Maximus VIII Gene testte!
Intel'in yeni 6'ıncı nesline uygun Asus'un mATX ailesinde yer alan Maximus VIII Gene testte!
- Tasarım
- Arayüz
- Onboard ses geliştirilmiş
- Performansıyla memnun ediyor
- Hız aşırtma yeteneği
- Kablosuz seçenekler yok
Intel'in 6'ıncı nesil işlemcileriyle beraber yenilenen anakart soketleri, elbette yeni nesil işlemci sahibi olmak isteyenlere anakartlarını değiştirmeleri gerektiğini işaret ediyor. 6'ıncı nesil Intel Core işlemciler için LGA1151 soket yapısına sahip anakartlardan biri olan Asus'un Maximus ailesi altında sunulan VIII Gene modeli bugün inceleme konumuz. Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce hatırlarsanız serinin önceki modeli VII Gene'i incelemiştik. Bakalım serinin yeni üyesi ne gibi yeniliklerle geliyor ve yeni platform sahibi olmak isteyenlere neler sunuyor.
6'ıncı nesle uygun
Intel'in 6'ıncı nesil ve 14 nm'lik mimariye sahip işlemcileri için geliştirilen LGA1151 soket yapılı Maximus VIII Gene, serinin önceki modeline göre elbette platform değiştiği için temel farklılıklar getiriyor. Bunlar arasında 1151 soket yapısına uygun Intel Core i3, i5 ve i7 işlemcilerle çalışan VIII Gene, artık DDR4 RAM'lerle çalışıyor.
Bilindiği gibi Asus, bu ailesinde mATX platformunu yansıtıyor. Bu da kompakt yapıda bir sistem toplamak isteyenlere hitap ettiği anlamına geliyor haliyle. Performans anlamında tam boyutlu anakartlarla yarışan mATX platformu, yerden tasarruf etmesiyle de son zamanlarda oldukça ilgi çekmeye başladı.
Serinin devamı niteliğinde olan VIII Gene, elbette yine oyunculara uygun yapıda tasarlanmış. Oyun performansı için 5 yönlü optimizasyon ile otomatik ayar ve hız aşırtma seçenekleri sunan VIII Gene, yine oyuncular için önem arz eden Sonic Studio II ile Supreme FX 2015 ses teknolojisini ve LANGuard ile GameFirst ağ teknolojilerini kullanıcılara sunuyor.
Yenilenen bileşenler
Tasarımıyla genel itibariyle önceki modelle benzer yapıda olan VIII Gene, bu defa kırmızı – siyah renkten farklı olarak koyu gümüş renkli bir tasarımla karşımızda. mATX form faktöründe olan anakart, Intel Z170 yonga setini kullanıyor ve Intel'in 6'ıncı nesil 1151 soket yapılı işlemcilerini destekliyor. Üzerinde 4 adet DDR4 RAM slotu bulunduran kart, toplamda 64 GB'a kadar destek verebiliyor. 2133 MHz'den hız aşırtma noktasında 3800 MHz'e değin RAM desteği gösteren VIII Gene, ayrıca hem Nvidia hem AMD tarafında çoklu GPU kullanımını destekliyor.
Daha önce VII Gene'le de gördüğümüz SupremeFX ses işlemcisi de VIII Gene'le birlikte güncellenmiş. SupremeFX 2015 olarak karşımıza çıkan yeni ses işlemcisi, kullandığı Sonic Studio II yazılımı ile birlikte çok daha iyi bir ses performansı için gayet başarılı biçimde çalışıyor. Yazılım, tek tıkla sanal çevresel 7.1 kanalı ile çevresel ses deneyimi yaşatabiliyor. Ayrıca sesi istediğiniz biçimde ayarlamanız için gerekli ekolayzır ayarları da yazılımda yer alıyor.
Kartın arka bağlantıları arasında yer alan Intel Gigabit Ethernet de LanGuard ile akım koruması sağlarken, Asus'un GameFirst III teknolojisi ile oyunla ilgili veri paketlerine öncelik vererek, kullanıcının iyi bir online oyun deneyimi yaşamasına izin veriyor.
Kartın diğer arka bağlantıları arasında ise 6 adet USB 3.0, HDMI ve DisplayPort bulunurken, ayrıca USB 3.1'i de burada görüyoruz. Fakat kartta yine kablosuz bağlantı desteği sunulmamış. Yani bir Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısı için ek adaptörlere ihtiyacınız olacak.
Performans
VIII Gene'i biz de elbette kendi test sistemimizde deneyimledik. Arabirimin çok kullanışlı olduğunu söylemek gerek. Öte yandan hız aşırtma seçenekleri de kullanılabilirliği destekler biçimde. Test sistemimizin detaylarına gelirsek, sistemde Intel'in 6'ıncı nesil i7-6700K işlemcisini kullandığımızı söyleyelim. Yine 2 adet 8 GB'lık Kingston HyperX Fury DDR4 RAM'leri de üzerine yerleştirdiğimiz VIII Gene'de grafik kartı olarak Nvidia GeForce GTX 970 kullandık. Depolama olarak tercihimiz 256 GB'lık Samsung 840 Pro olurken, monitörümüz ise AOC'nin U2868PQU modeliydi.
VIII Gene'in ana platform olduğu test sistemimizle oynadığımız oyunlar arasında Alien Isolation ve Bioshock Infinite vardı. Ayrıca Benchmark olarak da Unigine Valley'i kullandık. Her üç aşamada da Full HD çözünürlükte ve ultra ayarlarda test ettiğimiz VIII Gene, üzerindeki sistem bileşenleriyle memnun edici sonuçlar verdi. Alien Isolation'da ortalama 130 FPS aldığımız VIII Gene, Bioshock'ta da bize 150 FPS civarında sonuçlar getirdi. Yine Unigine Valley'de de totalde 4721 puan üreten anakart, göründüğü üzere benzer bileşenler için iyi bir platform olduğunu ortaya koydu.
Özetle
Sonuç olarak Asus'un yeni platform için revize ettiği Maximus VIII Gene, kompakt ölçülerde iyi bir sistem sahibi olmak isteyenlerin bekleyeceği performansı sunabilecek türde bir anakart. Arayüzüyle oldukça kullanışlı olan kart, hız aşırtma seçenekleri, ses performansı ve geniş bağlantı seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bağlantı seçenekleri arasında kablosuz seçenekleri de görsek çok daha iyi olurdu elbette. Kartın fiyatına gelecek olursak 916 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda kartı fiyat/performans oranıyla da gayet makul bulduk.
Kimler Almalı
Oyunseverlerin beklediği performansı sunabilecek yapıda olan Maximus VIII Gene, küçük ancak güçlü bir sistem toplamak isteyenlere hitap ediyor.
Alternatifleri
Maximus VIII Gene'e alternatif olarak benzer ve daha uygun fiyatlı model olan Gigabyte Z170M-D3H de incelenebilir.