"Mini" tablet arayanlara uygun seçenek.
Taşınabilirliği ve şık tasarımıyla dikkat çeken "mini" tablet Tiny'yi inceledik!
- Şık kompakt tasarım
- Uzun pil ömrü
- Ekran kalitesi
- Yüksek performans
- Arka kamera konumu
- Ön kamera 0.3 MP
- Flaş yok
Akıllı telefon ekranları her geçen gün büyümeye devam ederken, tablet tarafında bu durum tersine işliyor gibi görünüyor. Son zamanlarda trend daha küçük boyutlu ve tek elle rahatlıkla kullanılabilen tabletler yönünde yükseliyor. 10.1 inçlik tabletlerin yanında kullanıcılar tarafından 7 inçlik modeller de büyük rağbet görüyor. Kompakt boyutlara sahip olmaları sayesinde daha rahat bir taşıma olanağı sağlayan bu tabletler arasında elbette akla ilk gelenlerin başını iPad mini çekiyor. Ancak işletim sisteminin iOS platformunda olması nedeniyle, Android platformundan vazgeçemeyen kullanıcıların farklı seçenekleri aramalarına sebep oluyor. Neyse ki Android pazarında da kompakt boyutlara sahip tabletler yok değil. Aralarında başarılı özelliklere sahip olanlar da var. Sahip olduğu tasarımla iPad mini'yi andıran ürünlerin de bulunduğu bu ürünlere bir örnek de bugün inceleyeceğimiz Artes Tiny. Tasarımıyla iPad mini'ye fazlasıyla benzeyen Artes Tiny, özellikleri bakımından da tatmin edici görünüyor. Peki, tablet ayrıntılarında bizlere neler sunuyor? Şimdi birlikte bunlara bakalım.
Kompakt boyutları ve tasarımıyla ilgi çekici
Daha önce farklı tablet modelleri ile de test merkezimize konuk olan Artes, geçtiğimiz günlerde tanıttığı Tiny tabletiyle bizlerle. Tiny'nin dış görünümüne baktığımızda iPad mini'ye oldukça benzediğini görüyoruz. 7.85 inç boyutunda ekranı, beyaz ekran çerçevesi ve kompakt boyutlarıyla iPad mini'ye benzerliğiyle dikkat çeken Tiny, iPad mini'yle aynı çözünürlük oranına ve IPS LCD ekran paneline sahip. 768x1024 piksel çözünürlük sunan ekran, canlı ve parlak renklere ev sahipliği yapmasıyla güzel bir görünüm sergiliyor. iPad mini'nin 7.2 mm'lik kalınlığına karşın Tiny 7.5 mm'ye sahip. 0.3 mm'lik farkın kimseyi rahatsız edeceğini sanmıyoruz. Ağırlık konusunda da 341 gramla iPad mini'den 33 gram daha ağır olduğunu söyleyebileceğimiz Tiny, kategorisi için gayet hafif.
Çerçevesinin üst kısmında güç butonuna ve bağlantılarına yer veren Tiny; HDMI, USB, kulaklık ve mikrofon arabirimlerini bulunduruyor. Yine sağ kenarında bir microSD kart yuvası bulunduran tablet, 32 GB kapasite artırımı sağlayabiliyor. Yeniden üst kısma dönecek olursak burada bir ana ekrana dönüş için tuş bulunduğunu görüyoruz. Bu tuşa basarak uygulamalardan Android ana ekranına dönebiliyorsunuz. Fakat bu tuşu sık sık güç butonuyla karıştırmanız olası. Alt kısmında da hoparlörlerin konumlandırıldığı Tiny'de başka bir giriş çıkış bulunmuyor.
Ekran ve kameralar
Yeniden ekrana dönecek olursak genel olarak rahat bir dokunmatik kabiliyeti gösterdiğini söyleyebiliriz. 5 nokta kapasitif dokunmatik ekrana sahip olan Tiny, görüntüleme oranıyla 4:3 boyutunda. Bu noktada şahsi fikrimi belirtmem gerekirse, tablet boyutu için en uygun seçeneğin bu olduğunu söyleyebilirim. Zaten büyük ekranlı tabletlerden ziyade kompakt boyutlu tabletler, pek çok kullanıcı gibi benim de beğendiğim tablet türlerinden. Neyse, yeniden Tiny'e dönecek olursak, gerek görüntüleme oranı, gerek çözünürlüğü, gerekse de dokunma kabiliyetiyle beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Ekranının hemen üzerinde bir ön kamera bulunduran Tiny, bu kamerasıyla 0.3 megapiksel değerinde bir çözünürlük sunuyor. Bu kamerayla farklı uygulamaları kullanarak görüntülü görüşmeler yapabiliyorsunuz. Ancak kameranın çözünürlüğü 1.2 MP olsa daha iyi olurmuş. Elbette tabletin arasında da bir kamera bulunuyor. 5.0 megapiksel çözünürlük değerine sahip olan bu kamerayla ışıklı ortamlarda güzel fotoğraflar çekebilmeniz mümkün. Dahili flaşı olmadığı için gece çekimlerine uygun değil. Ayrıca konumu dolayısıyla da kullanım sıkıntısı yaratabiliyor. Diğer yandan kamera uygulamasıyla pek çok fotoğraf çekimine ilişkin pek çok ayarı bulunduran Tiny, video modunda da 480p, 720p ve 1080p kayıt yapabiliyor. Fotoğraf çekimleri sırasında sıralı çekim yaptığınızda hızlı performans gösterdiğini gözlemlediğimiz Tiny, kamera fonksiyonuyla bizden sınıfı geçiyor.
Başarılı performans
Üzerinde Allwinner yongasetli ARM Cortex A7 işlemci bulunduran Artes Tiny, 4 çekirdekli işlemcisiyle 1.2 GHz hız sunuyor. 1 GB bellek desteği gösteren ve 8 çekirdekli PowerVR SGX544 grafik işlemciye sahip olan Tiny, birlikte geçirdiğimiz vakitte gayet başarılı bir grafik çizdi. Temple Run 2, TurboFly HD ve türevlerini deneme şansı bulduğumuz cihaz, AnTuTu Benchmark'ta ise toplamda 20.487 puanı gördü. Özellikle pek çok tablet ve akıllı telefonun korkulu rüyası olan Real Racing 3'te de umduğumuzdan yüksek grafik çizen Tiny, böylece tablette oyun oynamak isteyenler için hazır görünüyor. Böylece rahat bir işlem kapasitesi sunduğunu söyleyebileceğimiz Artes Tiny, sahip olduğu fiyat etiketiyle birlikte bulunduğu kategori için gayet makul seviyede sonuçlar veriyor. Gerek Android işletim sisteminde uygulamalar arasında dolaşırken, gerek internet gezintileriniz sırasında veya video seyrinde rahat bir performans çıkarttığını söyleyebiliriz. Bu arada cihazın dahili 16 GB kapasiteye sahip olduğunu da söyleyelim. Böylece yeterli bir hafıza sunan tablet, dilerseniz microSD kart ile hafıza artırımı yapabilmenize de izin veriyor. Tiny'nin Android 4.2.2 işletim sistemiyle geldiğini de belirtelim.
Tabletlerde önem arz eden bir diğer konu ise elbette pil ömrü. Güçlü bir bataryanın sahibi olan Tiny, 4000 mAH Lion Polimer'in sahibi. Böylece 10 saate kadar kullanım imkanı sağlayan Tiny, 5 saate kadar HD filmlere de hazır.