Asus ROG Crosshair VIII Impact İnceleme
Yeni Ryzen serisinin gücünü masaüstüne getiren kompakt çözüm ROG Crosshair VIII Impact'i inceledik!
AMD Ryzen işlemcilerin AMD'yi tekrar hayata döndürdüğü su götürmez bir gerçek. Dolayısıyla endüstri lideri donanım üreticilerinin bu markaya daha fazla odaklanıyor olmasına da şaşırmamak gerekiyor. Bu üreticilerden biri de ASUS. Genelde sadece Intel platformlarda görülen bazı anakart modellerinin benzerlerini AMD platformuna taşıyan Asus'un bu doğrultuda kullanıcıların beğenisine sunduğu en yeni seri olan ASUS ROG Crosshair VIII, Intel'i tahtından eden Ryzen 3900x ve 3950x gibi üst seviye işlemciler için AM4 soket ve x570 çipseti ile en güçlü altyapılarından birini sunuyor. ROG Crosshair serisi, Asus'un overclock'çular ve uç oyunculara hitap eden en güçlü serisi. Bu seri içinde yer alan Crosshair VIII Impact ise üst seviye performansı daha kompakt bir yapıda isteyenlere hitap ediyor.
Kart, mini-ITX'den 3.5 cm daha uzun bir yapıya sahip olan mini-DTX formunda. Bu şekilde birçok mini-ITX kasadaki, PCIe slotun hemen altında çift yuvalı grafik kartları için bırakılan kullanılmayan alanın da değerlendirilmesi mümkün olmuş. Asus, bu ekstra alana normalde ATX formundaki anakartlarda yer alan birçok ek bağlantı, bileşen ve özelliği sığdırmayı başarmış. Depolama, ses ve kontrol özelliklerinin inovatif bir dik yardımcı kart üzerinde toplanmış olmasının da bunda etkisi büyük.
Bu dik yardımcı kart üzerinde biri Type C olmak üzere 6 adet USB 3.2 Gen 2, 2 adet USB 3.2 Gen 1 port, 2 adet MU-MIMO desteğine sahip çift bant Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) kablosuz bağlantı, GameFirst V teknoloisini destekleyen ASUS LANGuard'lı Intel Gigabit Ethernet ve SPDIF de dahil olmak üzere ses çıkışları yer alıyor. Burada yer alan diğer bir dikkat çeken bileşen olan Impact Control Card IV üzerinde ise firmware'e erişimi ve güncellemeyi kolaylaştıran BIOS Flashback, Clr CMOS ve FlexKey tuşları ile Q-Code ekranı bulunuyor. Normalde Reset tuşu olarak çalışan bu Flexkey istenirse Safe Boot ya da Auro ışıklandırmayı açıp kapatmak gibi ek fonksiyonlar için de programlanabiliyor.
AMD x570 çipset de bu bölümde yer alıyor. Dolayısıyla bu dik bölümün soğutulması için düşük gürültülü çift Delta fan kullanılmış ve özel hava yolları sayesinde dar alanda fanların etkisi artırılmış. Küçük kasalarda oluşabilecek nispeten kısıtlı hava akışını telafi etmek için VRM'lerin hemen altına yerleştirilmiş yüksek verimli bakır ısı boruları, ısıyı anakartın tüm alt bölümünü kaplayan alüminyum plakaya ileterek pasif soğutma konusunda büyük etki yaratıyor. ROG Crosshair VIII Impact; tamamı Fan Xpert 4 ya da UEFI BIOS ile kontrol edilebilen çoklu ısı sensörleri, PWM ya da DC su pompaları için sunulan destek ile şimdiye kadar ki en kapsamlı soğutma seçeneklerini bir araya getiriyor.
Anakart üzerindeki 2 DDR4 hafıza yuvası ailedeki abilerinden farklı olarak sadece 64GB'a kadar destek sunuyor. Benzer şekilde küçük yapısı nedeniyle sadece tek bir PCIe 4.0 x16 yuvaya ve 4 SATA (6Gb/s) bağlantısına sahip. 2 adet ile M.2 (SATA + PCIe 4.0 x4) konusunda kısıtlamaya gidilmemiş olması ise sevindirici. ROG Crosshair VIII Impact üzerinde ayrıca Bluetooth 5.0 ve 8 kanallı ROG SupremeFX S1220 ses desteği de sunuluyor.
Ekstrem oyunculara hitap edildiği için kişiselleştirme konusunda da ışıklandırma olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bu noktada Auro Sync desteği ile ROG serisindeki ekran kartından monitöre, fareden klavyeye kadar tüm cihazların RGB ışıklandırmasını tek bir noktadan kontrol edebilmeniz de mümkün oluyor.
Özetle
ROG Crosshair VIII Impact, yeni AMD Ryzen 3000 serisinin gücünü masaüstüne getirmek isteyenler ama hantal kasaları da sevmeyenler için en ideal çözümlerden birini sunuyor. Üstelik küçük yapısına rağmen bağlantı özellikleri konusunda ailenin ATX yapıdaki üyelerinden hiç de aşağı kalmıyor.
Alternatifleri
Daha esnek bir bütçeniz varsa ve daha fazla genişleme yuvası, daha fazla depolama ve hafıza seçeneği istiyorsanız ROG Crosshair VIII Formula ya da Hero modellerini de değerlendirebilirsiniz.