Asus'un USB'li monitörü incelemede!

Ultra mobil monitörlere örnek olan Asus'un MB168 USB'li monitörü incelemede!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 78
  • USB ile çalışması
  • Hafif ve ince yapısı
  • İyi performans
  • Keskin görsellik
  • Güç tüketimi
  • Standı kullanışsız
  • Kısa USB kablosu
  • Ek USB portu yok

Yalnızca USB üzerinden çalışan monitörler son zamanlarda ilgi çekmeye başladı. Daha önce AOC'nin USB üzerinden çalışan bir monitörünü incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da test merkezimize Asus'un MB168 kod adlı USB üzerinden çalışan monitörünü konuk ettik.

Dizüstü bilgisayarda ikinci bir monitör olarak kullanılabileceği gibi, aynı zamanda istenildiği takdirde rahatlıkla ana ekran olarak da tercih edilebilecek olan bu tür monitörler, özellikle ince ve hafif olmaları sayesinde kullanılabilirliklerini arttırıyorlar. Ultra mobilite sağlayan bu USB monitörler arasındaki yerini alan Asus MB168 de, oldukça kullanışlı bir model.

İlk bakışta oldukça dikkat çeken monitör, beraberinde bir taşıma kılıfıyla birlikte geliyor. Asus Smart Case olarak isimlendirilen bu kılıf, oysaki sadece basit bir kılıf değil. Şimdi Asus'un taşınabilir USB monitörü MB168'e daha yakından bakalım.

İki ekran tek ekrandan iyidir

Asus'un "iki ekran tek ekrandan iyidir" sloganıyla tanıtılan MB168, USB üzerinden çalışan bir model. Monitörün üzerinde yalnızca USB kablosu var. Tek bağlantı olarak USB 3.0 arabirimini kullanan monitör, böylece "tak-çalıştır" özelliği ile büyük rahatlık sağlıyor. Buna hafif ve ince yapısını da eklediğinizde rahatlıkla çantaya atıp taşıyabilmeniz büyük kolaylık.

Çalışmak için herhangi bir güç kablosu bağlantısına ihtiyaç duymayan MB168, ihtiyaç duyduğu gücü USB 3.0 kablosu üzerinden bağladığınız dizüstü bilgisayar veya PC'den çekiyor. Ezlink teknolojisi sayesinde dizüstü bilgisayarla kullanıldığında çok büyük güç tüketeceğinden şüphelenmeye gerek yok.  Çalışırken 5 W tüketen monitör, bekleme modunda ise bunu 0'a indiriyor.

15.6 inç WLED panel

15.6 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan monitör, 1366x768 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor. WLED panelin sahibi olan ekran, görüntü kalitesiyle gayet iyi iş çıkartıyor. Hatırlarsanız daha önce incelediğimiz AOC'nin e1649F isimli modeli de LED panele sahip ve 1366x768 çözünürlüğü destekliyordu. Eğer bu görüntü desteği size yetersiz geliyorsa Asus MB168'in 1920x1080 piksel, yani Full HD destekli modeli olduğunu da söyleyelim. Asus'un incelediğimiz bu monitörünün diğer teknik özellikleri arasında ise 11 ms tepki süresi, 200 kandela parlaklık ve 500:1 kontrast oranını görüyoruz.

Monitörün USB 3.0 üzerinden çalıştığını söylemiştik. Elbette USB 2.0'larla da uyumlu. Fakat monitörü USB 2.0'a bağladığınızda parlaklıkta çok hafif bir kayıp yaşıyorsunuz. Pek fark edilir olmayan bu kayıptan sıyrılmak için monitörü USB 3.0'la kullanmanız daha iyi olacak. Hazır USB bağlantısından söz etmişken, USB kablosunu kısa bulduğumuzu da söyleyelim. Her ne kadar dizüstü bilgisayarın yanına konumlandırılmak için tasarlanmış olsa da kablonun biraz daha uzun kullanılması daha işlevsel olabilirdi.

İnce, hafif, ultra mobil

Özellikle ince ve hafif olmasıyla beğendiğimiz monitör, yalnızca 800 gram ağırlığında ve 8 mm kalınlığında. Böylece monitörü rahatlıkla yanınızda taşıyabiliyor ve istediğiniz yere rahatlıkla konumlandırabiliyorsunuz.

Bu noktada şimdi sıra geldi monitörün yanında bulunan Smart Case'e... Smart Case, monitörü mobil ortamlarda taşırken kullanabileceğiniz bir kılıf olmaktan çok daha fazlasını sunuyor. Aynı zamanda stant olarak da kullanılan Smart Case, bir şekilde stant formuna bürünebiliyor. Ancak elbette monitörü sürekli Smart Case'le kullanmak zorunda değilsiniz. Monitörü, çok hafif ve ince bir yapıya sahip olduğu için basit bir plastik aparatla ayakta tutabileceğiniz gibi, kullanım alanınıza göre sırtını bir yere de yaslayabilirsiniz.

Smart Case, hem kılıf olarak kullanılabilmesi, hem de monitörün ayakta durabilmesini sağlayan önemli bir görevi üstlenmesi açısından yararlı. Fakat açıkçası masa üzerinde çok yer kapladığını söylemek lazım. Monitörün tüm inceliğine rağmen Smart Case nedeniyle adeta sırtında bir kambur taşıması gerekiyor. Özellikle kalabalık bir masanız varsa bu nedenle monitöre yer ayırmakta zorlanabiliyorsunuz. Neyse ki aynı işi basit bir tutacakla da çözebilmeniz mümkün. Keşke bunu geliştiriciler de düşünse ve monitörün sırtına ince ve küçük bir dayanak yerleştirselermiş.

Özetle

Ultra taşınabilir yapısıyla ve USB üzerinden tak-çalıştır özelliği sunmasıyla ilgi çekici olan monitör; tasarımı, kullanımı ve görüntü kalitesiyle incelememiz süresince iyi bir grafik çizdi. Özellikle mobil ortamlarda da çift monitör keyfi yaşamak istiyorsanız MB168'i tercih edebilirsiniz.

Kimler Almalı

Masaüstü ve mobil ortamlarda çift monitör kullanmak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Monitöre kompakt bir çözüm olarak sunulan Asus MB168, pratik kullanımıyla beğeni kazanacak türde bir monitör.

Alternatifleri

Asus MB168'e alternatif olarak daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz AOC e1649Fwu monitörü tavsiye edebiliriz. Eğer bu gibi monitörlerde daha yüksek çözünürlük arıyorsanız o zaman bakmanız gereken model Asus MB168+ olacak.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus MB168
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
78
Ekran 15.6 inç WLED/TN (1366x768)
Tepki Süresi 11 ms
Parlaklık 200 kandela
Kontrast 500:1
Bağlantılar USB 3.0
Dahili Hoparlör Yok
Boyutlar 379 x 236 x 8 mm
Ağırlık 800 gram

İlginizi Çekebilir

AOC U27B3CF inceleme
AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
Forum