Apple iPhone 7 testte!
Apple iPhone 7'yi A'dan Z'ye inceledik, tüm detaylarıyla değerlendirdik. İşte test raporumuz...
- Kameranın düşük ışık performansı
- Su dayanıklılığı
- Dahili depolama kapasitesi
- Performans
- Şık tasarım
- Hoparlör performansı
- Son 3 modelle aynı tasarım
- Pil ömrü
- HD çözünürlük
- 3.5 mm kulaklık girişi yok
Evet, bu incelememizde Apple'ın yeni amirali iPhone 7'i tüm detaylarıyla değerlendirecek, yeni telefonu A'dan Z'ye inceleyeceğiz. İncelememiz süresince de elbette yeni modeli iPhone 6s'le de kıyaslamayı ihmal etmeyeceğiz.
iPhone 7, iPhone 6s'e büyük yenilikler getirmiyor. Özellikle tasarım anlamında. Teknik altyapı konusunda birtakım güncellemeler elbette ki var, fakat açık ve net biçimde baştan söylemek gerek ki, bizce iPhone 6s sahiplerinin iPhone 7 almaları için büyük sebepleri yok.
Adım adım gitmekte fayda var, önce söze her zaman olduğu gibi tasarımla başlayacak, akabinde de bölüm bölüm iPhone 7'nin tüm detaylarına değineceğiz. Ancak tasarıma geçmeden önce baştan telefonun fiyatından da bahsedelim.
iPhone 7, ekim ayından itibaren raflarda yer alacak. Elimizdeki 32 GB'lık versiyon için biçilen fiyat 3399 TL. Ancak 128 ve 256 GB'lık modeller için resmi bir açıklama gelmiş değil. Yalnız 256 GB'lık modelin 5000 TL sınırını zorlayacağı açık.
Tasarım
iPhone 7, özellikle tasarımına ilişkin olarak selef modele kıyasla büyük farklılıklar getirmiyor, hatta ilk bakışta onu iPhone 6s sanmanız bile olası. Tasarım noktasında en önemli detaysa kuşkusuz artık telefonun suya karşı korumalı yapıda bir gövdeye sahip olması ve kulaklık girişinin kaldırılmış olması. Apple'ın kulaklık girişini kaldırması oldukça cesur bir karar, fakat bizce bu geçiş biraz erken. Öte yandan kulaklık girişinin kaldırılması için tasarım anlamında büyük sebep yok. Kulaklık girişinin kaldırılmasıyla bu tarafa bir hoparlör ızgarası yerleştirilmiş. Bu arada kutu içeriğinde yer alan Earpod'ların Lightning uyumlu olduğunu da söyleyelim. Ayrıca kutu içeriğinde Lightning'i normal kulaklık girişine dönüştüren bir aparat da yer alıyor.
Apple, iPhone 7 lansmanında ayrıca kablosuz kulaklığı AirPod'u da tanıttı. Ekstradan bu cihazı satın alarak kablosuz olarak da müzik dinlemeniz mümkün. Fakat tasarımını ne kadar beğenirsiniz tartışılır. Zira AirPod'lar özellikle tasarımıyla çok eleştirildi.
7.1 mm kalınlıkta olan iPhone 7'nin ağırlığı ise 138 gram. Telefonun 5 farklı renk seçeneği bulunuyor. Bunlar arasında siyah, gümüş, altın ve Rose Gold seçenekleri yer alırken, telefonun ayrıca bir de Jet Black isimli "cilalanmış" siyah renkli modeli de mevcut. Ancak bu Jet Black rengi, çok fazla çizilmesiyle dikkat çekiyor. O nedenle eğer bu rengi tercih edeceksiniz ya çiziklere alışmanız ya da telefonu koruyucu kılıf altına gizlemeniz gerekiyor.
iPhone 7'nin tasarımındaki bir diğer fark da, arka yüzde yer alan anten çizgilerinin iyice kenarlara doğru itilmiş olması. iPhone 6s'lerde arka gövdeyi kesen çizgiler, iPhone 7'de kenarlara taşınmış.
iPhone 7'nin Home butonu da yenilenmiş. Ekranda gördüğümüz 3D Touch teknolojisi, artık Home butonunda da yer alıyor. Bu özellikle birlikte daha rahat bir kullanım sağlandığını söyleyelim. Home butonu titreşimli geri bildirimde bulunurken, elbette parmak izi sensörü olarak da kullanılıyor.
Ekran
iPhone 7'nin ekranı ana değişiklikleri parlaklık ve renk gamıyla bizlere sunuyor. Yeni Retina HD ekran, 6s'e kıyasla yüzde 25 daha parlak ve daha geniş bir renk gamına sahip. Fakat öte yandan ekranın çözünürlüğünde bir değişiklik yok. Ekran halen 750x1334 piksel çözünürlüğünde. Ayrıca ekran – gövde oranı da 65 seviyesinde.
LED arka aydınlatmaların kullanıldığı IPS LCD ekran, 4.7 inç boyutunda. Piyasadaki telefonların ağırlıklı olarak 5.0 inç ve üzeri ekran boyutlarına sahipken, eğer 4.7 size dar gelecekse, o halde çözüm iPhone 7 Plus.
Ekranı gün içinde ışık altında kullandığımızda sonuçtan gayet memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. İnternet gezintisi ve film izleme deneyiminin ardından ekranın gayet temiz, berrak ve net olduğunu gördük ki, aksini düşünmek bile istemiyoruz doğrusu.
Teknik altyapı ve performans
iPhone 7, yeni A10 Fusion işlemciyle geliyor. 4 çekirdekten oluşan bu işlemci, 64 bit mimariye sahip. Bununla beraber selef modelde yer alan A9'a göre yüzde 40 daha yüksek hız sağlıyor. Yongasetinde yer alan çekirdeklerden ikisi "yüksek verimlilik çekirdeği" olarak isimlenirken, bu iki çekirdek diğerlerine oranla 5'te 1 güç harcıyor.
Telefonun grafik yongası da işlemciye bağlı olarak güncellenmiş durumda. Grafik yongası, iPhone 6s'te yer alan A9'a göre yüzde 50 daha yüksek hızda çalışıyor. Bu sayede telefonun oyun performansı konusunda en ufak bir endişeniz olmasın. Biz telefonu kullandığımız süre boyunca akıcı bir oyun deneyimi gözlemledik.
Öte yandan telefonu iPhone 6s'le yan yana koyup aynı işlemleri uyguladığımızda da, aradaki performans farkını net biçimde gözlemleme şansımız oldu. Testimize göre iPhone 6s, yeni modele kıyasla yüzde 20 seviyesinde daha yavaş. Uygulama yükleme ve uygulamalar arasında geçiş süreleriyle karşılaştırdığımız iki telefondan iPhone 7, testi 1 dakika 37 saniyede tamamlarken, iPhone 6s, 1 dakika 41 saniyede aynı işlemi bitirdi.
Bu arada elimizdeki iPhone 7'nin 32 GB kapasiteye sahip olduğunu söyleyelim. Telefonun ayrıca 128 ve 256 GB'lık seçenekleri yer alıyor. 64 GB'lık model seçeneği ise kaldırılmış durumda. microSD kart slotunu halen iPhone'da arayanlar, elbette bu kez de üzülecekler, zira telefonda microSD kart slotu bulunmuyor.
Telefondaki RAM miktarı selef modelle aynı, 2 GB. Batarya ise 1960 mAh kapasitesinde. Telefonun pil testinden önümüzdeki adımlarda bahsedeceğiz.
802.11 ac Wi-Fi kablosuz bağlantı desteği sunan iPhone 7, ayrıca Bluetooth v4.2 sahibiyken, LTE noktasında da Cat 9 seviyesinde veri iletişimi sağlıyor. Böylece iPhone 7 ile 450/50 Mbps veri iletişimi mümkün.
iPhone 7'nin ses performansından da bahsetmemek olmaz. Zira artık stereo hoparlörler mevcut ve bununla beraber, açıkça şu ana kadar ki en iyi iPhone ses performansını aldığımızı söyleyebiliriz.
Pil performansı
iPhone 7'nin pil ömrü selef modele göre geliştirilmiş durumda karşımıza çıkıyor, fakat biz yeterli bulmadık açıkçası. Öte yandan kablosuz şarj desteği iPhone 7'de de karşımıza çıkmadı. Artık kısmet iPhone 7s veya iPhone 8'e...
Apple, kullandığı A10 Fusion işlemciyle bataryaya destekte bulunurken, ayrıca telefonun kullandığı kapasiteyi de selef modele kıyasla arttırmış. Yeni modelde 1960 mAh'lik bir batarya kullanan Apple, bununla birlikte yeni amiralin iPhone 6s'ten ortalama 2 saat daha fazla dayanmasını sağlıyor.
Peki, iPhone 7 bizim testlerimizde ne kadar süre dayanabildi? Her amirale uyguladığımız HD video testimizi kuşkusuz iPhone 7 için de yaptık. Tam ekran parlaklığında 90 dakika boyunca HD video oynattığımız iPhone 7, bu süre sonunda yüzde 23 oranında alan kaybetti. iPhone 6s'te bu değer ise yüzde 30 seviyesinde. Bu, telefonun böylesi bir senaryoda kabaca 6 saat boyunca video oynatabileceğini bizlere gösteriyor. Fakat öte yandan telefonun ekran parlaklığını kısaltırsanız bu süreyi 9 saate kadar çekebilirsiniz.
iPhone 7 ile aldığımız çevrimiçi gezinti süresi ise 9 saat 1 dakika olarak raporumuza yansıdı. Konuşma süresi ise 11 saat olarak kayıtlarımıza geçerken, telefonu 2 saat 34 dakikada tam kapasite şarj edebildik.
Kameralar
Gelelim kameralara. Apple, iPhone 7'de iki tip kameraya yer verdi. iPhone 7'de selef modellerden alışageldiğimiz gibi arka yüzde tek kameraya yer veren Apple, iPhone 7 Plus'ta çift kamera deneyimi yaşatıyor. Ancak konumuz dahilinde biz iPhone 7'nin kamerasından bahsedeceğiz.
iPhone 7'nin kamerası 12 MP çözünürlüğünde. Bununla selef modele göre farklılık getirmeyen Apple, teknoloji anlamında ise yenilikçi adımlar atmış. Mesela bunlara ilk örnek olarak artık iPhone'da optik imaj sabitleyici bulunuyor. Evet, OIS bizlere yabancı bir terim değil, fakat Apple bunu henüz yeni kullanıyor.
Bir diğer farklılıksa arka kamerada yer alan 4 LED ve 2 tonlu flaş. Evet, 4 LED flaşla şu an ilk model olan iPhone 7, böylece de büyük farklılık sunuyor. Bunun gece çekimlerine nasıl bir etkisi olduğunu zaten az sonra çektiğimiz karelerle de net şekilde göreceksiniz.
Hazır gece çekiminden söz açmışken, iPhone 7'nin artık düşük ışık koşullarında da selefe göre daha başarılı fotoğraflar çektiğini söylemek lazım. Buna en büyük etkiyi kuşkusuz diyafram açıklığı sağlıyor. Telefonun kamerasında f/1.8 diyafram açıklığı yer alıyor. Genişleyen diyaframla beraber lense alınan ışık miktarı da arttığından, düşük ışıkta selef modele kıyasla yüzde 50 oranında daha parlak fotoğraflar çekmek mümkün oluyor.
30 kare 4K video çekme imkanının olduğu iPhone 7'de, ayrıca 120 kare Full HD videolar kaydedilebiliyor. 720p'de kare sayısı ise 240.
Çektiğimiz fotoğraflara geçmeden önce ön kameraya da kısaca değinelim. FaceTime HD kamerayı 7 MP'e yükselten Apple, burada da bizlere HDR imkanı sunuyor.
Örnek fotoğraflar
iPhone 7 / iPhone 6s fotoğraf kıyaslaması
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6S
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6s
iPhone 7
iPhone 6s
Özetle
Apple, iPhone 7 ile iyi bir işe imza atmış, ortaya güzel bir model çıkartmış. Ancak eski günlere baktığımızda, açıkçası büyüttüğü beklentileri karşılayamadığını görüyoruz. O nedenle iPhone 6s'in üzerine çok büyük yenilikler gördüğümüzü söylemek zor. Dahası, akıllı telefon dünyası için de büyük yenilik görmüyoruz. Bu nedenle artık bu alanda Apple'ın "rol model" olmadığını söylemek zor değil.
iPhone 7 özelinde konuşacak olursak, telefon performanslı çalışıyor, tasarımıyla kullanmaktan keyif alacağınız bir görünüm sergiliyor, kameralarıyla memnun ediyor ve su geçirmezlik özelliğiyle de büyük bir açığı kapatıyor. O nedenle iPhone 7, sahiplerini kendinden bir hayli memnun bırakacaktır kanaatindeyiz. Fakat iPhone 6s sahibiyseniz, iPhone 7 almak için büyük sebepleriniz bizce yok.
Kimler Almalı
Apple fanları tarafından satın alınacağını düşündüğümüz iPhone 7'nin, halihazırda Android kullanıcıları tarafındansa çok çekici bulunmayacağı açık.
Alternatifleri
iPhone 7'e alternatif olarak daha ucuz model olan iPhone 6s'i tercih edebilirsiniz.