Asus X99-A'yı mercek altına alıyoruz.

Intel'in X99 yongasına özel olan Asus X99-A'yı mercek altına alıyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 93
  • Kaliteli bileşenler
  • Hız aşırtma seçenekleri
  • Güçlü performans
  • Yüksek fiyat

Intel'in X99 yongalı ilk atağını yapan Asus, X99-A ve X99-Deluxe anakartlarını geçtiğimiz günlerde tanıtmıştı. Haswell-E platformunun kullanıldığı X99 yonga setli anakart, bizlere pek çok yenilik sunuyor. Intel'in Haswell-E platformu ile yalnızca işlemci tarafında değil, aynı zamanda Asus'un bu platforma uygun anakartıyla da dikkat çekici detayların olduğunu söyleyelim. X99'la birlikte artık bilgisayarından yüksek performans elde etmek isteyenlerin yanı sıra bilgisayarından uç performans almak isteyen üst düzey kullanıcılar da bekledikleri desteği görebilecek. Peki, elimizdeki Asus X99-A bizlere neler sunuyor? Getirdiği yenilikler neler? Şimdi daha yakından bakalım...

X99 yonga seti

Asus'un yeni tanıttığı X99 anakartlarından X99 Deluxe, Asus'un bu platformdaki amiral gemisi konumundaki kartı. Bugün inceleyeceğimiz X99-A ise amiral gemisini takipçisi bir kart. Z97'den sonra Intel'in yeni yonga seti X99'u destekleyen kart, yeni soket yapısında. Yeni Haswell-E'ler için kullanılabilecek olan anakart, LGA2011-3'ü destekliyor. Böylece 8 çekirdekli Haswell-E işlemcilerin kullanılabileceği kart, Intel'in bu platformda Hyper-Threading teknolojisi desteklemesiyle 8 de sanal çekirdek kullanabiliyor. Öte yandan artık DDR4 RAM'ler de serbest.  X99-A üzerinde toplamda 8 adet DIMM DDR4 slot bulunuyor. Standart 2133 MHz hızında çalışan RAM'ler, 3200 MHz gibi uç sınırları zorlayabiliyor. Öte yandan kart üzerinde toplamda 64 GB'a kadar RAM kapasitesi üretebiliyorsunuz.

Anakart üzerine baktığımızda LGA2011-3 soketinin her iki yanında yer alan güçlü DDR4 RAM slotlarından başka kuzey köprüsü de dikkat çekiyor. Kartın Deluxe versiyonunda bu alan biraz daha geniş ve ek bir ısı borusuyla güçlendirilmiş. Burada yer alan Dual Intelligent Processors 5 ibaresi bize Asus'un bu kartta 5 yönlü optimizasyon imkanı sunduğunu gösteriyor. İşlemci performansı, enerji sarfiyatı, kararlı dijital güç, sessiz ve serin fanlar ve ağ trafiği optimizasyonu ile her anlamda yüksek performans bekleyenlerin ihtiyacını karşılayabilen kart, geniş hız aşırtma seçenekleri sunuyor.

Güçlü özellikler

Kartın bağlantılar yönü de bir hayli geniş. Öncelikle kart üzerinde geniş bir alana USB bağlantılarının dağıldığını söyleyelim.  Arkada ise 6 adet USB 3.0 bizleri karşılıyor. Yine burada 4 adet USB 2.0 noktası görüyoruz. Intel Gigabit Ethernet ise yine burada.  Ancak arka bağlantılar arasında dikkati çeken bir detaysa herhangi bir görüntü aktarım noktasının bulunmaması. HDMI, VGA veya DisplayPort gibi bağlantılar X99-A'da bulunmuyor. Bunun sebebi ise kartın üst düzey olması. Yani bu kartı alan kullanıcılara tam performans alabilmeleri için harici bir ekran kartıyla kullanmaları tavsiye ediliyor.

Yine ünlü UEFI BIOS'un bulunduğu anakartta, ses desteği ise Crystal Sound 2 ile çözülmüş. Oyun, film ve müzik gibi tüm multimedya uygulamaları için ek ses kartına ihtiyaç duymayacağınız bir çözüm sunan Asus, bu noktada da bizim kadar kullanıcıların da beğenisini kazanacaktır diye düşünüyoruz.

Özetle

Asus X99-A, üst düzey bir anakart olarak dikkat çekiyor. Yeni Haswell-E işlemcileri ile uyumlu çalışan anakart, DDR4 RAM'leri desteklemesi ve az önce de bahsettiğimiz pek çok önemli detayı ile yüksek ölçülerde bir kart olmayı başarıyor. Elbette tüm bu güç potansiyeli anakartın fiyatına da yansıyor.

Sonuç olarak Asus X99-A, ekstrem kullanıcılar tarafından tercih edilebilir. Yeni platformların ortaya çıkması ve DDR4'lerin de artık hayatımıza girmesiyle birlikte yeni ve güçlü bir sistem toplamak isteyenler Asus X99-A'yi yakından inceleyebilirler.

Kimler Almalı

Asus X99-A ekstrem kullanıcılar tarafından tercih edilebilir. Yeni platformların ortaya çıkması ve DDR4'lerin de artık hayatımıza girmesiyle birlikte yeni ve güçlü bir sistem toplamak isteyenler Asus X99-A'yi yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

Asus X99-A'nın kablosuz bağlantı desteği yok. Eğer böylesi bir kartta bu gibi özellikleri de görmek istiyorsanız Asus X99 Deluxe'u yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus X99-A
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
93
Yonga Intel X99
İşlemci Desteği Intel Core i7 / i5 / i3 (LGA2011-3)
Bellek Desteği 8 x DDR4 DIMM 64 GB
Bağlantılar USB 3.0 (6 adet), USB 2.0 (4 adet), Ethernet
Yapı ATX

İlginizi Çekebilir

Asus Prime Z790-A inceleme
MSI MAG B560M MORTAR WIFI İnceleme
ASUS ROG Maximus XIII HERO İnceleme
Asus ROG Crosshair VIII Impact İnceleme
Asus Prime Z390-A İnceleme
Asus ROG STRIX B450-F GAMING İnceleme
Forum