Apple iPad Pro testte!

Apple'ın yeni devi iPad Pro, testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 86
  • Gayet dengeli tasarım
  • Tasarıma yönelik geniş uygulama desteği
  • Geniş, kullanışlı ekran
  • Güçlü performans
  • Harika hoparlörler
  • Özel aksesuarlar
  • Pil ömrü daha iyi olabilirdi
  • Apple Pencil kutu içeriğinde sunulsa harika olurdu
  • Kameralardan çok şey beklememek gerek

Kısa bir süre önce Apple'ın yeni mini tableti iPad mini 4'ü incelemiştik. Bu defa da profesyoneller için sunulan büyük boy iPad'i test merkezimizde ağırlıyoruz. Devasa yapısıyla dikkat çeken iPad Pro, Apple'ın uzun zamandır konuşulan 12.9 inç ekranlı tableti. Evet, bir tepsi büyüklüğünde olan tablet, sıradan tabletten çok daha fazlasını arayanlara hitap ediyor. Özellikle harici olarak satın alınabilecek olan Apple Pencil'la beraber grafik uygulamaları üzerine büyük rahatlık sağlayan tablet, keşke Apple Pencil'ı da kutu içeriğinde sunsaymış, fakat ne yazık ki yok. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce iPad Pro kime ne sunuyor bundan bahsederek söze başlayalım...

Ne sunuyor?

iPad Pro için yekten, MacBook'un bağımsızlığını ilan etmiş hali desek sanırız ki yanılmayız. iOS işletim sistemini klasik iPad'ten daha geniş bir ekranda, klasik dizüstü bilgisayarlardan bağımsız bir ortamda sunan, hem mobil olan hem dizüstü platformuna dönüşebilen ve devasa yapısıyla sınırların dışına çıkan iPad Pro, çok amaçlı kullanımı gözetiyor. Her ne kadar özellikle grafik uygulamalarıyla yoğun şekilde uğraşan profesyonellere hitap ediyor desek de, bir medya merkezi, portatif bir dizüstü bilgisayarı ve klasik tablet ihtiyacını karşılayan iPad Pro'da, herkes aradığı bir noktayı kolaylıkla bulabilir.

Hemen baştan iPad Pro'nun fiyatına değinelim. Elimizdeki 128 GB'lık SIM kart destekli iPad Pro, 4099 TL'ye satın alınabiliyor. Şimdi ilk etapta bu rakam göze pahalı gibi geliyor, evet. Fakat iPhone 6s Plus'un 128 GB'lık sürümünün 4299 TL'ye satıldığını düşünürsek, iPad Pro'nun pazara daha yüksek fiyattan girdiğini görebilirdik. Öte yandan 32 GB'lık Wi-Fi sürümünün 2999 TL olduğunu da söyleyelim.

iPad Pro'nun fiyatını arttıran en büyük etkenler elbette aksesuarları. iPad Pro'yu tek başına aldığınızda bir tablet olarak kullanabilirsiniz elbette. Ancak onu daha yaratıcı bir platforma çevirmek isterseniz Apple Pencil şart. Onun da fiyatı 379 TL. Öte yandan iPad Pro'yu bir dizüstü bilgisayara çevirmek için de, Smart Keyboard'u 649 TL'ye satın alabiliyorsunuz. Bunlar toplandığındaysa, elimizdeki cihazın fiyatı yaklaşık 5200 TL'ye dayanıyor.

Tasarım ve ekran

iPad Pro, klasik tabletlerden çok daha büyük. Ancak üzerinde koca bir ekran taşımasına karşın gayet ince ve hafif sayılabilecek bir kütlede. 6.9 mm'lik kalınlığıyla fazlasıyla ince olan tablet, 713 gramlık bir ağırlığın sahibi. Evet, bu ağırlık onu tek elde uzun süre kullanmanızı zorlaştırıyor olsa da, zaten iPad Pro da tek elde kullanılabilecek bir tablet olmadığı için bir sorun yok. Bu anlamda, tableti boy, kütle ve kalınlık olarak iyi bir denge içinde bulduğumuzu söyleyebiliriz.

iPad Pro'nun tasarımı klasik iPad görünümünde. Sadece biraz daha büyüğü... iPad mini 4 ile yan yana koyduğunuzda bunu görebiliyorsunuz. Göze çarpan en büyük farklılık, iPad Pro'nun çevresinde dört köşede de hoparlör bulunması. Hoparlörleri tablette böyle çevreye dağıtan Apple, bu sayede ortaya çok başarılı bir hoparlör sistemi çıkartmış. Zira tableti hangi şekilde iki elinizle tutarsanız tutun, iki hoparlör mutlaka açıkta kalıyor ve bu sayede ses kalitesinden ödün verilmiyor. Kaldı ki ses kalitesi gerçekten de çok başarılı. iPad Pro'nun en beğendiğimiz yanlarından biri hoparlörleri oldu diyebiliriz.

iPad Pro'nun çevresinde klasik olarak sağ üst kenarda güç butonunu, sol köşede kulaklık girişini, altta Lightning bağlantısını ve sağ kenarda da ses butonlarını görüyoruz. İncelediğimiz iPad Pro, SIM kart destekli olduğu için yine sağ kenarda SIM kart girişi de bulunuyor.

Ekranın altında ise TouchID kullanıma hazır. Parmak izi okuyucunun iPhone 6s'teki gibi gayet başarılı bir şekilde çalıştığını da bu noktada söyleyelim. TouchID'ye basılı tuttuğunuzda ise Siri ile karşılaşıyorsunuz.

iPad Pro, klasik olarak yine LED arka aydınlatmalı LCD ekran kullanıyor. 12.9 inç büyüklüğünde olan ekran, büyüyen boyuta ek olarak elbette çözünürlüğü de katlayarak sunuyor. 2048x2732 piksel çözünürlüğünde olan ekranın piksel yoğunluğu ise 264 ppi seviyesinde. Fazlasıyla net, keskin, parlak ve renkli olan ekran, Apple'ın diğer tüm iPad'lerinin başarılı çizgisini koruyor.

Teknik kadro ve performans

Şimdi gelelim iPad Pro'nun teknik kadrosuna. iPad Pro'da işlemci olarak şu an Apple'ın en hızlı mobil işlemcisi Apple A9X kullanılıyor. Bu işlemciyi elbette MacBook'larla kıyaslamamak gerekiyor, fakat mobil platform için gayet performanslı çalıştığı açık. 4 GB RAM'le desteklenen iPad Pro, hem yaptığımız Geekbench sentetik testinde, hem de gerçek zamanlı kullanım testinde gayet başarılı bir performans sergiledi. iPad Pro'dan Geekbench'te aldığımız skor 5490 puan olmakla beraber, bu çizgisiyle birlikte iPad Air 2 de dahil olmak üzere diğer Apple mobil cihazlarını geride bırakmayı başardı.

iPad Pro'da çift çekirdekli işlemciye ek olarak PowerVR 7XT grafik işlemci de yer alıyor. Grafik işlemci noktasında da yaptığımız sentetik testi 3DMark'la gözlemledik. Ice Storm Sınırsız sürümde aldığımız net sonuç 50.828 puandı. Sentetik testin yanında hem FIFA 16 hem Asphalt 8 oynadığımız iPad Pro, oyun performansıyla da memnun edici biz izlenim bıraktı.

Elimizdeki iPad Pro, 128 GB kapasitesinde. Buna ek olarak 32 GB'lık farklı sürümü de mevcut. Tahmin edilebileceği gibi bu alanı fiziksel olarak genişletemiyorsunuz. O nedenle iPad Pro ile ilgileniyorsanız kapasite seçimini dikkatli yapmanızda fayda var.

Uygulamalar ve çalışma temposu

iPad Pro'yla yapılabilecekler çok geniş. Özellikle bir Apple Pencil satın alınarak iPad Pro'ya özel olan uygulamalarla, grafik tasarımla ilgilenenler harika işler çıkartabilir; yine ek olarak Smart Keyboard ile bir dizüstü bilgisayar şeklinde kullanılabilir. 

Misal bu uygulamalardan ilk ikisi, Adobe Comp ve Adobe Photoshop Fix. Tasarımcılara mobil yaratıcılık özgürlüğü sağlayan Adobe Comp ile Photoshop Fix, zengin tasarımlar yapma imkanı tanıyor. Yine bir diğer Apple Pencil'la kullanılabilecek olan uygulama AutoCad 360. Bu uygulamayla iPad Pro, CAD çizimleri için de ideal bir platform halini alıyor. Daha bunun gibi pek çok uygulama bulunuyor. Çoğu da tahmin edilebileceği gibi yaratıcılık ve tasarım üzerine. Canva, Procreate 3, Adobe Photoshop Sketch, Photoshop Mix ve ünlü iMovie bunlardan bazıları.

iPad Pro'da elbette iOS 9 işletim sistemi kullanılıyor. İşletim sisteminde bahsetmemiz gereken önemli bir detaysa, Split View özelliği. Bu sayede iPad Pro'nun ekranını iki farklı uygulamaya paylaştırabiliyor ve geniş ekranı daha verimli kullanabiliyorsunuz.

Batarya ve pil ömrü

Evet, iPad Pro'nun en merak edilen noktalarından biri kuşkusuz pil ömrü olsa gerek. Zira genişleyen kasa yapısıyla beraber üst gömlek pil ömrü sunması beklenmesi gayet normal. iPad Pro, 10 bin 307 mAh'lik bir bataryanın sahibi. Apple'ın söylediğine göre 10 saatlik bir multimedya deneyimi sonrası ancak pil ömrünü tüketen iPad Pro'yu elbette biz de klasik pil testlerimize tabi tuttuk.

Yaptığımız 90 dakikalık Full HD video testi senaryosunda, iPad Pro'nun ekran parlaklığını tam olarak açtık ve şarjın yüzde 100'den geriye doğru düşmesini izledik. Bir buçuk saat sonunda yüzde 72'ye gerileyen pil, bu anlamda aşağı yukarı iPad Air 2 ve iPad mini 4'ten büyük fark göstermedi. Bunun sebebi, ekranın büyümesi, daha yüksek performans sunan teknik kadrodan oluşması olarak açıklanabilse de, büyüyen boyuta karşın pil ömründen taviz verilmemiş olması güzel haber olarak da yorumlanabilir. Bunun gün sonundaki anlamı ise, iPad Pro ile tam ekran parlaklığında yaklaşık 6 saatlik film, oyun veya web performansı alabilecek olmanız. Bizim net aldığımız sonuçlar, 6 saat 30 dakika video gösterimi, 4 saat 58 dakika web dolaşımı oldu. Bu da bize ekran parlaklığını kısarak 10 saate erişmenin mümkün olduğunu gösteriyor. iPad Pro'nun şarj süresini ise 4 saat 35 dakika olarak ölçümledik.

Kamera

iPad Pro'da kamera da yer alıyor elbette. Ön yüzde 1.2 MP FaceTime ve selfie'ler için ön kamera yer alırken, arkada da 8 MP iSight kamera bulunuyor. Kamera arabirimi alışıldığı gibi, herhangi bir farklılık yok. iPhone ve iPad'lerde yer alan ağır çekim, hızlı çekim ve panorama modları bulunuyor.

Bu kadar büyük bir tablette elbette kamera kullanımı biraz abartılı. Muhtemelen bu tabletle bir konsere gidip video kaydetmeyecek veya sokak ortasında selfie denemesinde bulunmayacaksınız, ancak yine de kameranın yer almaması düşünülemez.

Full HD'de 30 kare/saniye video kaydı yapabilen arka kamera, HDR desteği de gösteriyor. Çekilen fotoğraf ve videoların çok kaliteli olduğunu söyleyemeyiz. Grenlerle karşılaşmanız ve renklerin solgun yakalanması gayet mümkün. iPad Pro ile çektiğimiz fotoğraflardan birkaçı şöyle:

Standart çekilen fotoğraflarda renkler solgun görünüyor.

Yakından baktığınızda grenleri görmek mümkün.

Işığın güzel olduğu anlarda dengeli fotoğraflarla karşılaşmak mümkün.

Ön plan odaklama denemesi.

Arka plan odaklama denemesi.

Hareketli anlarda bulanıklık söz konusu.

Özetle

Sonuç olarak toparlayacak olursak, iPad Pro, elbette bir dizüstü bilgisayar yerine geçebilecek bir cihaz değil. Onun tablet segmentinde yer aldığını ve farklı alanlarda kullanma serbestliği sağladığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bulunduğu tablet kategorisinde değerlendirdiğimizdeyse, şu an en hızlı Apple tablet olduğunu söylemek gerekli.

Geniş ölçekte kullanım imkanı sunmasıyla dikkat çeken iPad Pro'nun, tüm kulvarlarda kullanılabilmesi için önemli aksesuarlardan Pencil ile Smart Keyboard'un da satın alınması gerekiyor. Ancak bu noktada fiyatın arttığı ve onu tam kapasite kullanmak isteyenlerin 4 bin – 5 bini gözden çıkartmaları gerekiyor. iPad Pro'ya özellikle grafik tasarımcıların ilgi duyacağını düşünüyoruz. Öte yandan iPad'den daha fazla güç, daha iyi multimedya ve okuma deneyimi ve daha fazla yetenek isteyenler için şu an tek seçenek iPad Pro. Eğer siz de bu kitlenin içindeyseniz, iPad Pro'yu seveceksiniz.

Kimler Almalı

Piyasadaki en güçlü iPad deneyimi elde etmek isteyenler iPad Pro'yu satın almak isteyebilirler. Özellikle grafik sanatçılarının mutlaka yakından incelemesi gerekli.

Alternatifleri

iPad Pro'ya en yakın alternatif Microsoft Surface Pro 4. Windows platformunda çok amaçlı kullanım sağlayan Surface Pro 4 de incelenebilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Apple iPad Pro
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiiOS 9
İşlemciApple A9X
İşlemci Hızı2.26 GHz
Çekirdek (CPU)2
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu12.9 inç
Ekran Çözünürlüğü2048 x 2732 px
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera1.2 MP
Arka Kamera8.0 MP
Wi-FiVar
NFCVar
3GVar
GPSVar
LTE (4G)Var
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi10307 mAH
Pil Ömrü10 saat
Boyutlar220 x 305 x 6.9 mm
Ağırlık713 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei Matepad Pro 13.2 inceleme
Huawei MatePad 11.5 PaperMatte inceleme
TCL NXTPAPER 11 inceleme
Casper VIA L40 inceleme
Huawei MatePad Air inceleme
Huawei MatePad Pro 12.6 inceleme
Forum