Masaüstü ölmedi
Kaliteli bileşenleriyle beğenimizi kazanan Asus markalı masaüstü.
Kaliteli bileşenleriyle uzun zamandan beri kullanıcıların gönlünde taht kuran Asus, sonunda bu parçaları masaüstü PC'sinde bir araya getirdi.
Her zaman dile getirdiğimiz bir şey var ki o da ülkemizdeki masaüstü bilgisayarların vasatlığı. Kullanılan anakarttan ekran kartına, güç kaynağından sabit diskine ve hatta kasasına kadar ülkemizdeki masaüstü bilgisayarların hiç de iç açıcı bir durumu yok. Toplama bilgisayarlarla aynı fiyatı sunabilmek için sürekli ucuza kaçan üreticiler, mümkün olan en düşük seviyedeki parçaları bir araya toplayıp sözde 2 GB bellekli ekran kartına sahip PC'leri bu konudaki bilgisi eksik olan kullanıclar satmaya çalışıyorlar. Tabii ki gerçeği ancak bu konuda bilgi sahibi olunca sistemi upgrade etmek istediğinizde anlıyorsunuz. O zaman da iş işten geçmiş oluyor. Tabi şöyle bir gerçek var ki bir daha marka PC almıyorsunuz. Fakat Asus'un nihayet ülkemizdeki masaüstü PC pazarına adım atmasıyla hiçbir zaman ölmeyecek bu masaüstü PC'lerdede kullanıcıların kaliteli bir alternatifi oldu.
Upgrade mümkün!
Marka bilgisayarların en büyük sorunu her zaman bu olmuştur maalesef: kasayı açınca ürünün garanti dışı kalması. Aslında burada üreticilere de hak vermek gerekiyor. Zira marka PC'ler daha çok tecrübesiz kullanıcılar tarafından satın alınıyor ve kasa açıldığında da en ufak bir parçaya bile yanlış temasta bulunmak, statik elektrik dolayısıyla parçaya zarar verebiliyor. Diğer markalar gibi Asus ta kasasını bir etiket ile koruma altına almış. Fakat burada kullanıcılara diğer markaların sunmadığı bir imkan sunuluyor: bellek, sabit disk ve ekran kartını değiştirebiliyorsunuz. Üstelik bu işlem bilgisayarınızın garantisi devre dışı bırakmıyor. Essentio'nun kasasını açtığımızda tamamen katı kapasitör kullanan anakartın üzerinde iki adet PCI Express x16 portu olduğunu gördük. Yine USB 3.0 desteği de çoğu marka PC anakartında yer almayan bir özellik.
Kaliteli bileşenler
Ülkemizde satılan yerli masaüstü bilgisayarlarda genelde üreticilerin en alt ürünleri kullanılmakta. Örneğin anakartta dört adet RAM yuvası varsa yerli üreticiler özel siparişlerinde RAM portu ikiye, 8 kanal ses çıkışı varsa bunu 6 kanala, 10 adet USB portu varsa bunu 4 porta düşürerek maliyetten kısmayı amaçlıyorlar. Tabi onlar maliyetten kısarken siz upgrade etmek istediğinizde var olan RAM modüllerinizi satın yeni bir kit almak zorunda kalıyor ya da eksik USB portları yüzünden elinizde USB kablosuyla kala kalıyorsunuz. Asus'un Essentio CG8250'de kullandığı anakartta herhangi bir kırpma söz konusu değil. Anakarttan çıkarılmış tek özellik bizim de zaten çıkartılmasını istediğimiz emektar IDE portu. Diğer bileşenlere göz attığımızda ise Seagate'in yüksek performanslı 12. nesil 7200 RPM Barracuda diskinin kullanıldığını görüyoruz. Gayet iyi bir performansa sahip olan bu disk sayesinde sistemi sıfırdan masaüstüne gelmesi sadece 25 saniye sürüyor. Tabi bundan sistemi BIOS yerine EFI tabanlı bir anakarta sahip olması da büyük bir etken.
İdeal Performans
Yerli üreticilerin sıklıkla yaptıkları bir başka hata da performans açısından dengesiz sistemler satmaları. Örneğin 8 çekirdek işlemcili bir bilgisayarda giriş seviyesi bir ekran kartı ve sabit disk yer alması bu sistemi genel performansını frenlemekte. Asus'un burada Core i7 2600 işlemciyle birlikte yine kendi ürettiği ENGTS450/DI/1GD5 ekran kartını kullanması beğenimizi kazanıyor. Tabii ki bu sistemle bütün oyunları Full HD çözünürlükte oynama mümkün değil. Fakat burada firmanın çok daha düşük seviye, fakat 2 GB bellekli bir ekran kartı ile kelime oyunu yapmaması, yerli üreticilerin örnek alması gereken bir davranış. Yine 8 GB bellek miktarı da sistemde ağır uygulamalar çalıştıracaklar için ideal bir değer.