AOC 24V5C İnceleme

Uzun saatler bilgisayar karşısında mı çalışıyorsunuz? Göz yorgunluğu, baş ağrısı ve boyun ağrısı gibi problemler yaşıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise, AOC’nin 24V5C/BK model monitörü tüm sorunlarınızı çözebilir. İşte tüm detaylarıyla AOC 24V5C/BK incelemesi!

CHIP Online Notu 90
  • İnce çerçeveli şık tasarım
  • Ergonomik ayak
  • Pivot özelliği
  • Kaliteli IPS panel
  • Zengin bağlantı noktaları
  • 65W gücünde USB-C portu
  • Yüksek fiyat

Eğer bilgisayar başında uzun saatler çalışıyorsanız, monitör seçimi oldukça önemli. Zira bilgisayar başında çalışırken, renk kalitesi ve çözünürlüğün ötesinde, monitörün gözlerinize nasıl etki ettiğine de dikkat etmeniz lazım. Yoksa göz yorgunluğu gibi sorunlar yaşamanız kaçınılmaz. Öyle ki bu hem sağlıksız hem de verim alamayacağınız bir çalışma ortamı demek. Peki, böyle sorunlar yaşamamak için nasıl bir monitör seçmeniz gerekiyor? İşte bugün, AOC’nin 24V5C modeliyle bunun cevabını vereceğiz.

AOC 24V5C Tasarımı Nasıl?

Öncelikle monitöre dışarıdan baktığımızda, çene kısmı hariç 3 tarafındaki ince çerçeveleriyle gayet şık durduğunu söyleyebiliriz. Çene kısmı ve arka panelinde mat görünüme sahip plastik bir malzeme kullanılmış. Yani ekran hafif olduğundan kurulum aşamasında hiç zorlanmıyorsunuz. Zaten kurulum da oldukça basit, tek bir tornavidayla 2-3 dakikada tüm işlem tamamlanıyor.

Monitörün metal olan tek kısmı, kare şeklindeki ayağı -ki bu sayede ekranı sağlam bir şekilde tutabiliyor. Ayrıca ayağın arasındaki kablo boşluğu sayesinde masadaki kötü görünümü de engelleyebiliyorsunuz. Elbette ayağın en önemli özelliği sunduğu ergonomiklik. Ayaklık sayesinde monitörün yüksekliğini 130 mm’ye kadar ayarlayabiliyor veya sağa sola döndürebiliyorsunuz. En güzeliyse çalışanların olmazsa olmazı pivot modunda da kullanabiliyorsunuz. Böylece ister ana monitörünüz olarak kullanın ister ikinci monitörünüz olarak kullanın, oturuş şeklinize göre en rahat pozisyonu ayarlayarak olası ağrıların önüne geçmiş oluyorsunuz.

Bağlantı noktalarına baktığımızda, birer adet USB-C, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 4 adet USB-A aşağı akış portu ve 3.5 mm kulaklık jakı bulunuyor. USB-C olması güzel olmuş, zira bildiğiniz gibi son zamanlarda çıkan dizüstü bilgisayarlar oldukça ince yapıda olduğundan HDMI girişleri olmuyor. Dolayısıyla buradan görüntü alabilmek büyük avantaj. Ayrıca bu USB-C portu, 65W’a kadar güç çıkışına sahip. Yani akıllı telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı bile şarj edebilecek güçte. Diğer klavye ve fare gibi aksesuarlarınızı da kasanızda yeterli yer yoksa veya ulaşılması güç bir yerdeyse USB-A portlarına takabilirsiniz.

OSD menüsüne erişim sağlamak içinse arka tarafta bir joystick bulunuyor. Erişmesi biraz zor olsa da kontrolü kolay. İçerisinde parlaklık, renk veya kontrast ayarları dışında farklı oyun türleri için bazı oyun modları bulunuyor. Ek olarak Lowblue ve AMD FreeSync gibi özellikleri de buradan etkinleştiriyoruz.

AOC 24V5C Özellikleri Neler?

Gelelim monitörün ekran özelliklerine. AOC 24V5C’nin ekranı, 1920x1080 çözünürlüğe, 75 Hz yenileme hızına ve 1 ms tepki süresine sahip bir IPS panelden oluşuyor. Arka aydınlatma tipi olarak ise WLED kullanılmış. Parlaklığı 300 cd/m2 değerinde olan monitörde yoğun ışık altında dahi ekrandaki her şeyi rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca ekranda yansıma engelleme özelliği olduğundan kullanım deneyimi bir hayli artıyor.

Çözünürlük belki günümüz için size yetersiz gelebilir, ancak bir ofis monitörü için oldukça yeterli. Zira tüm renkler canlı ve ayrıntı seviyesi yüksek bir görüntü sunuyor. Elbette bu bir oyun veya tasarım monitörü değil, daha çok konforunuzu ve sağlığınızı düşünen bir monitör. Ancak bu oyun oynayamayacağınız veya tasarım yapamayacağınız anlamına da gelmiyor. Açıkçası denediğimiz birkaç oyunda gayet iyi bir performans aldık. 75 Hz rekabetçi oyunlar için yeterli olmasa da indie veya hikaye tabanlı oyunlarda iş görüyor. Renklerse canlı olduğundan çok profesyonel bir tasarım işi yapmıyorsanız aynı şekilde iş görecektir. Bu arada oyun oynamak isteyenler için, biraz önce OSD menüsünde bahsettiğimiz FreeSync teknolojisinin sadece DisplayPort üzerinden çalıştığını belirtelim.

Monitörün çalışanlar için öne çıkan en önemli özellikleriyse Flicker Free ve AOC’nin Anti Blue Light teknolojisi. Flicker Free, titreşen ışık seviyelerini azaltan bir DC (Doğru Akım) uygulamalı arka aydınlatma panel kullanıyor. Bu sayede genel yorgunluk ve göz yorulmasını en aza indirerek, uzun çalışma seanslarında konforlu bir kullanım sağlıyor.

AOC Anti Blue Light Teknolojisi ise görüntünün rengini değiştirmeden zararlı mavi ışıkları engellemeye yarıyor. Bildiğiniz gibi mavi ışık, gözlerinize zarar verebilecek ultraviyole ışınlarından biri. Özellikle uzun süre maruz kalındığında, göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve hatta uyku problemlerine bile neden olabiliyor. İşte bu nedenle Anti Blue Light teknolojisini kullanmanız çok önemli. Tabii göz sağlığınız için sadece bu yeterli değil. Olası zararları önlemek için, düzenli aralıklarla mola vermeniz ve doğru aydınlatma koşullarında çalışmanız da büyük önem arz ediyor.

Son olarak monitörün arkasında 2 adet entegre hoparlör bulunduğunu söylemek lazım. Ses kalitesi bir monitöre göre son derece iyi. Dizi/film izlerken, müzik dinlerken, toplantılara katılırken veya diğer işlerinizi yaparken kesinlikle kullanılabilecek düzeyde.

Sonuç

Evet, sanırım anlatmadığımız bir şey kalmadı; monitörün tüm özellikleri bu şekilde. AOC 24V5C, sağlıklı ve rahat bir çalışma ortamı için oldukça güzel bir alternatif. Çözünürlüğü yeterli, tasarımı güzel, ergonomik bir ayağa sahip, sunduğu görüntüsü kalitesi de iyi. Kısacası ofiste veya ev ortamında çalışırken ihtiyaç duyacağınız her şeye sahip. Ancak fiyatı 1080p monitöre göre biraz pahalı. Öyle ki şu anda internette en ucuz bulabildiğimiz fiyatı 8.140 TL.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC 24V5C
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
90
USB-A 4 adet
USB-C 3.2 1 adet
Ekran23 inç
Çözünürlük1920x1080
Tarama Hızı75 Hz
PanelIPS
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık300 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörVar

İlginizi Çekebilir

AOC U27B3CF inceleme
AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24G4X inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
Forum