AOC 24G4X İnceleme

AOC’nin oyunları hala 1080p çözünürlüğünde oynayan kullanıcılara yeni bir önerisi var. AOC 24G4X, 180 Hz yenileme hızı, 1 ms tepki süresi ve AdaptiveSync desteğiyle bir oyuncunun ihtiyaç duyabileceği her özelliği barındırıyor. Peki hiç mi eksiği yok? İşte cevabı…

CHIP Online Notu 86
  • Tasarımı her kullanıma uygun
  • AdaptiveSync desteği
  • Ergonomik stant
  • İyi görüntü kalitesi
  • Yüksek yenileme hızı
  • Fiyat/performans
  • OSD menüsünü yönetmek zor
  • Ortalama HDR performansı
  • USB portu yok

Evet, bugün masamızda yine AOC’den bir oyun monitörü var. Ancak bu defa görmeye alıştığımızın aksine 2K veya 4K değil, 1080p çözünürlüğünde bir monitör var. Günümüzde oyuncular her ne kadar daha yüksek çözünürlüklü monitörlere doğru yöneliyor gibi görünse de hala 1080p’ye sadık kalan bir kitle var. Peki, neden hala 1080p tercih ediliyor? Bunun başlıca sebebi herkesin bütçe ve donanımına uygun olması. Bir diğeriyse yüksek kare hızlarına ulaşabilmenin en kolay yolunu sunması. Özellikle rekabetçi oyunlar oynayanlar için kare hızının önemini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla en düşük sisteme de sahip olsanız en iyi sisteme de sahip olsanız kare hızını yükseltmenin en kolay yolu çözünürlükten feragat etmek. Tabii bu 1080p’nin kötü bir görüntü sunduğu anlamına gelmiyor. Eğer ekran boyutu çok büyük değilse görüntü oldukça net ve ayrıntılı görünüyor. İşte bugünkü konuğumuz AOC 24G4X modeli de en iyi boyut ve çözünürlük eşleşmelerinden birine sahip.

AOC 24G4X Tasarımı Nasıl?

Ekranla ilgili detaylara geçmeden önce tasarıma göz atarsak, açıkçası monitör ön taraftan pek de oyun monitörüne benzemiyor. AOC her zaman olduğu gibi abartılı bir tasarımdan uzak durmuş. Bu da monitörü oyun dışında kullanmak isteyenler için de uygun hale getiriyor. Çene kısmı dışında tüm çerçeveler oldukça ince. Arkası ise diğer AOC marka oyun monitörlerinde olduğu gibi keskin hatlara sahip ve stant bağlantısının çevresindeki halkayla gayet hoş duruyor.

24G4X, üst seviye bir monitör olmadığı için malzeme olarak çoğunlukla plastikten oluşuyor. Ancak plastiği kaliteli ve sağlam olduğundan ucuz hissetmiyor. Ayrıca monitörün standı da bu fiyat noktasında görmeye alışık olmadığımız şekilde ergonomik. Eğme, döndürme ve yükseklik ayarı gibi ihtiyaç duyulan tüm ayarları sunuyor. Ayrıca yazılımcıların favorisi olan pivot özelliği sayesinde dikey olarak da kullanılabiliyor.

Monitör, bağlantı noktaları açısından çok zengin değil. 2 adet HDMI, bir Display Port ve 3.5mm kulaklık jakı dışında herhangi bir giriş çıkışı yok. Yani USB’lerinizi takmak için başka bir yer bulmanız lazım. Ancak tüm bağlantı noktalarının monitörün sahip olduğu en yüksek yenileme hızını desteklediğini belirtelim. Tasarımda şikayetçi olduğumuz tek şey OSD menüsü için joystick yerine kontrol düğmelerinin tercih edilmiş olması. Alt kısımdaki bu düğmelere erişmek kolay olsa da alışması zaman alıyor. Özellikle oyun sırasında hızlıca ayar değişmek isterseniz işiniz epey zor. Neyse ki OSD menüsü alıştığımız şekilde; içinde farklı oyun modlarının yanı sıra; parlaklık, renk veya HDR ayarlarına erişim imkanı tanıyan basit bir arayüzü var. Kısa bir süre karıştırdığınızda tüm ayarların yerlerini hemen ezberleyebiliyorsunuz.

AOC 24G4X Özellikleri Neler?

Teknik açıdan monitör, başta da belirttiğimiz gibi 1920x1080 piksel çözünürlüğe sahip. 23.8 inç boyutundaki bu IPS panelin yenileme hızı 180 Hz’e ulaşabilirken, 1 ms tepki süresi ve AdaptiveSync teknolojisiyle ihtiyaç duyulan her şeyi sunuyor. Ayrıca monitör sadece hız konusunda değil, görüntü kalitesi olarak da son derece iyi. Kontrast oranı yüksek ve renkler canlı.

Bunun altında yatan sebep ise Wide Colour Gamut teknolojisi. Bu teknoloji yalnızca yazılım ayarlamalarıyla değil, özel bir donanım çözümü aracılığıyla gerçekleştirildiğinden, geleneksel monitörlerden çok daha fazla sayıda renk gösterebiliyor. AOC’nin belirttiğine göre ekran, DCI-P3 renk gamının yüzde 93.5’ini, sRGB renk gamının ise yüzde 130.4’ünü kapsıyor. Profesyonel düzeyde çalışan tasarımcıları memnun etmeyecek olsa da standart kullanıcılar için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Monitörde ayrıca HDR10 desteği bulunuyor. Elbette üst seviye monitörlerdeki gibi bir HDR deneyimi beklememek lazım. Zira HDR'yi destekleyecek gerçek bir donanım yok ve parlaklığı çok fazla artırmıyor. Yine de HDR içeriklere erişebilmek için kullanışlı. Bu yüzden önceliğiniz HDR içeriklerse satın almadan önce göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Ekran parlaklığı 300 cd/m2 değerinde. Evet, çok yüksek değil, ancak çoğu kullanıcı için yeterli. Seviyesini yüzde 70-80’lere çektiğinizde fazlasına ihtiyaç duymuyorsunuz. Zaten daha fazlası özellikle karanlıkta göz rahatsızlıklarına neden olabileceğinden biz de önermiyoruz. Göz sağlığı demişken, monitörde Low Blue Light ve Flicker Free gibi önemli teknolojiler de pek tabii mevcut. Bizim gibi uzun zamanınızı bilgisayar başında geçiriyorsanız kesinlikle her ikisini de kullanmanızı öneriyoruz.

İşin daha görsel boyutunu test etmek için tercihimiz Senua's Saga: Hellblade II’den yana oldu. Bildiğiniz gibi Hellblade 2 kısa bir süre önce piyasaya çıktı ve muazzam bir görselliğe sahip. Ancak optimizasyon tarafında çok fazla sıkıntısı olduğundan, PC’de 2K veya 4K monitörlerde oynamak tam bir eziyet. O yüzden AOC 24G4X, oyunu oynamak için tercih edebileceğiniz en uygun fiyatlı ve kaliteli alternatiflerden biri. Oyunu baştan sona bu monitörde bitirdik ve doğrusunu söylemek gerekirse ekran bizi atmosferin içine almayı başardı. Renkler oldukça canlı ve güzeldi. Ayrıca oyunda çokça karanlık ortamlar bulunmasına rağmen görünürlükte de hiçbir sorun yaşamadık.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirdiğimizde AOC 24G4X, 1008p bir oyun monitörü arayanların rahatlıkla listesine ekleyebileceği bir model olmuş. Genel görüntü kalitesi güzel, yenileme hızı yüksek, tepki süresi düşük ve standıyla rahat bir kullanım sunuyor. Üstelik 4.589 TL gibi oldukça uygun bir fiyata satılıyor. Elbette eksikleri var, ancak fiyat/performans anlamında bizden geçer not almayı başarıyor.

AOC 24G4X hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli AOC 24G4X
Ürün Markası AOC
CHIP Online Notu
86
HDR HDR10
HDMI 2 adet
DisplayPort 1 adet
Ekran23 inç
Çözünürlük1920x1080
Tarama Hızı180 Hz
PanelIPS
Tepki Süresi1 ms
Parlaklık300 kandela
Kontrast (Tipik)1000:1
VGAYok
KulaklıkVar
HoparlörYok

İlginizi Çekebilir

AOC U27B3CF inceleme
AOC CU34G2XP/BK inceleme
AOC 24V5C inceleme
Philips 27B1U5601 inceleme
AOC U28G2XU2 inceleme
AOC AGON 5 AG325QZN inceleme
Forum