AOC U28G2XU2 İnceleme

AOC, U28G2XU2 modeliyle PC ve konsol oyuncuları için üst seviye bir monitör seçeneği sunuyor. 4K çözünürlüğe, 144 Hz yenileme hızına ve kaliteli bir IPS panele sahip AOC U28G2XU2’yi tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 87
  • Kaliteli IPS panel
  • 4K/144Hz
  • Adaptive Sync
  • HDMI 2.1
  • Ergonomik stant
  • Rakiplerine göre uygun fiyatlı
  • OSD menüsünde gezinmek zor
  • Aydınlık ortamlarda parlaklık yetersiz kalabiliyor

Yüksek çözünürlük ve yüksek yenileme hızı, oyuncular olarak bizlerin iyi bir oyun performansı için bir monitörde aradığı ilk 2 özellik. Tabii ekran boyutu ve diğer birçok diğer özellikle birlikte. Daha önce bu tür pek çok monitörü inceledik, bunlardan biri de AOC’nin U28G2XU modeli olmuştu. Bugün masamızda bulunan monitör de mekanın yeni sahibi, yani o monitörün güncellenmiş hali, halefi. 2 monitör arasında pek çok benzerlik bulunsa da, elbette yeni modelde farklar ve yenilikler var. Peki, neler onlar? Şimdi gelin yakından bakalım.

AOC U28G2XU2 Tasarımı Nasıl?

AOC U28G2XU2, AOC'nin oyun serisindeki tasarım dilini güzel bir şekilde sürdüren bir model. Çoğunlukla siyah renkli plastikten oluşan monitörün alt çerçevesi boyunca uzanan bir şerit de dahil olmak üzere araya birkaç kırmızı detay eklenmiş.

Monitörün çerçeveleri nispeten ince, alt çenesi biraz daha kalın olsa da diğer 3 kenarın kalınlığı göze batmıyor. Standın V şeklindeki ayaklığı standartlara göre oldukça kompakt. Stant eğme, döndürme ve yükseklik ayarı gibi ergonomik açıdan ihtiyaç duyulan tüm ayarları sunuyor. Ayrıca pivot özelliği sayesinde dikey olarak da kullanılabiliyor. Yalnız monitörü dikey olarak kullanacaksanız, ekranı çevirirken dikkatli olmanız lazım. Zira ekran çok yüksekte durmadığından, dikey pozisyona alırken köşesi masaya çarpıyor. O yüzden ekranın baktığı yönü biraz yukarı doğru kaldırıp öyle çevirmeniz gerekiyor, yoksa hiçbir şekilde dönmüyor.

Monitör, oldukça fazla sayıda port barındırıyor. Ayrıca önceki modele göre sunduğu en önemli farklılık da burada. Öncelikle Display Port 1.4, bir Tip-B ve 4 aşağı akış USB 3.2 Tip-A bağlantı noktası olduğu gibi yerinde duruyor; ne eksik ne fazla. Ancak önceki modeldeki HDMI 2.0, yerini artık HDMI 2.1’e bırakmış durumda. Evet, bu durum PC kullanıcılarını pek alakadar etmiyor, zira önceki modelde de DP üzerinden 4K’da 144 Hz sinyal alınabiliyordu. Ancak PlayStation veya Xbox sahipleri ne yazık ki 4K’da 60 Hz ile sınırlıydı. İşte bu sorun HDMI 2.1 ile çözülmüş. HDR ve VRR etkinleştirilmiş şekilde, konsollarda 4K çözünürlükte 120 Hz yenileme hızına ulaşabiliyor. Dolayısıyla artık karşımızda PC’lerde olduğu kadar konsollarda da tam performans sunabilen bir monitör var.

Son olarak, alt çerçevenin sağına yerleştirilmiş 5 adet tuştan OSD menüsüne erişim sağlayabiliyoruz, ancak bu kısmın kullanımı biraz can sıkıcı. Arka aydınlatması olsa daha iyi olurmuş; ilk etapta karanlıkta doğru tuşu bulmak zor olabiliyor. Şahsen burada daha önce incelediğimiz AGON serisi monitörlerdeki gibi bir joystick kullanılmasını tercih ederdik. Yine de genel kullanımı çok fazla etkilemediğinden göz ardı edebileceğimiz bir detay. Menüde farklı oyun modlarının yanı sıra; parlaklık, renk veya HDR gibi görmeye alıştığımız seçenekler var. Ayrıca arayüz basit tasarlanmış, her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

AOC U28G2XU2 Özellikleri Neler?

Teknik açıdan monitör, 3840x2160 çözünürlüğe, 144Hz yenileme hızına ve 1ms griden griye tepki süresine sahip 28 inç bir IPS panel kullanıyor. Ayrıca bir oyun monitörü olmasına rağmen, DCI-P3 renk gamının yüzde 93’ünü, sRGB renk gamının ise yüzde 99’unu kapsıyor. Evet, profesyonel düzeyde renk çalışması yapılabilecek kadar mükemmel değil, ancak kötü de değil. Standart görüntü ve video düzenleme işleri için gayet uygun.

Normal bir kullanıcı gözüyle baktığımızda, renkler aşırı doygunluk hissi vermeden gayet canlı gözüküyor. Kontrast oranı da yeterli seviyede, karanlık ortamlardaki siyahların tonu güzel. Ancak monitörün çok iyi bir HDR deneyimi sunmasını beklemeyin, zira VESA DisplayHDR 400 sertifikasıyla geldiğinden gerçek HDR deneyimi yaşatamıyor. Dolayısıyla amacınız yoğunluklu olarak HDR içerikler ise satın almadan önce bir kez daha düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Ekran parlaklığı 370 cd/m2 değerinde. Bu değer çok etkileyici olmasa da ayarı 70-80 civarında tuttuğunuzda çoğu durumda fazlasıyla yeterli oluyor. Ancak etrafta ekrana vuran bir ışık kaynağı varsa parlaklığı en tepeye çekseniz de görünürlükte bazı sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle daha iyi bir deneyim için monitörün pencereye doğru bakmaması önemli.

AOC U28G2XU2 Performansı Nasıl?

Tüm bu teknik detaylar bir kenara, monitörün oyun performansı bizi fazlasıyla tatmin etti. IPS panel olmasının avantajıyla renkler ve bu renklerin doğruluğu muazzam. Bunun yanına 4K çözünürlüğün sağladığı ayrıntı seviyesini ve yüksek yenileme hızının akıcılığını da eklediğimizde, özellikle görsel yönü güçlü oyunlarda alınan keyif katbekat artıyor. Diğer taraftan söz konusu daha rekabetçi oyunlar olduğunda, hareket bulanıklığı hissedilmiyor. Yani tepkime süresi kağıt üzerinde yazıldığı gibi. Ancak yine de Overdrive özelliğini kullanarak daha akıcı görüntüler elde etmeniz mümkün.

Bu arada monitör Adaptive Sync ile de uyumlu. Ekran kartınız ister AMD ister NVIDIA olsun fark etmiyor, yırtılma veya takılma konusunda endişelenmenize gerek yok. Diğer özellikler arasında Düşük Mavi Işık teknolojisinin yanı sıra PbP (Picture-by-Picture) ve PiP (Picture-in-Picture) gibi çoklu görüntüleme özellikleri yer alıyor. Bunlara artık akıllı telefonlardan da aşina olduğunuz için detaylarına girmiyoruz.

Tüm bunların yanında bu monitörün alameti farikası aslında az önce de biraz değindiğimiz gibi konsol tarafında kendini belli ediyor diyebiliriz. Zira bu monitör hem PlayStation 5 hem Xbox Series X ile uyumlu çalışabiliyor. Hep bahsettiğimiz HDMI 2.1 bağlantı noktası sayesinde, 4K çözünürlükte 120 Hz yenileme hızına ulaşabiliyor. Kullandığımız süre boyunca gerek God of War’da gerek Alan Wake 2’de bol bol deneyimledik ve performansıyla açıkçası yağ gibi kayan bir görüntü deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan son dönemin popüler oyunlarından Prince of Persia: The Lost Crown’u da uzun müddet bu monitörde oynadık. Bir platform oyunu olmasıyla da bizlere gayet keyif verdi.

Sonuç

Evet, anlaşıldığı üzere AOC U28G2XU2 hem konsol hem de PC kullanıcıları için ihtiyaç duyulan her özelliğe sahip. Önceki modele kıyasla çok büyük bir yenilik getirmese de en büyük fark HDMI 2.1 ile geliyor -ki bu konsol oyuncuları için çok önemli. Bu anlamda 4K çözünürlüğünde yeni bir monitör arıyorsanız yakından incelemenizde fayda var.

AOC U28G2XU2 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC U28G2XU2
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
87
Bağlantılar 2x HDMI 2.1, 2x DisplayPort 1.4
Ekran28 inç
Çözünürlük3840x2160
Tarama Hızı144 Hz
Görüntüleme Oranı16:9
PanelIPS
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık370 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar

İlginizi Çekebilir

AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
AOC AGON 5 AG275QXN inceleme
Forum