Asus ZenBook Pro 15 İnceleme

ZenBook Pro 15, ScreenPad'yle laptop'lar arasında fark yaratıyor! İnceledik!

CHIP Online Notu 90
  • Tasarım
  • Malzeme kalitesi
  • ScreenPad
  • İnce çerçeveli ekran
  • Kullanışlı klavye
  • Parmak izi okuyucu
  • Yüksek performans
  • Hızlı şarj oluyor
  • microSD kart girişi var
  • SD kart girişi yok
  • Güç tuşunun yeri

Dizüstü bilgisayarlar arasında çokça yeni nesil işlemcilerle donalı modeller görüyoruz, bunlara yeni tasarımlar da eşlik ediyor elbette ancak inovatif anlamda farklı modellerin azlığı da dikkat çekiyor. Buna karşılık Asus'un geçtiğimiz Computex fuarında tanıttığı yeni dizüstü bilgisayarı, tam olarak bu eksikliği giderecek cinsten. ZenBook Pro 15'in touchpad alanını 5.5 inç ScreenPad adını verdiği dijital ekranla değiştiren Asus, böylece bu alanı daha farklı ve işlevsel olarak kullanma imkanı tanıyor. ScreenPad'in ve sunduğu işlevlerden bahsedeceğiz, ancak incelemeye önce ZenBook Pro 15'in tasarımıyla başlayalım.

ZenBook Pro 15 tasarımı nasıl?

ZenBook Pro 15, tasarımıyla yekpare alüminyum malzemeden oluşuyor. Deep Dive Blue ve Rose Gold renkleriyle dikkat çekici duran laptop'ın alt çerçevesi altın bir süslemeyle işlenmiş ki bu sayede oldukça güzel görünüyor. İnce çerçeveli ekranı ve aynı minimalist tasarımı sürdüren 18.9 mm kalınlığındaki gövdesiyle oldukça ince dizüstü bilgisayarlardan biri olan laptop, sadece 1.88 kilogram ağırlığında.

ZenBook Pro 15, çevre bağlantılarıyla da zengin seçenekler sunan bir model oluyor. Bağlantıları arasında tam boyutlu HDMI, 2 adet USB 3.1 Gen 2 portu bulunduran laptop, ayrıca yine 2 adet USB Type-C portunu da taşıyor. Burada bir microSD kart okuyucusu da görebiliyoruz. Ethernet portunu kutu içeriğinde harici bir kablo ile sunan laptop, kablosuz bağlantıları arasında da Bluetooth 5 ve 802.11ac Wi-Fi desteği bulunduruyor.

Ekran

ZenBook Pro 15'in ekranı 15.6 inç boyutunda. Ekranıyla 1920x1080 piksel çözünürlük sağlayan laptop, ayrıca 4K destekli farklı bir modeliyle daha bulunabiliyor. Özellikle grafik tasarımla uğraşan kullanıcılar tarafından o modelin tercih edileceğini düşünüyoruz, zira yüzde 100 Adobe RGB uyumlu sağlıyor. Elimizdeki modelin ekranı ise yansımasız LED panele sahip, ayrıca 178 dereceye kadar görüş açısı sağlayabiliyor.

Ekranın iyi bir görüntü sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Böylece ofis içinde, evde veya mobil ortamda iyi bir multimedya deneyimi sağlayabiliyorsunuz. Bunlara kuşkusuz, laptop'ın az sonra bahsedeceğimiz teknik kadrosunu da ilave edecek olursak, oyunları da dahil edebiliriz.

Klavye yüzeyi ve ScreenPad

ZenBook Pro 15, klavyesiyle rahat bir kullanım sağlıyor. Düşük profilli tuşlarıyla kolay bir kontrol sağlarken, iyi de bir yazı performansı sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle klavyenin sağ tarafına sıra halinde dizilen tuş satırının, metin paragraflarında rahat gezinme olanağı tanıması gayet hoş bir detay. Klavyenin yön tuşları ise biraz küçük tutulmuş fakat tuşların çevresinden boşluk alması, kolay erişim açısından önemli.

Fonksiyon tuşlarını da Fn ve Esc tuşları ile kitleyebileceğiniz klavyede, burada yer alan F6 tuşuna atanmış fonksiyon ile ScreenPad'e erişebiliyorsunuz. Daha doğrusu ScreenPad'in kullanım şeklini değiştirebiliyorsunuz. Rahat anlaşılması için şöyle söyleyelim: Touchpad alanını ikinci bir ekran olarak kullanabiliyor veya ScreenPad modlarını kullanabileceğiniz bir yardımcı bir ekrana çevirebiliyorsunuz. Elbette isterseniz burayı klasik touchpad olarak kullanmanız veya tamamen etkisiz hale getirmeniz de mümkün. İşte F6 tuşu ile bu seçimi yapıyorsunuz. Peki, ScreenPad nasıl çalışıyor? Şimdi ona daha yakından bakalım.

ScreenPad nasıl çalışıyor?

ZenBook Pro 15'te yer alan ScreenPad, temel olarak 5.5 inç boyutunda bir LCD ekran ve siz bu LCD ekranı ister genişletilmiş ekran olarak, ister çeşitli kısayollara erişebileceğiniz bir bölüm olarak kullanabiliyorsunuz. Elbette her iki kullanım noktasında da aynı zamanda burası bir touchpad, onu da unutmamak lazım. Bu arada çeşitli kısayollara erişim derken, Apple'ın yeni MacBook'larında sunduğu Touch Bar gibi yalnızca "tıkla ve git" şeklinde yerleştirilen kısayol tuşlarından bahsetmiyoruz, bu kısım Apple'ın Touch Bar'ına taş çıkartır nitelikte gayet etkileşimli bir bölüm.

ScreenPad ile ayrı uygulamalar çalıştırabiliyorsunuz. ScreenPad Ofis, ScreenPad Müzik Çalar, ScreenPad Hesap Makinesi, ScreenPad Takvim, ScreenPad NumKey gibi uygulamaların yanı sıra, ayrıca Spotify gibi uygulamaları da bu ekranda çalıştırabiliyorsunuz. Asus, buraya gelecek dönemde de daha fazla uygulama desteği getirerek kullanımı daha fazla çeşitlendirecektir diye düşünüyoruz.

Bu uygulamalardan mesela Spotfiy ile hesabınızı bağlayıp müzik akışını kontrol edebiliyor, Ofis uygulaması ile Excel, Word ve PowerPoint belgeleri üzerinde çalışırken parmak ucuyla da bu alandan birtakım hızlı dokunuşlarda bulunabiliyorsunuz. Öte yandan klavyede her ne kadar bir numerik tuş takımı bulunmasa da, ScreenPad ile hemen bunu aktifleştirebilir veya bir yandan hesap makinesini kullanabilirsiniz. Yine ScreenPad'in çevrimiçi video oynatıcı özelliği ile YouTube videolarını direkt olarak bu alanda, ana ekrandan bağımsız olarak izleyebilirsiniz. Anlayacağınız ScreenPad bölümünün kullanımı bir hayli zengin.

Bu arada Launcher ekranı üzerine erişebileceğiniz kısayol tuşlarını istediğiniz gibi özelleştirme şansınız da var. Biz buraya Kamera'dan tutun da, Linkedin'e, Outlook'tan Hava Durumu'na çok sayıda uygulama atadık. Yani dilediğiniz gibi bu alanı şekillendirebiliyorsunuz, buna arka plan değiştirmek de dahil.

Tüm bunlara ek olarak, az önce de söylediğimiz gibi bu alanı yalnızca bu tür ek yetenekler sunan bir bölüm olarak değil, direkt olarak dizüstü bilgisayarınıza genişletilmiş bir ekran olarak da ekleyen Asus, burayı ikinci ekran olarak kullanma imkanı tanımış olmasıyla da farklı bir avantaj sağlıyor. Böylece özellikle çalışırken ek ekrana ihtiyaç duyduğunuzda, bu 5.5 inçlik bölüm size minik bir panel olarak istediğiniz desteği atıyor.

ZenBook Pro 15 teknik kadro ve performans

Evet, şimdi gelelim artık ZenBook Pro 15'in teknik kadrosunda sunduklarına. Elimizde UX580GD modeliyle bulunan ZenBook Pro 15, az önce bahsettiğimiz gibi ekran tarafında olduğu gibi işlemci bazında da farklı bir seçenek sunuyor, ilk başta bunu söylemek lazım. Kullandığımız model, 6 fiziksel çekirdekli Intel Core i7-8750H işlemciden güç sağlıyor. Laptop'ın ayrıca bir de Core i9-8950HK işlemcili diğer bir modeli daha var.

Tavan noktada 4.1 GHz'e ulaşabilen, 2.2 GHz taban saat hızında çalışan Core i7-8750H işlemciye 16 GB DDR4 bellek ile destek sunan Asus, disk alanında da bizlere 512 GB kapasitesinde Micron'un bir SSD'sini sunuyor. Grafik tarafında da NVIDIA GeForce GTX 1050'yi bulduğumuz laptop'ta buna GDDR5 4 GB kapasitesinde bellek ayrılmış.

Bu arada laptop'ta halihazırda Windows 10 Pro işletim sistemi bulunuyor. Yani cihazı kutusundan çıkarttığınızda bu işletim sistemini çalışır halde bulacaksınız. Hemen ardından da oyuncular kuşkusuz Steam hesaplarını, çalışanlar ise ofis yazılımları ile mail hesaplarını bilgisayara kuracaklar.

Hemen söyleyelim: ZenBook Pro 15, genel kullanım performansıyla fazlasıyla iyi çalışan bir model. Bunun arkasında kuşkusuz geniş RAM kapasitesinin kullanılmış olması ve yeni ve hızlı işlemciye sahip olması bulunuyor. Oyun tarafındaysa sahip olduğu GTX 1050'den iyi oranda faydalanabiliyorsunuz. Daha açık olarak şöyle söyleyelim: Mesela son dönemin gözde oyunlarından Assassin's Creed Odyssey'de bu laptop'tan yüksek grafik ayarlarında 30 FPS'yi görmeniz mümkün. Farklı oyunlarda yine iyi bir performans sağlayabiliyorsunuz. Mesela biz ayrıca laptop'ta DOOM oynadık ve gayet akıcı bir oyun deneyimi elde ettik.

Oyundan bahsetmişken elbette see de değinmemek olmaz. Cihazda Harman Kardon hoparlörler yer alıyor. Bununla iyi bir ses performansı sunduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca yine bahsetmeden geçmeyelim: Laptop'ta parmak izi okuyucu bulunuyor. Böylece açılışta pin girmek yerine, parmağınızı sensöre dokundurmanız yeterli.

Peki, ZenBook Pro 15'in pil ömrü ne kadar gidiyor? Elbette bu ZenBook Pro'yu nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişiyor. Oyun oynarsanız ayrı, yalnızca ofis ve web uygulamaları çalıştırırsanız ayrı sonuçlara ulaşacaksınız. Elbette laptop'ın iki ekranı olduğunu da unutmamak lazım ve her ikisinin de parlaklık seviyesi işin içinde. Ancak şöyle söyleyelim: Biz yaptığımız testte, kısmen yoğun ofis ve web uygulamalarını işin içinde tuttuğumuz, ScreenPad'in açık ve yüzde 50 parlaklıkta tuttuğumuz senaryoda, 6 saat civarında bir performans aldık. Bu da bu cihazın getirdiği özellikler nezdinde değerlendirildiğinde iyi bir performans. Öte yandan eğer grafik işlemciyi değiştirirseniz daha uzun süre elde edebiliyorsunuz. Farklı senaryolarda 9 saate kadar performans da sağlayabilirsiniz. Bu arada laptop'ın oldukça hızlı şarj olduğunun da altını çizelim. ZenBook Pro'nun bataryasının yüzde 60 civarını yaklaşık 50 dakikada doldurabilmeniz mümkün.

Özetle

Asus, ZenBook Pro 15 ile ortaya gerçekten iyi bir cihaz çıkartmış. Özellikle ScreenPad ekranı gayet akıllıca; MacBook'un Touch Bar'ına çıkartır nitelikte bir hamle olmuş doğrusu. Sadece bununla değil, ZenBook Pro 15, gerek tasarımıyla gerek performansıyla ve gerek getirdiği bahsettiğimiz ek özellikleriyle güzel bir model olmuş. Farklı, kullanışlı ve performanslı çalışan bir dizüstü bilgisayar arayan kullanıcılara önerimizdir.

Peki, ZenBook Pro 15'in fiyatı ne kadar? Şu an ZenBook Pro 15'i 11 bin TL civarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Farklılık yaratan, iyi performansıyla gayet kullanışlı duran ve tasarımıyla da güzel görünen başarılı bir dizüstü bilgisayar arayanlar ZenBook Pro 15'i rahatlıkla tercih edebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ZenBook Pro 15
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
90
USB 3.1 Gen 2 adet
USB 3.1 Type-C 2 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10 Pro
İşlemciIntel Core i7-8750H
İşlemci Hızı2.2 GHz
Çekirdek Sayısı6
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1050
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar360 x 240 x 18 mm
Ağırlık1,88 kg
Pil Ömrü009:30 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum