisinin kısayol tuşunu da görebiliyorsunuz. Zenbook S 16, yapay zeka uygulamalarını kullanabildiğiniz bir dizüstü bilgisayar ve hatta işlemcisi de buna göre seçilmiş. Bundan da az sonra bahsedeceğiz zaten.
Bu tuşa basarak hemen Windows 11’in Copilot servisine ulaşabiliyorsunuz. Biliyorsunuz Microsoft, Copilot uygulaması için OpenAI’nin ChatGPT servisiyle iş birliği yapıyor ve Windows kullanıcılarına bu servisleri ücretsiz olarak sunuyor. Copilot sayesinde yapay zekaya hızlıca soru sorup cevap alabiliyor, günlük rutin işlerinizi yaptırabiliyorsunuz. Hatta DALL-E yapay zeka görsel üretme motoruyla, aklınızdaki görselleri yapay zekaya çizdirebiliyorsunuz. Ya da bir görselin, fotoğrafın üzerinde oynamalar yaptırabiliyor, beğenmediğiniz bölümleri kaldırtabiliyor, arka planları temizletebiliyorsunuz. Copilot dünya çapında giderek ilgi gören bir platform ve ASUS Zenbook S 16 tek tuşa dokunarak bu platforma ulaşmanızı kolaylaştırıyor.
Bu arada, klavyenin üzerinde 6 parçadan oluşan, Harman/Kadron sertifikalı güçlü bir hoparlör seti bulunuyor. Bu son derece yüksek kaliteli hoparlörler, Smart AMP teknolojisi sayesinde, seyrettiğiniz videoların sesinin veya müziğin çok canlı, gerçekçi ve güçlü duyulmasını sağlıyor. Bu hoparlörlerin performansını da ayrıca beğendiğimizin altını çizelim.
Ancak her şey bir kenara Zenbook S 16, tasarım konusunda bizden tam puan aldı doğrusu. ASUS, iş dünyasında büyük pratiklik sağlayacak kadar ince ve hafif bir cihaz tasarlamışken, son derece güçlü teknik özelliklere sahip bir bilgisayar yaratmaktan da geri durmamış ki performans detaylarını da şimdi aktaracağız.
ASUS Zenbook S 16 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
ASUS Zenbook S 16 Performansı Nasıl?
Evet, ASUS gerçekten fazlasıyla güçlü bir bilgisayar üretmiş. Bu performansın arkasındaki güç ise yapay zekaya odaklanmış donanım bileşenlerinden geliyor. Zenbook S 16, iş dünyasında büyük avantaj sağlayacak, hızı ve gücüyle işlerinizi fazlasıyla kolaylaştıracak bir laptop. Cihazın işlemcisi AMD Ryzen AI 9 HX 370. Bu 12 çekirdekli işlemci, 4 adet Zen 5 ve 8 adet Zen 5c çekirdekten oluşuyor. AMD’nin yapay zeka için geliştirdiği bu işlemci, PC’ler için üretilen Qualcomm Snapdragon yapay zeka işlemcilerinden daha avantajlı bir konumda olmasıyla dikkat çekiyor.
Öte yandan Zenbook S 16, beklenmedik şekilde oyun ve görsel içerik oluşturma konusunda çok başarılı bir “iş bilgisayarı”. Laptop’ın grafik işlemcisi olarak AMD Radeon 890 işlemcisi bulunuyor ki, bu grafik işlemcisi görsel içerik oluşturma uygulamalarını ve Valorant ile Overwatch gibi rekabetçi oyunları destekliyor. Üstelik şunu hatırlamakta fayda var, Qualcomm’un ARM tabanlı yapay zeka işlemcisi x86 tabanlı olmadığı için her Windows oyununu çalıştıramıyor. Ama x86 tabanlı AMD işlemcisine sahip ASUS Zenbook S 16’da böyle bir dertle boğuşmak zorunda kalmıyorsunuz.
Ayrıca bu işlemcide dahili olarak AMD XDNA NPU yapay zeka birimi de yer alıyor. Bu NPU, 50 TOPS’ye kadar performans sunuyor. Buradaki TOPS’nin açılımı Tera Operations per Second. Yani işlemci yapay zeka uygulamalarınız için saniyede 50 trilyona kadar işlem gerçekleştirebiliyor. Eğer bu tip uygulamalar üzerinde çalışıyorsanız elinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Zira 50 TOPS NPU gücü, şu an piyasada olan en güçlü NPU birimine bu bilgisayarla sahip olacağınız anlamına geliyor.
Peki, laptop’ın benchmark uygulamalarındaki sonuçları nasıl; Zenbook S 16, benchmark’larda nasıl sonuçlar ortaya koyuyor? İşlemcinin benchmark skorları fazlasıyla etkileyici. Bunlardan CinebenchR23’te çok çekirdekli skoru 17.578 puan olurken, tek çekirdek skoru ise 1979 puan.
Cinebench 2024’e geldiğimizde, burada da çok çekirdekli skorda 926 puan, tek çekirdekte ise 115 puan üretebiliyor.
Genel sistem performansını değerlendiren PCMark 10 Extended’a geldiğimizde, genel puan 7160 olarak ölçülürken, temel unusurlarda 10.762 puan, üretkenlik noktasında 10.326 puan, dijital içerik yaratma konusunda da 9831 puan üreten laptop, oyunda ise 6502 puan alıyor.
Oyunlar demişlen, 3DMark’a da bakalım. Burada da Time Spy testinde 3752 puan elde eden laptop, Fire Strike’ta 7400 puana, Wild Life Extreme’de 6436 skora ve Night Raid’de de 28.438 sonuca erişebiliyor.
ASUS Zenbook S 16 Teknik Özellikleri Nedir?
Bu arada ASUS sadece işlemcisi ile değil, diğer bileşenleriyle de üst düzey bir bilgisayar sunuyor. Her defasında dile getirdiğimiz gibi, bilgisayarlarda en önemli şişe ağzını oluşturan RAM konusunda da marka oldukça cömert davranmış. 32 GB’lık RAM boyutu günümüzün standart hafıza ihtiyaçlarından çok fazlasını sunuyor. Depolama alanı olaraksa cihazda 1 TB boyutunda bir M.2 SSD yer alıyor.
Pek tabii ki bilgisayarın soğutma sistemi de unutulmamış ve bu güçlü performansı etkin şekilde soğutabilmek için özel olarak tasarlanmış ızgaralarla desteklenmiş. Elbette, dijital dünyada yüksek performans yüksek ısı anlamına geliyor ve yüksek ısı da gürültülü soğutma ekipmanlarını beraberinde getiriyor. Ancak ASUS’un tasarladığı 3D buhar odası sistemi sayesinde cihazın soğutması aktif olarak çalıştığında gürültü miktarı 25 desibel’in altında kalmayı başarabiliyor.
ASUS Zenbook S 16 Ekranı Nasıl?
Evet, uzunca bir süre performanstan bahsettik. ASUS, ortaya gayet performanslı bir cihaz çıkarmış; peki, Zenbook S 16’nın ekranı, bu gücü bize nasıl yansıtıyor? Laptop’ta 16 inç genişliğinde ASUS Lumina OLED ekran kullanışmış. Bu ekran bize tam 3K çözünürlük sunuyor ve 120Hz gibi fazlasıyla yüksek yenileme hızı ile 0.2 ms tepki süresi sağlıyor. Açıkçası bu değerlere sahip ekranları daha çok oyun PC’lerinde görmeye alışkınız. İş odaklı tasarlanmış bir bilgisayarda bu yetenekli ekranın karşılığını, görsel yaratıcılık veya görsel düzenleme gerektiren projeler üzerinde çalışırken alacaksınızdır.
Bu arada ASUS Lumina OLED’e de ayrı bir parantez açalım. ASUS; Lumina OLED teknolojisiyle, geleneksel OLED ekranların sınırlarını öteye taşıyor. Bu teknoloji ile ekranda izlediğiniz her görüntü, her video çok daha canlı renklerle sunuluyor. Ekran aynı zamanda güç tasarrufuna destek olurken, Tüv Rheinland düşük mavi ışık sertifikası gözlerinizi koruyor, ASUS OLED Care yanmayı önleme ve ABD askeri sınıfı dayanıklılık sertifikası da ekranın dayanıklılığı üst seviyeye taşıyor. Bu arada önemli bir not:
ASUS, garanti kapsamındayken herhangi bir yanma sorunu için ücretsiz OLED ekran değişimi de sağlıyor.
Bunların yanı sıra ekran, tüm bu etkileyici yeteneklerinin yanında, dokunmatik özelliğine de sahip. Kullanıcılar, touchpad’in yanında, dokunmatik ekranı da kullanarak uygulamalarını yönetebiliyor.
Zenbook S 16 hakkında anlatılması gereken aslında daha çok şey var. Bunlardan biri de internet bağlantısı noktasında. Bu laptop, internete bağlanmak için Wi-Fi 7 standardını destekliyor. Wi-Fi 7, oldukça yeni bir teknoloji ve Wi-Fi 6’ya göre çok daha yüksek bağlantı hızları sunuyor. Yakında adını çok daha fazla duymaya başlayacağız. Elbette cihazda bu kadar güçlü bir kablosuz ağ yeteneği bulunurken Ethernet portuna gerek duyulmamış -ki zaten bu sayede de tasarım noktasında 1.19 cm kalınlık mümkün kılınmış. Peki, cihazın çevresinde ne gibi bağlantılar var derseniz, 2 adet USB4 Type-C yuvası, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type-A olduğunu, bunları yanında da HDMI 2.1 ve SD kart okuyucu ile ses jakının yer aldığını söyleyelim.
Bu arada son olarak, Zenbook S 16 zarif, ince ve narin bir görünümüyle sizi kandırmasın. Zira üst seviye güvenlik sertifikalarına sahip. Cihazda ABD ordusunun saha ve savaş koşullarına dayanıklı cihazları belirlemek için kullandığı MIL-STD-810H askeri dayanıklılık sertifikası bulunuyor. Bu sertifika laptop’ın, ABD ordusu tarafından, kullanım ömrü boyunca karşılaşabileceği çevresel koşullara karşı askeri ekipmanların direncini test eden bir standarda uyumlu olduğunu gösteriyor.
Sonuç
Evet, gördüğünüz gibi ASUS, kendi geliştirdiği özel metalik bir alaşım olan Ceraluminum sayesinde dünyada şu an için eşi benzeri olmayan, şık, zarif, ince, hafif ve aynı zamanda çok güçlü bir yapay zeka bilgisayarı ortaya çıkarmış. Elbette Zenbook S 16 özellikle iş dünyasının profesyonelleri için geliştirilmiş bir cihaz; iş uygulamalarında kendini yavaş yavaş göstermeye başlayan yapay zeka yeteneklerini sorunsuz olarak çalıştırmaya odaklanmış ve elbette kullanıcılarına hem yüksek pretijli bir tasarım hem de yüksek performanslı bir iş gücü sunuyor. Yapay zeka uygulamalarının ihtiyaç duyduğu yüksek işlemci gücünü fazla fazla karşılayan NPU’su, Zenbook S 16’yı şu an piyasadaki en güçlü yapay zeka destekli notebook’lardan biri haline getiriyor. Eğer halihazırda böyle bir dizüstü bilgisayar arayışınız varsa, bizce muhakkak yakından incelemelisiniz.
ASUS Zenbook S 16 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.