Çift GPU'lu Mars GTX 760'ı testte!
Asus'un hazır SLI çözümü çift GPU'lu Mars GTX 760'ı test ettik!
- Çift GPU
- Yüksek performans
- Soğutma sistemi
- LED ışıklı tasarım
- Yüksek fiyat
- Dahili HDMI yok
Asus'un Repuplic of Gamers oluşumunun bir parçası olarak oyunseverlere sunulan Mars GTX 760, güçlü bir kart arayanlara hitap ediyor. Performans olarak üst-orta seviye bir kart olan Asus Mars, halihazırda SLI olarak gelmesiyle en dikkat çekici yanını oluşturuyor. İki adet GeForce GTX 760 GPU'sunu tek devre üzerinde toplayan Mars GTX 760, böylece oyunseverleri SLI yapma derdinden kurtararak iki Nvidia ekran kartının gücünü bir arada sunuyor.
Oldukça büyük ve güçlü bir görünüme sahip olan kart, tasarımıyla da ROG cazibesini yansıtıyor. Çift slot kaplayacak geniş bir gövdeye sahip olan kart, çift fanı ve Asus'un kart üzerinde yer verdiği geniş kanallı hattıyla iyi bir soğutma sağlayacak yapıda. Kartın teknik ayrıntılarına ve performansı hakkındaki detaylarına geçeceğiz. Ancak öncesinde şunu söylemekte fayda var. Asus Mars, kullanıcıları bir tercihe itecek türde özel bir kart. Eğer SLI yapmak niyetindeyseniz isterseniz iki adet Nvidia GeForce 760'ı bir arada kullanabilir veya tek seferde Asus Mars'ı satın alabilirsiniz. Bu noktada söylemek gerekiyor ki Asus Mars, referans tasarım modeline hız aşırtmış olarak geliyor. Bunu da söyledikten sonra şimdi Asus Mars'a daha yakından bakabiliriz.
ROG serisi üyesi
Asus Mars GTX 760, özel bir kart. Bunu ROG serisinin bir üyesi olması ve tasarımıyla sunmasının yanında onu özel olarak nitelendiren yegane sebep elbette çift GPU ile çalışıyor olması. Ancak önce kartın kutu içeriğinden ve bağlantılarından bahsederek başlayalım. Açıkçası kartın kutu içeriği gayet sıradan. Özel bir karta özel bir kutu içeriği beklerken herhangi bir özelleştirme içermeyen sıradan bir kutu karşılıyor bizleri. Kutu içeriğinde yalnızca kartı, sürücü CD'si, kurulum kılavuzu ve bir adet de güç kablosu bulunuyor.
Asus Mars GTX 760'ın gövdesi bir hayli geniş. Bunda elbette kartın özel soğutma sistemine sahip olmasının büyük katkısı var. Anakart üzerinde çift slot kaplayacak ölçüde geniş olan kart, üzerinde büyük çift fan bulunduruyor. GPU'lar üzerindeki sıcaklığı borular vasıtasıyla alıp dışarı atan kart, geniş 90 mm'lik fanlarıyla yeterli ölçüde soğutma sağlıyor ve ses konusunda da sıkıntı yaratmıyor.
Kartın üzerindeki bağlantılara bakacak olursak 2 adet DVI bağlantısı görüyoruz. Bunun yanında bir adet de DVD bağlantısına yer verilmiş. Mini DisplayPort da kart üzerinde bulunan diğer bağlantılardan. Ancak kart üzerinde bir HDMI bağlantısı görememek üzücü. HDMI bağlantısını bir dönüştürücü sayesinde sağlayabiliyorsunuz fakat bu dönüştürücü kutu içeriğinde de sunulmamış.
Çift GTX 760 GPU
Şimdi biraz daha teknik detaylara girelim. Ne demiştik? Evet, Mars iki adet Nvidia GeForce GTX 760 GPU'sunu bir arada kullanıyor. Shader ünitelerine baktığımızda GPU başına 1152 CUDA çekirdeği taşıdığını görüyoruz. Grafik işlemci olarak 2 adet GK104'ü kullanan kart, yine 256bit bellek veriyolu kullanıyor. Elbette bundan da iki adet mevcut. Yani 512bit'e eşdeğer.
Kartın belleklerine baktığımızda 2 GB'tan 2 adet yani toplamda 4 GB bellek taşıdığını görüyoruz. Toplam bellek hızı 6008 MHz. Kartın fabrika çıkışında hız aşırtmaya uğramış olduğundan bahsetmiştik. Referans tasarım modelin 980 MHz'lik taban hızının yerine Mars bize 1006 MHz'lik hız sunuyor. Boost Clock'ta ise bu hız 1072 MHz'e ulaşıyor. Hız aşırtmaya uğramış olması elbette güç konusunda da karşımıza çıkıyor. Power slotlarına baktığımızda 2 adet 8 pinlik bağlantı noktası görüyoruz. Bu da referans tasarımda 6 adetti hatırlarsanız. Bu arada kartın 28 nm mimarisine sahip olduğunu da söyleyelim.
Evet, şimdi sıra geldi performans noktasına. Bakalım Mars GTX 760, bize hangi oyunda ne gibi bir performans sunuyor.
Performans notları
Kartın oyun performansından bahsedeceğiz. Ama önce ne kadar güç tükettiği konusuna değinelim. Mars GTX 760, boştayken 20 watt civarında güç tüketiyor. Ortalama olaraksa 200 watt civarında. Yükte altında çalışırken ise ihtiyaç duyduğu güç 400 watt civarında. Bu noktada içeriğinde çift GPU taşıdığını hatırlamakta fayda var. Bunun yanında elbette sıcaklık değerlerini de vermek lazım. Boştayken 33 dereceye sabitlenen kart, performans noktasında ise 75 ila 80 dereceyi görüyor. Peki, fanlar ne kadar gürültü yaratıyor? Kart tam yük altında çalıştığı durumlarda fanlarıyla 42 dBa ses yayıyor. Bu da orta-üst bir grafik çiziyor.
Şimdi de Mars GTX 760 ile oynadığımız oyunlardan bahsedelim. Açılışı son dönemim popüler oyunu Assassin's Creed IV'le yapıyoruz. Full HD çözünürlük ve yüksek detaylarda performansın 60 FPS'ye sabitlendiğini söyleyebiliriz. 2560x1600'de ise bu değer 45 – 49 arası değişiyor. Bu performansla tepeye oynayan kart, Battlefield 4'te de aynı değerleri neredeyse koruyor. 1920x1080'de yine 60 FPS'nin altına düşmeyen kart, çözünürlüğü bir tık yükselttiğinizde 43 FPS'ye geriliyor. Bu oyunda her iki çözünürlükte de daha iyi FPS üreten modellerin olduğunu da söyleyelim.
Ekran kartlarını zorlayan bir diğer oyun elbette Crysis 3. Full HD'de bu defa 60 FPS'nin altını görüyoruz. Aldığımız ortalama değer 52 FPS. Ancak elbette oyunun hatları gayet net ve akış gayet hareketli. Kartın performansını bu üç oyunun dışında farklı oyunlarda da ölçümledik. Sonucun gerçekten başarılı olduğunu söylemek lazım.
Özetle
Asus, Mars GTX 760 ile çok özel bir kart hazırlamış. Gerek tasarımı ve LED ışıklandırmalı kasasıyla olsun, gerek çift grafik işlemciyi bir arada kullanarak hazır SLI yapmış olsun, nereden bakarsak bakalım kartın başarılı olduğunu söylemek lazım. Orta-üst segmente özel bir kart olan Mars, bu kategoride performans noktasında tatmin edici bir kart arayanlara uygun. Elbette başta da söylediğimiz gibi bu kartı satın almadan da isterseniz iki GeForce 760 satın alarak da kendi SLI'ınızı yapabilirsiniz. Ancak Mars'ın referans tasarım modeline göre hazır overclock'lu olarak sunulduğunu da hatırlatalım. Seçim size kalmış.
Peki, Mars GTX 760'ın fiyatı ne kadar? Kart, yaklaşık olarak 2300 TL civarında bir fiyata sahip. Hemen hızlıca baktığımızda 2 GB'lı GTX 760'ların 700 ila 800 TL civarında fiyat etiketiyle sıralandığını görüyoruz. Açıkçası kartın, bu fiyatıyla pahalı kaldığı da bir gerçek.
Kimler Almalı
Orta-üst segmentte iyi bir kart arayanlar Mars GTX 760'ı tercih edebilirler. Aynı zamanda SLI yapmak isteyenler de hazır çözüm olarak bu kartı satın alabilirler.
Alternatifleri
Mars GTX 760'a alternatif olarak iki adet GTX 760'lı kart satın alarak kendi SLI'ınızı da yapabilirsiniz.