Alcatel IDOL 4'ü A'dan Z'ye test ettik!
Alcatel IDOL 4'ü ve beraberinde gelen VR gözlüğü test merkezimizde ağırladık. İşte sonuçlar!
- Performans
- VR gözlük avantajı
- Şık tasarım
- NFC ve 802.11ac Wi-Fi
- Hafif ve ince
- Hoparlörler
- Android 6.0'la geliyor
- Uygun ekran
- Rekabetçi kamera
- Pil performansı daha iyi olabilirdi
- Kamera odaklanma süresi
Alcatel, kısa bir süre önce gerçekleştirdiği ve bizim de yerinde takip ettiğimiz bir etkinlikte yeni akıllı telefonlarını tanıttı. Yeni akıllı telefon ailesinde özellikle IDOL 4 ve POP 4S gibi modellerle dikkat çeken Alcatel, özellikle VR gözlükle beraber kullanıcılara sunduğu IDOL 4 akıllı telefonuyla oldukça cazip görünüyor. Peki, telefon bize neler sunuyor? Bu incelememizde hepsine adım adım değineceğiz.
İlk olarak sözü, IDOL 4'ün bulunduğu segment ve fiyatıyla açmak lazım. IDOL 4, orta segmente konumlanan bir akıllı telefon. Ancak getirdiği bazı özelliklerle pek çok rakibinden farklılaşan telefon, bunlar arasında VR gözlükle birlikte satılmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. IDOL 4'ü VR gözlüğüyle birlikte 1099 TL'ye satın almak mümkün.
Hazır bahis açılmışken telefonun kutu içeriğinde VR gözlüğün yanı sıra ekran koruma filmi ve kasa kılıfının yer aldığını söyleyelim. Öte yandan şunu da belirtmekte fayda var: Daha önce kutu açılış videosunda hatırlarsanız, IDOL 4'ün kutusundan kulaklık çıkmadığından bahsetmiştik. Ancak firma yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, IDOL 4'ün kutusundan bir kulaklık da çıkıyor. Yani sizler telefonu satın aldığınızda, kutuda ayrıca bir kulaklık setiyle de karşılaşacaksınız.
Tasarım
Artık orta segment falan deyip geçmemek gerekiyor, zira burada son zamanlarda oldukça şık akıllı telefonlar görmeye başladık. Elimizdeki IDOL 4 de bunlardan biri olarak dikkat çekiyor. Belki de yakın zamanda gördüğümüz en şık model de diyebiliriz.
Telefonun arka yüzü cam malzemeye sahip, yine kenarlar metalik; ayrıca bu metal çerçeve kenar içlerinden ön ve arka yüze doğru kendini gösteriyor. Böylece telefonu masaya koyduğunuzda fazlasıyla dikkat çekici durduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan pek çok orta segment akıllı telefonda gördüğümüzün aksine, IDOL 4'ün arka zemininde telefonun marka ve modeli kesinlikle rahatsız etmeyecek biçimde yerleştirilmiş. Üstte ortada uygun fontlarla "Alcatel", altta ise neredeyse silik bir "IDOL" yazısı görüyoruz.
Telefonun çevresine baktığımızda üst kenarda kulaklık girişini, alt kısımda microUSB şarj yuvasını sol kenarda güç butonunu, sağ taraftaysa ses butonlarını buluyoruz. Yine sağ kenarda ortada bir buton var -ki Alcatel ona "Boom tuşu" diyor- bu butonla, telefona birtakım özelleştirmelerde bulunabiliyorsunuz. Boom tuşu ile telefon kilitliyken fotoğraf çekebiliyor, video izlerken veya müzik dinlerken sese özellikler katabiliyor, gürültülü alanlarda telefonla konuşurken sesin netliğini arttırabiliyor, galerinizden resim kolajı oluşturabiliyor ve daha bunun gibi pek çok farklı uygulamada bulunabiliyorsunuz.
Son olarak telefonun yalnızca 7.1 mm kalınlığında ve 135 gram ağırlığında olduğunu söyleyelim.
VR gözlük
IDOL 4'ün teknik alt yapısına ve diğer detaylarına geçmeden önce, beraberinde kutusundan çıkan VR gözlükten de bahsedelim: VR gözlüğü, açıkçası son zamanlarda incelediğimiz pek çok gözlükten daha çok beğendik. Konfor bakımından, daha önce incelediğimiz ve piyasada şimdilerde 200 TL civarında bir fiyatla bulabileceğiniz Samsung Gear VR'la eşdeğer bulduğumuzu açık şekilde söyleyebiliriz. Telefonu içine kolayca yerleştirebiliyor ve çevresindeki kanallar yoluyla şarj girişi ile kulaklık girişinin önünü açabiliyorsunuz. Özellikle geniş burun alanıyla da, kısa süreli kullanımlarda dahi burada iz bırakan VR gözlüklere iyi bir örnek olabiliyor.
Peki, sanal gerçeklik deneyimi yaşamak için ne yapmanız gerekiyor? Bunun için Alcatel VR Merkezi veya Google Play'e girip, VR uygulamaları telefonunuza indirmeniz yeterli. Akabinde ister kulaklık, ister telefonun üzerindeki hoparlörler vasıtasıyla keyifli bir sanal gerçeklik deneyimi yaşamanız mümkün.
Bu arada IDOL 4'ün arayüzünde VR Masaüstü adında bir simge bulunuyor. VR gözlüğü kullanmak için bu uygulamaya giriyor ve telefonu VR kutusuna takıyorsunuz. Ardından bu arayüz üzerinden daha önce edindiğiniz VR video/foto veya VR oyunlara erişebiliyorsunuz.
Ekran, işletim sistemi ve hoparlör
IDOL 4'ün ekranı 5.2 inç boyutunda. Telefonda Full HD çözünürlük bizlere sunuluyor. Ekranın parlaklık oranı gayet iyi seviyede. 424 ppi piksel seviyesiyle de iyi bir değer sunan ekran, ayrıca gövdeye oranıyla da güzel bir oran yakalıyor. Yüzde 69.9 ekran – gövde oranıyla neredeyse yüzde 70'i tutturan IDOL 4, böylece bu anlamda pek çok rakibinden iyi bir yerde duruyor.
Telefonda bize Android 6.0, yani Marshmallow işletim sistemi sunuluyor. Bu da telefonun önemli artılarından biri. Zira halen bu segmente yeni çıkan telefon modellerinde Android 5.1 işletim sistemi görebiliyoruz. Telefonda yine stok Android kullanılıyor. Bununla beraber telefon, gayet kolay ve akıcı bir kullanım sunuyor.
Telefonun önemli noktalarından birini de kuşkusuz hoparlörler oluşturuyor. Özel bir hoparlör sistemi kullanılan IDOL 4'te, 2 x 3.6 watt çok yönlü bir ses sistemi yer alıyor. Hi-Fi desteği sunan Waves Audio teknolojisinin kullanıldığı hoparlörler, oldukça güçlü ses veriyor. Ön yüzde çift tarafa konumlandırılan hoparlörler, ayrıca ızgaraların arka kenarda da açık bırakılması sayesinde, arka yüzden de ses veriyor. Böylece nispeten çevresel ses sağlayabilen telefon bu sunum şekliyle, bizi, son zamanlarda karşılaştığımız ZTE Axon 7 kadar etkiledi diyebiliriz. Hadi, kendi kulvarından bir modelle örneklemek gerekirse, ZTE Axon 7 mini de diyebiliriz.
Teknik kadro
Alcatel IDOL 4'te, orta segment içinde kendine iyi bir yer bulacak nitelikte teknik kadroya yer verilmiş. İşlemci hanesinde Qualcomm Snapdragon 617'yi görüyoruz. 8 çekirdekli işlemci, 4'er çekirdekli Cortex-A53 yongalarından güç alıyor. 1.5 GHz ve 1.2 GHz frekanslarında çalışan bu işlemci, beraberinde Adreno 405 grafik birimiyle geliyor.
3 GB olarak satışa sunulan telefon, ülkemizde sanıyoruz ki 3 GB'lık modeliyle bulunacak –ki bizim elimizdeki model de 3 GB RAM kapasitesinde. Depolama alanı ise standart olarak 16 GB olarak sunuluyor. Bu alanı microSD kart ile genişletmeniz mümkün. Böylece 256 GB ek kapasite sağlayabiliyorsunuz. Bu arada microSD kart slotunun da, telefonun Boom tuşunun altında, iğne yardımıyla açılan bir çekmece altında gizlendiğini söyleyelim.
Batarya ve test performansı
Telefonda 2610 mAh kapasitesinde bir batarya kullanılıyor. Pil performansından az sonra bahsedeceğiz. Ancak önce IDOL 4'ten aldığımız sentetik test sonuçlarını sizlerle paylaşalım.
IDOL 4, sentetik sonuçlarda da karşımıza çıktığı gibi orta segment içine iyi bir şekilde konumlanıyor. Kendisiyle aynı kategoride bulunan bazı modellerden sonuç itibariyle birkaç basamak geride dursa da, beraberinde VR gözlükle birlikte gelmesiyle bu açığını kapatıyor diyebiliriz.
Genel kullanım neticesinde ise, telefonun genel hatlarıyla gayet akıcı çalıştığını söyleyebiliriz. Oyun ve uygulamalarda da telefonun sıkıntısı yok. Telefonu incelerken gerek Dead Trigger 2, gerekse de Re-Volt gibi oyunlar oynadık; sonuç gayet tatmin ediciydi.
Elbette oyunların yanı sıra telefonun batarya performansını da gözlemledik. Şimdi sırasıyla bundan bahsedelim:
IDOL 4'ün PCMark pil testinde aldığı sonucu az önce gördünüz. Tekrar hatırlatacak olursak 5 saat 48 dakikalık skorla Axon 7 mini, VIA A1 ve P9 Lite'ın gerisinden gelen telefon, standart ekran parlaklığında 90 dakikalık HD video testimiz sırasında da yüzde 27 oranında pil kaybetti. Bu da Vodafone Smart Ultra 7 ve Moto G4'e kıyasla yüzde 10 daha fazla demek.
Oyun performansındaysa, 20 dakikalık Dead Trigger 2 seansı sonrasında yüzde 14'lük kayıp gördüğümüz pil, benzer şekilde VR gözlükle beraber kullanarak oyun ve 360 derecelik video izlediğimizde de yüzde 20 daha kaybetti. Tamam, telefonun Qualcomm işlemci kullanmasıyla beraber gelen Quick Charge 2.0 desteğiyle birlikte telefonu kısa sürede şarj etmek mümkün; ancak yine de pil ömrünü biraz daha iyi görmek isterdik.
Kamera
Şimdi gelelim kameralara. Alcatel IDOL 4'ün arka yüzünde yer alan 13 MP kamerasıyla açıkçası güzel bir şaşkınlık yaşadık. Zira normal olarak uygun fiyatlı telefonlarda kameraların kalitesi çok fazla aranmaz. Ancak IDOL 4, bu anlamda bizi kendinden memnun bıraktı. Elbette, telefonla çekeceğiniz kareler bir iPhone 7 ve Samsung Galaxy S7 kalitesi sunmayacak. Ancak onu, orta segmentli cepler arasında iyi bir yere konumlandıracağını söyleyebiliriz.
IDOL 4'le yaptığımız çekimler neticesinde aldığımız genel sonuç, renklerin iyi dengelenmesi ve doğru olmasıydı. 13 MP arka kamera, f/2.0 diyafram açıklığına sahip ve ayrıca burada çift LED flaş da bizlere sunuluyor. Kameranın yakın planda odaklanma süresi ise nispeten biraz uzun sürüyor, onu da söylemek gerek.
Telefonun ön kamerası aise bize 8 MP olarak sunuluyor. Gerek ön gerek arka kamerasıyla Full HD video kaydı da yapabilen telefon, ön kamerasında da bir LED flaş yer alıyor. Böylece karanlık selfie'lere bu telefonla veda edebilirsiniz.
Son olarak kamera arayüzünden bahsedeceğiz. Telefonda güzel ve detaylı sayılabilecek bir kamera arayüzü bulunuyor. Diğer pek çok modelde gördüğümüz gibi yalnızca HDR ve panorama eklenip geçilmemiş. Burada manüel mod da bulunuyor, ağır çekim de.
Ayrıca güzel bir makro mod ile çevresel fotoğraf çekim yapabilmenizi sağlayan Fyuse isimli bir mod da bulunuyor. Bu modu kullanarak bir objenin çevresinde fotoğraf çektiğinizde, daha sonrasında fotoğrafa da telefonu hareket ettirerek farklı açılardan bakabiliyorsunuz. Oldukça ilgi çekici bir özellik olmuş bu doğrusu.
Özetle
Alcatel, yeni akıllı telefonlarıyla sektöre güzel bir dönüş yaptı diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde diğer yeni telefonlarını da inceleyeceğiz elbette. Ancak IDOL 4 hakkındaki düşüncemizi toparlamamız gerekirse, 1099 TL fiyat etiketiyle IDOL 4, gayet alınası bir telefon olmuş. Uygun fiyatlı bir telefon arıyorsanız, Alcatel IDOL 4'ü listenin tepesine rahatlıkla koyabilirsiniz.
Kimler Almalı
Alcatel IDOL 4, 1000 TL civarına iyi bir akıllı telefon sahibi olmak isteyenlerin rahatlıkla satın alabileceği bir akıllı telefon olarak göze çarpıyor.
Alternatifleri
1000 – 1500 TL arasında telefon bakıyorsanız burada Casper VIA A1'i de yakından inceleyebilirsiniz.