Mini-ITX form yapılı Maximus VI Impact testte

Asus'un ROG serisi altında sunduğu Mini-ITX form yapılı anakartını test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 93
  • Yüksek performans
  • Zengin kutu içeriği
  • 802.11ac ve Bluetooth 4.0 desteği
  • Kaliteli ekipmanlar
  • 1 HDMI çıkışı
  • Maksimum 16 GB RAM kapasitesi
  • Yüksek fiyat

Mini-ITX formundaki kompakt boyutlu anakartlar arasında başarılı anakartlarıyla yer alan Asus, bu alanda ROG serisi altında da oyunseverlere güzel örnekler sunuyor. Hem Mini-ITX yapıda bir forma sahip hem güçlü özellikler içeren Asus Maximus VI Impact de bu örnek modeller arasında.

Oldukça kompakt bir yapıda olan Asus Maximus VI Impact, boyutlarıyla bir hayli kullanışlı ve bir o kadar da güzel görünüyor. Kartın boyutlarına bakıp da çok basit olduğu izlenimine kapılmanız kesinlikle mümkün değil. Zira kartın üzerinde yer alan öğeler oldukça kalabalık.

ROG serisine dahil olmasıyla oyunseverlere hitap eden ve Mini-ITX platformunu tercih edenlere sunulan Asus Maximus VI Impact, bakalım detaylarında bizlere neler sunuyor?

Kompakt tasarım

Devasa anakartların yanında adeta el kadar boya sahip olan Asus Maximus VI Impact, 17x17 cm'e boyutlu bir kart. Kutusundan pek çok materyalle birlikte çıkan kart, beraberinde kalabalık ve kullanışlı öğeler getiriyor. Bunların her birine tek tek değinmeyeceğiz, ancak genel olarak anakartın kutu içeriğini oldukça beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Kutu içeriğinde yer alan öğelerden özellikle ikisinden bahsetmek istiyoruz. Bunlardan biri mPCIe Combo II, diğeri ise SupremeFX Impact. Harici olarak gelen mPCIe Combo II birimi ile anakarta Wi-Fi özelliği kazandırmanız mümkün. Bunun yanında Bluetooth 4.0 desteği de kazanan kart, beraberinde ayrıca bir Wi-Fi anteni de getiriyor. mPCIe Combo II'yi anakart üzerindeki slota yerleştiriyor, ardından da kabloları Wi-Fi antenine bağlıyorsunuz. Wi-Fi antenini masa üzerinize konumlandırabilmeniz mümkün. 802.11 a/b/g/n standartlarının yanında son standart olan ac desteği de gösteren anakart, böylece hızlı bir internet deneyimi yaşatmasının yanında yenilikçi olmasıyla da dikkat çekici.

Kartın kutusundan çıkan diğer bir aparat olan SupremeFX Impact ise daha iyi bir ses deneyimi için sunulmuş. Asus Maximus VI Impact'ten önceki örneklerde bu eklentiyi dahili olarak kart üzerinde görebiliyorduk, fakat bu defa harici olarak yer verilmiş. Böylece eğer kartın üzerinde yer kaplayan geniş birimler kullanacaksanız bu modülden vazgeçebilmeniz mümkün.

Hasswell'e uygun yapıda

Asus Maximus VI Impact, Haswell işlemci desteği gösteren güçlü bir kart. LGA 1150 soket yapılı Intel işlemcileri konumlandırabileceğiniz kart, i7, i5 ve i3 işlemcilere uygun yapıda. RAM bellek slotlarına baktığımızda iki adet DDR3 DIMM soketiyle karşılaşıyoruz. Bu tip anakartlarda elbette yer darlığından ötürü slotlar daha az yer alıyor. Hatırlayacak olursanız daha önce incelediğimiz Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI'da da yine benzer bir yapıyla karşılaşmıştık.

Maximus VI Impact, hız aşırtmalı olarak 3000 MHz'e kadar bellek hız desteği sunuyor. Temelde ise 1600 ile 1333 MHz'i görüyoruz. Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI'da ise maksimum 2400 MHz'e ulaşabiliyorduk. Diğer yandan Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI 64 GB'a kadar bellek kapasitesi sunarken, Maximus VI Impact'te ise slotlar maksimum 16 GB'a kadar destek gösteriyor. Bu kapasite oldukça yeterli, ancak daha üst düzeyde kapasite desteği de sunulabilirdi.

İşlemciyle birlikte gelen dahili grafik işlemciyi kullanmak istemeyenler için üzerinde bir PCIe 3.0 x16 slotu da bulunduran anakart, dört adet 6Gb/s SATA biriminin de sahibi. Anakartın bağlantılarına bakacak olursak, üzerinde dört adet USB 3.0 girişi görüyoruz. Yine arka tarafta 4 adet USB 2.0'ı bulunduran kart, tek HDMI çıkışına yer vermiş. Ayrıca eSATA, DisplayPort, Ethernet, S/PDIF ve Impact Control birimlerini de burada görebiliyoruz.

Yüksek performans

Maximus VI Impact'ın performansından bahsedecek olursak fazlasıyla başarı gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle anakartın BIOS ekranı fazlasıyla kullanışlı. Tüm ayarlarınızı yapılandırabiliyor ve hız aşırtma işlemlerini düzenleyebiliyorsunuz. Asus, bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Diğer yandan GameFirst II yazılımı ile oyunseverlere destek çıkan anakart, böylece esnek bir kullanım sağlıyor.

Bahsettiklerimizin yanında Extreme Engine Digi+ III teknolojisi ile yalnızca yazılım değil, aynı zamanda donanımla da destekte bulunan Maximus VI Impact, yaptığımız testlerde gayet başarılı sonuçlar verdi.

Özetle

Maximus VI Impact, gayet başarılı bir kart. Kompakt boyutları bir yana üzerinde yer verdiği ve beraberinde getirdiği birimlerle dikkat çeken kart, küçük yapısı nedeniyle ise üzerinde kullanacağınız donanım birimlerini dikkatli seçmenizi gerektiriyor. Fakat sonunda memnun kalacağınız bir performans almanız gayet mümkün. Yenilikçi bağlantı teknolojileriyle de beğendiğimiz kart, BIOS ekranıyla da fazlasıyla yardımcı. Maximus VI Impact'in fiyatı ise biraz yüksek. Edindiğimiz bilgiye göre anakartın fiyatı 875 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Maximus VI Impact, Mini-ITX platformunda sistem toplamak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilir. Elbette ROG serisinde bulunmasıyla oyuncuların da beklentisini karşılayacak.

Alternatifleri

Maximus VI Impact'e alternatif olarak daha önce incelediğimiz Gigabyte GA-F2A85XN-WIFI'ı önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Asus Maximus VI Impact
Ürün Markası ASUS
CHIP Online Notu
93
Yonga Intel Z87
İşlemci Desteği Socket 1150 Core i7 / i5 / i3 / Pentium / Celeron
Bellek Desteği 2 x DDR3 DIMM 16 GB
USB 3.0 4 adet
USB 2.0 4 adet
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0
SATA 6Gb/s 4 adet
HDMI Var
Yapı Mini-ITX

İlginizi Çekebilir

Asus Prime Z790-A inceleme
MSI MAG B560M MORTAR WIFI İnceleme
ASUS ROG Maximus XIII HERO İnceleme
Asus ROG Crosshair VIII Impact İnceleme
Asus Prime Z390-A İnceleme
Asus ROG STRIX B450-F GAMING İnceleme
Forum