Asus ROG STRIX GL553 İncelemesi

Asus'un NVIDIA GTX 1050'li oyun bilgisayarı ROG STRIX GL553VD testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 80
  • İyi performans
  • ROG tasarımı
  • RGB aydınlatma
  • Klavye
  • Termal tasarım
  • Kolay bakım
  • Spesifikasyonları için pahalı
  • Pil ömrü
  • Fan sesi

Piyasada oyuncular için çok sayıda dizüstü bilgisayar bulunuyor. Bu anlamda oyuncuların eli bir hayli geniş, ancak öte yandan çok sayıda seçenek olması, kafa karıştırmaya da yetiyor. Bu nedenle bizler de incelemelerimiz dışında sizlere çeşitli satın alma reberleri yapıyoruz. Bunlar arasında son zamanlarda Laptop Alışveriş Rehberi de hazırlamıştık hatırlarsanız. O anlamda eğer şu sıralar bir karar aşamasındaysanız, mutlaka bu makaleyi de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Bunu belirttikten sonra bugün inceleyeceğimiz oyun bilgisayarı olan Asus ROG STRIX GL553'ü incelemeye yavaş yavaş başlayabiliriz. Şekil itibariyle ve kağıt üstünde yer alan teknik özellikleriyle oyuncular için ideal duran ROG STRIX GL553, fiyat açısında ise hemen söyleyelim rakipleriyle arasında üzücü bir fark yaratıyor. Şu an 6440 TL fiyatla bulabileceğiniz bu bilgisayar, teknik kadro bakımından muadillerine kıyasla yaklaşık 1500 TL dolaylarında daha pahalı. Peki, bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım.

Tasarım

ROG STRIX GL553, tasarımıyla elbette oyuncular için olduğu kadar Asus'un Repaplic of Gamers çizgisine de uygun bir model oluyor. Asus'un yararttığı ROG ailesinin güçlü bir üyesi olarak karşımıza çıkan laptop, siyah renkli fırçalanmış gövdesiyle ilgi çekici duruyor. Sırt yüzeyinde de ROG çizgilerini ve logosunu gördüğümüz laptop, burada bize metalik bir kaplama sunuyor.

Yaklaşık 2.5 kilogram ağırlığında olan ROG STRIX GL553, 30 mm kalınlığında bir gövdeye sahip. Üzerinde 15.6 inç boyutunda ekran taşıyan dizüstü, boyut ve ağırlık anlamında muadilleriyle büyük fark yaratmıyor.

ROG STRIX GL553'ün klavyesine baktığımızda, mekanik klavye görünümü ve hissiyatı sunan bir tuş takımıyla karşılaştığımızı söyleyebiliriz. Tuşların yükseklik ve kullanımları oyuncular için olduğu kadar genel kullanım neticesinde de beğenilecektir kanaatindeyiz. Burada numerik tuş takımına yer verilmiş olması da bazı kullanıcılar için önemli bir detay oluyor. Oyuncular için ise, WASD tuşları farklı çerçeve rengiyle ön plana çıkıyor.

Elbette klavye ışıklandırması RGB aydınlatmaya sahip. Hatta burada Arua Core adında bir yazılım da bunun ekstrası oluyor. Bu yazılımı kullanarak klavye aydınlatmasını istediğiniz gibi özelleştirebiliyor, 3 farklı profil hazırlayabiliyorsunuz.

Hazır yazılımdan bahsetmişken, dizüstünde önemli diğer yazılımı da atlamayalım. Asus'un ROG Gamer Center olarak isimlendirdiği, dizüstü bilgisayarın pek çok noktasını izleyip yönebileceğiniz bir alan daha mevcut. Bununla gerek sistemin tüm detaylarını görebiliyor, gerek pek çok yönüne müdahelede bulunabiliyorsunuz. Bunlar arasında kuşkusuz fan çalışma hızından, işlemci ve ekran kartı performansına kadar çok sayıda nokta mevcut.

Asus ROG STRIX GL553'ün bağlantılarına baktığımızda, burada 2 adet USB 3.0 portu, 1 adet USB 2.0 portu sunulduğunu, ayrıca USB 3.1 Gen 1 portunun da hazır bulunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan dizüstü bilgisayarda optik sürücünün yer aldığını da belirtelim.

Teknik kadro ve performans

Asus ROG STRIX GL553, teknik kadro bakımından başarılı bir dizüstü bilgisayar. Teknik kadrodu kadar, iç yapısının termal tasarımıyla da beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki, bunlar arasında neler yer alıyor?

Öncelikle sistemin Windows 10 işletim sistemi ile çalıştığını söyleyelim. Intel Core i7-7700HQ işlemciden güç alan GL553, 2.8 GHz taban frekansında çalışan bu işlemcisiyle güçlü bir performans sergiliyor elbette, bu açık. 4 çekirdekli işlemcisinin frekansını yukarıya çekebilmeniz de mümkün. Bunu yine ROG Gamer Center'dan yapabiliyorsunuz.

16 GB kapasiteli DDR4 RAM'lerle gelen GL553, 128 GB SSD ve 1 TB HDD ile birlikte ana teknik kadrosunu tamamlıyor. İşlemciye dayalı olarak gelen grafik işlemcinin de Intel HD Graphics 630 olduğu laptop'ta, kuşkusuz NVIDIA'nın ayrı grafik işlemcisi de yer alıyor. Bu modelde GeForce GTX 1050 yer alıyor. Ekran kartının 4 GB kapasitesinde olduğunu da söylemek lazım.

Teknik kadronun performansa yansımasına geçelim.

ROG STRIX GL553 ile bir dizi oyun oynama fırsatı bulduk. Bunlar arasında DOOM'dan Fallout 4'e, Mafia 3'ten BioShock Infinity'e kadar pek çok oyun bulunuyordu. Şimdi bu oyunlardan aldığımız performans sonuçlarını sizlerle paylaşalım.

ROG STRIX GL553 ile aldığımız test sonuçlarını hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Performans açısından makul sonuçlar aldığımız ROG STRIX GL553, pil ömrüyle ise pek çok oyun laptop'ında olduğu gibi pek isteneni vermiyor. Yük altında yalnızca 45 dakika civarında pil ömrünü tüketen STRIX GL553, boşta kullanımda ise 7,5 saati görebiliyor. Ortalama kullanımda, Wi-Fi'ya bağlı yalnızca web gezintisi yaptığımız senaryoda ise, yaklaşık 5 saate yakın pil performansı aldığımızı da söyleyebiliriz.

Özetle

Sonuç noktasına geldiğimizde, ROG STRIX GL553 performansıyla muadil ürünlerle benzer teknik kadrosuyla üç aşağı beş yukarı benzer sonuçlar üretiyor. Bu anlamda oyun için tercih edecek kullanıcılar, bu noktada seveceklerdir. ROG özelinde tasarımı ve özel yazılımlarıyla olduğu kadar termal tasarımı, klavye ve RGB seçenekleriyle de beğenilecek olan laptop, sahip olduğu spesifikasyon bakımından ise açıkçası pahalı. Zira incelemenin başında da belirttiğimiz gibi benzer teknik altyapıya sahip modelleri 1500 TL daha ucuza görmeniz mümkün. Bu anlamda ROG STRIX GL553, fiyat/performans çizgisiyle üzücü bir model oluyor.

Kimler Almalı

GTX 1050 ekran kartına sahip, oyun için bir dizüstü bilgisayar arayanlar Asus ROG STRIX GL553 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Asus ROG STRIX GL553'le benzer teknik altyapıyı daha uygun fiyata sunan Lenovo Legion Y520, iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus ROG STRIX GL553
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
80
USB 3.1 Gen 1 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-7700HQ
İşlemci Hızı2.8 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Ekran PaneliLED
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce GTX 1050
Grafik Kapasitesi4 GB
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD128 GB
HDD1000 GB
Optik SürücüVar
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuYok
Boyutlar383 x 255 x 30 mm
Ağırlık2.5 kg

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum