Asus ZenBook S 14 İnceleme

ASUS, yapay zeka çağında hem iş dünyası, hem de günlük kullanım için pratik ve güçlü özelliklere sahip, hafif ve ince bir notebook olan Zenbook S 14’ü tanıttı. Peki, yeni Zenbook ne kadar güçlü? Tüm detaylarıyla inceledik...

CHIP Online Notu 94
  • 27 saate kadar pil ömrü
  • Intel Core Ultra 7 EVO Edition işlemci
  • Yapay zeka yetenekleri
  • 3K Lumina OLED ekran
  • Yüksek performans
  • Ceraluminum tasarım
  • Wi-Fi 7 desteği

Evet, yapay zeka artık her yerde, telefonlarımızdan dizüstü bilgisayarlarımıza da sıçramış durumda. Artık yapay zeka ile dizüstü bilgisayarlarda yeni bir döneme giriliyor ve bundan sonra karşılaşacağımız her yeni dizüstü bilgisayarda bu tür yapay zeka özellikleri göreceğiz. Bugün masamızdaki tüm detaylarıyla yakından tanıyacağımız Zenbook S 14 de bir “Copilot+ PC” olarak tanımlanıyor. Peki, Copilot+ PC ne demek, Copilot ne işe yarıyor? Zenbook S 14 bizlere ne gibi yapay zeka yetenekleri sunuyor ve diğer özellikleri neler? Hazırsanız, hepsini anlatmaya başlayalım.

ASUS Zenbook S 14 Tasarımı Nasıl?

Evet, Zebook S 14 fazlasıyla şık bir bilgisayar. O nedenle önce tasarımla başlamak istiyoruz. Zira Asus’un özel olarak geliştirdiği Ceraluminum tasarımıyla fazlasıyla göz alıcı duruyor.

ASUS’un özel olarak geliştirdiği ve 4 yıllık bir AR-GE çalışması sonucu ortaya çıkan Ceraluminum isimli özel materyalden bahsetmiştik. Bu malzeme şık görünmesinin yanı sıra fazlasıyla da dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Bu, alüminyumun yüksek ısıda seramikle birleşmesinden oluşan ve patenti ASUS’a ait olan özel bir materyal. Çok hafif olduğu kadar çok da güçlü bir yapısı var.

ASUS, bu materyali ön kapağın üzerinde kullanmış. Cihazı tutarken, bir metal tuttuğunuzu hissediyorsunuz ama aynı zamanda seramiğin dokusunu da cihazın üzerinde hissedebiliyorsunuz. Böylece kozmetik ihtiyaç karşılanırken, premium görüntü de sağlanmış. Yine kapağın üzerindeki metalik çizgiler de, kromatik parlamalarıyla cihazın tasarım yönünü kuvvetlendiriyor ve ve premium görüntüsünü pekiştiriyor. 

Ceraluminum materyali sadece cihazın kapağında kullanılmış ancak bilgisayarın kasası tamamen metalden oluşuyor. Bu metal kaplama, hem bilgisayarın şık ve güçlü görünüşüne destek oluyor, hem de önde ve arkada bulunan özel tasarımlı havalandırma deliklerinden sıcak havanın daha efektif olarak akmasını sağlıyor. ASUS’un 3D olarak tasarladığı havalandırma ızgaraları, özellikle yapay zeka uygulamalarını çalıştırırken işlemcinin karşılaşacağı yüksek ısıyı efektif şekilde dışarı atmayı kolaylaştırıyor.

Bunların yanı sıra ZenBook S 14, fazlasıyla da ince ve hafif. Sadece 1.2 kg ağırlığında olan laptop, 1.1 cm kalınlığıyla da ince bir not defteri izlenimi veriyor. Bu sayede gün boyu rahatlıkla yanınızda dolaştırabilir ve dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Açıkçası bizim için bunlar bir laptop’ta görmeyi en çok beğendiğimiz özellikler. ASUS da az sonra bahsedeceğimiz güçlü bir teknik kadroyu ince, hafif ve şık bir tasarımla sunmayı başarmış.

Zenbook’ta klavyenin altındaki geniş touchpad de dikkati çeken bir diğer detay. ASUS bu cihazda -16 inçlik versiyonda olduğu gibi- geniş bir touchpad kullanmış. Bu touchpad aynı zamanda ekranın parlaklığını ve cihazın ses düzeyini kolayca değiştirmenize de izin veriyor. Touchpad’in sol kenarına parmağınızı aşağı veya yukarı sürttüğünüzde ses seviyesini kısıp açabiliyorsunuz. Touchpad’in sağ kenarıyla ise ekran parlaklığını kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca, touchpad’in üst kısmı da vido akışını kontrol etmenizi sağlıyor. Parmağınızı sağa ve sola sürterek izlediğiniz filmi 5 saniye ileri veya geri sarabiliyorsunuz.

Ayrıca, cihazda kullanılan dokunmatik Lumina OLED ekranın özelliklerine daha sonra değineceğiz ancak buraya baktığımızda, ekranın üst kısmındaki ince çerçeveye de kamera, kamera göstergesi, ortam ışığı sensörü ve mikrofon dizisinin yerleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Bu kamera aynı zamanda kızılötesi sensörlere de sahip, böylece Windows Hello yüz tanıma uygulaması üzerinden yüzünüzü gören işletim sistemi sizi tanıyarak bilgisayarınızın kilidini açmanızı sağlıyor.

Yine klavyenin üzerine baktığımızda burada 4 adet Harman Kardon hoparlörün yer aldığı ızgarayı görüyoruz. Harman Kardon ses sistemleri zaten kalitesiyle kendini ispatlamış bir marka ve bu laptop’ta bulunması da ses konusunda multimedya deneyimine büyük destek  sağlıyor.

Zenbook S 14’ün bağlantılarına baktığımızda, burada tam boyutlu bir HDMI 2.1 portu, 2 adet Thunderbolt 4 yuvası, kulaklık ve mikrofon için bütünleşik bir jack ve 10 Gbps bağlantı hızı sağlayan bir USB 3.2 Gen 2 portu olduğunu görüyoruz. Ayrıca önemli bir not olarak Zenbook S 14’ün Wi-Fi 7 desteğine sahip olduğunu da söyleyelim. Böylece yeni nesil kablosuz ağ standardı da yakalanmış, yani kablosuz bağlantıda da yüksek performans sağlayacak ölçüde.

Tasarım konusunda son olarak şu detayın da altını çizmek gerekiyor. ASUS Zenbook S 14, küçük, ince ve hafif görünebilir ama ABD’nin askeri sınıf dizüstü bilgisayar dayanıklılığını belgelemek için kullandığı MIL-STD 810H sertifikasına sahip. Bu sertifikayı almak için cihazın zorlu ortamlarda çalışabildiğini ispat etmesi ve zorlu testlerden geçmesi gerekiyor. Bu da onun geleneksel laptop’lara kıyasla daha dayanıklı olduğunu ortaya koyuyor.

ASUS Zenbook S 14 Ekranı Hangi Özelliklere Sahip?

Zenbook S 14, adından da anlayacağımız üzere 14 inçlik dokunmatik ASUS Lumina OLED ekrana sahip. Bu özel OLED ekranları diğer ekranlar gibi arka aydınlatmayı kullanmıyor. Bunun yerine her piksel, kırmızı, yeşil ve mavi renklerde üç alt pikselden oluşuyor. Bu sayede pikseller arkadan bir ışık kaynağına gerek duymadan kendi renklerini gösterebilecek yeteneğe sahip oluyorlar. Bu ekranın pratik faydasını daha da özetle duymak isterseniz, diğer ekranlara göre çok daha fazla ayrıntıyı seçebiliyorsunuz.

Ekran çözünürlüğü de 2880x1800 piksel boyutlarında, yani 3K çözünürlüğe sahip ve 120 Hz yenileme hızını destekliyor. Ekranın dokunmatik olması özellikle masa başında olmadığınız anlarda büyük kolaylık, bir mouse ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

ASUS Zenbook S 14 Yapay Zeka Yetenekleri Neler?

Şimdi gelelim yapay zeka konusuna. Zenbook’un kapağını açtığınızda klavyenin sağ altında Microsoft’un yapay zekalı asistan servisi olan Copilot’a hızlı erişim için yerleştirilmiş Copilot tuşunu görüyoruz. Dediğimiz gibi, artık yapay zeka ile dizüstü bilgisayarlarda yeni bir döneme giriliyor ve bundan sonra karşılaşacağımız her yeni dizüstü bilgisayarda bu tür yapay zeka özellikleri göreceğiz. Zenbook S 14 de bir “Copilot+ PC”

Bu logonun yer aldığı PC’ler, Microsoft tarafından sertifikalandırıldığı anlamına geliyor ve bu cihazlar yapay zeka işlemlerini yapmaya uygun donanıma sahip olduklarını bu sertifika ile gösteriyorlar. Copilot+ bilgisayarlar, saniyede 40 trilyondan fazla işlem (TOPS) gerçekleştirebilen bir sinir işlem birimine, yani NPU’ya sahip Windows 11 işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlar olarak tanımlanabilir. Asus Zenbook S 14 de, yapay zeka yönünde önemli bir deneyim sunuyor.

ASUS AI uygulamaları, günlük rutinleri kolaylaştırmak üzere tasarlanmış. Bu uygulamaları kullanarak hızlıca aradığınız bilgilere erişebiliyor, fotoğraflarınızdaki arka planları kaldırabiliyor, video konferanslarda görüntünüz üzerinde oynayabiliyor ve daha pek çoğunu yerine getirebiliyorsunuz. Bu uygulamalardan özellikle MuseTree ve StoryCube çok işinize yarayacak.

StoryCube, özellikle zengin bir dijital kütüphaneye sahip olanlar için çok yararlı. Bu araç, dosyalarınızı düzenleme ve yönetmenizde büyük kolaylık sağlarken, medya dosyalarını bulut ve cihazlarınız arasında sorunsuz bir şekilde entegre edebiliyor. Ayrıca spesifik bir çalışmanızı ararken de kolayca bulmanızı sağlıyor.

MuseTree  ise özellikle üreticiler için önemli bir uygulama. MuseTree ile artık yapay zekayı da kullanarak ilhamlarınızı geliştirebiliyorsunuz. Yapay zeka kullanarak görüntü ve fikir görselleri oluşturma ve yönetme olanağı tanıyan MuseTree, basit arayüzüyle de kolay bir kullanım sağlıyor.

ASUS Zenbook S 14 Performansı Nasıl?

Şimdi hazır yapay zekadan bahsetmişken, gelelim bunun arkasındaki güce. Güçlü yapay zekanın arkasında elbette Intel var.

Zenbook S 14, Intel Core Ultra 7 Evo Edition işlemcisine sahip. Bu işlemcinin üretim amacı yapay zeka uygulamalarını rahatlıkla çalıştırmak olduğu için, 47 TOPS NPU (Tera Operations per Second) performansı sunuyor. Yani bu işlemci yapay zeka uygulamalarınız için saniyede 47 trilyona kadar işlem gerçekleştirebiliyor. Bu çok önemli bir güç ve internete bağlı olmadan, bilgisayarın üzerinde çalışacak yerel yapay zeka uygulamalarının takılmadan, zorlanmadan çalışmasını sağlıyor.

8 çekirdekli bu işlemci aynı zamanda Intel Arc GPU’sunu da barındırıyor. Böylece oyun oynarken de tatmin edici bir grafik performansı alıyorsunuz. Alacağınız performans oyundan oyna değişmekle beraber, AAA oyunları en üst grafik ayarlarında oynamak istediğinizde, 50-60 FPS değerlerini görebiliyorsunuz. Işık ve gölge gibi işlemciyi zorlayan grafik ayarlarını da bir iki kademe düşürürseniz, stabil 60 FPS değerini almanız daha kolaylaşıyor elbette. Birazdan 3D Mark test sonuçlarına da değineceğiz ama kısacası, Zenbook S 14’ü iş yapmak için alıyor olsanız da, canınız sıkıldığında sevdiğiniz bir oyunu açıp eğlenme şansınız da oluyor.

  • Cyberpunk 2077 - 39 FPS
  • Cyberpunk 2077 (XeSS Performance) - 63 FPS
  • F1 24 - 99 FPS
  • F1 24 (XeSS Performance) - 129 FPS
  • Grand Theft Auto V - 137 FPS

Burada işlemcinin EVO edisyonuna da vurgu yapmamız lazım. Intel’in EVO olarak isimlendirdiği işlemciler, yüksek performanslı dizüstü bilgisayarlar için yeni bir standardı temsil ediyor. Bu işlemciler çok hızlı yanıt süresine, uzun pil ömrüne, hızlı şarja, ince ve hafif forma sahip ultrabook’lar üretebilmek için özel olarak tasarlanmış platformlar. ASUS Zenbook S 14 de bu işlemcinin avantajlarını sonuna kadar kullanmış.

Bizi yakından takip edenler bilirler ki, bir dijital cihazın performansında RAM miktarının önemini her fırsatta vurguluyoruz. Yüksek RAM miktarı, bilgisayarda aynı anda çok daha fazla uygulamanın aynı anda çalışmasını kolaylaştırdığı gibi, oyunların, ofis uygulamalarının ya da yapay zeka yazılımlarının da takılmadan, sorunsuz ve hızlı çalışmasına destek olur. ASUS, yeni Zenbook S serisinde üst seviye bir performans için fazla fazla yeterli olan 32 GB boyutunda RAM bulunuyor.

Bunun yanı sıra bilgisayarın depolama kapasitesi de herkesi memnun edecek düzeyde. Cihaz, 1 TB kapasitesinde M.2 SSD bileşenine sahip. Böylece teknik kadro üst seviye ölçüde tamamlanıyor.

Peki, bilgisayarın ısısı ve soğutma sistemleri nasıl? Çünkü performans demek aynı zamanda yüksek ısı anlamına geliyor. 

Elbette bu kadar güçlü bir bilgisayarı serin tutabilmek de başlı başına bir iş, özellikle de bu kadar ince tasarlandıysa. Az önce ASUS’un bilgisayarı soğutabilmek için 3 boyutlu özel hava kanalları tasarladığından bahsetmiştik. Zenbook S 14, çift fanlı bir soğutma sistemi içeriyor.  ASUS’un ultra ince buhar haznesi ve 3 boyutlu özel hava ızgaraları sayesinde bilgisayar gayet serin kalmayı başarıyor ve bunu yaparken aynı zamanda ses seviyesini de minimumda tutuyor. Çok ağır iş yükleri olmadığında, günlük normal kullanım sırasında soğutucunun sesi 25 desibelin altında kalıyor, yani duymuyorsunuz bile. Öyle ki, bir kütüphanedeki ses seviyesinin 30 desibel civarında olduğunu düşünürsek, cihazın ne kadar sessiz çalıştığını anlayabilirsiniz.

Peki, performans testleri bize ne diyor? ASUS Zenbook S 14 test skorları nasıl? Bir de test uygulamalarından aldığımız sonuçlara birlikte bakalım.

  • Cinebench 2024
    Multi-core: 520 puan
    Single core: 122 puan

  • CinebenchR23
    Multi-core: 8511 puan
    Single core: 1848 puan

  • Geekbench 6.2.2
    Multi-core: 11212 puan
    Single core: 2732 puan

  • Geekbench AI
    AI-CPU: 7644 puan
    AI-GPU: 25506 puan
    AI-NPU: 16045 puan

  • 3DMark
    3DMark Time Spy v.1.2.6.5 - 4162 puan
    3DMark – Wild Life Extreme1.1.26.988 - 7427 puan
    3DMark Steel Nomad Lite v.1.0.0.18 - 2669 puan

Bilgisayarın en etkileyici bulduğumuz özelliklerinden bir diğeri ise, şarjının dayanma süresi. Dizüstü bilgisayarlarda alıştığımız klasik pil süreleri 4-5-6 saatken, Zenbook S 14, tam günü devirebilecek kapasitede pil gücü sunabiliyor. Öyle ki, bu laptop 27 saate kadar çalışma süresi sunabiliyor. Elbette bu kullanımınıza göre değişkenlik gösterecek, ancak her bir senaryoda süreler fazlasıyla uzun olacaktır. Yani full ekran parlaklığında YouTube’dan video döngü testi yaptığımızda aldığımız sonuç 13 saate yakındı. Ekran parlaklığını ve pil tüketim modlarını ayarlayarak 27 saate erişebiliyorsunuz. Günlük karışık kullanımlarda ise 18 - 19 saati rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bunlar gerçekten el rahatlatıcı uzun süreler.

Bu güçlü pilin şarj olma hızını da unutmamak lazım. Hızlı şarj yeteneğine sahip batarya sadece 49 dakikalık şarj sonrasında yüzde 60’lık doluluk oranına ulaşıyor.  

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlarsak Zenbook S 14, gerçekten fazlasıyla üst gömlek bir cihaz olmuş. Yapay zeka yetenekleri, Ceraluminum tasarımı, yüksek performans sunması, teknik kapasitesi, fevkalade uzun pil ömrü, 4 -4’lük değil, 5’te 5 bir cihaz olmuş gerçekten. O nedenle rahatlıkla öneriyoruz. Ancak fiyatı biraz pahalı: Zenbook S 14’ün fiyatı 70 bin 999 TL. Kuşkusuz ucuz bir cihaz değil, fakat bahsettiğimiz her yanıyla satın alırsanız üzmeyecek bir cihaz olduğu da açık.

ASUS Zenbook S 14 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook S 14
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
94
USB 3.2 Gen 2 Type-A Var
Thunderbolt 4 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciIntel Core Ultra 7
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliASUS Lumina OLED
Çözünürlük2880 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel Arc GPU
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)32 GB
SSD1000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi 7
Kart OkuyucuYok
Boyutlar310 x 210 x 10 mm
Ağırlık1.20 kg

İlginizi Çekebilir

ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Asus Zenbook Duo (2024) inceleme
Forum