Asus ROG Strix G531G İnceleme
Asus ROG Strix G serisinden iddialı oyun notebook'u ROG Strix G531G'yi inceledik, Rage 2 oynadık!
- Şahane tasarım
- RGB ışıklandırmalar
- Klavye düzeni ve kullanımı
- Bağlantı seçenekleri
- 802.11ac Wi-Fi & Bluetooth 5 desteği
- Performans
- Isı yönetimi
- Webcam yok
- HDD 5400 RPM
Asus'un uzun yıllardır Republic of Gamers oluşumunda yer verdiği pek çok ürün gerek tasarım gerek sağladığı performans ile oyuncuların büyük ilgisini çekmekte. Bunlardan biri de elimizdeki ROG G531G modeli oluyor. Tasarımıyla fazlasıyla iddialı olan laptop, öte yandan sunduğu özelliklerle de gerçekten fazlasıyla dikkat çekici olmayı hak ediyor. Şimdi hızlıca önce ROG Strix G531G'nin tasarımıyla söze başlayalım, ardından derinliklerine doğru yol alalım.
Tasarım
ROG Strix G531G, tasarımıyla yine ROG'un sıra dışı tasarım dilini yansıtan bir model. Her ne kadar plastik bir kasaya sahip olsa da, Asus bu malzemeyi o kadar güzel şekilde işlemiş ki, gerek sırt yüzeyi, gerek alt kısmı ile verdiği his ve sağladığı görünüm ile dizüstü bilgisayarın premium seviyesinde olduğunu söyleyebiliriz.
İşlemeli tasarımı bir yana, notebook'un görünürlüğünü en çok arttıran etkenlerden biri de kuşkusuz şerit RGB ışıklandırmalar oluyor. Asus, bu modelinde RGB ışıklandırmayı yalnızca klavye bölümüyle sınırlı tutmamış, laptop'ın alt yüzeyinden 3 kenara da genişletmiş. Notebook'un sağ, sol ve ön tarafından masaya yansıyan RGB şeritler, özellikle son dönemin yükselen RGB trendini beğenen oyuncuları bir hayli mutlu edecektir kanaatindeyiz. Bu ışıklandırma alanlarının renk ve efekt değişimlerini ister yön tuşları ile kontrol edebiliyor, isterseniz Asus'un Armoury Crate yazılımı üzerinden değiştirebiliyorsunuz. Bu arada yine bu yazılım üzerinden daha pek çok ayarı yapabildiğinizi de söyleyelim.
Laptop'a yakından göz attığınızda gerçekten çok güzel detaylarla karşılaşıyorsunuz. Mesela WASD tuşlar da bunlardan biri. Asus, Strix G531G'nin klavyesinde yer alan WASD tuşlarını da saydam şekilde tasarlamış. Böylece tam bir oyuncu olduğunu ifade eden notebook, arkasında da ROG logosuyla buram buram oyun bilgisayarı kokuyor desek yeridir.
Klavyenin genel yerleşimi olsun, tuşların boşluk ve yükseklikleri olsun yazma kabiliyeti açısından gayet olumlu olduğunu söyleyebileceğimiz notebook'ta, fonksiyon tuşlarının üzerinde ses tuşları, fan kontrol tuşu ve ROG tuşu yer alıyor. Fan tuşu ile laptop'ın fanlarını sessiz veya performans modunda çalıştırabiliyor, ROG tuşuna basarak Armoury Crate'e hızlı erişim sağlayabiliyorsunuz. Yine Asus, klavyenin 20 milyondan fazla tuşa basma dayanıklılığı olduğunu söylüyor.
Bu arada laptop'ın havalandırma mazgalları 3 kenara yerleştirilmiş. Arkada çift ve sağ tarafta yer alan fan mazgallarının içinde ise, N-Blade tasarımlı çift fan yer alıyor. 83 kanattan oluşan bu fanlar, ROG Akıllı Soğutma sisteminin temelini oluşturuyor. Tozu dışarı atarak kendini temizleyen bu sistem, böylece uzun kullanımlarda fanların üzerinde toz birikimini mümkün mertebe engelliyor.
Klavyenin altında yer alan touchpad ise, genel kullanım itibariyle gayet rahat. Böylece oyun dışında mobil ortamlarda laptop'ı kullanmanız gerektiğinde, touchpad ile rahat kullanım sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca her ne kadar elimizdeki modelde olmasa da, ROG Strix G laptop'ının farklı modellerinde bu kısımda dokunmatik bir numerik tuş takımına yer verdiğini de söyleyelim. Yani bu modellerde touchpad alanını aynı zamanda numerik tuş takımı olarak da kullanabiliyorsunuz.
Laptop'ın çevresine baktığımızda, sol kenarda 3 adet USB 3.2 portunun yer aldığını, arka tarafta da ayrıca bir USB 3.2 Type-C portunun bulunduğunu görüyoruz. Bu arkadaki USB-C bağlantısını ayrıca DisplayPort çıkışı olarak da kullanabiliyorsunuz. Yanında da HDMI 2.0b portu ve Ethernet portu bulunuyor.
Teknik Özelikler ve Performans
Asus ROG Strix G531G, 15.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Bu ekranıyla Full HD çözünürlük sağlayan notebook, ayrıca geniş de bir görünürlük sağlıyor. Zira ekran, geniş kenar çerçeveleri arasına sıkışmış değil; 3 taraftan ince çerçeve ile çevrelenmiş. Bu güzel bir detay, ancak dikkatle baktığınızda, ekranın üzerinde bir webcam olmadığını görüyorsunuz. Benzer ince çerçeveli laptop'larda buraya bir webcam yerleştirildiğini görmüştük, fakat Asus bunu tamamen kaldırmayı seçmiş.
Panel olarak IPS'in tercih edildiği ekran, aynı zamanda 120 Hz tazeleme hızı içeriyor. Böylece ekranıyla son dönemin dinamiklerine ayak uyduran laptop, ekranıyla güzel görüntü üretiyor. Ayrıca ekranın mat olması, yansımaların da önüne geçiyor.
ROG Strix G531G'nin teknik altyapısına baktığımızda, burada Intel'in 9'uncu nesil işlemcisinin yer aldığını görüyoruz. Intel Core i7-9750H işlemciden güç sağlayan notebook, 6 çekirdekli ve 12 iş parçacıklı bu işlemcisiyle 2.60 GHz frekansında çalışıyor. Intel Hyper-Threading teknolojisi ile işlemci frekansını tepe noktada 2.6 GHz'den 4.5 GHz'e yükseltebilen işlemci sayesinde, oyunları bir kenara bırakın, iş amaçlı kullanımlarda da gayet performans sağlayabiliyor. Öyle ki, bu laptop elimizde olduğu sürece pek çok videomuzun montaj sürecini bu modelde yürüttük. Oldukça kısa render süreleri sunduğunu söyleyelim.
Notebook'ta güçlü işlemcinin yanında ayrıca 16 GB kapasitesinde DDR4 belleklerin bulunduğunu ve bu belleklerin frekansının da 2666 MHz seviyesinde olduğunu belirtelim. Öte yandan cihazda performans ve geniş kapasite için hem SSD hem HDD konumlandırılmış. 256 GB'lık MN.2 NVMe birimini kullanan laptap, sabit diski ile de 1 TB kapasitesinde alan sunuyor. Ancak bu disk 5400 RPM'e sahip. Bu da olmuşken 7200 RPM olsa, çok daha iyi olurmuş demeden geçmeyelim.
Asus ROG Strix G serisinde farkı model seçenekleri yer alıyor. Bunlardan bazılarında RTX 2070 ve 2060 ekran kartları yer alırken, elimizdeki modelde GTX 1660Ti bulunuyor. 6 GB kapasiteli GDDR6 bellek ile gelen GTX 1660Ti ile günümüzün çok sayıda popüler oyununu üst seviye grafik ayarlarında rahat şekilde oynayabiliyorsunuz. Bunlar arasında neler var? Battlefield V var, Assassin's Creed Odyssey var, Metro Exodus var, Shadow of the Tomb Raider ve Rage 2 de var. İlk saydığımız 3 oyunu daha önce çok sayıda incelemede kullandığımız için bu kez bir farklılık yapıp Asus ROG Strix G531G'yi Shadow of the Tomb Raider ile Rage 2'deki performansını göstereceğiz size laptop'ın.
Her iki oyunda da grafik ayarlarını Ultra olarak ayarladık ve bunun sonucunda gayet iyi performans aldık. Mesela Shadow of the Tomb Raider'da ortalama 70 FPS'leri gösteren laptop, bu senaryoda CPU'yu maksimum yüzde 80'ler oranında kullanırken, GPU'yı ise yüzde 68 ila yüzde 95 oranında kullandı. Isı değerleri de CPU'da maksimum 82 derece olurken, ekran kartında da 75 derece civarındaydı. Bu anlamda notebook'un havalandırma sisteminin gayet etkin olduğunu söyleyebiliriz.
Rage 2'de de Ultra grafik detaylarında ortalama 70 FPS gösteren ROG Strix G531G'yi oyun performansıyla şimdi bir de size yakından gösterelim.
Asus ROG Strix G531G'nin gerçek zamanlı oyun performansını hemen yukarıdaki videomuzu izleyerek görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak Asus ROG Strix G531G, gerek performans gerek tasarım noktalarında oldukça beğendiğimiz bir model oldu. Performansıyla yalnızca oyunlarda değil, iş veya yüksek performans gerektiren uygulamalarda da kullanabileceğiniz laptop, detaylarıyla da oldukça ilgi çekici bir model oluyor. Bu anlamda eğer şu sıralar dizüstü bilgisayar platformunda güçlü bir oyun bilgisayarı arıyorsanız, muhakkak değerlendirmeniz gereken bir model olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, Asus ROG Strix G531G'nin fiyatı ne kadar? Şu sıralar bu laptop'ı piyasada 9499 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu anlamda 10 bin TL'ye kadar bütçesi olanlar için oldukça çekici bir model olmuş doğrusu.
Kimler Almalı
10 bin TL bütçesi olan, üst seviye performans gösteren ve güzel görünümlü bir oyun dizüstü bilgisayarı arayanlar Asus ROG Strix G531G'yi gönül rahatlığıyla tercih edebilir.
Alternatifleri
Asus ROG Strix G531G'ye alternatif olarak Monster Tulpar T5 V19.1.1 veya HP Omen 15-DC1011NT modellerine de göz atabilirsiniz.