Asus'un G-Sync'li monitörü testte!
Asus'un G-Sync'li monitörü ROG SWIFT PG278Q, oyunculara neler getiriyor?
- Esnek stant
- Görüntü kalitesi
- WQHD çözünürlük
- USB bağlantısı
- 3D desteği
- GamePlus özelliği
- Harika oyun performansı
- Yalnızca tek video girişi
- USB yerleri
- Fiyatı yüksek
Bir süredir oyunseverlerin ilgi odağı haline gelen G-Sync'e hatırlayacak olursanız bizler ilk adımı Philips'in 272G5 modeliyle atmış ve deneyimlerimizi de sizlere aktarmıştık. Asus'un uzun zamandır beklediğimiz G-Sync'li monitörü ROG Swift PG278Q ise sonunda elimize geçti. Şu an piyasada tek tük G-Sync'li model bulunabiliyor, ancak zaman içinde yaygınlaşacağı kesin. Zira G-Sync ile oyun deneyiminin sınıf atladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Oyuncuların ihtiyacı olan heyecanı etkili bir şekilde yarattığını düşündüğümüz G-Sync'i ortaya atan Nvidia'yı ise elbette bu noktada kutlamak gerek.
Peki, G-Sync nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır? Daha önce hem makalelerimizde hem de Philips'in G-Sync'li monitörü 272G5 incelememizde bahsetmiştik, ancak yine de üzerinden bir kez daha geçmenin faydası olacağını düşünüyoruz. O halde şimdi söze G-Sync'ten başlayalım, ardından da bu teknolojinin yerleştiği Asus'un ROG Swift monitöründen bahsedelim.
G-Sync nedir, nasıl çalışır?
Genel olarak monitörler 60 Hz tazeleme oranına sahip. Bu da saniyede 60 kare, oyuncuların tabiriyle 60 FPS görüntüledikleri anlamına geliyor. Öte yandan ekran kartları farklı hızlarda görüntü tazeleyebiliyorlar. Hal böyle olunca ekran kartları görüntüyü monitörlerin tazeleme hızından daha hızlı görüntüleyerek görüntüde bozulmalara sebep oluyor. Bunu düzeltmek için bugüne kadar V-Sync'i kullanıyorduk. Oyun video özellikleri kısmından V-Sync'i aktif hale getirdiğimizde, bu problemden kurtuluyor, ancak bu defa da senkronize için ekran kartı üzerine ek yük getirdiğinden takılmalarla karşılaşabiliyorduk.
Şimdi G-Sync var ve bu teknoloji sayesinde monitörün tazeleme hızı ile ekran kartının tazeleme hızı tamamen senkronize çalışabiliyor. Bu senkronize olmanın getirdiği bir de yük var elbette. Bu yük PC kasasının içindeki ekran kartına yüklenmiyor. Monitörün içine yerleştirilen G-Sync işlemcisi bunun için var. Bu senkronizasyon yükünü tamamen kendi üzerine alan bu işlemci, böylece titremeyen, yumuşak bir oyun deneyimi sunabiliyor. Böylece 144 Hz'e kadar farklı frekanslarda senkronize görüntü tazeleme hızlarına erişilebiliyor.
WQHD çözünürlük, 1 MS tepki süresi
Bu defa Nvidia'nın G-Sync teknolojisini deneyimlediğimiz platform Asus'un ROG Swift modeli. 60, 120 ve 144 Hz tazeleme hızlarında çalışabilen ROG Swift, 27 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 27 inç ekranda 2560x1440 piksel çözünürlük sağlayabilen monitör, özellikle bu çözünürlükte 1 ms'lik tepki süresiyle dikkat çekiyor. Monitörün diğer teknik detaylarından da bahsedecek olursak, hemen TN panelle geldiğini söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi TN paneller yüksek tepki süresine izin verdikleri için oyunseverler için daha çok tercih ediliyor. Buna karşılık IPS paneller ise daha geniş renk doygunluğu sunuyor ve öte yandan TN panellere kıyasla daha geniş görüş açısı sunabiliyor. Fakat konu dahilinde oyuncular olunca, ROG Swift'in TN panel sahibi olması beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Kaldı ki monitör renk doygunluğu ve canlılığıyla da oldukça başarılı. Monitörü yakından inceleyenler de bizi bu konuda destekleyeceklerdir.
ROG Swift'in ekranı mat malzemeyle kaplı. Böylece yansımalardan tamamen arınabilen ekran, şincelediğimiz süre boyunca bizi kendinden fazlasıyla memnun bıraktı. Siyah dengesiyle de iyi seviyede olan monitör, gün içinde olduğu kadar karanlık ortamda da iyi bir seyir keyfi veriyor.
Oyunculara güzel haber
ROG Swift, elbette oyun performansıyla iddialı bir monitör. Bu nedenle biz de hazır elimizin altında G-Sync'li bir monitör varken bol bol oyun oynama şansı bulduk. Alien: Isolation, Thief, Metro: Last Light, Call of Duty: Black Ops 2 ve Assassin's Creed IV: Black Flag gibi oyunları oynadığımız ROG Swift'te G-Sync'i açık ve kapalıyken test ettik. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki G-Sync'li bir monitörle tanıştıktan sonra bir daha eski monitörünüze dönmek istemeyebilirsiniz. Tearing'den kurtulmak için V-Sync'i açtığınızda performanstan ödün verdiğiniz, performansı kurtarmak adına V-Sync'i kapattığınızda bu sefer de ekran ağlamasına takıldığınız dönemleri, G-Sync'le tamamen sona erdirebiliyorsunuz. Bu da oyunseverleri, özellikle bu işe profesyonel olarak bakanları oldukça cezbedici bir eylem.
Bu arada G-Sync'in nasıl açılıp kapanacağına yönelik bilgiyi de hemen verelim. Sağ tık menüsünde göreceğiniz Nvidia Denetim Masası kısmından G-Sync ayarlarını düzenleyebiliyorsunuz. G-Sync'i buradan aktif edebilir ve oyuna daldığınızda deneyimleyebilirsiniz. Böylece ekran kartınız monitörünüzle 144 Hz'e kadar senkronize şekilde konuşabiliyor. Ayrıca şunu da belirtmek gerek: Yeni nesil oyunlarda daha alt seviyede FPS değeri almanız da bu senkronu bozmuyor. Ekran kartınız ile G-Sync'li monitörünüz 144 kare sayısına kadar aynı dili konuşuyorlar. Biz ROG Swift'i incelediğimiz süre boyunca performansını fazlasıyla beğendik.
Kışkırtıcı ve esnek tasarım
ROG Swift, G-Sync'li olmasının yanında tasarım yönüyle de bir hayli kışkırtıcı bir monitör. Bunda elbette ROG ailesine mensup olmasının büyük katkısı var. Köşeli, agresif yapısının yanında siyah ve kırmızının renk uyumuyla masamızın üzerinde yer alan ROG Swift, sert hatlarına karşın esnek yapısıyla da göz dolduruyor. Bu arada "tasarımında kırmızı nerede" diye soranların dikkatini hemen monitörün standına çekelim. Kırmızı LED ışıkla renklendirilen bu alan, böylece görsel olarak da oyunseverler üzerinde hoş bir izlenim bırakıyor düşüncesindeyiz. Elbette bu kırmızı ışığı kapatmak mümkün. Monitörün menü arabiriminden bunu halledebiliyorsunuz.
ROG Swift, oldukça esnek bir monitör. Monitörün yüksekliğini ayarlayabiliyorsunuz. Öte yandan ekranı sağa ve sola çevirmek de serbest. Öne ve arkaya doğru da -5 ila +20 derecelik açılarda manevra yapabilen monitör, bu sayede bu noktada da bizden tam puan almayı başarıyor.
ROG Swift'in az önce bahsettiğimiz menü arabirimine dönecek olursak, burada Türkçe dil desteğinin verildiğini baştan söyleyelim. Hemen ekranın sağ arka tarafında bulunan 5 yönlü navigasyon tuşuyla kolaylıkla ayar yapmanın mümkün olduğu monitörde, menü içeriğinde dikkat çeken bir detaysa GamePlus arayüzü. GamePlus menüsünde yer alan Crosshair ile kendi nişangahınızı yaratabilir ve böylece oyunlarda "legal" destek alabilirsiniz. Diğer yandan burada yer alan Timer ile MOBA ve MMORPG türü oyunlarda çeşitli zamanlamaları takip edebilirsiniz.
Son olarak ROG Swift'in bağlantılarından bahsedelim ve incelememizi noktalayalım. ROG Swift, bağlantı noktasında tıpkı Philips 272G5 gibi kısıtlayıcı. Monitörde yalnızca tek video girişi mevcut ve bu da DisplayPort. Bunun yanında bir HDMI noktasının da bulunmasını isterdik. Bu monitörün belki de tek önemli eksisi diyebiliriz. Öte yandan yine bağlantıları arasında iki adet USB 3.0 portu bulundurması ise sevindirici. Ancak burada da bir eleştiri yapacak olursak, USB noktalarının yerini beğenmediğimizi söyleyebiliriz. Bu noktaların daha kolay erişilebilir bir yerde olmasını isterdik.
Özetle
Asus'un ROG Swift PG278Q modeli tek kelimeyle harika bir monitör. Özellikle oyunseverlerin yakından incelemelerini öneriyoruz. Monitör sunduğu görüntü performansı bir yana G-Sync ile yeni bir deneyim yaşamanıza olanak tanıyacak türde olmasıyla fazlasıyla ilgi çekici. Öte yandan ergonomisi ve tasarımıyla da oldukça beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Asus ROG Swift PG278Q'nun fiyatı ise tahmin edilebileceği gibi biraz yüksek. 2899 TL'lik fiyat etiketine sahip olan ROG Swift, bu nedenle şimdilik bütçesi geniş olanlara hitap ediyor.
Kimler Almalı
Sıkı oyuncular mutlaka Asus ROG Swift PG278Q ve diğer G-Sync'li modelleri en az bir kez yakından incelemeli. Yepyeni bir deneyim yaşamak isteyen oyunseverler pişman olmayacaklar.
Alternatifleri
Asus ROG Swift PG278Q'ya alternatif olarak daha önce incelediğimiz yine G-Sync'li bir başka model olan Philips 272G5DYEB'yi önerebiliriz.