Pürüzsüz aktarım

Piyasadaki en iyi OCR yazılımlarından FineReader'ın yeni sürümne yakından bakıyoruz.

CHIP Online Notu 85
  • Editörün Seçimi

Karakter tanıma teknolojisi, bir diğer adıyla OCR bugün hala birçok bilgisayar kullanıcısının bilmediği bir teknoloji. Kağıt üstünde yazanları tanımlayarak bilgisayara aktaran bu teknolojiyi standart taramadan farklı kılan, aktarılan yazıları düzenlenebilir kılması. Örneğin bir belgeyi doğrudan taradığınızda bunu ancak bir resim dosyası olarak kaydedebilirken, FineReader 11 gibi bir OCR yazılımı kullandığınızda metni harfi harfine Word gibi bir kelime düzenleyicinin içine aktarabiliyorsunuz. Yine sayfada yer alan görseller ve tablolar da OCR yazılımı tarafından tespit ediliyor ve ilgili biçimlerinde bilgisayara aktarılıyor. Yani sayfada yer alan tablolar da biçimleri bozulmadan fakat düzenlenebilir bir biçimde bilgisayara aktarılabiliyorlar.

OCR teknolojisinin pek yaygınlaşmamasındaki bir başka neden de yazılımlarda Türkçe karakter desteğinin olmadığının sanılması. Öte yandan FineReader bu desteği kesin olmamakla birlikte yaklaşık 5 yıldır sunuyor. Daha önce yaptığımız testlerde gayet başarılı bulduğumuz Türkçe desteği ile yazılım karakterleri %90 oranında başarıyla tanıyabiliyordu. Tanınamayan karakterler de genelde standart dışı yazı tiplerine ait oluyordu ki bunları da yazılıma tanıtmak mümkündü. Bugün geldiğimiz noktada FineReader'ın 11. sürümünü karşımızda buluyoruz. Corporate Edition, yani daha çok şirketler için hazırlanmış bu sürümü hep birlikte inceleyelim.

Türkçe arayüz ve döküman

Kutusundaki ibareler İngilizce olan FineReader 11'in üzerinde bir yapıştırma görüyoruz. Sarı renkli bu kısımda yazılımın Türkçe arayüz ve Türkçe dokümana sahip olduğu belirtiliyor. Kutuyu açtığımızda tamamen Türkçe olan bir kullanıcı sözleşmesini ve yazılımı nasıl kullanacağınız anlatan "Hızlı Başvuru Kartı"nı görüyoruz. Bu temel rehberde yazılımın kurulumu, etkinleştirilmesi, Corporate Edition'a özgü ağ özelliklerinin açıklaması ve belgelerin basitçe nasıl taranıp bilgisayara aktarılacağına değiniliyor. Yine belgenin arka yüzünde de ekran görüntüsü okuyucu ve kartvizit okuyucu gibi ek uygulamalar, teknik destek bilgileri ve fotoğraf işleme özelliği hakkında bilgiler yer alıyor.

Kurulum

FineReader 11'i kurmak için yazılımın bulunduğu DVD5'i sürücümüze takıyoruz. AutoRun aracına izin verdikten sonra İngilizce kurulum ekranı bizleri karşılıyor. Burada yazılımı ağ üzerinde kurma ve normal bir biçimde kurmanın yanında içinde Türkçe'nin de bulunduğu kapsamlı PDF biçiminde kullanıcı kılavuzu, yine Türkçe yönetici kılavuzu, readme dosyası ve ABBY PDF Transformer 3.0 yazılımının deneme sürümü yer alıyor. Kuruluma başladıktan sonra ise Türkçe arabirimi seçerek kuruluma bu şekilde devam ediyoruz. Yaklaşık beş dakika süren kurulumdan sonra FineReader'ı çalıştırıyoruz. Lisans anahtarınızı girdikten sonra beş farklı yöntemle yazılımı etkinleştirebiliyorsunuz. Biz internet üzerinden etkinleştirmeyi seçiyoruz ve yarım dakika içerisinde bütün işlemleri bitirip yazılımı kullanabilir hale geliyoruz.

Güncelleme

DVD'den dağıtılan yazılımlar için basım tarihi erken olabileceğinden bir güncelleme olup olmadığını kontrol etme gereği duyuyoruz. Yardım, Şimdi Güncellemeleri Denetle yolunu izlediğimizde FineReader güncelleme için bir web sitesine bağlanıyor ve burada sürüm kontrolü yapıldıktan sonra otomatik olarak güncellemeyi indirebileceğimiz sayfaya yönlendiriliyoruz. Güncellemenin sürüm notları arasında kartvizit okuyucu tarafından Microsoft Outlook Contacts'a kaydedilen kişilerin görünümünde iyileştirme, PDF çıktılarında renk seçeneklerindeki sorunların giderilmesi, tarama önizleme alanının iyileştirilmesi, DjVu biçimindeki çıktıların geliştirilmesi ve redaksiyon özelliğinin iyileştirilmesi dahil toplam sekiz madde yer alıyor. 382 MB boyutundaki güncellemeyi 6 Mbit bağlantımızla 10 dakikada indirdikten sonra kuruluma geçiyoruz. Abbyy'nin burada güncellemeyi bir yama olarak sunmak yerine yazılımın güncel sürümü komple indirmeyi gerektirdiğini belirtelim. Yine yaklaşık beş dakika süren yükleme işleminden sonra nihayet yazılımı kullanmaya hazırız.



Kullanım

Nihayet FineReader 11'i kullanmaya hazırız. İlk testimizi tarama ile gerçekleştiriyoruz. FineReader burada %100 başarı göstererek metindeki bütün karakterleri sorunsuz tarıyor ve tablo biçimini tekrar oluşturuyor. Buradan daha zorlu bir görev olan fotoğraf taramaya geçiyoruz. Yine tablolu bir metnin cep telefonumuz ile flaş kapalı durumda fotoğrafını çekiyoruz. Açısı düz olmayan fotoğrafımızı ilk olarak hizalayan Abbyy, sonrasında karakter tanıma işlemine alıyor. Vasat fotoğrafa rağmen metindeki 1400 karakterin 1378 tanesini düzgün bir biçimde tanımlayan yazılım, sadece 22 karakterde sorun yaşayarak %2 hata payı, yani %98 başarı ile bu testi de başarılı bir biçimde tamamlıyor.

Taranan belgelerin kaydedilme biçimini konusunda epeyce çeşitlilik sunan FineReader, Word, Excel, PDF, EPUB ve Kindle gibi farklı biçim ve cihazları desteklerken taramayı doğrudan e-posta olarak göndermeyi de destekleyerek beğenimizi kazanıyor. Yine zengin metin, düz metin, PowerPoint ve virgülle ayrılmış değerler de yazılımı desteklediği diğer kaydetme seçenekleri arasında. FineReader Hızlı Başvuru Kartı'nda da belirtilen ABBYY Business Card Reader uygulaması da tarayıcıya koyacağınız kartvizitleri doğrudan Outlook'taki Kişiler klasörüne atan ve çok basit bir kullanım sunan takdire şayan bir uygulama. Araçlar, Kartvizit okuyucu yolundan ulaşılabilen veya Alt+Shift+B tuş bileşimi ile çalışan bu uygulama inanılmaz basit arabirimi ile dikkat çekiyor ve kartvizitleri vCard olarak da dışa aktarabiliyor.

FineReader 11 ile birlikte sunulan bir başka araç da ABBYY Screenshot Reader. Screenshot, ekran görüntüsü anlamına geliyor. Normal şartlarda yazılımlarda yer alan metinleri kopyalamak mümkün değil. Bunları ancak elle yazmak zorundasınız. Fakat Abbyy'nin bu ufak aracı ile ekranda görüntüsü alınacak belirli bir yeri, pencereyi veya ekranının tümünü seçiyor, burada kullanılan dili belirliyor ve tanımlanan metnin nereye aktarılacağını seçtikten sonra ekran görüntüsünü yakalama butonuna basıyorsunuz. Akabinde yazılım görüntüde yer alan metinleri belirleyip Word'e, panyoa, Excel'e veya Outlook'a gönderebiliyor. Bu denli başarılı bir aracın ücretsiz sunulması ise kesinlikle FineReader 11'in değerine değer katıyor. Son olarak FineReader'ın çoklu çekirdeğin gücünü tam anlamda kullanabilen piyasadaki nadir uygulamalardan biri olduğunu da belirtelim.

Özetle

Satın aldığınız tarayıcı ile birlikte gelen OCR yazılımından kat kat daha yüksek bir performans sunan Abbyy FineReader 11, %90'ın üzerindeki başarı oranı, farklı ortamlardan gelen içeriği tanımlayabilmesi ve beraberinde gelen ücretsiz araçlarıyla piyasadaki en iyi OCR paketlerinden biri. Tüm bu başarılı özellikler ve inanılmaz kolay kullanımı sayesinde FineReader 11 bizden Editörün Seçimi ödülünü almaya hak kazanıyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Abbyy FineReader 11
Ürün Markası Abbyy
CHIP Online Notu
85
Sistem gereksinimleri
İşlemci 1 GHz
İşletim sistemi 7, Vista, XP, Server 2008 R2, 2008, 2003
Bellek 1 GB (Her bir çekirdek için +512MB)
Disk alanı 700 MB kurulum, 700 MB da çalışma için
Tarama cihazı TWAIN, veya WIA destekli tarayıcı, kamera veya Fax-modem cihaz
Monitör 1024 x 768 veya üstü
Kamera En az 2 MP (tercihen 5 MP) değişken netlik mercekli
Çıkış biçimleri DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPTX, RTF, PDF, PDF/A, HTML, CSV, TXT,ODT, EPUB, fb2, DjVu

İlginizi Çekebilir

Corel WordPerfect Office X3 İnceleme
StarOffice 8 İnceleme
Adobe Indesign CS2 İnceleme
Corel WordPerfect Office 12 İnceleme
Türkiye Karayolları Haritası İnceleme
Ability Office 4 Professional İnceleme
Forum