AMD Radeon R9 Fury X testte!
AMD'nin yepyeni bir mimariyle duyurduğu üst seviye ekran kartı Radeon R9 Fury X kapsamlı testte!
- High Bandwith Memory teknolojisi
- Sıvı soğutma sistemli tasarım
- Serin çalışıyor
- Fazlasıyla sessiz
- Performansıyla başarılı
- HDMI 2.0 desteği yok
- Fiyatının biraz daha düşük olması 980Ti karşısında büyük avantaj sağlayabilirdi
AMD, Los Angeles'ta dünya çapında binlerce oyunseverin internet üzerinden canlı izlediği bir etkinlikte yeni nesil AMD Radeon grafik kartlarını duyurmuş ve biz de AMD'nin yeni nesil grafik kartlarının sahip olduğu özellikleri sizlere duyurmuştuk. Ancak bununla yetinmedik elbette ve bu etkinlikle eşzamanlı olarak yine AMD tarafından Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen özel etkinlikte CHIP Online olarak yerimizi aldık.
Düzenlenen etkinlikte AMD'nin Radeon 300 serisi altında sunduğu R7 360, R7 370, R9 380, R9 390 ve R9 390X grafik kartlarının yanı sıra, önümüzdeki günlerde isminden bir hayli söz ettirecek gibi duran AMD Radeon R9 Fury X ve onun "minik" kardeşi R9 Nano'yu yakından tanıma fırsatı bulduk. Öte yandan etkinlik kapsamında yine AMD'nin bir başka etkileyici cihazı Project Quantum'u tanıdık ve FreeSync'le ilgili yeni heyecan verici gelişmelere de tanık olduk. Evet, bugünkü konumuz elbette AMD'nin üst seviye ekran kartı Radeon R9 Fury X. Kartın tüm detaylarını sizlere aktaracağız ancak ona geçmeden önce kısa kısa AMD'nin etkinlikte bizlere tanıttığı yeni teknolojilerine de bir bakalım.
AMD bomba gibi geliyor
AMD, etkinlik kapsamında yalnızca Radeon R9 Fury X'i değil, bunun yanında Radeon R9 ve Radeon R7 300 serisini de tanıttı. Ekran kartı alanındaki ürün gamını güncelleyen AMD, Radeon R9 Fury X'in yanı sıra en büyük ilgiyi bizce neredeyse el kadar boyuta sahip Radeon R9 Nano isimli ekran kartıyla görecek gibi. Etkinlikte daha birçok üründe olduğu gibi bizzat AMD'nin CEO'su Lisa Su tarafından tanıtılan R9 Nano, az sonra detaylarını aktaracağımız ve R9 Fury X'te de yer alan AMD'nin Fiji işlemcisiyle geliyor. Özellikle küçük hacimli oyun bilgisayarlarını atağa kaldıracak gibi görünen R9 Nano, yalnızca 6 inç boyutunda ve 175W güç tüketimine ihtiyaç duyuyor. Radeon R9 290X'e kıyasla watt başına 2 kat daha yüksek performans sunan kart, AMD'nin yeni High Bandwith Memory teknolojisini kullanıyor.
Gelelim Project Quantum'a. AMD'nin kompakt boyutlu mini PC'si olarak ortaya çıkan Project Quantum, yine tasarımıyla bir hayli iddialı bir cihaz. İki kısımdan oluşan Project Quantum, üst kısmındaki birimde sıvı soğutma sistemini bulundururken, alt kısmındaki birimde ise teknik birimlerine yer veriyor. Project Quantum'un en önemli özelliklerinden biri üzerinde tam iki adet Fiji işlemciye sahip ekran kartı bulundurması. Böylece kompakt yapıda ancak güçlü bir sistemin sahibi olmak isteyen kullanıcıların beklentilerini fazlasıyla karşılayacak olan Project Quantum'un bu sonbaharda piyasaya sunulması bekleniyor.
Son olarak AMD'nin FreeSync konusundaki gelişmelerinden de bahsedip artık yavaş yavaş Radeon R9 Fury X'e geçelim. Daha önce Tayvan'da düzenlenen Computex etkinliğinde FreeSync hakkına gelen güncellemeleri, Münih'teki etkinlikte görme şansı bulduk. Nvidia'dan tanıdığımız G-Sync teknolojisinin AMD tarafındaki karşılığı olan FreeSync, isminden de anlaşılabileceği gibi kullanıcılara ek maliyet getirmeden grafik noktasında kart ile monitör arasında tam senkronizasyon sağlamasıyla biliniyor. Monitör içinde bir grafik birimi gibi özel bir donanıma ihtiyaç duymayan FreeSync teknolojisi, DisplayPort üzerinden ekran kartı ile monitörü kare sayısı noktasında senkronize çalıştırabiliyor. Şimdi buna HDMI'ı da katan AMD, böylece monitörlerde daha yaygın olarak kullanılan HDMI portu üzerinden de FreeSync avantajından faydalanma imkanı tanıyor. Bunu yazılımla düzenleyebilen AMD, ekran kartı sürücüsüyle monitöre HDMI üzerinden FreeSync özelliği kullanma imkanı sağlıyor.
Evet, bundan da bahsettiğimize göre artık AMD'nin büyük bombası R9 Fury X'e geçebiliriz.
AMD'nin amiral gemisi: R9 Fury X
Evet, Radeon R9 Fury X, AMD'nin üst seviye grafik kartı olarak ailede yerini aldı. Bugünlerde satışa sunulan kartı elbette biz de AMD'nin Almanya'nın Münih şehrinde yapılan etkinliğinin ardından alıp ofisimize getirdik ve detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulduk. Kartın detaylarına geçmeden önce Radeon R9 Fury X'in yanı sıra Radeon R9 Fury ve Radeon R9 Fury X2 olarak iki farklı versiyonunun daha önümüzdeki günlerde raflarda yer alacağını söyleyelim. Elimizdeki Radeon R9 Fury X, sıvı soğutmalı bir tasarıma sahipken, Radeon R9 Fury hava soğutmalı, Radeon R9 Fury X2 ise çift Fiji işlemciyle birlikte gelecek.
Radeon R9 Fury X, en büyük farkı elbette sıvı soğutmalı tasarımı, rakiplerine göre daha kompakt boyutta olması, tamamen farklı bir mimariye dayalı High Bandwith Memory teknolojisi ile Fiji işlemciye sahip olmasıyla yaratıyor. Nvidia'nın tepe modeli Titan X'le bazı noktalarda rekabet halinde olan R9 Fury X, aslında tam olarak GTX 980Ti'ın karşısına konumlanıyor. Şimdi Radeon R9 Fury X'in en dikkat çekici yanlarına bakarak söze başlayalım.
Agresif tasarım
Radeon R9 Fury X'in tasarımı oldukça şık ve agresif. AMD tarafından tamamen özelleştirilmiş bir şekilde karşımıza çıkan Fury X, böylece raflarda bu şekilde yer alacak ve başka bir markanın yorumuna uğramayacak. Zira yapısal olarak karmaşık bir mimarinin sahibi olması bunun başlıca nedeni. Zaten hem çarpıcı tasarımı hem yüksek sıvı soğutmasıyla açıkçası buna gerek de bırakmamış AMD.
Fury X'in dış kaplaması alüminyum malzemeli çoklu plakalardan oluşuyor. Nikel alüminyum dış iskeletinin en göze çarpan kısmı ise LED ışıklı RADEON logosu olsa gerek. Böylece agresif bir görünüm sergileyen kart, hemen yan tarafında yine LED ışıklı güç konnektörlerini bulunduruyor. Kırmızı renkli bu konnektörler kartın yüklendiği güç durumunu bize gösteriyor. Öte yandan dilenirse bu kırmızı renk yerine mavi renk seçeneği de kullanıcıya sunulmuş durumda.
Radeon R9 Fury X'in bağlantıları arasında ise üç adet DisplayPort ve bir adet HDMI bağlantısı bizlere sunuluyor. Fakat kartın üzerinde yer alan HDMI bağlantısının 2.0 destekli olmaması kötü olmuş.
Radeon R9 Fury X'in tasarımında dikkat çeken bir diğer nokta ise kuşkusuz sıvı soğutma sistemi. Daha önce AMD Radeon R9 295X2'de gördüğümüz gibi bir sıvı soğutma sistemiyle gelen Fury X, 120 mm'lik bir radyatörle geliyor. Yine 120 mm'lik Nidec bir fanı üzerinde bulunduran radyatör, AMD'nin tanımına göre yalnızca 32 dBa seviyesinde gürültü çıkartıyor ki bu da gayet sessiz çalıştığı anlamına geliyor. Kartın sıvı soğutma sistemi ayrıca çok da etkili çalışıyor. Bu sayede kartın sıcaklığı 50 derece dolayında seyrediyor. Elbette gürültü seviyesi ve ısıyla ilgili yaptığımız testler neticesinde aldığımız değerleri az sonra sizlerle paylaşacağız.
Son olarak Radeon R9 Fury X'in boyutuna değinelim ve buna bağlı olarak da AMD'nin baştan tasarladığı mimari yapıya geçelim. Radeon R9 Fury X, yaklaşık 20 cm ebatında bir uzunluğa sahip bir kart. Bu da rakipleriyle kıyaslandığında boyut olarak daha küçük olduğunu gösteriyor. Bunun sebebi, AMD'nin yeni bir bellek teknolojisini kullanıyor oluşu. HBM adı verilen High Bandwith Memory, yani Yüksek Bant Genişliği teknolojisi olarak tanımlanan bu teknoloji nedir, bize neler sunuyor şimdi daha yakından bakalım.
High Bandwith Memory teknolojisi
Radeon R9 Fury X yeni bir bellek teknolojisini bizlere sunuyor. Bu bellek teknolojisiyle GDDR5'e veda eden AMD, Radeon R9 Fury X'in daha minimal bir tasarıma sahip olmasını HBM (High Bandwith Memory) teknolojisiyle sağlıyor. Daha yüksek bant genişliğine ulaşmak için daha çok sayıda bellek yongasına ihtiyaç duyan GDDR5'in aksine HBM'de durum biraz daha farklı. GDDR5'te GPU'nun çevresine yerleştirilen her bir bellek yongası yerine HBM'de her bir bellek yongası üst üste dizilebiliyor. Böylece alan kazanımı sağlayan HBM, Radeon R9 Fury X'te totalde bize tam 512 GB/s'lik bir bant genişliği sunabiliyor. Öte yandan AMD'nin bu Yüksek Bant Genişliği teknolojisiyle bellek veriyolu da daha önce karşılaşmadığımız ölçüde bir değer sunuyor bizlere. Tam 4096 bit bellek veriyoluna sahip olan Radeon R9 Fury X, bu anlamda da fark yaratıyor. Zira ekran kartlarında alışık olduğumuz değerlere baktığımızda 192, 256, 384 ve 512-bit gibi bellek veriyolları görüyorduk.
Yine High Bandwith Memory teknolojisi sayesinde az önce de söylediğimiz gibi birbiriyle daha hızlı haberleşebilen yongalar daha yüksek veriyoluna imkan tanırken, bunun yanında alandan tasarruf edilmesine ve R9 Fury X'te olduğu gibi, günümüz GDDR5'li ekran kartlarına nazaran, performanstan ödün vermeden daha küçük boyutlu kartlar üretilmesine olanak tanınıyor. Bunların dışında High Bandwith Memory'nin diğer bir artısı ise elbette enerji noktasında karşımıza çıkıyor. GDDR5'e kıyasla yüzde 60 seviyesinde daha yüksek bant genişliği sağlarken, buna karşılık yine aynı oranda güç tüketim tasarrufu da HBM teknolojisiyle karşımıza çıkıyor.
Hazır kartın teknik detaylarına girmişken, Radeon R9 Fury X'in 4 GB'lık bir kart olduğunu da söyleyelim. Her ne kadar rakibi 980Ti 6 GB kapasitesinde bellek değerine sahip olsa da, AMD'nin iddiası Radeon R9 Fury X'in geniş bellek veriyolunun sağladığı yüksek bant genişliği neticesinde çok daha yüksek performans sunduğu yönünde. Elbette bunu karta uyguladığımız Benchmark testlerinde göreceğiz.
Yine Radeon R9 Fury X'in sunduğu teknik detaylara dönecek olursak kartın 28 nm işlem sürecine sahip olduğunu, tepe noktada 1050 MHz frekansına ulaşabildiğini, 8.6 TFLOPs işlem performansı sunduğunu söyleyebiliriz. 64 adet ROP biriminin sahibi olan Radeon R9 Fury X, öte yandan DirectX 12 ve Mantle desteğinin yanında OpenGL'in yeni versiyonu olan Vulkan'ı da destekliyor.
Radeon R9 Fury X'in tipik enerji tüketimi ise 275 watt olarak dikkat çekiyor. Buna karşın 980Ti'a ve Titan X'e baktığımızda ise aynı noktada 250 watt'ı görüyoruz. Elbette tüm kartlar yoğun yük altına girdiğinde daha fazla enerji tüketimine ihtiyaç duyuyorlar. Bu noktada Radeon R9 Fury X'in bir tık daha fazla güç tüketimine ihtiyaç duyduğunu söylemek mümkün. Ancak aradaki fark çok büyük değil, o nedenle göz ardı edilebilir durumda. Önemli olan kartın yük durumunda ne kadar enerji tükettiği. Buna da test notlarımızdan bahsederken değineceğiz zaten.
Benchmark notları
Şimdi artık yavaş yavaş Radeon R9 Fury X ile aldığımız test sonuçlarına gelelim. Ancak bu arada şunu da söyleyelim: Her ne kadar Fury X'in Nvidia tarafında rekabet halinde olduğu kart 980Ti olsa da, testimiz sırasında elimizde 980Ti bulunmadığı için güncel olarak bir kıyaslama yapamadık. Bu bağlamda 980Ti'ı test ettiğimiz önceki notlarımızdan yararlanacağız. Ancak bunun yanında Titan X'in elimizde olduğunu ve özellikle GTA V noktasında iki kartı da kıyaslama imkanı bulduğumuzu da belirtelim.
Performans notlarına geçmeden sizlerle test sistemimizi paylaşalım. Ancak yine bir noktanın altını çizmemizde fayda var. Test sistemimizde yer alan işlemci Intel Core i5-4570. Intel Core i7-5960X'li bir platformda daha farklı sonuçlar alan R9 Fury X, bakalım bizim sistemimizde nasıl bir performans gösteriyor.
İşlemci: Intel Core i5-4570 3.20 GHz –
3.60 GHz
Anakart: MSI Z97 MPower
Bellek: 4 x 8 GB 2133 MHz
SSD: Samsung 840 Pro 256 GB
Ekran Kartı: AMD Radeon R9 Fury X
Monitör: AOC Q2778VQE
Yaptığımız Benchmark testlerinden ilk etapta sizlerle 3DMark Benchmark notlarını paylaşalım.
Elbette karta Metro: Last Light, Thief ve elbette son dönemin konuşulan oyunu GTA V Benchmark testini de uyguladık.
Burada aldığımız sonuçları daha önce incelediğimiz Nvidia 980Ti'la karşılaştıracak olursak, aynı testlerde 980Ti'ın Metro: Last Light'ta Full HD'de 57 FPS ürettiğini Fury X'in ise buna karşılık 32 FPS ile cevap verdiğini söyleyebiliriz. Thief'te ise yine Full HD'de ortalama 56 FPS üreten Fury X'in 60 FPS'lik sonuç alan 980Ti'ın hemen ardında olduğunu görüyoruz.
GTA V'e geldiğimizde ise FXAA ve VSYNC açık, MSAA'nın ise kapalı olduğu senaryoda ve tüm detaylar üst seviyedeyken Full HD çözünürlükte 50 FPS dolaylarında performans gösteren Fury X, 2K çözünürlükteyse 40 FPS civarında bir performansla karşımıza çıkıyor.
Peki, Fury X sentetik testlerin dışında, gerçek oyun deneyiminde nasıl bir grafik çiziyor? Şimdi biraz da bundan bahsedelim.
Performans sonuçları
AMD'nin üst segmente hazırladığı ve 980Ti'ın karşısına konumlanan kartı R9 Fury X'le elbette pek çok oyun oynama imkanı bulduk. Oynadığımız oyunlar arasında klasik olarak Thief, Metro Last Light, Assassins Creed 4: Black Flag, FarCry 4 ve Watch Dogs vardı. Bunların arasına elbette GTA V'i de ekledik ve Fury X'i bu oyunda da değerlendirme imkanı bulduk. Şimdi tablolar halinde Fury X'in tüm oyunlarda Full HD ve 2K çözünürlüklerde sağladığı performansa bakalım.
Aldığımız bu sonuçlar, yaklaşık ortalama sonuçlar elbette. Ancak kısaca değerlendirecek olursak, R9 Fury X'in genel performansıyla 980Ti'ın çoğunlukla takipçisi konumunda olduğunu, yer yer ise üstünlük sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle GTA V'a baktığımızda ise, Titan X'le birlikte değerlendirme fırsatı bulduğumuz Fury X'in, Titan X'i çok yakından takip ettiğini gördük.
GTA V testine ilişkin şu notu da paylaşalım: Testimiz sırasında MSAA'yı kapalı duruma getirmemiz gerekti, zira tüm özellikler en üst seviyedeyken bir de MSAA'yı açtığımızda ve 4X'e getirdiğimizde GTA V'in GPU bellek beklentisinin Fury X'in sahip olduğunu aştığını görüyoruz. Bu noktada Fury X'in 6 GB veya 8 GB'lık bellekle gelmiş olmasını dilemedik değil doğrusu. GTA V'te özellikle 2K çözünürlükte iyi bir deneyim sunan R9 Fury X, 30 ila 60 FPS arasında seyrediyor. Ortalama olarak rahatlıkla 45 FPS'yi görüyorsunuz. Elbette bu bizim sistemimizdeki performans notları.
Peki Fury X, Intel Core i7-5960X'li bir platformda ve 4K çözünürlükte ne tür sonuçlar veriyor? Şimdi de bu sonuçları paylaşalım.
Güç, sıcaklık ve ses
R9 Fury X'in yenilikçi tasarımının en çok dikkat çektiği noktalarını performansın yanında AMD'nin iddia ettiği üzere güç, ısı ve ses unsurları oluşturuyor. Elbette incelememiz süresince kartı bu üç noktada da değerlendirme fırsatı bulduk ve hemen söyleyebiliriz ki, belki de kartın en çok beğendiğimiz kısımlarını bu özellikleri oluşturdu. Evet, her ne kadar tipik güç tüketimi 275 watt olan Fury X'in, 250 watt'lık 980Ti ve Titan X'in gerisinde kaldığı görülse de, kartın yoğun yük altında olduğu noktada da fark çok açılmıyor. Yoğun yük altında olduğu noktalarda yaklaşık 400 watt'a erişen Fury X'e karşılık, Titan X'in 360 watt'lık noktalarda seyrettiğini görüyoruz. Bu da AMD'nin yeni mimarisinin güç noktasında atakta olduğunu gösteriyor bizlere.
Isıya gelecek olursak, Fury X'in fazlasıyla serin çalıştığını görüyoruz. Hatta o kadar serin çalışıyor ki, belki biraz absürt olacak ama, AMD, neredeyse çok ısındığı konusunda eleştiri oklarını üzerine çeken HTC One M9'dan daha serin çalışmayı başaran bir ekran kartı yapmayı başarmış. Kartın yoğun yük altında çalıştığı durumlarda 55 derecelere ulaştığını görmek güzel. Öte yandan eğer uzay sistem kullanıyorsanız, kart çalışırken yüzeyine dokunduğunuzda ne kadar serin olduğunu anlayabiliyorsunuz. Fury X'in sıvı soğutmalı sistemi gerçekten amacına uygun hizmet ediyor. Öte yandan Titan X'e bakacak olursak, karta dokunduğunuzda elinizi yakmanız işten bile değil.
Son olarak kartın ürettiği ses miktarına gelecek olursak, bu noktada AMD'nin iddiası olan 32 dBa seviyelerinde seyrettiğini görüyoruz. Oyunlarda yoğun yük altında olduğunda bazen 34 dBa'e erişmek mümkün, fakat o da kartın sessizliğini bozmuyor.
Özetle
Evet, AMD Radeon R9 Fury X'le ilgili tüm detayları paylaştığımıza göre artık kısa bir değerlendirmeyle incelememizi noktalayabiliriz. AMD, Radeon R9 Fury X'le birlikte yenilikçi bir teknoloji altında başarılı bir kart sunmayı başarmış. High Bandwith Memory teknolojisiyle alt yapısını bir hayli beğendiğimiz kart, özellikle ısınmaması, sessiz çalışmasıyla da muazzam. Performans tarafına baktığımızda 980Ti'la rekabet halinde olan Fury X için, inceleme sonrasında kanaat getirdiğimiz yerin GTX 980 ile 980Ti arasında olduğunu söyleyebiliriz. Halihazırda fiyatıyla 2200 TL civarında bir etiketle raflarda yer alan Fury X, bu fiyatıyla 980Ti'dan yaklaşık 400 TL daha ucuz, ancak biraz daha uygun fiyatlı olması ona daha büyük avantaj sağlayabilirdi bizce. Fiyat / performans olarak değerlendirirsek hala 980Ti daha cazip görünüyor. Fakat Titan X almayı düşünen kullanıcılar, bir Titan X fiyatına neredeyse iki Fury X alabilirler ki, CrossFire noktasında harika bir sistem sahibi olabilirler.
Kimler Almalı
Başarılı performans sunan, sessiz çalışan, serin bir sistem sahibi olmak isteyen kullanıcılar AMD Radeon R9 Fury X'i yakından inceleyebilirler.
Alternatifleri
AMD Radeon R9 Fury X'e alternatif olarak Nvidia tarafında GTX 980Ti değerlendirilebilir.