ADATA XPG Storm RGB SSD Heatsink İnceleme

Masaüstü PC'si olanlar ve M.2 SSD kullananları ilgilendirecek bir inceleme: M.2 SSD'yi soğutuyoruz!

CHIP Online Notu 85
  • RGB desteği
  • Kolay kurulum
  • Performansa olumlu katkı sağlıyor
  • Uygun fiyat
  • Fan biraz sesli çalışıyor

Sabit disklerden SSD'lere, SSD'lerden de M.2 SSD'lere uzayan depolama birimi hikayesi, buradan nereye evrilecek hep beraber göreceğiz, ancak şu an geldiğimiz noktada, M.2 SSD'lerin performansa büyük etki sağladığını görüyoruz. Özellikle yeni anakartlarda çift M.2 slotlar da görmeye başladık. Böylece iyi performans için artık muhakkak bir M.2 SSD ve dolayısı ile bu tür anakartları tercih etmek iyi bir tercih olacak. Bu arada anakart üzerinde, M.2 slotunun bir soğutma bloğuyla kaplı olması da fazlasıyla önemli. Zira veri okuma yazma sırasında M.2 SSD ısınıyor ve anlık da olsa bir performans düşüşü yaşatabiliyor. Peki, anakartta bu blok yoksa, ne olacak? Bu noktada bu minik cihaz devreye giriyor.

Soğutma sistemine entegre

ADATA tarafından geliştirilen ve piyasadaki ilk M.2 SSD soğutucu unvanını elinde bulunduran bu cihaz, az önceki sorumuza cevap niteliği taşıyor. XPG Storm RGB 2280 SSD Heatsink olarak piyasada bulunabilen bu cihaz, anakartta M.2 slotu için bir soğutma bloğu yoksa, kolayca buraya yerleştirilebiliyor ve soğutma sisteminize entegre olabiliyor.

4 farklı parçadan oluşan cihaz, alt yüzeyindeki macun ile M.2 SSD üzerine yapışıyor. Alüminyum Heatsink, üzerinde fan ve üzerinde de koruyucu bir kalkan bulunduran cihaz, yine gerekli bağlantı için kablosunu da bulunduruyor. Bunlardan 4 pinli kablo RGB LED'ler için, 2 pinli kablo ise 20 mm boyutundaki minik fan için. Ayrıca kutu içeriğinde ek güç kablosu da yer alıyor.

RGB LED ve termal performans

XPG Storm M.2 2280 SSD soğutucu için, açıkta duran M.2 SSD'ler için en pratik yöntem diyebiliriz. Montajını kolay şekilde yapabiliyorsunuz. Eğer RGB renkli yapıda bir kasanız varsa, tasarımıyla buraya da uyum sağlıyor, zira cihaz RGB desteği sunuyor. Hatta öyle ki, Asus, AsRock, MSI ve Gigabyte'ın anakartlarıyla ve RGB ışıklandırma kontrol yazılımlarıyla uyumlu olan  XPG Storm, böylece sistemin ışıklandırmasına entegre oluyor.

Cihazın gösterdiği termal performansa gelecek olursak, yaptığımız denemelerde XPG Storm'un performansa katkı sağladığını gördüğümüzü rahatlıkla söyleyebiliriz. Sistemi yük altında çalıştırdığımızda, M.2 üzerindeki sıcaklığı 10 ila 15 dereceye kadar düşürebildiğini gördük. Bu da herhangi bir soğutma bloğu olmayan M.2 SSD için önemli bir performans katkısı demek.

Cihazın üzerindeki fanın sesi konusunda endişesi olanlara da şunu söyleyelim: Nispeten gürültülü bir sisteminiz var ise, bu fanın sesini duymayacaksınız bile. Ancak gerçekten sessiz bir sistem sahibi iseniz, fan kendini size hatırlatacak.

Özetle

XPG Storm M.2 2280 SSD Heatsink, açıkçası M.2 slotu için soğutma bloğu bulunmayan anakart sahipleri için çok iyi bir çözüm. Bizim aldığımız 10 ila 15 derecelik termal performans, elbette sistemden sisteme göre değişiklik gösterecektir, ancak cihazın M.2 soğutmasına katkı sağladığı bir gerçek. Kurulumunun kolay ve RGB desteğinin olması da önemli. Fiyatı da yine oldukça uygun. XPG Storm M.2 2280 SSD Heatsink, 100 TL civarında bir fiyatla bulunabiliyor. Bu anlamda M.2 SSD kullanan ve onu biraz serinletme isteğinde olan masaüstü PC kullanıcıları, rahatlıkla tercih edebilir kanaatindeyiz.

Kimler Almalı

XPG Storm M.2 2280 SSD Heatsink, masaüstü bilgisayar sahibi olan ve M.2 SSD kullananlara hitap ediyor.

Alternatifleri

XPG Storm M.2 2280 SSD Heatsink için benzer ve tanınan bir markanın çözümü yok. Ancak Alibaba üzerinden alternatifleri görebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ADATA XPG Storm RGB SSD Heatsink
Ürün Markası ADATA
CHIP Online Notu
85
Uyumluluk M.2 2280 SSD
Renk Siyah
Boyutlar 81.5 x 24.55 x 23.1 mm
Ağırlık 27.8 gr.
Garanti 1 yıl

İlginizi Çekebilir

WD_BLACK SN850X inceleme
ADATA Legend 850 inceleme
ADATA Legend 960 MAX inceleme
WD_BLACK SN770 NVMe SSD inceleme
ADATA Legend 710 inceleme
WD Black SN850 İnceleme
Forum