Oyunculara özel Acer Predator 15 testte!
Acer'ın oyunculara özel Predator 15'i tüm detaylarıyla testte!
- Güçlü performans
- Harika ekran
- Şaşırtıcı pil ömrü
- Ses
- Geniş bağlantı seçenekleri
- Modüler fan / optik sürücü
- Rahat klavye ve touchpad
- Klavyede renk özelleştirmesi eksik
- Ağır
- Gürültülü
Modern oyun bilgisayarları artık her zamankinden daha ince ve daha hafif tasarımlarla karşımıza çıkıyorlar. Ancak elbette tam anlamıyla oyunculara özgü, yüksek konfigürasyon seçenekleri sunan modeller halen adeta tank gibi bir görselliğe sahipken, elbette bu diğer yandan gücün dışa yansıması olarak da markaya bir anlamda prestij kazandırıyor. Bugün bu modellerden Acer'ın Predator 15 oyuncu bilgisayarını inceleyeceğiz.
Elimizdeki Acer Predator 15, tam anlamıyla taş gibi bir oyuncu bilgisayarı. Bunu bize her yönüyle yansıtan laptop, çok geniş özelliklerin sahibi. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce söze tasarımla başlayalım.
Açıkçası Predator 15, sanıyoruz ki hiçbir güzellik yarışmasını kazanamayacak; zira fazlasıyla kalın hatlara, kaslı yapıya ve estetik tasarımdan ziyade agresif bir görselliğe sahip. Kalınlık ve ağırlık, oyuncular için özel materyallerden oluştuğundan dolayı değer kazanırken, ekranın çevresini saran çerçeve ise herhangi bir mazerete sığdırabilmemizi zorlaştıran ölçüde kalın.
Cihazın kalın ve ağır olmasının en büyük sebeplerinden biri özel bir soğutma sistemine sahip olması ve bunun yanında modüler optik sürücü ile çalışması. Öte yandan Subwoofer'la güçlendirilmiş bir ses sisteminin de sahibi olan laptop, ayrıca 8 hücreli 6000 mAh'lik bir bataryaya da yer veriyor.
Predator 15'in üzerinde tam boyutlu bir klavye yer alıyor. Klavye mekanik tuş takımına sahip değil; klavye için daha çok chiclet tarzı klavye diyebiliriz. Klavye üzerinde WASD ve yön tuşları kırmızı renkle renklendirilmiş. Böylece klavyede daha belirgin olarak öne çıkıyor bu tuşlar. Ancak kuşkusuz arka aydınlatma da mevcut.
Klavyenin arka aydınlatması yazılımla desteklenmiş. Numerik tuş takımı da dahil olmak üzere 4 bölüme ayrılan klavye, kırmızı ve mavi renklerle renklenmiş. Mavi renk yalnızca numerik tuş takımı için atanmış durumda. Yazılım üzerinden ışıklandırmayı bölüm bölüm kapatıp açabiliyorsunuz, fakat renk konusunda daha fazla özelleştirme seçeneği sunulmamış.
Klavyenin altında genişçe bir touchpad alanı mevcut. Oldukça rahat kullanım sunan touchpad, hemen yanında da bir kilit tuşu bulunduruyor.
Klavyenin üzerine baktığımızda burada da ek tuşlar görüyoruz. Bundan da az sonra daha detaylı bahsedeceğiz.
Predator 15'te, bazı dizüstü bilgisayarlarda da gördüğümüz gibi optik sürücü modüler olarak sunulmuş. Halihazırda laptop üzerinde sol kenarda bir fan takılı durumda. CoolerMaster FrostCore fan tasarımıyla ısı konusunda avantaj yaratan laptop, ihtiyaç anında bu modülü çıkartıp yerine optik sürücüyü takma imkanı tanıyor.
Predator 15'te yer alan bağlantı seçenekleri de bir o kadar çeşitli. 4 adet USB 3.0 bağlantısı laptop'ın sağ ve sol kenarlarına dağıtılmış durumda. Ayrıca burada HDMI 1.4 ile DisplayPort bağlantısı görmek de mümkün. Burada USB 3.1 Type-C portu da yer alıyor. Bu sayede dizüstü bilgisayarı 3 farklı monitöre bağlayabiliyorsunuz.
Güçlü öğeler
Acer Predator 15, farklı versiyon ve modellerle geliyor. Predator 15 ve Acer Predator 17 olarak farklı modellerin yanında her model kendi içinde farklı konfigürasyon seçeneklerine sahip. Elimizdeki model, Core i7-6700HQ işlemciden güç alıyor. Intel'in 6'ıncı nesil Skylake işlemcisiyle 2.60 GHz saat hızında çalışan laptop, turbo modla 3.50 GHz frekansa tırmanabiliyor.
16 GB RAM'den güç alan laptop, hem SSD hem HDD'nin sahibi. 256 GB'lık SSD depolama çözümü sunan Predator 15, ayrıca 1 TB'lık geniş sabit diski de getiriyor.
Predator 15'te kuşkusuz en çok dikkat çeken nokta Nvidia GeForce GTX 980M grafik çözümü sunulması. 4 GB GDDR5 belleklerden güç alan bu grafik birimi, son dönemin oyunlarında başarılı bir grafik yakalanmasına olanak tanıyor. Bunlardan az sonra bahsedeceğiz zaten. Bilgisayarda dahili olarak da Intel HD Graphics 530 sunuluyor. Elbette iki grafik birimi arasında hangisini kullanmak istediğiniz belirtebiliyorsunuz.
Predator 15'in ekranına da bakalım. 15.6 inç boyutunda ekranın sahibi olan laptop, panel olarak Active Matrix TFT Color LCD'yi kullanıyor ve Full HD çözünürlük sağlıyor. Laptop'ın opsiyonel olarak UHD çözünürlük sunan modeli bulunduğunu da söyleyelim.
Bu arada Predator 15'in G-Sync desteği bulunan monitörlere destek sağladığını ancak ekranında halihazırda G-Sync desteği getirmediğini de eklemek gerek.
PredatorSense ve Dust Defender
PredatorSense, Predator 15'e özelleştirmeler kazandırabileceğiniz bir arabirim olarak karşımıza çıkıyor. Bu arabirim üzerinden klavye ışıklandırmalarını ayarlayabiliyor, oyunlar için çeşitli makrolar hazırlayabiliyor ve tuş takımının üzerinde yer alan özel multimedya tuşları ile performans ve görünüme özel seçeneklere kolay yoldan erişebiliyorsunuz. Hazırlayacağınız özel profiller neticesinde tuşları kullanarak grafik birimleri arasında geçiş yapabiliyor, multimedya modu ayarlarına erişebiliyor, ekran görünüm modlarını değiştirebiliyor ve fan hızını arttırabiliyorsunuz.
Fan hızından bahsetmişken, laptop'ın normal şartlarda sessiz çalıştığını söyleyebiliriz, fakat oyunlarda artan ısı miktarını dengelemek için fan hızını arttırdığınızda gürültüyle karşılaşacağınızın da altını çizelim.
Predator 15'de sunulan bir diğer özellikse Acer Dust Defander. DustDefender ile fanların üzerindeki tozu giderebilen Predator 15, bu sayede zamanla ısıya bağlı olarak performans kaybını engellemek için de kullanışlı bir seçeneği bizlere sunuyor.
Performans notları
Şimdi gelelim Predator 15'in performans notlarına. Elbette elimizde bir oyun canavarı olduğu için kuşkusuz onunla oyun oynamadan geçmedik. Bunun yanında gerekli benchmark senaryolarını da gerçekleştirdik. Şimdi sizlerle Predator 15'ten aldığımız performans notlarını paylaşalım.
3DMark: Cloud Gate: 22,590; Sky Diver: 21,829; Fire Strike: 8,277
Cinebench CPU: 673 puan; Graphics: 66 fps,
GeekBench: 3,668 (tek çekirdek); 13,255 (çoklu çekirdek)
PCMark 8: 3,378 puan
PCMark 8 Pil Testi: 3 saat 17 dakika
Middle-earth: Shadow of Mordor (1080p, Ultra): 67 fps; (1080p, Low): 140 fps
Metro: Last Light (1080p, Ultra): 33 fps; (1080p, Low): 114 fps
Predator 15'in performansı oyuncular tarafından beğenilecek ölçüde. MSI GS60 Ghost Pro ile PCMark 8 Home testinde kafa kafaya rekabet halinde olan dizüstü, ayrıca bir diğer oyun canavarı olan Origin EON15-X'ten Cinebench CPU performansıyla az da olsa geride grafik sergiliyor. EON15-X bu senaryoda 874 puan alırken, Predator 15'in skoru ise 673 puan.
Oyunlara gelecek olursak, Middle-earth: Shadow of Mordor'da Uultra ayarlarda 67 FPS üreten laptop, Metro: Last Light'ta da 33 FPS dolaylarında sonuç üretti. Bu da laptop'ın günümüz modern oyunları için iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor.
Peki, Predator 15 pil performansı nasıl? Yaptığımız sentetik pil testi PCMark 8'e göre 3 saat 17 dakikalık sonuç üreten laptop'ı, gerçek zamanlı olarak da ölçümledik elbette. Yüzde 50 ekran parlaklığında ve bir kablosuz kulaklıkla eşleştirdiğimiz Guardians of the Galaxy film senaryomuzda bize tam 4 saat 22 dakikalık pil performansı veren Predator 15, bu anlamda GS60 modelinin 2 saat 28 dakikalık çıtasını bir hayli yukarı çekti.
Oyun performansında ise laptop'ı EON15-X'le kıyasladık. JustCause 3 ve Call of Duty Black Ops 3 oynadığımız ve internette dolaştığımız senaryoda EON15-X yaklaşık 2 saatlik pil performansı sunarken, Predator 15 aynı senaryoda bize 3 saat 5 dakika kullanım imkanı sağladı. Bu arada yine ekran parlaklığının yüzde 50'de tuttuğumuzu söyleyelim.
Özetle
Predator 15, iyi bir oyuncu bilgisayar olmuş. Oyunlardaki performansını beğendiğimiz bilgisayar, tasarımı itibariyle her oyuncu bilgisayarı gibi ağır ve ısı arttığında devreye girdiğinde fan ile gürültülü çalışıyor kuşkusuz. Ancak normal kullanımlarda sessiz kaldığını söyleyebiliriz.
Teknik kadrosuyla beğendiğimiz ve buna ek olarak ek özel seçenekleriyle de oyuncuların istedikleri ölçüde olmaya başarabilen laptop, ışıklandırma seçeneklerinde özelleştirmeler ise sunmuyor. Özellikle pil ömrüyle bizi şaşırtmayı başaran Predator 15, subwoofer destekli hoparlörleriyle de oyunlarda iyi bir multimedya desteği sağlıyor. İyi bir oyun dizüstü bilgisayarı arayanların yakından incelemesinde fayda görüyoruz.
Son olarak laptop'ın fiyatını da paylaşalım. Predator 15'in bu sürümünü 6999 TL civarında bir fiyata bulmak mümkün. Rekabet halinde olduğu modeller arasında fiyatıyla da iyi bir yerde konumlanan Predator 15, elbette biraz daha uygun fiyatlı rakiplere de sahip.
Kimler Almalı
İyi bir oyun dizüstü bilgisayarı satın almayı düşünen oyunseverler, en güncel işlemci platformuyla özelleştirilen bu seçeneği göz ardı etmemeli, mutlaka bir yakından incelemeli.
Alternatifleri
Predator 15'e alternatif olarak yine MSI tarafında GE62 6QF modelini de inceleyebilirsiniz.