Hibrit model Acer Switch 10'u inceliyoruz.
Hem dizüstü hem tablet olarak kullanılan hibrit model Acer Switch 10'u inceliyoruz.
- Hibrit tasarım
- Kullanışlı boyutlar
- Klavye ve touchpad
- Uygun performans
- Pil ömrü daha uzun olmalıydı
- 1 USB 2.0 bağlantı noktası
- Sert klavye tuşları
İkisi bir arada dizüstü bilgisayar şeklinde de tanınan hibrit modeller arasına bir süre önce katılan Aspire Switch 10, incelememiz için test merkezimize konuk oldu. Özellikle kompakt yapısıyla dikkat çeken Switch 10, hem dizüstü bilgisayar hem tablet biçiminde kullanılabiliyor. Tasarım itibariyle dört farklı modda kullanılabilen Switch 10, bu yapısıyla biraz da kısa bir süre önce incelediğimiz Lenovo Yoga 2 Pro'yla benzerlik gösteriyor. Dizüstü bilgisayar modu, tablet modu, ekran modu ve V modu şeklinde kullanılabilecek olan cihaz, detaylarında neler saklıyor; şimdi daha yakından bakalım...
Dört farklı kullanım
Switch 10, dizüstü bilgisayar ve tablet kullanımını tek gövdede sunan hibrit bir model. Dört farklı kullanım şekline sahip olan cihaz, dizüstü bilgisayar gibi kullanılabildiği gibi istendiğinde klavyeden ayrılarak sadece tablet olarak da kullanılabiliyor. Öte yandan ekranı klavye üzerinde ters çevirerek "ekran modu"na geçiş yapabiliyor veya cihazı masaya V şeklinde konumlandırarak Acer'in isimlendirdiği şekliyle "V modunu" da kullanabiliyorsunuz. Dört farklı kullanım modu da açıkçası oldukça kullanışlı ve ihtiyaca cevap verir nitelikte.
Switch 10'un tasarımı oldukça kompakt. Tasarımını şık olmaktan ziyade kullanışlı ve sevimli olarak bulduğumuzu da söyleyelim. Bu arada ekranı klavye modülüyle birleştiren mıknatıslı ekran menteşeleri de bir hayli güçlü. Klavyede yer alan tuş dizilimi de kısa sürede alışılacak cinsten; tuş boyutları ideal büyüklükte. Ancak kullanılan malzeme bize biraz özensiz geldi.
Switch 10'un çevresine baktığımızda klavye çevresinde yalnızca bir USB bağlantısı görüyoruz. Bunun dışında tüm bağlantılarını ekran çevresinde konumlandıran Acer, bize kullanmamız için microUSB, microHDMI, microSD kart ve kulaklık girişi sağlıyor. Ancak ek bir USB 2.0 noktasının daha olmaması üzücü.
Mobil kullanım
Switch 10'un ekranı isminden de anlaşılabileceği gibi 10 inç boyutunda. Aslında ekran çerçevesine baktığımızda ekranın daha geniş olabileceğini görüyoruz. Fakat Acer 10.1 inçi uygun görmüş. Öte yandan ekran çözünürlük olarak da 1366x768 piksek sunuyor. IPS teknolojisini kullanan panel, 178 dereceye kadar görüş açısı sunabiliyor ve canlılık olarak da iyi görünüyor. Öte yandan yine ekranın Gorilla Glass 3 koruması altında olduğunu da söyleyelim.
Ekran elbette dokunmatik. Hassasiyetini beğendik. Sanal klavyeyle yazı yazarken fiziksel klavyeyi kesinlikle aramıyorsunuz. Windows 8.1 işletim sistemiyle çalışan cihaz, böylece dokunmatik ekranın avantajından bir hayli faydalanmanızı sağlıyor.
Şimdi biraz da cihazın teknik detaylarına girelim. Switch 10, Intel Atom işlemciyle çalışıyor. 1.33 GHz hızında çalışan işlemcisiyle mobil ortamlarda ofis işlerini yürütmek isteyen, dokümanları görüntüleyip üzerinde çalışmak isteyen veya e-postalarını takip etmek isteyen profesyonelleri hedefleyen Switch 10, uygun bir performans gösteriyor. 2 GB RAM değerine de sahip olan cihaz, depolama olaraksa 32 GB SSD'nin sahibi. Cihaz, kullanılabilir olaraksa 22 GB seviyesinde bir alan sunuyor. Açıkçası bu alan biraz dar. Elbette gerek USB bellek, gerek microSD kart ile bu alanı arttırmak mümkün. Öte yandan Switch 10'un hedeflediği kullanım şekli mobilite olduğundan dolayı, Bulut kullanımını gözetiyor. Elbette yine de daha geniş kapasite seçeneği arayanlar için Switch 10'un 64 GB'lık modeli de bulunuyor.
Son olarak Switch 10'un pil ömründen bahsedelim. Switch 10'un Intel Atom işlemci kullanması ve HD çözünürlük sunması pil ömrüne katkıda bulunan etkiler. Ancak yaptığımız testlerde bunun tam karşılığını aldığımızı söylemek zor. HD video testimizde ortalama 6 saati gördüğümüz cihaz, yoğun kullanımlar sonucunda ise 5 saate kadar dayanabiliyor. Eğer ekran parlaklığını düşürür ve cihazı yormayacak şekilde çalışırsanız bu süreyi uzatmak mümkün, ancak cihazın halihazırda daha uzun pil ömrü sunması iyi olurdu.
Özetle
Kullanım şekli ve pratik yapısıyla beğendiğimiz Switch 10, mobil kitleye hitap eden bir cihaz. Hem tablet olarak mobil ortamlarda hem de dizüstü bilgisayar olarak evde veya ofiste kullanılabilen cihaz, ofis uygulamaları ve eğlence için ideal.
Switch 10'un fiyatı ise 999 TL civarında.
Kimler Almalı
Özellikle mobil kullanıcılar tarafından tercih edileceğini düşündüğümüz Switch 10, kompakt ve çok yönlü kullanım sunan tasarımıyla mobil ihtiyacı karşılayacak ölçüde.
Alternatifleri
Switch 10'a alternatif olarak kısa bir süre önce incelediğimiz Lenovo Yoga 2 Pro'yu önerebiliriz.