Asus ROG STRIX B450-F GAMING İnceleme
Asus'un Ryzen 2700X ile birlikte kullanıldığında ayakları yerden kesen anakartını inceledik!
- İyi performans
- Sağlam malzeme
- Hızaşırtma için uygun platform
- UEFI arayüzü
- Çift M.2 desteği
- Ses çözümleri
- M.2 soğutma bloğu yok
- Wi-Fi ve Bluetooth yok
Asus'un yeni anakartı ROG STRIX B450-F GAMING, özellikle yeni br oyun bilgisayarı hazırlama düşüncesinde olanlar ve X470 anakartlarıyla başa baş mücadele edebilecek performans isteyenlere hitap ediyor. Bu anlamda anakartın fiyat/performans noktasında başarılı olduğunu hemen baştan söyleyebiliriz. Peki, ROG STRIX B450-F GAMING neler sunuyor, detaylarında neler gizliyor? Hemen yakından incelemeye başlayalım.
AMD için özel hazırlanmış
Asus ROG STRIX B450-F GAMING için baştan aşağı neredeyse AMD için özel tasarlanmış bir kart olduğunu hemen söyleyebiliriz. Zira işlemci noktasında olduğu gibi çoklu ekran kartı çalıştırmak isteyenler için de yalnızca 3 yönlü AMD Crossfire desteği veriyor. Bunu baştan bilmeniz iyi olacak.
Orta – üst segment arasına konumlanan ROG STRIX B450-F GAMING'i tasarımıyla hemen tanıyalım. ATX form faktöründe olan kart, özellikle grafiti benzeri yazılı tasarımıyla dikkat çekici duruyor. Bu anlamda süslü kart arayanların ilgisini çekebilir diye düşünüyoruz.
Kart, AM4 soket yapısında. AMD B450 yonga setini taşıyan anakart, 3 adet PCI slotuyla, az önce de söylediğimiz gibi yalnızca 3 yönlü CrossFire desteği gösteriyor. Bellek slotlarına baktığımızda, 4 adet bellek slotu görüyoruz. Toplamda 64 GB kapasitesine kadar RAM yerleştirebiliyorsunuz. Hız aşırtma ile ulaşabileceğiniz maksimum frekans ise 3200 MHz. Bu anlamda kart X470'e oldukça yakın bir profil çiziyor.
Geniş seçenekler sunuyor
Anakartın arka bağlantılarına bakalım. Burada oldukça geniş seçeneğin yer aldığını görüyoruz. Hem USB 3.1 Gen 1 hem de USB 3.1 Gen 2 portlarının bir arada kullanılması elinizi güçlendiriyor. Öte yandan USB Type-C portunun da yer aldığı kartta, görüntü portları arasında da HDMI 2.0 ile DispleyPort 1.2 bulunuyor. Tabii ki optik ses çıkışlarından bahsetmiyoruz bile. Bu arada anakartta SupremeFX ses desteğinin yer aldığını da söyleyelim. Böylece oyunlar için ses konusunda da eliniz bir hayli güçlü olacak.
Arka bağlantılarını Gamer's Guardian adı verilen koruma kalkanı ile toplayan Asus, burada yine Ethernet portuyla da dikakt çekiyor. Intel I211-AT Ethernet kontrolcüsünü kullanan Asus, anakartın diğer tarafında da 6 adet SATA 6Gb'lik porta yer veriyor. Bu arada anakartta elbette M.2 slotlar da mevcut. 2 adet M.2 socket 3'ün bulunduğu kartta, bu soketlerin üzerinde bir de soğutucu görebilseydik, harika olurmuş doğrusu.
Anakartı yerleştireceğiniz kasa içine toplamda 6 adet fana yer verebiliyorsunuz. İsterseniz elbette su soğutma da takabilirsiniz.
Performansıyla memnun kalacaksınız
Eski Ryzen'lerle de uyumlu çalışan Asus ROG STRIX B450-F GAMING, nispeten kısıtlı bütçesiyle iyi bir sistem kurmak isteyenlere bu fırsatı veriyor. Kısaca kartın BIOS ekranına da girersek, daha önce Asus anakart kullananlar yabancılık çekmeyeceklerdir. Oldukça kapsamlı ve geniş kullanım olanağı tanıyan UEFI BIOS, Ez Mode ve Advenced Mode üzerinden tüm ayarları elinizin altına getiriyor. İsterseniz fanların hızlarını yönetebiliyor, isterseniz tuning ayarlarında bulunabiliyorsunuz. Bu alanı daha çok hız aşırtma işleriyle uğraşanlar kullanacaktır, BIOS buna da oldukça elberişli yapıda.
Bu arada hazır yönteminden bahsetmişken anakartın üzerindeki bazı alanlar RGB aydınlatma ile aydınlanıyor. Kartın yonga setinin üzerindeki grafiti yazılı soğutucu da bunlardan biri. Işıklandırma ayarlarını her zamanki gibi Aura Sync yazılımı üzerinde yapabiliyoruz.
Özetle
Asus ROG STRIX B450-F GAMING, kısacası iyi bir CPU soğutmasına sahip iseniz ve kasa içi hava sirkülasyonunu iyi sağlarsanız, sizi yüksek performans seviyelerine ulaştıracak bir kart oluyor. Bu anlamda iyi bir çizgide durduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer şu sıralar yeni bir PC topluyorsanız ve odağınıza Ryzen platformu ile AMD'yi alacaksanız, o halde rahatlıkla Asus ROG STRIX B450-F GAMING anakartını düşünebilirsiniz. Özellikle Ryzen 2700X ile kombine ederseniz karta fazlasıyla bayılacaksınız. Asus ROG STRIX B450-F GAMING'in şu sıralar fiyatı ise ortalama 1000 TL civarında. Ancak biraz araştırarak biraz daha aşağıda fiyarlarla da bulabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
Şu sıralar iyi bir sistem toplama gayretinde olanlar ve bütçe olarak nispeten daha uygun koşullu bir anakart arayanlar rahatlıkla Asus ROG STRIX B450-F GAMING'i tercih edebilirler.
Alternatifleri
Asus ROG STRIX B450-F GAMING'e alternatif olarak biraz daha yukarıya çıkacaksanız o halde Asus ROG Strix X470-F Gaming'i de tercih edebilirsiniz.